A család barátja a kerek repkény

 

Állatok réme, emberek orvoslója a kerek repkény, más néven földi borostyán. Igen gyorsan terjeszkedő, ősi gyógynövény, mely többnyire az egész országban fellelhető.

 

kerek repkény, család barátja, egészséges életmód, gyógynövények, gyógyító növények, köhögésre, hörghurutra, krónikus köhögés, sebgyógyítás, vérzéscsillapító, természetes gyógyszerek, természetes vérzéscsillapítás, drog, sörkészítés, borostyán, földi borostyán, kúszó növény, talajtakaró, örökzöldKellemesen illatos, aromás, indás hajtásaival ha megtelepszik a kiskertben, nem könnyű dolog visszaszorítani. Ahol alkalmas a kert a megtelepedésére kitűnő talajtakaró lehet árnyékos, vizes részeken.

 

Évelő, indás, kúszó növény. Földön fekvő szárai a csomóknál legyökereznek, és a felső oldalukon ágakat hajtanak.

Népies nevei: folyófű, földiborostyán, katonapetrezselyem, kerek nádrafű, kétikszrepkény, macskagödölye, macskatök, pokolvarfű.

Tölgyesekben, ligeterdőkben, cserjésekben, ártéri nedves kaszálókon éppúgy megtalálható, mint legelőkön, parlagokon, szántókon, vagy kertekben. Főként a savanyúbb, nitrogénben gazdag talajt kedveli.

 

Közönséges és gyakori az egész országban. Fűszeres, jellegzetes íze miatt leveleit és fiatal hajtásait gyakran használják nyers ételek, saláták, vegyes levesek, vegyes főzelékek, burgonyás ételek alkotórészeként. A fiatal hajtásokat és leveleket virágzás előtt gyűjtsük. Későbbi időpont az erős ízhatás miatt nem tanácsos.

Sörkészítésnél a komlót helyettesítették vele a régi időkben. VIII. Henrik koráig ugyanis, tehát a komló bevezetése előtt a sörfőzés során használt fűszernövény a kerek repkény volt. Nemcsak finom ízt kölcsönzött a világos söröknek, de megtisztította és tartósította is azokat.

Virágaival bólékat színezhetünk.

 

 

A kerek repkényt már az ókorban használták gyógyításra, például légúti, emésztési és lázas betegségekre, míg Bingeni Szent Hildegard, a XII. századi gyógyító apáca "főfájásra" ajánlotta tea és pépes borogatás formájában.

 

Az állatokra mérgező hatású!

A kerek repkényt elfogyasztó állat (ló, ritkábban szarvasmarha) mérgezést kaphat, ennek a tünete a súlyos légzési nehézség. Emberekre azonban teljesen veszélytelen a növény, bár a drog erős hatású, ezért önmagában ritkán és rövid ideig alkalmazzák. Teakeverékek részeként inkább használatos. Hatóanyaga, mely illóolajat, cseranyagot, szaponint, glechomin keserűanyagot, kolint, gyantát, és viaszt is tartalmaz, a föld feletti részben található. 

 

A kerek repkény gyógyászati felhasználása

Illóolajának illata hasonlít az ánizs és a citrom keverékéhez. Nagyon finom, zamatos tea készíthető belőle. Jogosan nevezhetnénk a család gyógyteájának. Csillapítja a köhögést, gyökerének áztatott leve csillapítja a sebek vérzését.

 

Teáját teakeverékekben légcsőhurut, emésztési zavarok ellen, a népgyógyászatban epe-, vese-, gyomor- és légzőszervi megbetegedések ellen használják. Enyhe nyugtató hatása igazolt.

Klasszikus alkalmazási területe a tüdőasztma, de hatásos lehet a benne található szaponin miatt hurutoldó és köhögéscsillapítóként is.

A drogja ERŐS hatású!

 

Mindezzel persze még nem ért véget a kerek repkény gyógyító ereje, hiszen külsőleg alkalmazva is számos kellemetlen betegségre jó. Nehezen gyógyuló sebekre és bőrbántalmakra készíthetünk belőle lemosószert (orbáncfűolajjal kombinálva csodaszerű gyógyulásokat tapasztalhatunk), a népi gyógyászat száj-, és sebgyulladásra, bőr- és mirigybajokra, kankóra (más néven tripper-re, vagy gonorrhoea-ra) illetve fehérfolyásra is a kerek repkényt javasolja.

 

A középkori angol gyógyászat szemgyulladásra és fülzúgásra is alkalmazta, bőrkeményedésnél pedig borogatásnak használják a megfőzött, vagy forrázott leveleket.

 

Tudtad, hogy...

… a repkény ismeretlen eredetű erdélyi tájszó, melyet Kazinczy Ferenc emelt irodalmi nyelvi szintre?

... a magyar népi etimológia katonapetrezselyem névvel is illeti a kerek repkényt, mivel az angol és francia katonáktól lesték el az ily módon történő felhasználását?

… a kerek repkény egyik neve, a folyófű ugor eredetű, tehát már több mint ezer éve ismeri a magyarság?

… azért nevezik kétiksz-repkénynek, mivel két porzószála hosszabb, és a porzacskók páronként egymáshoz hajolva, egy-egy "X"-et mutatnak?

… pokolvarfű elnevezése a sebgyógyító tulajdonságára utal?

… a kerek repkény örökzöld?

… ez a növény nagyon érzékeny a boraxra (nátrium tetraborát), s annak vízzel hígított formájával könnyen irtható?

 

egészséges életmód

 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék