Amit a D-vitaminról tudni kell

 

Nagyon fontos a szervezet számára a megfelelő D-vitamin mennyiség megléte, ha hiány lép fel az betegségeket idézhet elő.

D-vitamin, vitamin hiány, UV-sugárzás, vitaminképzés

A D-vitamin ugyan táplálkozással is bekerülhet a szervrendszerünkbe, ám az ételeink olyan alacsonyan tartalmazzák, hogy az elsődleges beviteli forrás a bőrt érő napsugárzás. A folyamat során a bőrben 7-dehidrokoleszterolból a napfény UV-sugárzásának hatására D-vitamin alakul ki.

 

Magyarországon márciustól októberig naponta 15 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érintő, 10 és 15 óra közötti direkt napsugárzás szükséges a megfelelő D-vitaminképzéshez, de vigyázzunk, hiszen az ennél több napfény már káros lehet a bőrünkre. A reggeli és délutáni, a késő őszi, téli és kora tavaszi napsugaraknak a D-vitaminképző ereje kisebb, ezért kívülről kell bevinnünk.

 

A szoláriumok által kibocsájtott UV-sugárzás nem alkalmas D-vitaminképzésre!

 

Habár a bőr D-vitaminképző kapacitása hatalmas, túlkínálat nem alakulhat ki, bármennyit napozunk is, mert egy idő után a bőr fokozódó pigment tartalma gátolja a képződést.

 

Sötét bőrűeknek akár tízszer annyi napsugárzásra van szükségük a D-vitaminképződéshez.

 

 

A D-vitamin hiány az egyik legnagyobb egészségügyi kockázat, ami Magyarországon is a lakosság nagy százalékán tapasztalható. A képzése ráadásul az életkor előrehaladtával is egyre lanyhul.

 

A D-vitamin részt vesz a kalcium-anyagcserében, valamint hatással van a sejtműködésre és a sejtek osztódására is. Hiányában csontvesztés alakul ki, súlyos esetekben a csontok szerkezete is megváltozik, így nő a csonttörés kockázata is.

 

Hiánya hozzájárulhat a szívelégtelenség, a magas vérnyomás kialakulásához vagy súlyosbodásához. Fokozza az érelmeszesedés kockázatát, számos bőrbetegség kialakulásban szerepet játszik, de idegrendszeri- és immunológiai betegségeknél is veszélyfaktor.

 

Befolyásolja a fogamzóképességet, ezért a tervezett terhesség előtt érdemes megbizonyosodni arról, hogy rendelkezünk a megfelelő mennyiségű D-vitaminnal.

 

Pótlása mindenkinek ajánlott, akár hiánytünetek mellett vagy megelőzés szempontjából. Különösen javasolt szívelégtelenség, hypertonia esetén, illetve szív- és érrendszeri kockázatnál.

 

Mivel az anyatej is rendkívül kevés D-vitamint tartalmaz, csecsemőknél is nagyon fontos külön adagolni, kisgyermekkorban pedig az őszi, téli, pótlásra van szükség. Ennél a korcsoportnál az 1-es típusú cukorbetegség megelőzését is szolgálja.

 

Sejtanyagcserére kifejtett hatásai révén a D-vitamin tumorellenes, így pótlása a menopauzát követően nem csak a csontok egészsége miatt fontos, hanem az emlőtumor kockázatának csökkenése szempontjából is.

  

D-vitamint tartalmazó ételek

  

A csukamájolaj gyógyító hatása a benne lévő D-vitaminnak köszönhető.

 

A kalciferolt a legnagyobb mennyiségben a sós és édes vízi halak, illetve a belőlük előállított termékek tartalmazzák. A D-vitaminban leggazdagabb halfajok a hering, a tonhal, a harcsa, a sügér, a ponty, a csuka, a compó, a pisztráng, a lazac és az angolna.

 

A D-vitamin kizárólagos növényi forrásai a gombák és a kakaóbab. A gombák kiváló és egyedülálló D-vitaminforrások, a legnagyobb mennyiségben közülük is a friss vagy szárított vargányagomba tartalmazza a legtöbb kalciferolt. 

A halak és a gombák mellett a D-vitamin megtalálható még néhány állati eredetű élelmiszerben, így a tojássárgájában, a tejben, a vajban és a belsőségekben, például a májban.

 

 

D-vitamin

D-vitamin, nők és koleszterin
  Amikor valaki meghallja a diagnózist, miszerint magas a koleszterin szintje, azt gondolja, hogy ez valami veszélyes dolgot jelent. Pedig csupán...
TOVÁBB
Amit a D-vitaminról tudni kell
  Nagyon fontos a szervezet számára a megfelelő D-vitamin mennyiség megléte, ha hiány lép fel az betegségeket idézhet elő. A D-vitamin ugyan...
TOVÁBB
Miért egészséges a kecsketej?
  A kecske az egyik legrégebbi háziállatunk, melyet körülbelül tízezer évvel ezelőtt háziasítottak őseink.   Már az időszámítás előtt is ittak...
TOVÁBB
A D-vitamin, a napfény élet vagy halál kérdése
  A D-vitamin 60 millió éve szabályozza az ember és a főemlősök immunrendszerét – fedezték fel az Oregon Állami Egyetem kutatói az ember és a...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
D-vitamin, nők és koleszterin
  Amikor valaki meghallja a diagnózist, miszerint magas a koleszterin szintje, azt gondolja, hogy ez valami veszélyes dolgot jelent. Pedig csupán...
TOVÁBB
A magnéziumhiány figyelmeztető jelei
  Nagyon sok ember még mindig nem érti a magnézium fontosságát, holott tisztában vannak például a kalcium- és a vaspótlás lényegességével is. Ennek ellenére...
TOVÁBB
A C-vitamin hiány 10 tünete, amelyre oda kell figyelni!
  Az orvosok szerint nem csak akkor hasznos a C-vitamin, mikor meg vagy hűlve, vagy az influenza ledöntött a lábadról, hanem számos élettani...
TOVÁBB
A B-vitaminok lassítják az időskori szellemi hanyatlást
   A nagy dózisban, naponta szedett B-vitaminok jelentősen lassítják idős embereknél a szellemi hanyatlást, és az Alzheimer-kór ellen is bizonyos...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék