Barna rizs, a gabonafélék királya

 

A rizs az emberiség több mint 60 százalékának legfontosabb növényi tápláléka, a világ összes konyhaművészetének fontos alapanyaga. Esszenciális aminosav-összetétele miatt az állati fehérjékhez hasonlítható biológiai értéke. Igen egészséges, teljes értékű táplálék.

 

Attól barna a barna rizs, hogy hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti korpát és csírát, az úgynevezett „ezüsthártyát”. Emiatt viszont lassabban fő és keményebb marad, de nagyobb a tápértéke. 

 

A barna rizs tehát lényegében egy finomítási feldolgozás során keletkezik, melynek az a lényege, hogy a rizsszemnek csak a legkülső héját távolítják el. Mivel további finomítási folyamat nem történik, így az értékes tápanyagok a rizsszemben maradnak.

A fényezetlen fehér rizsből fényező anyagok hozzáadásával készül a fényezett rizs.

A további finomítás eredményeképp lesz a fehér rizs. Sajnos ez a folyamat elpusztítja a B3-vitaminok 67%-át, a B1-vitaminok 80%-át, a B7 vitaminok 90%-át, a mangán és a foszfor tartalom felét, a vas 60%-át valamint az összes rostot és esszenciális zsírsavakat.

 

Ősi étel a rizs

 

A rizs ősi ételnek számít. A világ jó néhány részén az étkezés kivétel nélkül rizs, illetve rizst tartalmaz. Feltételezések szerint az első rizstermesztés hatezer évvel ezelőtt kezdődött.

 

Termesztése és fogyasztása hosszú ideig Ázsiára korlátozódott, majd később Arab utazók eljuttatták előbb Görögországba majd Nagy Sándor segítségével Indiába, Spanyolországba és Franciaországba.

 

A legtöbb rizst fogyasztó nemzet Kína, India és Indonézia.

Egy átlagos, mianmari (régi nevén Burma) lakos évente 195 kg rizst fogyaszt, ezzel szemben egy amerikai lakos 7 kg-ot, míg egy európai ember mindösszesen 3kg-ot fogyaszt évente átlagosan.

 

A barna rizs gyógyhatása

 

•    Egy pohár barna rizs a napi mangán szükséglet 88%-át fedezi. Ez a szénhidrátból és fehérjéből értékes energiát termel, továbbá fontos szerepet tölt be a zsírsav szintézisben és jótékony hatással van az idegrendszerre.

 

•    Az egészségre gyakorolt jótékony hatása tovább folytatódik a rostokkal. Egy pohár barna rizs a napi rostbevitel 14%-át fedezi, valamint csökkenti a koleszterin szintet.

 

•    A barna rizs remek méregtelenítő, tisztítja a beleket, az ott lerakódott salakanyagokat eltakarítja. Mindenféle emésztési problémák esetén hatékony megoldást, és védelmet nyújt ezek kialakulása ellen is.

 

•    A barna rizs jótékony hatását tovább növeli, hogy gazdag szelénben. Ez az ásványi anyag segít meggátolni és megelőzni bizonyos típusú rák kifejlődését, segít a szívbetegségek megelőzésében, valamint csökkenti a gyulladást.

 

•    A barna rizsben természetesen előforduló olajak csökkentik a koleszterin szintet.

 

•    Az idegrendszer egyik legjobb barátja, nyugtatja az idegeket, kimerültség, stressz és fáradékonyság esetén is fogyasszunk belőle jó sokat.

 

 

•    A barna rizs rostanyaga megköti a béltraktusban lévő női nemi hormont, így a vérben keringő ösztrogénszint lecsökken. Ausztrál és kanadai kutatások eredménye szerint napi 28 g rost 38 %-kal csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát.

 

•    Az álmatlanság hatékonyan megszüntethető a barna rizs fogyasztásával, mivel a benne található melatonin nevű alvás hormon segít növelni az alvás időtartamát.

 

•    Csökkenti az epekő kialakulásának esélyét.

 

•    A barna rizs segít megőrizni csontok egészségét. Fogyasztása nagyon hasznos a csontritkulás, és egyéb csontbetegségek megelőzésében.

 

•    Jó hatással van a keringési zavarokra is, sőt a magas vérnyomás ellen is ajánlják.

 

•    Makacs bőrbetegségek, hajhullás, általános gyengeség, fáradékonyság esetén remek segítséget nyújt a gyógyuláshoz, a regenerálódáshoz, a megerősödéshez.

 

•    A makrobiotikus és az ayurvedikus étrend egyik fontos alapanyaga.

 

•    Szakemberek szerint, ha valaki lábadozik, esetleg fekvőbeteg, lázas beteg, gyenge, akkor érdemes belőle úgynevezett nyákot főzni. Ilyenkor főzzük a rizst folyamatosan nyolc órán keresztül, gyakorta kevergessük, enyhén sózzuk. Miután elkészül, kínáljuk meg a beteget, aki gyakorlatilag percek alatt erőre kap tőle.

 

•    Egyenletes szinten tartja a vércukorszintet, így cukorbetegek számára a barna rizs előnyösebb választás lehet a fehér rizzsel szemben.

 

•    Ázsiában folytatott felmérések szerint, a kettes típusú cukorbetegség összefüggésbe hozható a fehér rizs fogyasztással, míg azok az emberek, akik legalább kétszer esznek barna rizst egy nap a diabétesz kialakulásának esélye 11%-al csökken.

 

Hogyan főzzük a barna rizst?

 

Főzés előtt alaposan mossuk meg és szűrjük le. Szükséges áztatni legalább 4-5 órán keresztül, vagy egész éjszaka, majd az áztatóvízzel együtt 1 csipet sóval fedő alatt addig főzzük, míg a víz el nem fő alóla. (1 csésze rizshez 2 csésze víz szükséges.) Ekkor zárjuk el a gázt, és legalább 10-15 percig hagyjuk a rizsszemeket puhulni. Mindig a főzés végén ízesítsünk!

 

 


Legnépszerűbb képek a hónapban

    Legnépszerűbb videók a hónapban

      A www.egeszsegter.hu oldalon található információ kizárólag információadás, tájékoztatás céljára szolgál. Nem alkalmas diagnózis felállítására, és nem helyettesíti az orvosi kezelést. Nem állítunk fel diagnózist, nem végzünk kezeléseket, és nem adunk orvosi tanácsokat sem személyes találkozások során, sem az Interneten keresztül. Egészségügyi problémákkal kérjük, minden esetben forduljon megfelelő szakemberhez. Az információ semmilyen körülmények közt nem helyettesítheti a szakorvosi tanácsadást vagy kezelést. A www.egeszsegter.hu minden felhasználójának nyomatékosan felhívjuk a figyelmét arra, hogy tüneteivel a kezelőorvosához forduljon, és ne kezdje saját magát kezelni, illetve ne próbáljon módosítani az orvos által előírt kezelésen, vagy esetleg az orvos által előírt kezelést abbahagyni. A www.egeszsegter.hu tartalma nem használható gyógykezelés kiválasztására, alkalmazására vagy befejezésére. Az oldal tartalma nem helyettesítheti képesített és elismert orvos tanácsát vagy kezelését.
      © 2013 egeszsegter.hu. Minden jog fenntartva!
      Médiaajánlat