A világ egyik legegészségesebb gyümölcse a gyógyító eper

 

A tavasz első gyümölcse kertünkben az eper. Igazán finom, ízletes, illatos epret csak május végén, június elején fogyaszthatunk, ugyanis ilyenkor már szabadföldön is megterem. Aki egyszer megkóstolja az import, vagy fólia alatt érett eper ízét, az többé nem teszi és vágyakozva várja a következő évi szezont, amikor szabadföldön termesztett eperhez juthat.

Van, aki nem szereti?

 eper, szamóca, fogyókúra, gyógynövény, vízhajtó, méregtelenítő, tisztító kúra, eperlevél tea, fertőzésre, fogfehérítés, földieper, rák ellen, érelmeszesedés, magas vérnyomás, köszvény ellen, ízületi problémák, folsav, vas, boldogsághormon, kollagén termelés, migrénre, fejfájásra, májgyulladásra, pajzsmirigyhormonok termelődése, anyagcsere, bőrbetegségek, pikkelysömör, ekcéma, eperkúra, égési sérülésekre, napozás után, leégett bőr, daganatellenes, immunrendszer erősítése, ránctalanító, trombózisra, koleszterinszint csökkentő, fájdalomcsillapító, vérnyomáscsökkentő, epebántalmakra, vesebántalmakra, bélfertőzés, vérszegénység, lázcsillapító

A világ egyik legegészségesebb gyümölcse az eper, ráadásul lelkiismeret-furdalás-nélkül élvezhetjük, mert minél többet fogyasztunk belőle, annál karcsúbbak leszünk!

 

Az eper több száz évvel ezelőtt nem ínyencségként, hanem gyógynövényként kezdte pályafutását, később dísznövénnyé vált, majd gyümölcsét a 14. századtól fogyasztják.

A rómaiak az intenzív illata miatt fragrans-nak hívták.

 

Az eper amellett, hogy nagyon ízletes bogyós gyümölcsnek számít, az egyik legegészségesebb gyümölcs a világon és több mint háromszáz biológiailag értékes anyagot tartalmaz. Valószínűleg kevesen tudjátok, hogy az eper minden része hasznosítható.

Ez a közkedvelt gyümölcs nemcsak finom, de még a növény leveleiben is van gyógyító erő.

 

Az eperlevél teájával kezelhetünk bélfertőzést, ekcémát és vérszegénységet, javasolt fogyasztása rendkívül erős lázcsillapító hatása miatt is.

 

A földieper gyökerének kivonata vérzéscsillapító, vizelethajtó hatású. A gyökér főzetével a hasmenést eredményesen gyógyíthatjuk.

 

Milyen betegségek esetén fogyasszunk még több epret?

 

●   epe- és vesebántalmak esetén,

●   reuma és köszvény kezelésére,

●   vérkeringés serkentésére és méregtelenítésre,

●   fájdalomcsillapításra,

●   vérnyomáscsökkentésre,

●   koleszterinszint csökkentésre,

●   trombózis megelőzésére,

●   immunrendszer erősítésére,

●   vízhajtásra,

●   ránctalanításra.

 

Az eper fogyasztása oltja a szomjúságot és a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázók is fogyaszthatják, mivel az eper 95%-a víz, ezért 100 g eperben csupán 35 kalória van.

Természetesen csak akkor lesz társunk a fogyókúrában, ha cukor nélkül fogyasztjuk.

 

Fogyassz minél több epret a betegségek megelőzésére!

Az eper magas antioxidáns tartalmának köszönhetően daganatellenes hatású. Rendszeres fogyasztása segít a salakanyagok és a felesleges zsír eltávozásában.

Található benne cink, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, mangán, vas, A-, B1-, B2- E-, jelentős mennyiségű C-vitamin valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz. C-vitamin tartalma vetekszik a citrusfélékével.

 

Az eper teája használható külsőleg égési sérülésekre. Túlzásba vitt napozás után is kellemesen hűsíti a leégett bőrt, öblögetőként használva enyhíti a torokfájás és az ínygyulladást. Baktériumölő- és vértisztító hatása miatt tisztítja a problémás bőrt.

 

 

Érdemes eperszezonban legalább egy napig epernapot tartani – amikor kizárólag epret fogyasztasz –, hiszen az eper belsőleg is jó hatással van a bőrre, tisztítja és megerősíti azt.

Bőrbetegségek esetén (pikkelysömör, ekcéma) eredményesen alkalmazható az eper kúra.

 

Ne cukrozzuk, mivel ízesítve gyorsan erjed. Ha mindenképpen édesíteni szeretnénk, akkor tegyük ezt mézzel és fűszerezzük vaníliával vagy fahéjjal, ezek a fűszerek ugyanis gátolják az erjedést.

Fogyasztásnál adhatsz hozzá citromlevet, mely fokozza az ízét és könnyebben emészthető lesz.

 

Milyen gyógyhatásai vannak még az epernek?

●   Az eperben jelenlévő mangán segíti a zsírégetésért felelős enzimek, ezen kívül az anyagcserét serkentő pajzsmirigyhormonok termelődését.

●   Jótékony hatással van a májra, mivel oldja a benne lévő zsírlerakódást, jó hatást fejt ki a májgyulladásban szenvedő betegek szervezetében is.

●   Magas C-vitamin tartalma segít abban, hogy a vér folyékony maradjon, erősíti a hajszálereket és a sejtfalat, létfontosságú a bőr petyhüdtségét megakadályozó kollagén termelésben. Bioaspirin tartalma csökkenti a gyulladást és fékezi a fájdalmat, ezen kívül segít leküzdeni a fejfájást és a migrént.

●   Az eper vastartalma segíti a vér oxigén szállítását, folsav tartalma segíti a vér- és a boldogsághormon képződését.

●   Tíz szem eperben több C-vitamin van, mint egy narancsban.

●   Különösen ajánlott a magas vérnyomásban szenvedőknek, a köszvénnyel küszködőknek és az ízületi problémások számára.

●   Csökkenti a kötőszöveti gyulladások kialakulásának és az agy érelmeszesedésének esélyét.

●   Megakadályozhatja a rák kialakulását.

●   Az eperben található vegyületeknek fiatalító hatása van, a nap káros hatásaitól is megvéd. Megszabadít az elhalt hámsejtektől, ha a bőrbe dörzsölöd hűsíti a bőrt napozás után.

●   Kiváló fogfehérítésre, ha pépesített földieperrel átdörzsölöd hetente egyszer a fogaid.

●   Vírusellenes, megállítja a fertőző mikroorganizmusok terjedését.

●   Az eper levelének teája a megfelelő begyűjtés, tisztítás és szárítás után, vízhajtó és tisztító hatású.

 

Dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója szerint „Aki eperkúrába kezd, annak tudnia kell, hogy a sóoldó hatása eléggé intenzív, ezért előfordulhat, hogy fogyasztása során kiütések jelentkezhetnek a bőrön. Ha a tisztító folyamatok elérték hatásukat, és a szervezetünkből kiürültek a méreganyagok, a kiütések maguktól elmúlnak”.

 

Csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, mert ha vizesen tesszük a hűtőbe, hamar erjedésnek indul.

 

 

fogyókúra

Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely egyszerűen gyógyítható rendszeres szeretkezéssel. 12 ok, melynek...
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
Ha tehetjük, mindig igyunk savanyú káposztalevet
  A savanyú káposzta levét ősidők óta használják terápiás célokra, nagyszüleink is kiválóan ismerték gyógyhatásait. Az ital kiváló méregtelenítő,...
TOVÁBB
A citromos víz 11 olyan előnye, amit eddig biztosan nem tudtál
  Sokan csak akkor kezdenek el citromos vizet inni, amikor pl. jógázni kezdenek. A legtöbben a vizet/ásványvizet mindenféle ízesítés nélkül isszák,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék