Csonthéjba zárt egészség - a dió élettani hatásai

 

A dióbél nemcsak a bélműködést serkenti, de bőséges vitaminforrás is. Megtalálható benne a tartós egészség és az örök szépség titka.

 

érzéstelenítés, fagyás, bőrbetegségek, hüvely bántalmak, fehérjeforrás, rákmegelőző tuberkolózis, vércukorszint csökkentése, torokgyulladásra, kötőhártya gyulladásra, dió, dióbél, diófa, diólomb, fogyókúra, étrendkiegészítők, egészséges életmód, gyógynövények, gyógyító növények, agyműködés serkentése, álmatlanság, kötőhártya gyulladás, húgyúti fertőzés, rákmegelőző

A legtöbb ember szereti a dió ízét, de visszaretten magas olaj- és kalória-tartalmától. Azonban mérsékelten, vagy más zsírtartalmú táplálékok helyett fogyasztva a dió az egészséges diéta része. A dió az egészségre többszörösen is kedvező hatású.

 

A dió az egyik legősibb emberi táplálék. Már i.e. 7000 körüli időkből találtak az emberi lakóhelyek régészeti feltárása során dióhéj-maradványokat.

A dióbél nemcsak csemege, élvezeti cikk, táplálék, hanem gyógynövény is.

 

A dió egészségre gyakorolt gyógyhatása

●   a dióbél gyakorlatilag teljesen nátriummentes ezért mondhatjuk azt, hogy kitűnő vérnyomáscsökkentő, és jó hatással van az agyi erekre is,

●   általános erősítőszerként hat, magas energia-, vitamin- és ásványi anyag tartalma következtében,

●   magas kalcium-tartalma erősíti a fogakat és a csontokat,

●   fizikai és szellemi gyengeség esetén napi rendszerességgel fogyassz dióbelet,  

●   a gyermekgyógyászatban kifejezetten ajánlatos vérszegénység és sápadtság esetén, segíti a csontnövekedést,

●   a dióbél fehérjetartalma nagyobb, mint a húsé, tojásé, fogyókúrázóknak, sportolóknak is ajánlott a napi fogyasztása,

●   cukorbetegek is fogyaszthatják, mert cukor- és poliszaharid-tartalma alacsony, a létfontosságú aminosavak és olajok nagyobb részét tartalmazza, igen tápláló,

●   a dióbél rendszeres fogyasztása rendben tartja a beleket, normalizálja a bélműködést. Székrekedés ellen olajtartalma hat, megnedvesíti a beleket, elősegíti a rendszeres ürítést. Hasmenés ellen fogyassz  naponta a reggelihez néhány gerezdet,

●   felfúvódás esetén késhegynyi, pirított tört dióbelet kell naponta 2-3 alkalommal enni,

●   étvágytalanság ellen is jó, mert ha a belek rendben vannak, az étvágy is megjön, a dióbél meghozza,

●   a dióbél serkenti a máj működését, joggal nevezhető májgyógyszernek is, mivel azok a májbetegek, akik nem fogyaszthatnak zsiradékot, a diót nyugodtan ehetik,

●   a dióbél fogyasztása jót tesz a termékenységnek és a hormonháztartás működését is segíti,

●   a dióbél purinmentes, ezért köszvényre is hatásos,

●   idegnyugtató hatása is bizonyított a dióbélnek, ami a benne lévő B-vitaminnak köszönhető. Állítólag csökkenti a hisztériát is, foszfortartalma javítja a memóriát, értékes magnézium-tartalma stresszoldó hatású,

●   növeli a nemi vágyat.

 

Ha egészséged érdekében, betegség-megelőzési szándékkal, általános kondíciójavítási céllal fogsz mától dióbelet enni, legyél mértéktartó. Nem az egyszeri nagy adag a célravezető, hanem a rendszeres, kisebb mennyiség elfogyasztása.

 

Stressz hatására a pajzsmirigy-hormonok aktivizálódnak, a pajzsmirigy terhelődik. Működésének regenerálódásához természetes jód kell, ami a dióbélben megtalálható.

 

A diót általános kínai jellemzés szerint édes ízünek tartják, az atmoszférikus tulajdonságok szempontjából pedig meleg tulajdonságúként jellemzik.

A dióbél hatása az emberi szervezetben a kínai orvoslás szerint abban jelentkezik, hogy a vesék, a vastagbél és a tüdő meridiánjaira hat. Erősíti az alhasi tájékot, jó hatású a nemi szervekre, elősegíti működésüket. Melegíti a tüdőket, ezért fogyasztják gyógyszerként asztma és krónikus köhögés ellen is.

A kínai szemlélet szerint a vesének kiemelt szerepe van az egészség megőrzésében. Úgy tartják, a vese gyógyítása, erősítése áttételesen más szervekre, elsősorban az agyra is jó hatású, mert ha a vese jól működik, az elősegíti más szervek, az egész szervezet egészséges működését.

A kínai népi gyógyászatban a dióbélnek rákellenes hatást is tulajdonítottak már régóta.

 

 

Az ayurvédikus gyógyításban általános erősítőszer a dió. Ezen kívül gyógyítja a reumát, a szexuális gyengeséget, a memóriavesztést és általában a mentális betegségeket, a hasmenést, a bőrbetegségeket.

Az ayurvéda szerint a vérző fogínyre finomra őrölt diófa-kérget kell tenni, és szájöblítőnek is jó.

A diólevél herpeszre, ekcémára, szifiliszre jó. A dióolaj pedig galandféreg-fertőzés, vérhas és székrekedés esetén.

 

A fiatal zöld dióban hatszor annyi C-vitamin van, mint a fekete szederben! Kilencszer annyi, mint a csipkebogyóban! Negyvenszer annyi, mint a narancsban!

Egészségi szempontból ezért az ecetben eltett zöld dió fontos téli C-vitamin forrás. Fájdalmas őszi, tavaszi torokgyulladás esetén gargalizáló szerként ajánlják a diós páclét. Az ecetes zöld dió télen az asztalon nemcsak ételízesítő, hanem természetes gyógyszer is.

A zölddió különösen gazdag gyógyhatású fenolvegyületekben. Juglonban, csersavban, ellagénsavban, de azért említsük meg a kisebb arányban jelen levő fenolokat is, a mustársavat, klorogénsavat, protokatehinsavat is, amelyek szintén gyógyhatásúak.

Galénosz, a gyógyszerészek őse, még nem tudott a juglonról. Az első zölddiós receptet mégis neki köszönhetjük. Eszerint ha tejben főzzük a zölddiót, általános gyomorerősítő szert kapunk.

 

Szent Iván napja (június 24.) előtt szedett zöld dióból, aminek még nem csontos a héja, kitűnő dióesszencia készíthető, amely tisztítja a májat, a gyomrot és a vért, megszünteti a gyomorgyengeséget és a bélpangást. Ha szükségét érezzük, egy kávéskanállal vegyünk be az esszenciából.

Ugyancsak az emésztés rendbetételére készítsd el az alábbi olasz diólikőrt, a nocinot.

Másfél liter 95 %-os etilalkoholba helyezz 30 db zöld diót, amit előzőleg négy részre vágsz. Adj hozzá 7 db szegfűszeget, 3 g fahéjport, valamint egy érett citrom levét. Széles szájú, lezárt üvegben tartsd hűvös helyen 20-30 napig, közben 2-3 naponként rázd fel. Végül szűrd le, és hagyd állni újabb két napig, akkor újból szűrd le. Készíts cukorszirupot fél kiló cukorból és háromnegyed liter forró vízből, majd hagyd kihűlni. Hidegen öntsd a dióléhez. Szűrd le harmadszor is, és töltsd palackokba. A lezárt palackokat tartsd sötét, hűvös helyen. Naponta ne többet, mint egy kis kupicányit vegyél magadhoz belőle. Rendben fogja tartani az emésztésedet.

 

A dióolaj gyógyhatása

A dióolaj magas E-vitamin-tartalma a bőrre tápláló, bőrvédő, egészségvédő hatású. A dióolaj a durva, száraz, napégett bőrt lágyítja. A ráncosodás megelőzésére is használható. Jó az ekcémás bőrre is, csökkenti a fejbőr korpásodását. Késlelteti a bőr öregedését, kirepedezett ajkunk kellemetlen tüneteit csillapítja. Regenerálja a bőrt. Pikkelysömör ellen is alkalmazhatod. A dióolajnak kifejezetten gombaölő hatása van. Menstruációs panaszok enyhítésére is hatásos.

Vásárolj olyan kozmetikai készítményeket amelyben 10-15 % dióolaj is van.

Próbáld ki szemránc-elsimítóként is, tisztán, magát az olajat, meg fogsz lepődni néhány nap után.

A dióolajat használhatod sebes-, száraz-, normál- vagy zsíros bőre, mindegyikre jó.

Égésre, továbbá nehezen gyógyuló sebekre az orosz népi gyógyászat használ dióolajat. Gyulladásokra, például középfül-gyulladásra is.

Az angolok külsőleg a dióolajat nemcsak sebekre, üszkösödésre, hanem lepra ellen is alkalmazták.

Kellemetlen hónaljszag ellen is létezik dióolajos orvosi ajánlás. Eszerint először megmossuk és szárazra töröljük a hónaljunkat, majd dióolajjal bedörzsöljük, és 3-5 percig masszírozzuk.

 

Mire jó a diólevél?

●   érzéstelenítésre,

●   a hámszövet összehúzására,

●   tuberkulózis ellen,

●   vércukorszint csökkentésére,

●   fertőtlenítésre, baktériumölésre,

●   gombaölésre,

●   tonizálásra,

●   sebek gyógyulásának meggyorsítására,

●   szájfekély ellen,

●   torokgyulladásra,

●   kötőhártya-gyulladásra,

●   többféle bőrbetegségre,

●   fagyásra,

●   a hüvely bántalmaira,

●   vegetáriánusok számára a dió jó fehérjeforrás.

 

A dió tehát jó hatású az egészséges ember szívére, ereire, agyára, idegeire, ellátja energiával, életerővel, és gátolja a rák kialakulását, egyszóval őrzi az ember egészségét.

Betegségből felgyógyulókat, sportolókat, valamilyen okból legyengülteket gyorsan jó erőnlétre hozza.

 

A diólevél gyógyító ereje

A diólevél gyógyhatását frissen és szárítva egyaránt kifejti. Tavasztól őszig rendszerint kéznél van a friss diólevél, de az év többi szakában már csak szárított levelet használhatunk, amit vagy magunk készítünk júniusi-júliusi egészséges, fényesen zöld diólevélből, vagy gyógynövény-boltból szerezzük be.

 

Hogyan készíts diólevélből teát?

2,5 dl forró vízbe tegyél 1 púpozott teáskanál apróra tört, száraz diólevelet, hagy állni 10 percig, majd szűrd le. Ízlés szerint ízesítheted kevés mézzel.

Természetesen, a diólevél nem csodaszer. Az a tény, hogy sikerrel alkalmazható a legkülönbözőbb bőrproblémák esetén is, a szájüreg, a torok, a garat és az egész emésztőrendszer igen sok problémája esetén is, mind ugyanarra a hatásmechanizmusra vezethető vissza. A diólevél hatóanyagai az élőlények egész sorára mérgező, élettevékenységet gátló hatással vannak. Nemcsak a diófa alatt növő gyomnövények túlnyomó részére, hanem rovarokra, férgekre, gombákra, még baktériumokra is. De az emberre nem!

Ezért igaz az ismert mondás, hogy a diófa az ember legnagyobb barátja, mert ha elfogadjuk a diófát barátunknak, és gondozzuk, kártevőit pusztítjuk, akkor segítségünket ugyanolyan módon hálálja meg, rengeteg gomba, rovar, féreg, baktérium fertőzésétől tud minket megszabadítani. Mintegy szimbiózis alakult ki a diófa és az ember között.

Ha megfigyeljük, a diólevél túlnyomórészt - az emberi szervezeten kívül és belül - a hámszöveteket gyógyítja. A hatásmechanizmus szinte minden esetben azonos: A diólevél hatóanyagai a betegséget okozó szervezeteket pusztítják.

Ezen túl a diólevélnek évezredek óta ismert összehúzó - asztringens - hatása van a hámszövetekre. Összehúzza a nyálkahártyát, megszünteti a szivárgó vérzéseket.

Tehát a fertőzött, károsodott - külső vagy belső - hámszövetek újrafertőződését az összehúzó hatás gátolja meg. És ezután az emberi szervezet természetes gyógyulási, regenerálódási képessége fejezi be a gyógyítást.

Ez jelenti azt, amit több helyen lehet olvasni, nevezetesen, hogy a diólevélnek hámosító hatása van. Mindenesetre lehetővé teszi a bőrnek, a hámszöveteknek, hogy egészségesen regenerálódjanak, és a szervezet gyorsan él is az alkalommal.

Székrekedés ellen nemcsak Európában, hanem Kínában is alkalmazzák. Hasmenés esetén fontos a folyadékpótlás, ezért a szokásosnál enyhébb főzetet készítsünk, tehát mintegy 10 g szárított levelet tegyünk 1 l forró vízbe. Természetesen a leveleket később szűrjük ki. Ebből a főzetből napi 1 l-t igyunk meg. Általában mondhatjuk, a diólevél-főzet, tea mindenféle emésztési zavar (és az ennek következtében fellépő étvágytalanság) esetén jól alkalmazható.

A diólevél hatóanyagai nemcsak a vese működését segítik, hanem a szervezet számára fölösleges és mérgező anyagok kiválasztásában szerepet játszó valamennyi szerv működését is fokozzák. A diólevél főzetnek vértisztító hatása van.

A diólevél-tea használatos asztma, krónikus köhögés, vérköpés ellen is, de a tuberkulózis tüneteit is enyhíti.

Cukorbetegségben szenvedőknek ajánlható a diólevél-tea ivása, mert csökkenti a vér és a vizelet cukorszintjét. A grúziai kutaisszi kutatóintézet szerint a diólevél főzete a vérereket tisztítja, csökkenti a vércukor szintjét, ezáltal javítja az anyagcserét. A kutatóintézet két kávéskanál szárított diólevelet ajánl egy csésze forró vízbe, és egy órányi állás után ajánlja leszűrni. Félcsészényi főzetet kell fogyasztani naponta négyszer, étkezés előtt.

A németek a diólevelet a cukorbetegségen kívül angolkór, reuma, köszvény, gyulladások, görcsök, fogszuvasodás, gyomor- és bélbántalmak, bélférgek és hajhullás ellen egyaránt ajánlják.

Hans-Sepp Walker svájci szaktudós szerint veseerősítőként, sőt, általános erősítőszerként használható a diólevél főzete.

A diólevelet - teaként - minden konkrét betegség hiányában, egészségvédő, betegség-megelőző céllal is ajánlják fogyasztani, mert jó hatású az egészség megtartására.

Orvosok, kutatók nem találtak olyan gyógyszert vagy élelmiszert, aminek a diólevéllel káros kölcsönhatása lenne.

 

Tudod-e, hogy a dió porzós barkavirágzata nemcsak ételszínesítő, hanem gyógynövény is.

Megszárítva - gyógynövény-keverékben - vérhast lehet vele gyógyítani.

Oroszok a szeszben áztatott dióbarkát általános testi-lelki erősítőszerként tartják számon. Férfiaknak öregedés ellen ajánlják, de az időjárás-változás hatásainak kivédésére is.

A dióbarkát gyógynövényként tartják számon Kínában is. A kínaiak köhögés és szédülés esetén használják.

 

Mire képes a diófa lombja?

Az élő diófa lombja gyógyhatású. Aki a diófát szereti, és már tartózkodott diófa közelében, maga is érezte, hogy a diófa alatt a levegőnek is gyógyhatása van.

A coloradói, Boulder-i légkörkutatók Kaliforniában egy dióskert fölé harminc méter magas toronyra érzékelő műszereket szereltek, amelyek befogják, analizálják, mérik a diólomb által kibocsátott szerves anyagokat.

Meglepő eredményre jutottak: A diólomb az aszpirin hatóanyagához, az acetil-szalicilsavhoz hasonló, annak módosult formáját képező szerves anyagot, metil-szalicilátot bocsát ki.

Metil-szalicilátot nemcsak a diófa termel, hanem megtalálható a kávéban és legalább 28-féle más növényben is. Köztük a paradicsom, a fűzfák, nyírfák, a fügefa, a meggyfa, az eperfa, az erdei szamóca, de az olyan szép virágok is, mint az ibolya, árvácska és a szegfű.

 

A diónak rákmegelőző hatása van

B.-A. Narayanan és kutató-társai a Dél-Karolinai Orvosi Egyetemen (Charleston, USA) megállapították, hogy a rákos sejtek (elsősorban a nyaki tumorok sejtjei) életfunkcióját gátolják a dióbélben meglévő egyes savak.

Manapság már elég sok cikket lehet olvasni a dió rákellenes hatásáról. A dió - és ne legyünk elfogultak, a málna, a szeder, a földieper és a szőlő is - említésre méltó mennyiségben tartalmaz ellagénsavat. Persze, a dió többet, mint a felsorolt gyümölcsök. Az importált gyümölcsök közül a grape-fruitban található nagy mennyiségben.

Ennek a fenolvegyületnek az a sajátossága, hogy az emberi szervezeten belül az örökítő anyagban, a DNS-ben meglévő szabad kötéshelyekhez kötődik. Ezzel akadályozza meg, hogy a szabad kötéshelyekhez rákkeltő anyag kötődhessen.

Az ellagénsav a mérgek elleni enzimek képződését is stimulálja.

 

A dió magas olajtartalma telítetlen zsírsav, amelyet fogyasztva csökken a „rossz”, azaz LDL koleszterin aránya, és nő a „jó”, azaz HDL koleszterin aránya.

Az étkezések utáni diófogyasztás segíthet csökkenteni azt a károsítást, amit a zsíros étel képes az artériákban okozni. A diók olyan összetevőkben gazdagok, amelyek csökkentik az artériák keményedését, és képesek azokat rugalmassá tenni.

A rugalmas artériák tágulni tudnak, ha megnövekvő véráramra van szükség.

 

Az idegrendszer tápanyaga

A dióbél B-vitamin tartalma az idegrendszer tápanyagának nevezhető. Nagy szerepe van az idegsejtek és a retinasejtek fejlődésében. Fontos agyi funkciókat segít, elejét veszi az idegesség megjelenésének és a koncentráció csökkenésének.

Ha fáradtak vagyunk, vagy csökken a figyelmünk, étkezések közötti időben kevés dió fogyasztásával gyorsan helyreállíthatjuk szürkeállományunk megszokott, szabályos működését.

 

A diófogyasztás egészséges az idősödő korosztály számára is. A dió melatonin-tartalma késlelteti az Alzheimer-kór és a Parkinson-kórt elhatalmasodását is.

 

Aki rendszeresen fogyaszt diót, elfelejtheti a különböző élelmiszer-kiegészítőket, a dióban benne van, ami kell.

Fogyókúrás étrendként iktass be étrendedbe diódiétát, mivel hatékonyan csillapítja az abnormálisra nőtt étvágyat. A szervezetben a dióbél minden anyaga hasznosul, nem veszünk magunkhoz felesleges táplálékot.

 

egészséges életmód

 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék