Menta, mint gyomorerősítő

 

Ha azt a szót halljuk, hogy menta bizonyára egy mentolos illatú zöld növényre gondolunk. Sokan nem tudják, hogy több fajtája van a mentának.

 

A különböző fajták felhasználása különbözik: ismert a fodormenta, borsmenta, vízimenta, csombormenta és a japán menta. Egykor tej tartósítására használták, ugyanis megakadályozza az alvadást.

A fodormentát és a borsmentát szeretném bemutatni, mivel ezek felhasználása a legelterjedtebb.

Ez a sokoldalú zöldfűszer nemcsak finom, hanem gyógyhatása miatt is érdemes gyakran használni.

fodormenta, borsmenta, szőrösödés, mentatea, gyomorégés, émelygés, emésztési zavarok, irritábilis bél szindróma, epekő oldása, megfázásra 

A fodormenta népies nevén köményes menta vagy kerti menta az árvacsalánfélék családjába tartozik. Vízpartokon, nedves réteken előforduló évelő fűszer-, és gyógynövény. Kertekben jól termeszthető. Íze kellemes, mentolos. A növényi drog illóolajat (karvont, karveolt), cseranyagokat, flavonoidokat tartalmaz. A drogot a leveléből vonják ki.

A fodormentából készült olaj gyengébb, mint a borsmentáé, de azt is gyomorbántalmak ellen ajánlják.

 

Gyógyászati célokra a növény száráról lefosztott leveleit hasznosítják. Gyűjtési ideje június-augusztus. Virágzás előtt, a déli órákban kell gyűjteni, ilyenkor legnagyobb az illóolaj tartalma.

 

Menta történelem

Már az ókori egyiptomiak és a perzsák is ismerték és termesztették, valószínűleg gyógyászati célokra használták.

Az arab és az észak-afrikai konyha egyik fontos fűszere.

A menta a görög mitológiában is felbukkan. Úgy tartják, az alvilág ura, Hádész szerelmes lett egy nimfába, Minthébe, mire a felesége, Perszephoné féltékenységében és éktelen haragjában növénnyé változtatta a nimfát, akit még Hádész sem tudott megmenteni.

A mentatea az arab világban nem csak megfázáskor és télen jön szóba, hanem mindennap, szertartásosan fogyasztják, akár napi 4-5 pohárkával.

 fodormenta, borsmenta, szőrösödés, mentatea, gyomorégés, émelygés, emésztési zavarok, irritábilis bél szindróma, epekő oldása, megfázásra

A másik legtöbbet használt fajta a borsmenta (Mentha piperita, angolul peppermint), amelyik a legillatosabb, legaromásabb mentafajta, és leginkább az édesipar használja likőrök, cukorkák, bonbonok, szörpök, csokoládék ízesítésére. Több mentafaj kereszteződéséből jött létre. A középkorban kezdték el fogtisztítóként használni, a korabeli szerzetesek pedig rájöttek, hogy erős illata távol tartja az egereket és a patkányokat a kamráktól. A két fajtát nem nehéz megkülönböztetni, a borsmenta levelei sima felületűek, kicsit cakkosak, a fodormenta szélei nagyon cakkosak és barázdált a felületük.

 

A menta gyógyhatása

A mai orvostudomány főleg az emésztőrendszer megnyugtatására, emésztési zavarok, irritábilis bél szindróma és egyéb panaszok megszüntetésére alkalmazza.

Hatóanyagainak köszönhetően jó szélhajtó, görcsoldó és emésztésjavító hatású, epetermelést fokozó, de gyomorerősítőként is elfogadott. Illóolaját megfázás esetén inhalálásra használják. Meghűlés esetén teája köhögéscsillapító hatású. Káros mellékhatása nem ismert.

 

Fogyókúrázók ha rendszeresen lecsípnek egy-egy mentalevelet és azt szagolgatják, kevésbé fogják kívánni az ételt, ezáltal a kalória bevitel is csökkenni fog. 

 

 

Illóolaját az illatszer- és élelmiszeripar édesipari termékek (cukorkák, fogkrémek, szájvizek, szappanok, samponok, rágógumik) íz- és illatösszetevőjeként hasznosítja. A világ mentoltermelése évente kb. 100 tonna körüli kristályos anyag. Ismert, a fiatalok körében kedvelt ital még a menta felhasználásával készülő mojito koktél is.

 

A növény hatóanyagai

Mentoltartalmú illóolaj, cseranyag, keserűanyag, nikotinsav, kávésav, rozmaringsav, klorogénsav, polifenolok, mentilacetát, menton nevű keton, zazmon.

A borsmentatea is gyomorerősítő, görcsoldó, enyhén nyugtató hatású. Gyomorégésre, émelygésre, emésztési zavarok enyhítésére, diverticulitis és az irritábilis bél szindróma tüneteinek megszüntetésére, epekövek oldására, izomfájdalmak csökkentésére is alkalmazható. Ezen kívül jó a lehelet felfrissítésére és orrdugulás ellen is. Az asztmás rohamot kísérő hörgőszűkület tüneteit enyhíti.

A borsmentaolaj savkötő hatású, párologtatva enyhíti a szédülést, fejfájást, bőrbe dörzsölve frissítő, fájdalomcsillapító, izomlazító.

A borsmentában lévő mentol úgy fokozza az emésztést, hogy serkenti a természetes emésztőnedvek és az epe termelődését.

E tulajdonsága teszi a borsmenta-olajat az egyik legnépsze­rűbb, recept nélkül kapható savkötő szerré. Számos kísérlet igazolja, hogy a borsmenta illóolaja képes az epekövek oldására is, ezzel szükségtelenné téve a sebészi beavatkozást. Mielőtt azonban erre a célra használná az olajat, feltétlenül beszéljen orvosával.

Teaként elkészítve vagy olaj formájában enyhítheti a mozgó járművön való utazás okozta szédüléssel és émelygéssel járó rosszullétet.

 

A fodormentatea a nagyfokú szőrösödés természetes ellenszere

Török kutatók szerint a fodormenta segíthet azokon a nőkön, akiknek túlzott mértékben növekszik a szőrük (hirsutismusban szenvednek).

A hirsutismus következtében a szőr elkezd növekedni a has tájékán, a melleken és az arcon, ami sok gyötrelemmel és szégyenérzettel jár a hölgyek számára. A rendellenes szőrősséget ritkán okozza komoly betegség, az esetek többségében az ok a tesztoszteront tartalmazó androgén nevű férfi hormon túlzott termelődésében keresendő.

 

A fodormenta - akárcsak a borsmenta - évelő növény, szára és levele azonban a borsmentáéval ellentétben nem ibolyás színű, hanem sötétzöld. Szereti a nedves, árnyékos helyet. A tűző napot is elviseli, de nem kedveli. Könnyen szaporodik, gyorsan elnyomja a szomszédos növényeket, kordában kell tartanai. Érdemes külön cserépben nevelgetni egy bokrot. Levelei szárítással vagy fagyasztással is tartósíthatók. Szárított változata száraz, hűvös, fénytől védett helyen, légmentesen záródó edényben tárolandó.

 

Intelmek a borsmentával kapcsolatban!

A borsmenta erősebb, magasabb mentoltartalma irritálhatja a nyálkahártyát, légszomjat okozhat, emiatt kisgyerekeknek, csecsemőknek egyáltalán nem szabad borsmenta- vagy mentoltartalmú készítményeket (orrcsepp, kenőcs stb.) adni. 

 

 

megfázásra

Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
A zsálya megoldás beszűkült agyerekre
A zsálya egy csodálatos gyógynövény, amely különleges ízt ad a leveseknek, salátaönteteknek és gyümölcsleveknek. A gyógynövény gyulladáscsökkentő és...
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
Gyógyítja a cukorbetegséget, refluxot és még sok mindent
  Megtisztítja a májat, gyógyítja a cukorbetegséget és a refluxot, fogyaszt és még álmatlanságra is jó! Biztos van a Te konyhádban is! Ha mégis hiányozna...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék