Savanyú káposztával az immunrendszer erősítéséért - készítsd el magad!

Téma: Receptek  | Hozzászólás

 

A savanyú káposzta életerőt és energiát ad.

 

A savanyú (más néven erjesztett) káposzta készítésében régen az egész család kivette a részét. Gyerekkori emlékeim között szerepel, ahogy fa dézsába, tisztára mosott gumicsizmával férfiak taposták a káposztát.

A savanyú káposzta levét ősidők óta használják terápiás célokra, nagyszüleink is kiválóan ismerték gyógyhatásait. Az ital kiváló méregtelenítő, számos vitamint tartalmaz, és hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez.

A káposzta a lactobacillus nevű erjesztő baktériumot tartalmazza, mely az erjedéskor tejsavat szabadít fel. A tejsav jót tesz a bélflórának.

Ázsiában savanyú káposztával gyógyították a madárinfluenzát.

 

Hozzávalók

 

30 kg káposzta,

30 g szemesbors,

7 g babérlevél

60 dkg (nem jódozott) durva só,

ízlés szerint csöves, erős paprika,

1 db 40-50 literes műanyag hordó,

döngölőfa (saját kezűleg könnyedén elkészíthető),

nehezék a tetejére.

 

Előkészület

 

Bátran fogj hozzá. Nem igényel különösebb szaktudást, elég néhány kelléket előkészítened és az eredmény meg van 2 óra alatt. Kényelmesebb ugyan a boltban megvásárolni a kész savanyított káposztát, de ha saját magad készíted el ízlésed szerint, akkor nagy sikered lesz és hidd el, hogy sokkal finomabb is.

 

A boltban kapható zacskós savanyú káposztát gyorsított eljárással savanyítják, mely nem tejsavas erjedéssel történik, hanem ecet, vagy citromsav és édesítőszer hozzáadásával. Utólag tartósítószerrel kezelik, hogy hosszú ideig legyen eltartható. Ahhoz pedig, hogy a káposzta roppanós maradjon, borként használnak. Éppen ezért a bolti savanyított káposztában nem sok élő dolog van.

 

A döngölőfát elkészítheted egy régi seprű nyeléből és egy tiszta, nem festett deszkadarabból, melyeket egymáshoz csavarozol.  

 

A piacon megbízható helyről vásárolhatsz savanyításra alkalmas gyalult káposztát. Általában 10 kg-os csomagolásban árulják.

 

10 kg-onként mérj ki 20-20 dkg sót külön tányérokba téve, mivel szerintem így egyszerűbb a szórást döngölésnél szabályozni.

 

Készítsd el a babérlevelet, szemes borsot, csípős paprikát, a tisztára mosott hordót, mérd ki a sót. Készíts festékmentes, tisztára mosott hasábfákat, melyet a tetejére kell majd tenned a megfelelő súlyelosztás érdekében. Nehezéknek használhatsz vízzel megtöltött 5 literes üveget, műanyag kannát szintén vízzel megtöltve, vagy akár tisztára mosott követ is.

 

Elkészítés

 

Az első 20 dkg sóból szórj keveset a hordó aljára és hintsd meg 1-2 kg káposztával. Jöhet a döngölés. Nem kell erősen! Csak óvatosan ütögesd, nyomkodd. A káposzta szálait kell megpuhítani.

 

Most jöhet ismét kevés só, egyenletesen szétszórva. Újabb sor káposzta, só, döngölés és most szórhatsz szemes borsot, csípős paprikát, babérlevelet. Újabb sor káposzta, só, döngölés, szemes bors, csípős paprika, babérlevél.

 

Addig folytatjuk ezt a folyamatot, amíg el nem fogy minden hozzávaló.

 

Döngölésnél figyeljünk arra, hogy káposztánk levet engedjen.

 

 

Tetejére rakd rá a hasábokat és a nehezéket. Tiszta konyharuhával takard le és tedd 20-24 fokos helyiségbe a forrás idejére. Ez általában 4-5 nap, de ha van lehetőséged, akkor 2 hétig is meleg helyen tarthatod, majd mehet fagymentes, hűvös végleges helyére. 

 


Neked ajánlott :

Legnépszerűbb képek a hónapban

  Legnépszerűbb videók a hónapban

   A www.egeszsegter.hu oldalon található információ kizárólag információadás, tájékoztatás céljára szolgál. Nem alkalmas diagnózis felállítására, és nem helyettesíti az orvosi kezelést. Nem állítunk fel diagnózist, nem végzünk kezeléseket, és nem adunk orvosi tanácsokat sem személyes találkozások során, sem az Interneten keresztül. Egészségügyi problémákkal kérjük, minden esetben forduljon megfelelő szakemberhez. Az információ semmilyen körülmények közt nem helyettesítheti a szakorvosi tanácsadást vagy kezelést. A www.egeszsegter.hu minden felhasználójának nyomatékosan felhívjuk a figyelmét arra, hogy tüneteivel a kezelőorvosához forduljon, és ne kezdje saját magát kezelni, illetve ne próbáljon módosítani az orvos által előírt kezelésen, vagy esetleg az orvos által előírt kezelést abbahagyni. A www.egeszsegter.hu tartalma nem használható gyógykezelés kiválasztására, alkalmazására vagy befejezésére. Az oldal tartalma nem helyettesítheti képesített és elismert orvos tanácsát vagy kezelését.
   © 2013 egeszsegter.hu. Minden jog fenntartva!
   Médiaajánlat