Ragadós galaj, mint a pajzsmirigy betegségek gyógynövénye

 

A ragadós galaj a tárnicsvirágúak rendjébe, ezen belül a buzérfélék családjába tartozó növényfaj.

 

ragadós galaj, pajzsmirigy, magas vérnyomás, bőrbetegség, hasnyálmirigy, máj, lép, vese, pattanás, vízhajtó, rákbetegség, struma, idegnyugtató, lázcsillapító

Hegyoldalakon, cserjésekben, akácosokban, árokpartokban előforduló gyakori egyéves növény. Az egész országban megtalálható.

Népies nevei: kullancsfű, ragadáncs, valódi ragadányfű, szerelemfű.
Szára vagy lecsepült, vagy felkúszik más növényre, különösen cserjékre. Négyélű élei gyakran hártyásak. 6-9 levele örvben áll, keskeny, lándzsás, szálkahegyű: élük az erek, a levelek alsó lapján, valamint a szár éle kapaszkodó, horgas fogacskákkal sűrűn meg van rakva: ezekkel úgy kapaszkodik a növény az emberre, állatra, hogy darabokra szakadva, részei messze elhurcoltatnak. Így terjed a növény. Bogernyője hosszabb a levélnél, virága fehér: kocsánya a termés érésekor is egyenes. A termés is horgas sertékkel van megrakva.

Drogja glikozidákat, cseranyagot, illóolajat tartalmaz. Virágzó hajtását gyűjtik. Gyógyításra a föld feletti virágos szárrészt kell gyűjteni június-július hónapokban.

 

Történelmi háttere Jézus születéséig nyúlik vissza. A monda szerint, Szűz Mária a fekvő helyüket nem szalmával készítette, hanem galaj szárral, és a kis Jézus bölcsőjét is galajjal párnázta ki. Régen a szárából tejszűrő szitát készítettek.

 

Teaként idegnyugtató, altató, vérnyomáscsökkentő hatású, a vese, máj, hasnyálmirigy megbetegedéseit kezelik vele, külsőleg bőrbetegségek, furunkulusok, pattanások kezelésére használják.

Egy gyógynövény, amelyet még napjainkban is használnak a sajtkészítéshez, az angolok a cseszter sajtot színezik a tejoltó galajjal.

 

A galajnak három fajtája van: a ragadós galaj, a közönséges galaj, és a tejoltó galaj. Gyógyhatása mindegyiknek egyforma, bár a tejoltó galajt kedvelik inkább, az ő gyógyhatását vélik az igazinak. Nem kényes növény, szinte mindenhol megterem, erdőkben réteken. A szántók réme, mert ellepi, és ezzel sok bosszúságot okoz a gazdáknak.

 

 

 

Gyógyászati felhasználása

A ragadós galaj legfontosabb szerepe a mirigy rendszer védelmében van. Kiváló a pajzsmirigy alul- és túlműködésére is.

A pajzsmirigy megnagyobbodásakor (struma) friss galajból készült teával kell gargarizálni és a teát is inni. A használt teafűvel éjszakára tegyünk pakolást a beteg nyakára. A pajzsmirigy működésének szabályozására napi 2 csésze teát fogyasszunk, lehetőleg éhgyomorra.

Maria Treben szerint a száj és a nyelv rákos megbetegedéseit is gyógyítja. Súlyos betegségek esetén mindig friss növényből készült teát alkalmazzunk.
A népi gyógyászat a méhükkel szenvedő nőknek is ajánlja ezt a gyógynövényt, de a szülő nők is segítségül hívták erejét a szülés megkönnyítésére.
Külsőleg különböző bőrbetegségek, pattanások, mitesszerek, gyógyítására használhatjuk. Erre a célra a ragadós galajt használjuk lemosásra és igyunk meg napi egy csésze teát.

 

Minden embernek hetente legalább egy csésze közönséges galaj teát kellene fogyasztania.

 

Teája a serdülőkori pattanásokra is nagyon jó hatással van. Napi egy csészével kell elfogyasztani belőle a fiataloknak két hétig. Ha nagyon makacs a pattanás, hosszabb ideig is fogyasztható.


A ragadós galaj enyhe nyugtató és vérnyomás csökkentő hatása is ismert. Használják vízhajtóként és lázcsillapítóként is. Elősegíti a sebgyógyulást. Nagyon magas a C-vitamin tartalma. A Hagyományos Kínai Gyógyászat megfázások gyógyítására és izzadás csökkentésére alkalmazza.
A növényből készült pakolást a napégés és mérges csípések gyógyítására is alkalmas.

 

Teáját vese-, máj-,lép-, hasnyálmirigy-, bőrbetegségek gyógyítására, pattanások külsőleges lemosására használják.
A galaj tea minden vesebetegség kiváló gyógyítója és nagyon jó vértisztító hatású.
A szárából kipréselt friss lé, fekélyes sebhelyek kezelésére is ajánlott.

Tea készítés: Egy kávéskanál teafüvet 2 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk és rövid ideig állni hagyjuk. Ha kihűlt leszűrjük, és kortyolva isszuk. Napi két csésze ajánlott.

Szájüregi megbetegedések, golyva esetén a teát nem csak inni kell, de öblögetni kell vele naponta többször is.
A galaj ezeknek a súlyos betegségeknek a gyógyítója. Mielőtt azonban kipróbálnánk minden esetben, kérjük ki háziorvosunk véleményét, és az ő jóváhagyásával alkalmazzuk a teakeveréket.

 

A galajról egy osztrák növénytan tudós így nyilatkozik a könyvében: "milyen remek gyógyszer a galaj, teával való öblögetés és ivása. A nyelvrákon frissen kisajtolt nedve, vajjal keverve pedig mindenféle rákon, fekélyen és rákos bőrbajon segít. Írja Dr Heinrich Neuthaler Das Krauterbuch (Gyógynövény) című könyvében.

 

Eredményesen egészíti ki a rákbetegségek gyógyítását. A népi gyógyászatban a közönséges galajt daganatos megbetegedések megelőzésére és kezelésére is használták, a növény frissen préselt levének naponta háromszori, étkezések előtt egy-egy kiskanállal való elfogyasztásával. Megelőzésre elég egy héten egyszer, esetleg kétszer alkalmazni, kezelésre folyamatos használata szükséges, amíg a probléma nem szűnik meg.

 

magas vérnyomás

Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
A rák mindig is gyógyítható volt, de jobb, ha megelőzzük – 10 jó tanács Gyuri bácsitól
  A bükkszentkereszti füvesember ősi gyógyító család sarja, huszonegyedik a generációk sorában. Leghíresebb felfedezése a cukorbetegség elleni tea,...
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
Erről a növényről már a régmúlt időkben is azt tartották, hogy a halálon kívül mindent gyógyít
  A feketekömény (Nigella sativa), vagy más néven a kerti katicavirág enyhítheti  a hajhullás, az allergia, az arcüreggyulladás, az ingerültség, az...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék