Az itthon kapható 25 legegészségtelenebb étel

 

A boltok polcai roskadoznak a különféle élelmiszerektől, amelyekről természetesen azt sem tudjuk, miből vannak. Ízletesek, drágák, olcsók, feltűnőek és hétköznapiak egyaránt vannak köztük, az egyetlen közös bennük a titokzatos összetétel. 

 sajtkrém, virsli, szafaládé, szénsavas üdítő, húskonzerv, habspray, csokiöntet, fagylaltpor, mirelit pizza, filteres tea, egészséges életmód, tejtábla, americana, gumicukor, frutti, energia ital, aszpikos felvágott, párizsi, toastkenyér, burgonyachips, szörp, tartós sütemény, habkarika

Utánajártunk és táplálkozási szakemberek segítségével megvizsgáltuk, vajon miből is vannak a legveszélyesebb árucikkek. A kutatás nem márkákra koncentrált (nehéz is lenne, mert a gyártók általában nem szívesen árulják el az áruk pontos összetételét), hanem termékfajtákra. Összegyűjtöttük a hazai boltokban kapható 25 legegészségtelenebb ételt. Ha teheted kerüld el őket és valamilyen más, egészséges alternatívát válassz.

 

SAJTKRÉM

Mi van benne? Selejt sajt, ömlesztősók (foszfátok), tejzsír, ízesítőanyag.

Ezért ne fogyaszd: Az esztétikailag hibás sajtból készülő sajtkrémeknek, kockasajtoknak rendkívül magas a foszfáttartalma, ez különösen akkor kedvezőtlen hír, ha csontritkulásban szenvedsz vagy hajlamos vagy rá, mert a foszfát ezt elősegítheti. Tehát mielőtt egy kockasajtba beleharapsz, előbb olvasd el, mit nyomtattak az oldalára…

Mit egyél helyette? Igazi, nem ömlesztett sajtokat, például ementálit.

 

SZÉNSAVAS, CUKROZOTT ÜDÍTŐK

Mi van benne? Víz, sok cukor, mesterséges aromák, állományjavító (kevés gumiarábikum, ismételten), szén-dioxid.

Ezért ne fogyaszd: Igen sok szénsavas üdítőben nincs természetes aroma, az üdítő érzés pedig gyakran a töménytelen mennyiségű szén-dioxid, vagyis a szénsav miatt van, ami a nyelven pezsegve feldobja a fogyasztót. Előfordulhat, hogy egy literben 5-6 g CO2 is van, ez igen magas szám, Összehasonlításul egy átlagos szódában ez a szám 3 g/liter!

Mit igyál helyette? Szénsavmentes ásványvizet, forrásvizet. Ízesítheted is ezeket természetes ízesítőkkel!


HABKARIKA

Mi van benne? Tojásfehérje, cukor, állományjavító és -módosító anyagok, színezékek.

Ezért ne fogyaszd: A tojásfehérjén kívül mesterséges anyagok kész tárháza. A színezéséhez pedig erős színezékeket használnak fel.

Mit egyél helyette? Készítsd el otthon.


TARTÓS TOASTKENYÉR 

Mi van benne? Tartósítószer, liszt, állományjavítók.

Ezért ne fogyaszd: Ahhoz, hogy a szeletelt kenyeret az előállítása után egy héttel is nyugodtan fogyaszthasd, állományjavítók kellenek bele. Tartósítószerként általában hangyasavat alkalmaznak, a liszt pedig agyonfinomított.

Mit egyél helyette? Frissen készített, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret vagy süss otthon!

 

VIRSLI

Mi van benne? Szója, sertéshús, legalább 20% ipari szalonna.

Ezért ne fogyaszd: Nagyobb részt szója, kisebb részt nyesedék sertéshús, vagyis ami az aprításnál leesik. Selejt nincs, valamilyen élelmiszerbe minden darab jó lesz!

Mit egyél helyette? Akármit, csak virslit NE! Ehetsz sonkát, tarját, főtt vagy sült húst.


FILTERES TEA

Mi van benne? Teatörmelék, gyakran mesterséges aromák.

Ezért ne fogyaszd: Komolyan gondoltad, hogy gyümölcsdarabkákat találsz majd a csészéd alján? A filteres teák legtöbbje a legértéktelenebb teatörmelékekből készül, amelyeket kicsit ízesítenek egy kis aromával. Ezért nem érzed intenzíven az aromáját

Mit használj helyette? Teafüvet (szálas teát), amit nem csomagolnak filterekbe.


ZACSKÓS LEVES

Mi van benne? Tartósítószerek, mesterséges aromák, ízfokozók, zöldségdarabkák.

Ezért ne fogyaszd: Sajnos a felsorolás egyetlen szimpatikus tagjával, a zöldségdarabkákkal sem megyünk sokra, ugyanis olyan apróra vágták és annyira értéktelenné szárítottak, hogy sem rostot, sem ásványi anyagot nemigen találni bennük.

Mit egyél helyette? A megoldás nem a “tartósítószer mentes” másik zacskós leves, hanem a saját, friss alapanyagokból főzött húsleves, bableves, zöldségleves, gulyás az, ami ételként definiálható. Lehet, hogy a zacskós leves gyors megoldás, de nem jó.


CSOKOLÁDÉÖNTET

Mi van benne? Cukor, zsír, kevés kakaó és sok adalékanyag.

Ezért ne fogyaszd: A szépen folyós állaghoz elengedhetetlen némi állományjavító segédanyag, illetve a színhez is kell valamennyi. Ezek után már csak az íz beállítása van hátra. A csokoládéöntet csokoládét keveset, mesterséges anyagokat annál többet látott.

Mit egyél helyette? Nem kell megijedni, pár perc alatt otthon is finom csokoládéöntet készíthető igazi csokiból és igazi kakaóból is. Olvaszd meg a vajat, tegyél bele édesítőt vagy egészséges cukrot (nyírfacukor, nádcukor, eritrit), kakaóport, kevés vizet és kész is van a finom csoki öntet.


SZAFALÁDÉ

Mi van benne? Állati kötőszövet, mócsing (inak, rostok), ipari szalonna, kisebb mennyiségű szója, némi albumin.

Ezért ne fogyaszd: A háziállat úgynevezett „egyéb” részeit egy percenként nagyjából 3000-es fordulatszámmal pörgő kés egy fehér, kenőcsös anyaggá aprítja, ebből lesz a szafaládé. Nekem felfordul tőle a gyomrom, ha belegondolok…

 

 

Mit egyél helyette? Próbáld inkább a színhúsból készült, nemesebb felvágottakat. Árban drágább és sajnos a tartósítószert ezeknél sem lehet teljesen megúszni, de legalább kevésbé egészségtelen. Azonban az igazi, tartósítószermentes hús az igazi – ezt is lehet szendvicsbe tenni, reggelire enni, ezerféleképpen elkészíteni.


MIRELIT PIZZA

Mi van benne? Felvágott maradék, maradék sajt, mesterséges ízanyagok, paradicsom.

Ezért ne fogyaszd: Kolbászos és szalámis pizza esetében a selejtes felvágott az egyik alkotórész, sajtosnál a selejtes sajtokat lehet ily módon hasznosítani. A pizza alap köszönőviszonyban sincs egy igazi pizza szósszal, csak hasonlít az eredetire. 

Mit egyél helyette? Most őszintén, Te sem szívesen ennél egy maradék-alapanyagokból álló pizzát, ugye? Kicsit több idő, de otthon is elkészítheted és 10 perc alatt megsül. De ne edd mértéktelenül!

 

SANSA OLÍVAOLAJ

Mi van benne? Sansaolaj.

Ezért ne fogyaszd: Azt kérdezed, hogy kerülhet ebbe a híresen egészséges olíva? Úgy, hogy ez nem az a bizonyos olaj, csak a szegény rokon. A sansa olívaolaj a minőségi olívaolaj gyártása során visszamaradt olívából, vegyszeres eljárással készül. Ezért jól nézd meg, melyiket veszed le a polcról!

Mit használj helyette? Szűz vagy extra szűz olívaolajat.


FRUTTI

Mi van benne? Karamella, cukor, kismértékben vegyipari alapanyagok, műanyag gyanta, állományjavító anyag (gumiarábikum).

Ezért ne fogyaszd: Igen érdekes felsorolás, amihez nincs hozzáfűznivalóm…  Talán csak annyi, hogy a gumiarábikum onnan is ismerős lehet, hogy gyermekkorodban ezzel az anyaggal javították meg a kerékpárok kilyukadt gumiját. Most pedig szépen megesszük!? Elképesztő…

Mit egyél helyette? Egészséges és természetes ételeket, amik még olcsóbbak is vagy egy árban vannak az ilyen mű édességekkel. Vegyél friss gyümölcsöket, magokat a piacról vagy süss otthon finomságokat!


KAKAÓS TEJTÁBLA

Mi van benne? Növényi zsiradék, ízesítők, zsírmentes kakaópor, állományjavító, cukor.

Ezért ne fogyaszd: Nem véletlenül nem szerepel a termék nevében a csokoládé, nem véletlen a körülírás sem: a szabvány szerint a kakaós tejtábla nem csokoládé, csupán hasonlít rá, az árháború egy újabb torz gyermekével van dolgunk. „Olcsóbban kínáljuk a semmit” - ez a mottó. A kakaópor gyakran annyira kilúgozott, hogy sok hasznos anyag is eltávozik belőle. És ami a legjobb: a kakaós tejtáblába még csak kakaóvaj sem kell! Összegezve: egy értéktelen vacak, amivel átverik az embereket (és sajnos nagyon sokan bedőlnek és megveszik gyermekeiknek).

Mit egyél helyette? Nézd meg a címkét és vegyél helyette IGAZI csokoládét= minimum 70% kakaótartalommal rendelkező csokoládé.


ASZPIKOS FELVÁGOTT

Mi van benne? Maradék fehérje, maradék sertésfelvágott, sűrítők, selejtek, algafehérje.

Ezért ne fogyaszd: Félreértés ne essék, az aszpikos nem piszkos, a selejt nem azt jelenti, hogy ehetetlen, legtöbbször csupán a szépséghibára utal. Az algafehérje az agaragar nevű, máskülönben a laboratóriumokban táptalajként használt moszatféle fehérjéje.


BURGONYACHIPS

Mi van benne? Sok sok zsír, amiben sütés közben úszott, mesterséges aromák és ízfokozók.

Ezért ne fogyaszd: A krumplit megfürdetik a forró olajban, hogy ropogós chips legyen. Ebből sokat magába szív, majd jönnek a különböző mesterséges aromák, hogy például sonkás, hagymás, paprikás, chilis íze legyen.

Mit egyél helyette? Egészséges chipseket!


"SZINTE"-SAJT

Mi van benne? Növényi zsiradék és fehérje, adalékok, színezékek, állományjavítók.

Ezért ne fogyaszd: Ez a különös élelmiszerbolti lény úgy néz ki, mint a sajt, de igen távol áll tőle. Tejet ugyanis nem tartalmaz. Szóval, ha csupán az illúzió kedvéért fogyasztanád ezt a termékeket, akkor csak bátran! De nem javasoljuk, egyáltalán!

Mit egyél helyette? Vegyél helyette igazi  házi sajtot.

 

ENERGIAITAL

Ezért ne fogyaszd: Rövid időre felpörgetnek, hatásuk elmúltával pedig még alacsonyabb energiaszintre esünk vissza. Mindemellett károsítják a szervezetet, és többnyire hizlalnak. A hagyományos energiaitalok, hasonlóan egyébként a kávéban található koffeinhez is, a valódi energetizálás helyett egyszerűen csak "pörgetik" a szervezetet, a szükséges tápanyag utánpótlás nélkül.

Mit igyál helyette: A gyümölcsök természetes cukortartalma gyorsan felpezsdít, magas rosttartalmuknak köszönhetően pedig egyenletesen tartják a vércukorszintet. Az áfonya segíti a koncentrációt, az epernek magas C-vitamin-tartalma. Remek választás egy banán vagy egy alma. Egy natúrjoghurt elfogyasztása az energiatermelés szabályozásában szerepet játszik, mivel magnéziumban gazdag.

 

GUMICUKOR

Mi van benne? Állati eredetű kötőanyagok, növényi zselék, színezők, aromák.

Ezért ne fogyaszd: Íme, a tökéletes élelmiszeripari termék! Szinte semmi természetes nincs benne, ha ironikusak lennénk, ezt is mondhatnánk, hogy szagosított, festett műanyag. Teljesen a vegyipar “teremtménye”.

Mit egyél helyette? A fruttihoz hasonlóan itt is az egészséges alternatíva a gyümölcsök, magvak, otthon elkészített édességek lehetnek.


HABSPRAY

Mi van benne? Növényi zsír, állományjavító, zselésítő anyag.

Ezért ne fogyaszd: A habspraynek semmi köze a tejszínhabhoz, az egy másik kategória, amelyre azok dobozán és majdan a pénztárnál, az ár beütésekor külön utalást találsz. A habspray kvázi tejszínhab növényi zsírokkal. Egyike a legkevésbé természetes termékeknek.

Mit használj helyette? Végy zacskós habtejszínt és egy jó elektromos habverőt és már indulhat is az igazi tejszínhab gyártása. 


HÚSKONZERV

Mi van benne? Kevés maradék hús, ipari szalonna, bőrke és néha szója.

Ezért ne fogyaszd: Tartósítószer nincs benne, ez kétségtelen. Cserébe viszont annyi ideig hőkezelik, hogy szinte minden értékes vitamin elbomlik benne.

Mit egyél helyette? A konzerv készítményeket, főleg a hústartalmúakat nem árt hanyagolni… Válaszd inkább a friss és organikus ételeket!


KETCHUP

Mi van benne? Paradicsom, állománymódosító anyagok, néha tartósítószer.

Ezért ne fogyaszd: Még akár állati fehérje is lehet benne, elvégre nem lehet az összes leszedett zöldséget egyenként átvizsgálni, így aztán minimális százaléknyi állati fehérje, pár szerencsétlen bogár bekerülhet az aprítógépbe. Amúgy a ketchup-ba sokszor csak a minden másra alkalmatlan paradicsom kerül. Ez nem túl bíztató…

Mit használj helyette? Saját készítésű paradicsomszószt. 


TARTÓS SÜTEMÉNY

Mi van benne? Benzoát származékok, penészedés gátlók, állományjavítók, propionsav, tartósítószer.

Ezért ne fogyaszd: Már a hideg ráz, mikor meglátom, hogy ezzel kínálnak meg vendégségben és illemből enni kell(ene) belőle. Ahhoz, hogy egy sütemény több hónapig ehető legyen iszonyatos mennyiségű tartósítószerrel kell elkészíteni, nemritkán ezen adalékanyagok aránya elérheti a 10%-ot is, pedig általában egy-két százaléknál többet nem szoktak használni. Az eredmény egy örökéletű, de se íze, se bűze valami.

Mit egyél helyette? Házi, friss süteményt. Rengeteg alternatíva van, amit időhiányban és kevés alapanyagból is elkészíthetsz, csak ne legyél hozzá lusta, mert az egészséged bánja.


PÁRIZSI

Mi van benne? Körülbelül 40% bőrke (aprított darabka), 20% ipari szalonna, albumin, néha selejt húsáru, 15-20 % szója.

Ezért ne fogyaszd: Szegény párizsinak a köztudatban igen rossz a híre és nem hiába. Igen, a pletyka igaz, abból készül, ami a vágóhídon selejt lenne. Semmit sem dobnak ki, mindent felhasználnak és a tányérunkba tesznek. Az ipari szalonna elnevezés a semmire sem jó maradékot jelenti, az albumin pedig a sertés- és marhavérből kivont fehérje. Nem túl gusztusos, igaz?

Mit egyél helyette? Ha mindenképp felvágottra éhezel, akkor inkább a tarja, sonka termékeket válaszd, igaz, hogy drágább, de azokon látszik, hogy legalább húsból van.


SZÖRP

Mi van benne? Cukor, kukoricából kivont izocukor, sűrítőanyag, aromák.

Ezért ne fogyaszd: A jó hír az, hogy a szörpökben nem találsz tartósítószert. A rossz, hogy azért, mert töménytelen mennyiségű cukor van bennük. Emellett egyetlen baktérium sem él meg. A cukor ugyanis vízelvonó, tehát megsemmisíti az életet.

Mit igyál helyette? Ásványvizet, forrásvizet, frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket, turmixokat. Ízesítheted természetesen is a vizet.


FAGYLALTPOR

Mi van benne? Aroma, cukor, zselésítő anyagok keveréke, algákból kivont fehérje.

Ezért ne fogyaszd: Egy fagylaltportól igazán nem várhatod el, hogy az egészségedet szolgálja. A fagylaltpor ilyen, fogyasztásához nem kötődik érdekünk, nem táplál, csak finom. És mit szólsz az algafehérjéhez? Akárcsak az aszpikos felvágottban…

Mit használj helyette? Fagyasztott joghurtot igazi gyümölcsökkel, vagy turmixolj össze gyümölcsöket, öntsd formákba és fagyaszd le ezt.


Nem árt tehát tisztába tenni, hogy mi is az, amivel etetnek minket. Válassz tudatosan, ne sajnáld az időt a főzésre, hogy végleg elhagyjuk a feldolgozott késztermékeket. Friss, tiszta, organikus, teljes értékű alapanyagokat válasszunk, még akkor is, ha azok drágábbak. Hiszen inkább a jó minőségű ételre költs, mint később a drága gyógyszerekre!

 

egészséges életmód

 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék