Kínában azt mondták róla, hogy olyan, mint a ginseng, de annál sokkal jobb

 

Klinikai vizsgálatokkal igazolták, hogy e gyógynövény pozitívan hat a koleszterinszintre és a vérnyomásra, erősíti az immunrendszert és gátolja a daganatok kialakulását. A jiaogulan igen erős gyógyhatással rendelkezik.

jiaogulan, tea készítés, gyógytea készítése, depresszióra, álmatlanságra

 

A jiaogulan vagy másik nevén a Gynostemma pentaphyllum egy lágyszárú, kúszó szőlőfajta, indák segítségével bárhová felfut. Kisebb cserepekbe ültetve is figyelemreméltó nagyságúra nő. Szobában nevelve egész évben fejlődik.

A növény Kína, Észak-Vietnam, Dél-Korea és Japán területein őshonos, ahol úgy tekintenek rá, mint a halhatatlanság növényére, hiszen magas antioxidáns és adaptogén hatásának köszönhetően állítólag még az élettartamot is képes növelni. 

 

Jiaogulan történelem

A növény szó szerint annyit jelent, mint “kígyózó futóorchidea”. A növény első leírása a Krisztus utáni 1406-os évből származik, mikor Zhu Xiao ismertette és illusztrálta e gyógynövényt. A növény gyógyászati felhasználásáról először Liu Shi-Zhen gyógynövényes könyve számol be az 1578-as évben megjelölve a jiaogulan által kezelhető betegségeket. A könyv szerint a jiaogulan kiválóan alkalmazható a különböző vérzéseknél, az ödémák kezelésére, a torokfájás csillapítására és a trauma megszüntetésére.

 

A növény modern, a kínai világon kívüli elismerését az édesítőszereket övező kutatás hozta el. Az 1970-es években dr. Masahiro Nagai szintetizált néhány kémiai alkotóelemet, gyógyhatású anyagot, melyek megtalálhatóak e növényben. Ezután dr. Tsunematsu Takemoto felfedezte, hogy a jiaogulan szaponint is tartalmaz. A következő évtizedben 82 szaponint azonosítottak e növényben.

 

A dél-kínai területeken a jiaougulanra serkentőként tekintettek. Munkába indulás előtt mindig megitták az e növényből készített teát, hogy jobban bírják a terhelést. A munka befejeztével pedig azért ittak belőle, hogy megszüntessék a kimerültséget. A fiatalság megőrzőjének nevezték, mivel egészségüket is ezzel a teával óvták. A megfázásra és a tüdőbajra is kiváló szernek bizonyult.

 

 

Az első tudományos kutatást e növénnyel kapcsolatban 1972-ben végezték. 537 krónikus hörgőgyulladásban szenvedő beteget vizsgáltak meg. Megállapították, hogy a jiaogulannal kezelhető e betegség.

 

A jiaogulan jótékony hatásai

A jiaogulant napjainkban egyre nagyobb érdeklődés veszi körül. Egyre népszerűbb a termék mind a kínai orvoslásban, mind a nyugati gyógyításban. Ennek pedig nem más az oka, mint hogy ez a csodálatos gyógynövény rengeteg gyógyhatással bír.

●    A jiaogulan antioxidáns hatással bír,

●    lassítja az öregedési folyamatot,

●    normalizálja az idegrendszert, megnyugtat és elűzi a depressziót, megszünteti az álmatlanságot,

●    szabályozza a vérnyomást,

●    serkenti a szívműködést,

●    a jiaogulan csökkenti az LDL, rossz koleszterinszintet és növeli a HDL, jó koleszterinszintet,

●    serkenti a fehérvérsejtek szaporodását, így a kemoterápián résztvevők hamarabb felépülnek,

●    szabályozza a limfociták termelődését és növeli aktivitásukat. Immunserkentő hatású,

●    javítja az 1-es típusú diabéteszt,

●    kezelhető vele a Hepatitis B is,

●    megvédi a májat különböző mérgező anyagoktól, mint például a szén-tetraklorid,

●    a bronchitis is kezelhető vele,

●    kutatások kimutatták tumorképződést gátló hatását,

●    a jiaogulan megakadályozza az erek elmeszesedését és így a szívinfarktus is elkerülhető a segítségével,

 

Hogyan használhatod ezt a gyógynövényt?

A jiaogulant a legegyszerűbben tea készítésére használhatod fel. Teát a frissen szedett, vagy a kiszárított levelekből egyaránt készíthetünk.

2,5 dl forralt vizet öntünk 1 teáskanálnyi (1 grammnyi) jiaogulan levélre. Lefedve hagyjuk állni 3-5 percig, hogy kioldódjanak belőle a hatóanyagok. A teát nem kell leszűrnünk, hiszen az édes levelek önmagukban is élvezhetőek.

E növénynek igen különleges a zamata, íze enyhén édes és a medvecukorra emlékeztet, de ezt a csapvízben levő vegyszerek könnyen elronthatják. Ezért az a legjobb, ha a tea készítéséhez tisztított forrásvizet használsz. A legtöbb teával ellentétben a jiaogulan nem lesz keserű, ha hosszabb ideig áll. Minél tovább áll a tea, annál édesebb lesz.

A Jiaogulan tea hűtve is kitűnő.

 

Főzet készítése a jiaogulanból

Ha igazán aromás italra vágyunk, akkor érdemes forrázatot készíteni. Megdöbbentő, hogy mennyivel intenzívebb íz hatás érhető el ilyen módon. Készíts forrázatot úgy, hogy a leveleket 1-3 percig főzöd a zubogó, tiszta vízben. Ezután vedd le a tűzről és fedd le az edényt. Ily módon elkészítve a teát egész nap kortyolgathatod.

 

Az este fogyasztott jiaogulan segíti az anyagcserét és a zsírok lebontását. Ázsia azon területein, ahol fogyasztják, a 100 éves kort elérő emberek száma átlagon felüli.

 

Semmilyen mérgező hatása nem ismert.

 

 

depresszióra

Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
Egy régi japán technika segítségével számos egészségügyi problémát megoldhatunk
Ez az ősi japán alternatív gyógymód a Jin Shin Jyutsu, amely az ujjak nyomkodásával állítja vissza a szervezet megfelelő energiaszintjét, de a lelki...
TOVÁBB
Miért érdemes mindennap banánt enni?
  A banán magas rost tartalma és benne található három természetes cukor – glükóz, fruktóz és szacharóz – szinte mágikus erőt kölcsönöz az...
TOVÁBB
Az allergiát a vegyi anyagok okozzák nem a parlagfű!
  A parlagfüvet, vagy más néven ambróziát valamikor az istenek eledelének tartották. Ha már levágtuk, irtottuk, szárítsuk meg, vagy...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék