Az édesgyökér segíti a gyomor és a nyombél nyálkahártyájának normális működését

 

 

Az édesgyökér számtalan gyógyhatással rendelkező növényféle, mely nagyon sok betegségben gyógyír lehetne, ha többet tudnánk róla. Remélem, cikkem hatására sokan szeretnék majd megismerni ezt a különleges csodanövényt.

 

medvecukor, bocskorszíj, gumicukor, fitoterápia, édesgyökér

Az édesgyökeret a mára kicsit elfeledett medvecukor (bocskorszíj) gyártásához, a barna sörök színezésére, illetve emésztést nagyban segítő gyógytea készítésére használják.

 

medvecukor, bocskorszíj, gumicukor, fitoterápia, édesgyökér

A modern fitoterápia alkalmazott gyógynövénye.

A valódi édesgyökér hatóanyagai közül fontos az erőteljes édes ízzel bíró Glicirrhizin. A növény gyógyhatású része (gyökér) számos flavonoidvegyületet (glabridin, likviricin, izolikviricin), kumarint, szterolt és cukrot tartalmaz.

A glabridin hatóanyagból napi 5-20 mg elfogyasztása hozzájárul a testzsír csökkenéséhez. A javasolt napi mennyiséget ne lépd túl!

 

Az édesgyökér a pillangósvirágúak közé tartozik és a szántóföldek, rétek, legelők, parlagon hagyott területek egyik alig ismert évelő növénye. Az igazi édesgyökér ánizsra hasonlító ízzel és illattal rendelkezik, mely elsősorban a gyökerén érződik.

 

medvecukor, bocskorszíj, gumicukor, fitoterápia, édesgyökér

A valódi édesgyökér nemcsak a hazai, hanem az európai gyógyszerkönyvek többségében és a kínai gyógyszerkönyvekben is hivatalosan szerepel.

 

Az édesgyökér főbb élettani hatásai

●   gyulladáscsökkentő,

●   köptető,

●   fekélyellenes.

 

Az édesgyökér gyógyhatásai

A növény egyik hatóanyagának köszönhetően (Liquiritiae radix) nyálkaoldó, köptető és köhögés csillapító hatású. Gyomor túl savasodás, és gyomor nyálkahártya gyulladás fennállása esetén kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki.

Kivonata légzőszervi betegségek mellett vesebaj gyógyítására is alkalmas. Régebben a skarlátos gyermekek orvossága volt.

 

Az édesgyökeret a népi gyógyászatban köhögés, szamárköhögés és influenza elleni gyógyteák elkészítésénél használják. A növény gyökerei, gyöktörzsei, kivonatai és hatóanyagai gyakori alkotórészei a felső légutak hurutos megbetegedéseire alkalmazott gyógynövénykeverékeknek. Ezen kívül még a gyomor- és nyombélfekély és a gyulladással járó mozgásszervi betegségek kezelésében is használatos.

Az édesgyökér jó görcsoldó, hatásáért részben a flavonoidok a felelősek.

 

Az édesgyökér antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal rendelkezik, és fontos szerepe lehet a máj méregtelenítésében.

 

Mikor gyűjtsünk édesgyökeret?

 

 

A növény gyógyhatással rendelkező része a gyökérzete, melynek a begyűjtési ideje körülbelül április és október között történik. A gyökereket a begyűjtést követően alaposan meg kell pucolni.

 

Intelmek az édesgyökér fogyasztásával kapcsolatban!

Káliumhiányos állapotban, magas vérnyomás (vérnyomásnövelő hatása van) és súlyos veseelégtelenség esetén, valamint a várandósság időszakában az alkalmazása ellenjavallt.

 

 

édesgyökér

A legjobb ételek a hasnyálmirigy egészségének fenntartásához és gyógyításához
  Testünk egészségének megőrzéséhez feltétlenül szükséges, hogy hasnyálmirigyünk is megfelelő állapotban legyen, mivel a hasnyálmirigy fontos szerepet tölt...
TOVÁBB
Ízületi gyulladásra házi gyógymód, drága krémek elkerülésével
  Az ízületi gyulladás egy ízületi betegség, melynek során az ízületek megduzzadnak és jelentős fájdalmat okoznak. Az ízületi gyulladásnak több...
TOVÁBB
A legjobb gyógynövények ízületi gyulladásra
  Az ízületi gyulladásnak rendkívül kellemetlen tünetei lehetnek, például az érintett ízületek merevsége, fájdalma, a mozgás beszűkülése, a fáradékonyság,...
TOVÁBB
Az idegi alapú alvászavar és álmatlanság megkeserítheti az életünket
  Ha stresszes az életünk, szorongunk valamiért, vagy a depresszió tüneteit észrevesszük magunkon, akkor nem kell rögtön gyógyszerhez nyúlni. Ezek a...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék