Az idegi alapú alvászavar és álmatlanság megkeserítheti az életünket

 

Ha stresszes az életünk, szorongunk valamiért, vagy a depresszió tüneteit észrevesszük magunkon, akkor nem kell rögtön gyógyszerhez nyúlni. Ezek a tünetek szinte már népbetegségnek számítanak. Kapcsoljuk ki testünket mozgással, elménket pihenéssel, kirándulással, relaxációval. A természetes gyógymódok, gyógynövények segítenek ebben is.

   édesgyökér, álmatlanság, hársfavirág tea, orbáncfű, macskagyökér, levendula, citromfű, stresszes életmód, szorongás, depresszióCitromfű tea

Oldja a depressziót, ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Gyomorrontás, gyomorsav túltengés ellen is alkalmazható, serkenti az emésztést. Alkalmazható fejfájás, álmatlanság és alvászavarok esetén is.

Elkészítése: 1 csésze forró vízbe tegyünk 3 teáskanálnyi citromfű-levelet, majd 10 perc állás után szűrjük le. Naponta háromszor fogyasszunk 1-1 csészével 4-6 héten át.

 

Levendula tea

Idegnyugtató, görcsoldó, fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatású gyógynövény. Alkalmazhatjuk idegi alapú alvászavarokra, idegességre, nyugtalanságra, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére.

Elkészítése: 1 csésze forrásban lévő vízbe tegyünk 2 teáskanálnyi levendulavirágot, hagyjuk állni 5-10 percig, majd szűrjük le.

Levendula tinktúrát fogyasszunk álmatlanságra, idegi alapú alvászavarokra. Egy teáskanálnyi tinktúrát keverjünk el vízben, és igyuk meg.

 

Macskagyökér tea

A macskagyökér alvászavarokra, idegesség kezelésére, nyugtató, stresszoldó hatású.

Elkészítése: Forrázzunk le 3 dl vízzel 1-2 teáskanálnyi összevágott macskagyökeret, hagyjuk állni 8-10 percig, majd szűrjük le.

Macskagyökér fürdő (nyugtató, enyhe altató hatású) idegességre és alvászavarok kezelésére.

Elkészítése: Hagyjunk állni 100 gramm macskagyökeret 1 liter vízben fél napon keresztül, szűrjük le és öntsük a fürdővízhez.

 

 

Orbáncfű tea

Depresszió, idegesség és alvászavarok esetén fogyaszthatunk orbáncfű teát is. Az orbáncfű az idegrendszerre ható gyógynövények közül a leghatékonyabb. Az idegállomány sérülés okozta zavarainál, szellemi kimerültség és depresszió ellen legrégebben alkalmazott gyógynövény.

Elkészítése: Forrázzunk le két teáskanál szárított orbáncfüvet, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Rendszeres fogyasztása fokozza az epetermelést, és szabályozza a keringést. 3-4 hét után érezteti hatását.

 

Hársfavirág tea

A Magyarországon is őshonos hársfa virágjának teája erősíti az idegrendszert és elűzi a feszültséget, így segíti az alvást. Nyugtató és idegerősítő stresszes életmódnál, pánikrohamok esetén, és enyhíti a stresszhelyzetekben fellépő erős szívdobogást.

Álmatlanság ellen lefekvés előtt 1 csésze hárfateát érdemes elkortyolgatni kevés mézzel, melyet így készítsünk el: 1 evőkanálnyi virágot forrázunk le 2 dl vízzel, fedjük le és hagyjuk 15 percig állni, majd szűrjük le.

Naponta is fogyaszthatunk belőle 2-3-szor 2 dl-t, mivel ez az egyik legfinomabb üdítő gyógytea.

 

Édesgyökér tea

A keleti gyógyászatban leginkább görcsoldóként, köptetőként és immunerősítőként tartják számon, ám egyes kutatások szerint az idegi feszültséget is csökkenti, glicirhizzin tartalmánál fogva mérsékli a kortizol, vagyis a „stressz hormon”szintjét.

Vérnyomásemelő hatása miatt hipertóniás betegek és vesegondokkal küzdők számára, valamint várandósság idején nem ajánlott fogyasztása! 

 

 

álmatlanság

Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított formában jut el hozzánk, és ízletes csemegeként fogyasztjuk....
TOVÁBB
Erről a növényről már a régmúlt időkben is azt tartották, hogy a halálon kívül mindent gyógyít
  A feketekömény (Nigella sativa), vagy más néven a kerti katicavirág enyhítheti  a hajhullás, az allergia, az arcüreggyulladás, az ingerültség, az...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék