Csalán, a tisztító gyógynövény

 

Azt hiszem a csalánnal mindenki megismerkedett már kicsiny gyermekkorában, és egy életre meg is jegyezte. A csalán egyike a leghasznosabb gyógynövényeinknek. Minden része gyógyító hatású a gyökerétől kezdve a szárán és a levelein keresztül a virágáig.

 

csalán, vértisztító, vérrögök, vérképződés, méregtelenítés, aranyér, húgysav, köszvény

Népies neve csalány, csollán, csanál csóvány, csólyány, csillán.

Nevéhez méltóan a csalánfélék csoportjába tartozik. A növény egyedisége, hogy minden része csalánszőrrel van borítva, így a test bármely részéhez érve erős viszketést és kiütést okoz. A bepirosodott, hólyagossá vált csípést sóskalevél nedvével kezelhetjük. Mivel a vadsóska sok helyen előfordul, a kezelés a helyszínen könnyen megoldható. A sóska levelét gyűrjük össze, és a kezelésre szoruló felületet alaposan dörzsöljük be.

 

Csalán történelem

Hazánkban többnyire mindenhol megtalálható. A csalánt előbb használták szövésre, mint gyógyításra, hiszen régészeti kutatások bizonyítják, hogy a bronzkorban csalánból készítettek ruhát, mert majd olyan erős, mint a vászon. Az első világháború idején is hasonló anyagból készítettek ruhákat.

A csalán a legjobb vértisztító és egyúttal vérképző gyógynövényünk. Mivel kedvező hatással van a hasnyálmirigyre is, a csalánteával a vércukorszintet is csökkenthetjük. Gyógyítja a húgyutak megbetegedéseit és gyulladásait éppúgy, mint a vizeletpangást. Mivel egyúttal a székletürítést is könnyíti, főleg tavaszi kúrához ajánlható.

A svájci Künzle tisztelendő írásaiban megemlíti, hogy a csalánt már régen kiírtották volna, ha csípőssége meg nem védi ettől. A rova- és az állatvilág már rég eltüntette volna.

A csalán gyógyhatásáról már az időszámításunk előtti harmadik évszázadban is tudtak, amikor is a kígyómarás mérgének eltávolítására használták.

 

Ha az emberiség tudná, micsoda gyógyereje van, nem termesztene mást, csak csalánt.

 

Gyógyászati felhasználása

A csalán az egyik legjobb és leghatékonyabb vértisztító növény. Nemcsak, hogy kimossa a vérből a toxikus anyagokat, hanem képes feloldani az érfalakra rakódott különböző lipideket (zsírokat), ezáltal csökkentheti főleg az időskori magas vérnyomást.

100 g csalánsaláta háromnapi C-vitamin-mennyiséget, valamint nagyjából egynapi kalciumot és A-vitamint tartalmaz. Napi magnézium- és vasszükségleted 25%-át is fedezi, ezért a csalán nemcsak méregtelenít, de energiát is ad, valamint a zsírégető folyamatokat is támogatja.

Gátolja az erekben a vérrögök képződését, így megelőzhetővé válik a különböző embóliák kialakulása.

A csalán tisztítja a hajszálereket is, erősíti az érfalakat, az érfalak izomzatát, a szív koszorúereit, ezáltal csökkenthető a szívinfarktus kialakulásának kockázata.

 

 

Elősegíti a vérképződést, vastartalma miatt vérszegénység esetén is segítséget nyújt. Csersavtartalmának köszönhetően – összehúzó hatás – kisebb vérzések elállítására is használható a friss csalán levele. Vízhajtó hatása miatt szívödéma kezelésére is hatékony a csalán teája. Fájó, vénás végtagok esetén a csalánteával történő borogatás enyhülést eredményez. A csalán jótékony hatással van az izmok jobb vérellátására pl. hideg végtagok kezelésére. A növény serkenti a fejbőr vérellátását, erősíti ez által a hajhagymák jobb anyagcseréjét. Aranyeres bántalmak esetén, ha ülőfürdőként alkalmazzuk, visszahúzódásra készteti az aranyeres csomókat és enyhíti a fájdalmakat. Külsőleg, borogatásként alkalmazva enyhíti a visszérfájdalmakat. A nagy csalán felpezsdíti a vért, szinte felfrissíti az egész keringési rendszert, így vitalizálja az egész testet.

 

A növény átmossa az egész húgyúti rendszert, távozásra készteti a vese, és hólyaghomokot, valamint a kisebb köveket. Fokozza a vese kiválasztó funkcióját, ezáltal csökkenti a testben felhalmozódott folyadékokat (ödémákat). A csalán a köszvény (húgysavtúltengés) egyik legbiztosabb ellenszere, mind belsőleg, mind külsőleg egyszerre alkalmazva. A növény segít a pangó vizelet megindításában, ill. egy esetleges húgycsőelzáródás orvoslásában.

 

Elősegíti a máj méregtelenítő funkcióit, alkalmazásával a májba friss vér áramlik. A növény képes a májban és a lépben felhalmozódott toxikus anyagokat (pl.: gyógyszermaradványok, vegyszerek) kioldani és eltávolítani. Teája gyomor és bélhurut ellen is hatásos. Gyulladáscsökkentő hatása miatt segítséget nyújthat a vastagbél gyulladásos betegségeinél.

 

Eredményesen használható székrekedés esetén. Oldja a belekben felhalmozódott plakkokat, így rendszeres használatával számos súlyos bélbetegség (pl. bélrák) megelőzhető.

 

A nagy csalán nagymértékben javítja a kismedence vérellátását, a méh izomzatának anyagcseréjét, vérkeringését. A kismedencében elhelyezkedő különböző ciszták feloldását és „kitakarítását" is elvégzi. Növeli a nemi vágyat, oldja az érzelmi és szexuális ösztönvilág gátjait.

 

A nagy csalán csökkenti a vércukorszintet, ha reggel éhgyomorra tartósan fogyasztjuk teáját (nőknek 4 dl, férfiaknak 5 dl) kortyonként fogyasztva. Fontos, hogy ébredés után ez legyen az első információ a szervezet számára.
A növény szoptatós anyáknál serkenti a tejelválasztást, ill. beindítja azt apadás esetén. A növény akkor is segíthet, ha szülés után egyáltalán nem indult el a tejkiválasztás.
A növény enyhülést hozhat reumás panaszokra is. Itt eredmény akkor várható, ha a csalánt belsőleg és külsőleg egyszerre alkalmazzuk. Külsőleg borogatás ill. a csalánmag olajjal történő bedörzsölés alkalmazható.
A csalán fokozza az immunválaszt, serkenti a hormontermelést (alacsony szintek). Szerotonin tartalma miatt a növény kiegyensúlyozottabbá teszi az idegműködést. A csalán számos rákellenes teakeverék fontos alkotóeleme. A legújabb tudományos kutatások antiallergén hatását is igazolták a növénynek.

 

A csalán alkalmazása

csalántea (levélből) elkészítésének módja: Két evőkanál szárított csalánlevelet leforrázunk (nem főzzük), lefedjük, csupán 2 percig állni hagyjuk, majd szűrjük és kortyonként fogyasztjuk. Az ajánlott napi bevitel átlagos esetben 2-3 csésze. Súlyosabb esetekben akár 1-1 1/2 liter tea fogyasztása javasolt arányosan szétosztva a nap folyamán.

csalántea (gyökérből) elkészítésének módja: A jól kiszárított és felvágott gyökereket (két púpozott teáskanál) éjszakára 2,5 dl hideg vízben áztatjuk és azt reggel felfőzzük, szűrjük, majd kortyonként fogyasztjuk.

 

Tinktúra alkalmazása: naponta 2x vagy 3x 1 dl vízben oldva, külsőleg bedörzsölőszerként.

Magolajként alkalmazva: belsőleg 1-2 mokkáskanál/nap, külsőleg bekenőszerként.

Borogatás: a nagy csalán teáját használjuk borogatásra.

Ülőfürdő: fürdővízhez 2 l csalántea hozzáadása, a fürdővíz csípőig érjen. A növény klorofill tartalma miatt megfoghatja a kádat.

Hajszesz és sampon: a termékek leírása szerinti használat követendő.

Ételként: a növény friss leveleit használhatjuk. A májusi friss csalánlevelekből lét is préselhetünk, amelynek maximális napi adagja ½ pohár (kiváló vérpezsdítő).

 

A biokertészek „szent” növénye.

Ellenállóbbá, teszi a növényeket, megvédi a betegségektől, kártevőktől, gyorsítja a növekedésüket. 8 dkg szárított, vagy fél kilogramm friss csalánt 5 liter esővízben áztatunk. A lé az erjedés alatt büdösödik. Naponta keverjük fel, tehetünk bele hagymalevelet, mezei zsurlót, cickafarkat, kamillát. Napon, vagy árnyékban 8-10 nap alatt elkészül. Leszűrjük, ülepítjük, és 20-szorosára hígítva használjuk. Az üledéket a növények tövéhez szórjuk.

 

Intelmek a csalánnal kapcsolatban

Akkut magas vérnyomásban szenvedők nem használhatják a növényt!

A növényt terhes nők ne alkalmazzák, mert idő előtt megindíthatja a szülést!

méregtelenítés

Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
Fogyaszd a céklát és nem kell orvoshoz menned
  A céklának magas antioxidáns tartalmának köszönhetően elképesztő hatásai vannak. A cékla rákmegelőző hatású, javítja a látást, tisztítja a beleket és...
TOVÁBB
Csodákra képes a diófa levele!
A Kárpát-medencében szeretik a diót. Sok ház udvarán megtalálható ez a terebélyes lombkoronával rendelkező, nyáron menedéket biztosít a tűző...
TOVÁBB
Elismert ősi gyógymód az éhgyomorra való vízivás
  Egyes kutatások szerint, ha napi rendszerességgel, bizonyos szabályokat figyelembe véve beépítjük a vízivást életünkbe, sokkal egészségesebbek leszünk,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék