Gyógyító élelmiszerek

 

Minden nap hallhatunk az egészséges táplálkozásról, mely már napjaink slágertémájává vált. Az alábbiakban felsorolt élelmiszerek fogyasztásával akár a komolyabb betegségeket is megelőzhetjük. A felsorolás nem teljes, hiszen sok olyan gyümölcs, zöldség maradt ki, melyek szintén megelőző-, gyógyító hatással rendelkeznek.

 egészséges élelmiszerek, zab, vörös káposzta, tök tojás, teljes kiőrlésű kenyér, szójabab, szezámmag, stevia, sörélesztő, sárgabarack, rozs, ribizli, répa, repceolaj, paradicsom, quinoa, quargel, harzi sajt, paradió, brazil dió, napraforgó mag, málna, mogyoró, mangosztán, mandula, makadámia dió, lenmag, lencse, lazac, köles, kelkáposzta, káposzta, kamut, kaktuszfüge, hajdina, gyömbér, grapefruit, fokhagyma, füge, földi szeder, eper, dió, csicseriborsó, cikória, cékla, brokkoli, barna rizs, áfonya, aszalt szilva, ananász, amaránt

Amaránt

Az egyik legősibb kultúrnövény. Magas arányban tartalmaz esszenciális aminosavakat és rostokban nagyon gazdag. Csökkenti a koleszterin szintet, ezen kívül kalcium és magnézium is van benne.

 

Ananász

Jelentős C- és E-vitamin tartalma mellett káliumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Zsírégető és hangulatfokozó hatású.

 

Aszalt szilva

Megfelelő folyadékbevitel mellett ideális hashajtó, mely számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Ezen kívül lassítja az öregedés folyamatát.

 

Áfonya

Rostban gazdag, a szájban lévő gyulladást csökkenti, de gyomor- és bélproblémákra is kiváló, valamint felfázás ellen is hatékony. Vérfrissítő, méregtelenítő.

 

Barna rizs

Zsírban oldódó vitaminokba gazdag, és miután gluténmentes, allergiások is fogyaszthatják.

 

Brokkoli

Kevés kalóriát, de annál több vitamint tartalmaz. 100 g brokkoli fedezi a napi C-vitamin szükséglet felét. Karotin tartalma segít a rákmegelőzésben, a szélütés és a keringési zavarok ellen.

 

Cékla

Magas vas- és folsav tartalmú, segíti a várképződést. Antibakteriális és magas ásványi anyag tartalma erősíti az immunrendszert.

 

Cikória

Káliumban, vasban, folsavban és C-vitaminban gazdag.

 

Csicseriborsó

Telít, emiatt diétásoknak ideális. A fehérjében gazdag borsószemek védik a bélflórát és a vércukor szintet is egyenletesen emelik. Azonban nem szabad túl sokat enni belőle, mert szédülést, hányingert okozhat.

 

Dió

B-vitamin tartalma miatt első osztályú agykarbantartó. Ezen kívül omega-3 zsírsavat is tartalmaz, mely az érrendszeri betegségek ellen hatásos.

 

Eper

Magas C-vitamin tartalmú, antibakteriális hatású, folsav és vas tartalma miatt segíti a sejtek megújulását és a rákmegelőzésben is hasznos.

 

Földi szeder

Flavonoid tartalma miatt erősíti az immunrendszert, védi az érfalakat, csökkenti a vérnyomást és rákmegelőző hatású.

 

Füge

Aszalva és frissen is jótékonyan hat. Kiváló a sav-bázis egyensúly helyrebillentéséhez, semlegesíti a gyomorsavat, ami a túlzott gyomorsavtermeléssel összefüggő betegségek esetén a szükséges diéta egyik fontos elemévé teheti.

 

Fokhagyma

Antibakteriális, mely a vírusokat és az élősködőket is elűzi. Herpesz és bőrgomba ellen is érdemes kipróbálni. Ezen kívül immunerősítő, csökkenti a vérnyomást és állítólag a rákos sejtek terjedését képes meggátolni.

 

Grapefruit

Főként fogyókúrázók kedvelik, hiszen kalóriagyilkosnak is nevezik. Vízhajtó, salaktalanító, serkenti a vörösvérsejtek képződését. Egy közepes grapefruit fedezi a napi C-vitamin adagunkat és A-vitamin adagunk harmadát.

 

Gyömbér

Szabályozza a gyomor- és epesav termelést, utazási betegség ellen is jó, gyulladáscsökkentő, védi az ereket és az idegeket.

 

Hajdina

Káliumban és vasban gazdag, valamint támogatja a melatonin nevű hormon termelését, mely a jó alvásért felel. Alvászavarok esetén tehát ki lehet próbálni.

 

Kaktuszfüge

Magas vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalma miatt került a listára. Védi a prosztatát.

 

 

Kamut

Vajhoz hasonló ízű ősi gabonafajta. Csökkenti a koleszterin szintet, és a vérnyomást, illetve székrekedés ellen is beválik. A gluténérzékeny emberek 70 %-a a kamutot minden gond nélkül képes beépíteni az étrendbe.

 

Káposzta

Ideális fehérjeforrás, mely magas kalóriatartalommal is bír. Csontritkulás ellen is ideális megelőzésképpen. Köménymaggal könnyebben is emészthető.

 

Kelkáposzta

Gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Magas rosttartalma telitettség érzést nyújt, ami segít a fogyókúrában. Támogatja a szervezet méregtelenítését, valamint rákmegelőző hatása is ismert.

 

Köles

Számos pozitív hatása közül kiemelendő magas kovasavtartalma, mely látványosan képes megszépíteni a bőrt, a hajat és körmöt, fluortartalma a fogzománcot védi. Lúgos kémhatása miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani. Gluténmentes, emiatt kisbabák és gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

 

Lazac

Omega-3 zsírsavakban gazdag, mely által frissen tartja az agyat, ami az Alzheimer-kór megelőzősét segíti elő.

 

Lencse

Magas fehérjetartalmú, cink, kálium, magnézium és a foszfor a fő erénye. Támogatja az izomműködést és az immunrendszert.

 

Lenmag

A belőle készült olaj csökkenti a koleszterin szintet, védi a nyálkahártyát és a belek falát. Naponta egy-két kanállal fogyaszthatjuk joghurtba vagy müzlibe keverve.

 

Makadámia dió

82 százaléka telítetlen zsírsav, mely a koleszterinszint csökkentést segíti. Ásványi anya tartalma a szív- és érrendszert erősíti, vitaminjai a sejtmegújulásban járnak közben. Magas kalóriatartalma miatt mértékkel fogyasztandó.

 

Mandula

Nagyon magas fehérjeforrás, mely támogatja az agyi funkciókat és csökkenti a koleszterint. Javítja a vérkeringést.

 

Mangosztán

Nálunk még alig ismert egzotikus gyümölcs, mely egy alma méretű ringló szilvára emlékeztet. Antibiotikus és immunrendszer erősítő hatása kiemelkedő.

 

Mogyoró

Csökkenti a koleszterinszintet, 60 %-a telítetlen zsír és 16 %-a fehérje. Magas kalóriatartalma miatt napi maximum egy marékkal fogyasszuk.

 

Málna

Ásványi anyagokban gazdag (magnézium, kalcium, kálium), védi a szemben található apró ereket. Jó gyulladáscsökkentő, illetve a hajat és a körmöket erősebbé varázsolja.

 

Napraforgó mag

Telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami vérnyomás csökkentő hatással bír. Védi a szív- és érrendszert, segít a fogínygyulladás megelőzésében.

 

Paradió, brazil dió

Gazdag a rák megelőzésében fontos szelénben, de foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat és fehérjét is tartalmaz.

 

Quargel vagy harzi sajt

30%-a fehérje és csak 0,5 %-a zsír. Diéták és különféle kalóriacsökkentett táplálkozásban ideális. Magas kalciumtartalma miatt erősíti a csontokat.

 

Quinoa

Köleshez hasonló mag, magas fehérjetartalma miatt vegetáriánusoknak is ideális, de a gluténérzékenyek is ehetik. 100 grammja fedezi egy felnőtt férfi vas szükségletét.

 

Paradicsom

Véd a rák ellen. A spermákat aktívabbá teszi, ezen kívül vízhajtó, csökkenti a vérnyomást. A még be nem érett zöld paradicsomot ne fogyasszuk szolanin tartalma miatt, mert rosszullétet okoz.

 

Repceolaj

Csökkenti a rossz- és emeli a jó koleszterint-szintet. Véd a szívinfarktus és a szélütés ellen.

 

Répa

100 grammja 11 gramm béta-karotint tartalmaz, amivel rekorder. Regenerálja a szemidegeket, az agyi idegeket és a nyálkahártyát, de székrekedés ellen is kiváló.

 

Ribizli

Nemcsak C-vitamin tartalma magas, hanem a rák megelőzésben, koleszterinszint csökkentésben és magas vérnyomás ellen is jól hasznosítható.

 

Rozs

Magas rosttartalmú, esszenciális zsírsavjai (lizin, theorin, methionin) erősítik az immunrendszert.

 

Sárgabarack

Gazdag ásványi anyagokban, különösen magnéziumban és vitaminokban. Segíti a vérképződést. Védi a nyálkahártyát, javítja a látást, illetve jó hatással van a szív- és érrendszerre is.

 

Sörélesztő

Több mint fele aminosav. Testápoláskor is igen hasznos: pattanás, ekcéma és kiütések ellen is bevethető, de a bőrt és a hajat is ápolja.

 

Stevia

A kalóriamentes cukorhelyettesítő.

 

Szezámmag

Természetes vérnyomás csökkentő. Védő réteget képez a gyomor és a belek falán.

 

Teljes kiőrlésű kenyér

Háromszor több rostot tartalmaz, mint ugyanennyi fehér kenyér. Káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Csökkenti a koleszterin szintet és hosszútávon a jóllakottság érzését kelti.

 

Tojás

A könyv szerzője ideális fehérjeforrásnak nevezi, illetve a benne levő lecitin koleszterincsökkentő hatása miatt tartja egészségesnek.

 

Tök

Magas káliumtartalma a veséknek és a kiválasztásnak kedvez. A szem, az anyagcsere és a nyálkahártya számára kedvező tulajdonságokkal bír. Olaját a legértékesebbek között tartják számon, mivel pozitív szerepet játszik a D-vitamin, valamint különféle hormonok termelődésében.

 

Vörös káposzta

Magas rosttartalma lehetővé teszi a bélrendszer kitakarítását. Emellett rákmegelőző tulajdonsága is van. Nem terheli meg annyira az emésztőrendszert, ha köménnyel együtt fogyasztjuk.

 

Zab

Betegek diétás étrendjébe hól illeszthető, mert nem terheli a szervezetet és sok energiát szolgáltat. Rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki.

 

Ezek az élelmiszerek az alapján kerültek kiválasztásra, hogy minél több ember számára elérhetőek és fogyaszthatóak legyenek. A tejtermékek éppen emiatt nincsenek említve (kivéve a harzi sajtot), mert a tejallergiás emberek számára nem tartoznak a legegészségesebb étel kategóriába. Hasonló okokból került be több, gluténmentes élelmiszer, hiszen a gluténérzékenyek számára komoly nehézséget jelenthet a kellően változatos étrend kialakítása.

 

A mézes kenyeret állítólag láz ellen is bevetették régen, a mézeskalácsot a fény és a tavasz eljövendölésért készítették, és a fahéjnak, mint domináns fűszernek is megvan a maga szerepe: jótékonyan hat az immunrendszerre antibiotikus hatása miatt.

 

Érdemes használni ezeket az összetevőket, mivel nem kell hozzá különösen elrugaszkodni a hagyományoktól. Sütéshez a fehérliszt helyett használhatunk teljes kiőrlésű liszteket, rozslisztet vagy tönkölyliszt, cukor helyett steviát, forralt borhoz fahéjat. A halételek is kiválóan beilleszthetők az ünnepi ételek sorába, a töltött káposzta készíthető barna rizzsel vagy kölessel is.

 

fokhagyma

Dédapám öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül
  A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember...
TOVÁBB
Mit egyél, hogy messziről elkerüljenek a szúnyogok?
  Lehet, hogy nem tudtad, de táplálkozással meg lehet előzni a nyári esték kellemetlen, viszkető következményeit, a szúnyogcsípéseket. A...
TOVÁBB
A legjobb ételek a hasnyálmirigy egészségének fenntartásához és gyógyításához
  Testünk egészségének megőrzéséhez feltétlenül szükséges, hogy hasnyálmirigyünk is megfelelő állapotban legyen, mivel a hasnyálmirigy fontos szerepet tölt...
TOVÁBB
Ez történik, ha üres gyomorra fokhagymát eszünk
  Nem mindenki gondolja azt, hogy éhgyomorra fokhagymát enni egészséges. Sokan úgy tartják, hogy ilyen fajta otthoni gyógymódok, praktikák csak a...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék