A nyírfa folyékony kincse a nyírvíz – Le ne maradj a viricselésről!

 

„Ösztön vitte rá az embert, és a tapasztalat erősítette meg, hogy a nyírfavíz használata az egészséges szervezetet erősíti, a beteget meggyógyítja”

 nyírfanedv, viricselés, nyírfalé, gyógyital, méregtelenítő, hisztamin, tüdőasztmára, allergia, antioxidáns, immunrendszer erősítése, nyirokrendszer tisztítása, ízületi kopások, reumás fájdalmak, vértisztító, golyvára, tüdőbajra, vesebántalmak, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, anyagcsere gyorsító, nyírvíz csapolása

Ezt a nagyon különleges anyagot maga a természet állítja elő. A nyírvíz hasonlít a friss forrásvíz ízéhez, egy kis édeskés mellékízzel, valamint a fa aromájával. A nyírfavíz egy magas biológiai hasznosulású, természetes élelmiszer.

 

A nyírfanedvét csak tavasszal lehet gyűjteni, kb. február 20-tól, április 10-ig, a tavasz közeledtétől függ. A nyírfanedvnek hatalmas gyógyító és regeneráló ereje van.

 

Nyírfanedv történelem

Az emberiség évszázadok óta értékes italként tekint a nyírfa nedvére. Említik nyírfanedvként, nyírfakólaként, nyírfavízként és viricsléként is. Már a XIII. században egy perzsa geográfus megemlíti, hogy bizonyos ázsiai népek a nyírvízzel oltják szomjukat. A XIV. században az első német természetleíró, Conrad von Megenberg is említi a nyírvizet a hétköznapi emberek frissítő italaként.

A nyírvíz a szláv- és a román népek között is igen elterjedt ital ma is, de isszák a lappok, svédek, finnek, észtek, votjákok, baskírok és különböző szibériai népek. Észak-Eurázsiában a nyírvíz fogyasztása a hal- és húsfogyasztásnál fellépő skorbut ellensúlyozására szolgál.

A nyírfanedv további elnevezései: virics, nyírlé, boza, csiger, seva, széva, nyirics.

Magyar, népi elnevezései arra utalnak, hogy Magyarországon is igen elterjedt és kedvelt ital volt. Már a honfoglaló magyarok is fogyasztották és minden év tavaszán megcsapolták a nyírfákat, hogy ez által értékes nyírnedvhez jussanak.

 

A nyírvíz különösen népszerű ital volt Székelyföldön (az még napjainkban is), ahol a XVI-XVIII. században viccses teknőt és viricses kádat említettek, valószínűleg a nagy mennyiségű nyírvíz tárolására. Gyergyóban, a havasok között viricsfőzőházak is voltak.

 

Nyírvíz csapolása

A nyírfanedv a nyírfa vére. Ez a különleges ital egy évben egyszer gyűjthető és mindössze 3 hét áll rendelkezésre a csapolásra.

Nyáron a nyírfák magukba szívják és elraktározzák a napfényből származó energiát és egyéb tápanyagokat. Ahogy az őszi nappalok rövidebbé és hidegebbé válnak, a nyírfák a nyár alatt felhalmozott energiát a gyökereikben tárolják, várva a tavaszt és ezzel a fa felébredését. A hosszú és hideg tél alatt a nyírfák pihennek. Energiaraktáraik biztonságban vannak a gyökerekben. Amint megjön a tavasz, a nappalok hosszabbak lesznek és a hó olvadni kezd, a nyírfák felébrednek és a gyökerükben tárolt energia által készen állnak az új növekedési időszakra. A nyírfaerdő tavaszi ébredését jelzi, ha letörünk egy ágat és az a törésnél csöpögni kezd. Ez a biztos jele annak, hogy a ,,Mahla", a nyírfavíz a gyökerekből az ágak felé áramlik. Ha a fülünket a fa törzséhez szorítjuk, még hallani is lehet a nyírfavíz áramlását a fában. Egy régi finn népi megfigyelés szerint a nyírfavíz akkor kezd el keringeni a törzsben, amikor a hó teljesen elolvadt egy jól látható kört hagyva a fa lábánál.

 

A csapolás úgy történik, hogy a nyírfába mélyedést, gödröcskét vájnak, s az abba összegyűlt levet kiszürcsölik, csővel kiszívják, vagy a fákat 5-8 cm mélyen meglékelik és bodzacsöveket raknak bele, amin keresztül kifolyik a nyírfalé. A fának ez az eljárás nem árt, mert csupán a tápanyag egy része folyik ki, és a megcsapolás helyei a növekedés során automatikusan benőnek. Humánusabb eljárás, ha egy olyan ágat vágunk le, amely nem okoz nagy sérülést a fának. Ha megjelenik a levágott ág végén a nyírfalé, akkor már kezdhetjük is a gyűjtést. Rögzítsünk egy PET-palackot a csepegő ág végéhez és gyűjtsünk saját nyírfalét.

        nyírfanedv, viricselés, nyírfalé, gyógyital, méregtelenítő, hisztamin, tüdőasztmára, allergia, antioxidáns, immunrendszer erősítése, nyirokrendszer tisztítása, ízületi kopások, reumás fájdalmak, vértisztító, golyvára, tüdőbajra, vesebántalmak, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, anyagcsere gyorsító, nyírvíz csapolása    nyírfanedv, viricselés, nyírfalé, gyógyital, méregtelenítő, hisztamin, tüdőasztmára, allergia, antioxidáns, immunrendszer erősítése, nyirokrendszer tisztítása, ízületi kopások, reumás fájdalmak, vértisztító, golyvára, tüdőbajra, vesebántalmak, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, anyagcsere gyorsító, nyírvíz csapolása

Egy éjszaka alatt kb. 6-7 dl is lecsepeghet. Ha időben eltudjuk kezdeni a nyírfavíz gyűjtését akkor jelentős mennyiségre is szert tehetünk. Hátránya a nagy mennyiségnek, hogy 2-3 nap után elkezd erjedni, ezért flakonokba töltve érdemes fagyasztóba tenni és szükség esetén elővenni.

Kapható ugyan már boltokban is nyírvíz, de elég drága.

 

Mit tartalmaz a nyírfanedv?

A nyírfanedv egy színtelen folyadék, amely betulint, komplex szerves savakat (főként: nikotinsavat, almasavat, glutaminsavat). Gazdag forrása az ásványi anyagoknak, különösen sok kálium, kalcium, nátrium, magnézium, mangán, foszfor, cink, réz található benne. Kimutatható mennyiségben fruktózt, glükózt, aminosavakat, vitaminokat, proteineket, természetes erjesztő anyagokat, növényi fitovegyületeket és fitoncidokat (antimikrobális szerves vegyületek, amit a növények termelnek saját immunrendszerük védelmére) tartalmaz.

 

A nyírvíz gyógyhatásai

●    Ioncsere képessége egyedülálló,

●    a nyírvíz segít a szervezet belső egyensúlyának visszaállításában,  

●    a nyírvíz betulin (betulinol) és fitoncid tartalma miatt támogatja a vizeletkiválasztó rendszert és az emésztőszervrendszert,

●    felgyorsítja az anyagcserét, ezért a testsúlykontroll során sikerrel alkalmazható,

●    gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással bír,

●    golyva, tüdőbaj, vesebántalmak ellen is fogyasztható,

●    vértisztító hatású,

●    ízületi kopások és reumás fájdalmak enyhítésére is alkalmazható,

●    energetizál, vitalitást nyújt a szervezetnek,

●    erősíti az immunrendszert,

●    tisztítja a nyirokrendszert,

●    csökkenti a hisztamin termelést, így az asztmás, allergiás tüneteket is,

●    egyes összetevői antioxidánsként szolgálnak,

●    méregtelenítő és lúgosító hatása bizonyított.

 

Gyorsan felszívódik a gyomorban, tisztító kúra és lé böjt során kiválóan alkalmazható. A nyírfanedv mágneses erőként viselkedik a szerves hulladékokat illetően, mint a salakanyagok, mérgezőanyagok. Valódi sejtszintű, váladék elvezető szerepet tölt be. Magába szívja a rosszat, cserébe pedig otthagyja a gyógyító tulajdonságait.

 

 

A nyírfanedv könnyedén felszívódik, az izmokat oxigénnel látja el az anyagcsere folyamatokban. A nyírfanedv természetes elemei segítik a test só – víz háztartásának fenntartását.

 

Külsőleg alkalmazva a nyírfavizet, a bőrt és a hajas fejbőrt ápolja. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai különböző bőrproblémák, felületi hámsérülések, sebek, fekélyek, pattanások, pikkelysömör, ekcéma kezelésére is alkalmassá teszik.

Naponta masszírozzuk be legalább 2x (reggel és este) az érintett területet, vagy tegyük pumpás fejjel ellátott palackba és permetezzük a felületre. A savas pH a fejbőrön is megjelenik. Ennek hatására a hajszálak elvékonyodnak, elgyengülnek. Hajhullás, fejbőrzsírosodás, erős korpaképződés, pattanások jelennek meg. A nyírfanedv fejbőrbe masszírozva megszüntetheti a savasodás következményeit, regenerálja a hajhagymákat.

A nyírfanedvet akár a bőrről, akár a hajról nem kell lemosni.

 

gyulladáscsökkentő

Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
Egy keverék, mely elpusztítja az összes betegséget
  A cékla, sárgarépa és az alma leve összekeverve egy mágikus ital, amely világszerte csodálatos egészségügyi hatással rendelkezik!   Különféle...
TOVÁBB
Egy igénytelen fa gyümölcse kezeli a rákot
  Az eperfa igénytelen és sokat terem. Az eperfa levelét, ágát és kérgét is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. Készíthetünk belőle lekvárt,...
TOVÁBB
A magyar népi gyógyászat legnagyobb titka a kövirózsa
  A kövirózsa népi gyógyászatunk egyik legalapvetőbb gyógynövénye. Már az ókor óta ismerjük és használjuk különféle gyógyászati célokra.   A...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék