Kén nélkül nincs élet!

 

A krónikus betegségek jelentős többségének hátterében kénhiány áll. A szerves kén legalább olyan fontos a szervezetünk számára, mint a C-vitamin.

 gyulladáscsökkentő, kén, antioxidáns, hagyma, fokhagyma, glutation, cisztein, metionin, foszfát, gombaölő

A kén hallatára bizonyára sokan egy mérgező anyagra gondolnak. A kénnek fontos szerep jutott az emberi szervezetben. Olyan ásványi anyag a kén, mely a szervezet minden sejtjében jelen van. Kulcsfontosságú szerepet tölt be a máj anyagcseréjében, az ízületi porc, a keratin, a bőr és haj felépítésében. Nagyon fontos az anyagcserében és az antioxidáns védelmi rendszerek működésében, amelyek védik agyunkat az öregedéstől.

 

Érdekesség, hogy az izlandi emberek körében nem ismertek olyan modern társadalmi betegségek, mint a depresszió, az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegség. Kutatók ezt a jelenséget annak a geológiai jellegzetességnek tulajdonítják, hogy a szigetország vulkáni tevékenység által alakult ki. A vulkánok által szétszórt kéntartalmú hamu az, ami betakarja a talajt és teszi az ivóvizet, terményt és a húskészítményeket kénben gazdaggá.

 

A termőföld kéntartalmát a modern gazdálkodás kimeríti

A termőföldek ma teljesen ki vannak zsigerelve, mivel minden gazdaság arra összpontosít, hogy legyen magas a terméshozam hektáronként, ez által számos létfontosságú tápanyagtól megfosztják a földeket és műtrágyáznak.

A műtrágyára jellemző a magas foszfát és az alacsony kéntartalom. A felesleges, dúsított foszfátok befolyásolják a kén felszívódását.

 

Két kéntartalmú aminosav létezik a földön: a cisztein és a metionin. Ezeket az aminosavakat táplálékkal kell bevinnünk a szervezetünkbe, mivel nem tárolódnak. A glutation egyike a test legfontosabb antioxidánsainak. A csökkent glutation szint degeneratív betegséghez, csökkent immunitáshoz és a mérgek felgyülemléséhez vezethet.

 

A szervezet belső osztályozási rendszere kíméli az agyat, mert ez a legérzékenyebb szervünk. Olyan esetekben azonban, ha a táplálékkal nagyon alacsony mennyiségben kerülnek be kéntartalmú aminosavak a szervezetbe, az agy kiüríti glutation szintjeit annak érdekében, hogy a cisztein szintet fenntartsa a szervezet. Ez csökkenti az agy antioxidáns védelmét és felgyorsítja a degeneratív folyamatokat.

 

A kén nagyon fontos szerepet játszik a porc-, bőr- és véredények védelmében is. A kén kritikus méregtelenítő útvonalat alkot a májban is. Ez különösen fontos a méregtelenítésben, főleg a gyógyszerszedők számára.

 

Egy helyesen táplálkozó embernek nem lehetne kénhiánya. A kén szerves formában, mint MSM (metil-szulfonil-metán) fordul elő a növényekben illetve az állati eredetű élelmiszerekben, mint a fehérjék alkotórésze.

 

Melyek a legjobb táplálékalapú kénforrások?

A legjobb növényalapú kénforrások az allium család tagjai, melyek magas allil-szulfid és szulfoxid tartalommal rendelkeznek. Ezek közé tartozik a vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, mogyoróhagyma és metélőhagyma.

A keresztes virágú zöldség család kéntartalmú izotiocianátokkal nagyon erős rákölők is egyben. Ezek közé tartozik a brokkoli, karfiol, káposzta, kelbimbó, retek, zsázsa, kelkáposzta.

 

 

Állati eredetű élelmiszerekben gazdag kéntartalmú aminosavakkal rendelkezik az organikus tojás, a vadon fogott halak és a szabadon legeltetett marhák húsa. A szabadon legelő tehenek nyers teje és a nem pasztörizált savófehérje a kéntartalmú aminosavak nagyszerű forrása. Az élelmiszerek tartósítása, feldolgozása, sütése – főzése azonban nagymértékben csökkenti azok szerves kéntartalmát.

 

A kén ciklus az óceánban indul útnak, ahol a planktonok kén vegyületeket bocsátanak ki magukból, melyek az óceán vizében átalakulnak egy illó vegyületté. Ez gázként a felső légkörbe emelkedik és az ózon illetve magas energiájú ultraviola sugárzás jelenlétében egy kémiai oxidáció során átalakul, vízben oldékonnyá válik és visszatér a Föld talajára a csapadékkal, amiből a növények gyorsan magukhoz veszik őket.

A növények nagy mennyiségben a gyökereikben tárolják és koncentrálják őket. Ebből következik, hogy elsősorban növényekből juthatunk elegendő szerves kénhez.

A testünkben levő kén kb. fele koncentrálódik az izomban, a bőrben és a csontokban.

 

A súlyos kénhiány jellegzetes tünetei

●   lassú sebgyógyulás, hegesedés,

●   töredező haj és körmök,

●   gasztrointesztinális problémák,

●   allergia,

●   ízületi gyulladások,

●   kopásos eredetű ízületi fájdalmak, sportsérülések, izomláz,

●   pattanások, 

●   alacsony fájdalomküszöb,

●   memóriazavarok,

●   gyomorsavtúltengés,

●   a nyálkahártyák gyulladása,

●   aknés gyulladt bőr, ekcéma, napégés.

 

Kén hatása a szervezetünkre

●   A kén elengedhetetlen a keratin nevű fehérje előállításához, ami az egészséges hajért és bőrszövetek felépítéséért felelős,

●   szükséges a porcok, inak, csontok megfelelő kialakulásához,

●   részt vesz az inzulin és a heparin termelésében,

●   semlegesíti a belélegzett szennyezett levegő (pl. cigaretta füst) és az ételekben előforduló cianid káros hatásait,

●   gomba- és baktériumölő hatású,

●   különböző bőrproblémákat (pattanásokat) hatékonyan gyógyít,

●   nélkülözhetetlen az egészséges szaporítószervek kialakulásához és működéséhez.

 

A kén optimális mennyisége nincs meghatározva. Nagyon fontos, hogy a kén fehérjékhez kötött formájában nem mérgező hatású! A megfelelő fehérjét fogyasztók számára nincs szükség kénkiegészítésre.

 

gyulladáscsökkentő

Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
Egy keverék, mely elpusztítja az összes betegséget
  A cékla, sárgarépa és az alma leve összekeverve egy mágikus ital, amely világszerte csodálatos egészségügyi hatással rendelkezik!   Különféle...
TOVÁBB
Egy igénytelen fa gyümölcse kezeli a rákot
  Az eperfa igénytelen és sokat terem. Az eperfa levelét, ágát és kérgét is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. Készíthetünk belőle lekvárt,...
TOVÁBB
A magyar népi gyógyászat legnagyobb titka a kövirózsa
  A kövirózsa népi gyógyászatunk egyik legalapvetőbb gyógynövénye. Már az ókor óta ismerjük és használjuk különféle gyógyászati célokra.   A...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék