Miért válasszuk az igazi vaníliát?

 

A vanília egyedülálló aromáját nagyon sokan szeretik. Az igazi vaníliát a szintetikus vanillinnel próbálják helyettesíteni, de az utánzat meg sem közelíti az eredeti intenzitását és harmóniáját. Ráadásul a valódi vaníliának – az imitált változattal ellentétben – rendkívüli pozitív hatása van szervezetünkre.

 

A régebbi időkben a vanília népszerű orvosságnak számított, miközben ma szinte csak csábító aromája miatt használjuk.

18. századi régi tankönyvekben a vanília gyógyászati felhasználását részletesen leírják. A vanília termése a patikákban a 19. századig kapható volt főzetként, tinktúraként és por alakban is.

 

A vanília egy trópusi orchidea virágának maghüvelye, a létező 30.000 orchidea fajtából az egyetlen, amelynek ehető a termése.

A valódi vanília nagyon értékes fűszer. Termesztése költséges és fáradságos, feldolgozása hetekig tart, éppen ezért nem olcsó. Az utánzat a valódi vanília árának kb. 5%-a, és a csábító áron kívül nem sokat nyújt, ínyencek számára abszolút élvezhetetlen.

A friss vaníliarúdnak azonban egyáltalán nincs íze. Hő és fermentációs eljárások segítségével szabadulnak fel az aromaanyagok.

 

A szintetikus vanillin toxikusnak számít, idegméreg, károsítja a génállományt, és fennáll a gyanú, hogy kedvez a daganatoknak.

 

Míg a vanillin aromája egyetlen szintetikus anyagból áll, a valódi vanília egyedülálló ízét közel 200 természetes összetevő harmonikus kompozíciója adja.

A vaníliában kisebb mennyiségben fellelhetők tanninok és különböző nyomelemek, mint pl. kalcium, nátrium, foszfor, kálium, magnézium, cink, réz, mangán és vas. Vitamintartalmát a B1-, B2-, B3-, B5-, és B6-vitamin határozza meg. A vanília fogyasztása segít megszüntetni a depressziót, a stresszes állapotot és az ezzel járó magas vérnyomást, valamint az alvászavarokat is.

Egyedi és különleges aromáját a vanillin nevű polifenolnak köszönheti, mely erős antioxidáns vegyület.

 

Felhasználása

 

•  alvászavarok,

•  bakteriális fertőzések,

•  depresszió,

•  emésztési zavarok,

•  ekcéma,

•  fertőtlenítés,

•  fogyókúra,

•  gombás fertőzések,

•  görcsök,

•  láz,

•  magas vérnyomás,

•  pattanások,

•  rákos betegségek megelőzése és

•  stressz esetén.

 

A szintetikus vanillint a laborban az úgynevezett lignin-szulfonsavból, a papíripar egy melléktermékéből állítják elő.

A valódi vanília ellenben egy orchidea terméseként illatos arany-fehér virágokból nő örökzöld erdők árnyékában, egész évben körülvéve trópusi hőséggel.

 

 

A valódi vanília nem csak egyedülállóan aromás illatú és ízű, ezen kívül még egészséges is.

 

Nézzük mi mindenre jó ez az értékes fűszer

 

•  a vaníliát használhatod a szervezet általános erősítésére,

 

•  parfümként régen is nagyon népszerű volt, afrodiziákumos hatása miatt, nemcsak a férfi nemet vonzotta, hanem a szerelmi vágyat is fokozta. A vanília illateszenciáit ma is alkalmazzák a parfümiparban,

 

•  erős gyógyhatását a gombás fertőzéseknél fejti ki a legjobban. Gombaölő, antimikrobiális és gyulladásgátló tulajdonságai ezért olyan bőrbetegségeknél lehetnek hasznosak, mint a neurodermitisz vagy az ekcéma,

 

•  az igazi vanília anyagai védik sejtjeink DNS-ét, tehát megelőzhetik a mutációkat és ezzel a daganatot is,

 

•  kutatók az Alzheimer-kór gyógyításában kísérleteznek a vanília alkalmazásával, mivel azt feltételezik, hogy ez az egzotikus, édes fűszer feltartóztatja az agyban az oxidatív folyamatokat,

 

•  a vanília nyugtató hatással van az idegekre, alkalmazható alvászavaroknál. Az aromaterápiában a vanília illóolaját ma is használják szorongásos állapotoknál, álmatlanságnál és depressziónál. A homeopátia is alkalmazza az agyra gyakorolt hatása miatt.

 

•  terhességi rosszullétekre, hányingerre és hányás ellen igazi vaníliából készült fagylalt segítség lehet az első hónapokban. Ma már a legtöbb fagylaltban szintetikus vanillint használnak,

 

•  nyugtató hatása mellett fájdalmas menstruációs problémáknál is segítséget nyújthat,

 

•  a vanília nagyszerű étvágygerjesztő, növeli a gyomorsav mennyiségét, ezáltal javítja az emésztést.

 

A vanília kivonatot használhatod mellékhatások nélkül. Nagyon nehéz tiszta, igazi, hamisítatlan vanília kivonatot vásárolni és elég drága is, éppen ezért készítsd el saját magad.

 

Házi vanília kivonat recept

 

6-7 db teljes vanília rudat egy éles késsel vágj hosszirányban ketté és helyezd egy jól zárható üvegbe. Óvatosan önts rá 5 dl vodkát, zárd le és erősen rázd össze. 4-5 hétre tedd szobahőmérsékletű, sötét helyre (pl. konyhai szekrénybe) és 1-2 hétig naponta rázd össze, ezután elég lesz hetente egyszer. Sötét, borostyánszínű lesz és nagyon illatos. Használhatod ízesítésre és gyógyászati célra is. Ahogy fogy az üvegből a kivonat, úgy folyamatosan utántölthető alkohollal és vaníliával. Önmagában ugyan nincs jó íze, de a süteményeknek és a krémeknek elképesztően intenzív vanília íze lesz.

 


Legnépszerűbb képek a hónapban

    Legnépszerűbb videók a hónapban

      A www.egeszsegter.hu oldalon található információ kizárólag információadás, tájékoztatás céljára szolgál. Nem alkalmas diagnózis felállítására, és nem helyettesíti az orvosi kezelést. Nem állítunk fel diagnózist, nem végzünk kezeléseket, és nem adunk orvosi tanácsokat sem személyes találkozások során, sem az Interneten keresztül. Egészségügyi problémákkal kérjük, minden esetben forduljon megfelelő szakemberhez. Az információ semmilyen körülmények közt nem helyettesítheti a szakorvosi tanácsadást vagy kezelést. A www.egeszsegter.hu minden felhasználójának nyomatékosan felhívjuk a figyelmét arra, hogy tüneteivel a kezelőorvosához forduljon, és ne kezdje saját magát kezelni, illetve ne próbáljon módosítani az orvos által előírt kezelésen, vagy esetleg az orvos által előírt kezelést abbahagyni. A www.egeszsegter.hu tartalma nem használható gyógykezelés kiválasztására, alkalmazására vagy befejezésére. Az oldal tartalma nem helyettesítheti képesített és elismert orvos tanácsát vagy kezelését.
      © 2013 egeszsegter.hu. Minden jog fenntartva!
      Médiaajánlat