Az ödéma természetes kezelése

 

Ha az ép nyirokrendszer túlterhelődik, vagy a nyirokerek károsodnak és emiatt nem tudják elszállítani az amúgy normális mennyiségű folyadékot, nyirok ödéma alakul ki.

 

nyirokrendszer, nyiroködéma, ödéma, méregtelenítés

Ez tulajdonképpen semmi mást nem jelent, mint hogy az adott területen felgyülemlett sejtközi folyadékot egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen tudja elvezetni a szervezet. Ilyenkor az adott helyen a folyadék csak gyülemlik-gyülemlik, ezáltal duzzad az adott végtag.

 

Az ödéma jelei lehetnek a reggelente gyakran duzzadt szemek, a narancsbőr, a puffadt lábak. A vízfelhalmozódást jelzi még az alsó lábszár, a lábfej és a kéz duzzanata - amikor a zokni "bevág", az addig kényelmes cipő szorítani kezd, ill. a gyűrű hirtelen "kicsi" lesz. Akár a hason és az arcon is észlelhetünk ödémát.

 

Ezen a területeken a bőr feszes lehet, és erősen viszkethet. Emellett jelentősen csökken a vizelet mennyisége és fokozódik a szomjúságérzet.

 

Nyirokpangáshoz vezethet a túl kevés mozgás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túlsúly. Továbbá vesebetegség, kötőszövet-gyengeség, vagy besugárzás is.

 

A nyirok ödéma leggyakoribb kiváltó okai a nyirokcsomó-eltávolítás, visszérműtét, ízületi gyulladás, sérülések, műtétek, illetve az orbánc.

 

Az ödéma bőr alatti puha, nem fájdalmas duzzanatként tapintható, a kéz- és lábfejek cipószerű duzzanata könnyen felismerhető.

 

A nyiroködémát három stádiumba sorolhatjuk súlyosságuk alapján:

1. fokozat: Ebben a legenyhébb stádiumban tartós nyugalom hatására jelentősen csökkenhet a duzzanat, ami átmenetileg majdnem meg is szűnhet.

2. fokozat: Ez már súlyosabb fokozat, tartós nyirok ödéma, mely nyugalomra is csak kevéssé mérséklődik.

3. fokozat: Az elefántvégtaghoz hasonló, kifejezett duzzanat.

Hogyan kezeljük természetesen?

Az ödémák kezelésénél az alábbi néhány alapszabályt kell betartanunk:

1. növelnünk kell a folyadékfogyasztást (citromos víz, szénsavmentes forrásvíz, gyógyteák, natúr zöldségek leve),

2. csökkenteni kell a nátriumsó bevitelt (konyhasó),

3. csökkenteni kell a fehérje fogyasztást,

4. növelni kell a gyümölcsök és zöldségek fogyasztását,

5. naponta 1-2 alkalommal javasolt váltóvizes fürdő használata.

+1. Használjunk naponta nyirokkeringést fokozó krémet 1-3 alkalommal.

 

Legelőször is tisztáznunk kell egy tévhitet: a folyadékmegvonás nem segít az ödéma csökkentésében, sőt kifejezetten káros a vesékre nézve!

 

A szövetek közt pangó folyadékot nem vízhajtó tabletták szedésével kell hatékonyan elhajtani, hanem éppen ellenkezőleg, azáltal hogy a napi folyadék bevitelt megemeljük legalább napi 2-3 liter mennyiségre.

 

A folyadék bevitelnél csakis a víz, gyógyteák (cukor, méz és citrom nélkül, csak önmagában), valamint a citromos víz jöhet szóba. Másfajta folyadékok bevitelénél ezeket nem számítjuk a napi folyadékmennyiséghez.

 

Ez gyakorlatban azt jelenti, hogyha valaki megiszik 1 liter gyümölcslevet, akkor ez mellé még mindig javasolt a napi 2-3 liter víz, citromos víz, vagy gyógytea fogyasztása.

 

Citromos víz: 1-2 citrom leve 1 liter vízbe. Minél lágyabb a víz, annál jobb (összes ásványi anyag tartalma lehetőleg 500 mg/l alatt legyen).

 

Szénsavmentes ásványvizek: Lehetőleg fogyasszunk minél lágyabb vizeket, aminek az összes ásványi anyag tartalma 500 mg/liter alatt van. Amennyiben nem tudunk ilyen vizeket beszerezni, úgy lehet ezeket az ásványvizeket desztillált vízzel hígítani 1:1 arányban, ezáltal az ásványi anyag tartalmuk csökken.

 

 

Nagyon jó lúgosító folyadéknak számít és talán ezt a gyógyteák csoportjába lehet sorolni, a natúr zöldségleves levét.

 

Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy sima vízbe felrakjuk főni a zöldségleveshez szükséges alapanyagokat (hagyma, burgonya, cukorborsó, káposzta, sárgarépa, zeller gumó, petrezselyem, lestyán, majoránna stb.), és egy fél órán keresztül összefőzzük az alapanyagokat. Nem rakunk a levesbe semmilyen ízesítő anyagot, sót és olajat, csak a zöldségeket főzzük össze.

 

Fél óra múlva leszűrjük és a leve folyadékpótlásra kiválóan használható. Nagyon intenzíven lúgosítja a szervezetet, javítja a vesék kiválasztását és a szövetek közt felhalmozódott nátrium sók elhajtásáról is gondoskodik, mely sók a sejtközi térben nagy mennyiségű folyadékot képesek megkötni, amelyek ez által elősegítik az ödémák kialakulását.

 

Helyi kezelésként egy egyszerű váltóvizes fürdőt ajánlok. Ezt esténként érdemes elvégezni, ha estére a lábunk bevizesedne, bedagadna.

 

1 lépés. Zuhanyozzuk lábunkat – combunkat, alsólábszárat, vádlinkat – olyan meleg vízzel, amilyen meleget még kellemesen el tudunk viselni 2-3 percig.

 

2 lépés. Majd közvetlenül utána zuhanyozzuk le lábunkat hideg vízzel 10-15 másodpercig, majd újra a meleg víz következik.

 

Ezt ismételjük meg háromszor. Meleg vízzel kezdjük a zuhanyzást, és hidegvízzel fejezzük be.

 

Ennek az egyszerű módszernek a segítségével egy értornát végzünk el, és nemcsak a vérkeringés indul meg a lábunkban és egész testünkben, hanem a nyirokkeringés is felgyorsul. Megszűnik a fáradt nehéz lábérzés, és a kellemetlen feszülés a lábunkban.

 

A kezelés ellenjavallt friss töréseknek, sérüléseknél valamint trombózisos, gyulladt vénák esetén.

 

Nyirokpangás megszüntetésére az alábbi teakeverék használható:

 

2 rész csalán, zsurló,

1 rész kakukkfű, ánizsmag, citromfű, cickafark, nyírfakéreg.

3 csésze a napi adag, de több is fogyasztható, akár citrommal, mézzel ízesítve is.

 

A végére, pedig még néhány jó tanács:

 

Aludjon mindig fejpárnán. Ha túl laposan van a feje, reggelre beduzzadhat a szeme. Ilyenkor nyomjon rövid ideig egy jéghideg teáskanalat a szemére. Ez segít a salak- és méreganyagok elszállításában.

 

Ha lábai könnyen bedagadnak, reggelente "biciklizzen" az ágyban néhány percig, és üléskor lehetőleg ne rakja lábait egymásra.

 

Lábait a bokától a térdhajlat felé kell kisimogatni és rázogatni. Ez stimulálja a vádli izmokat, mely a nyirok elszállításában döntően vesz részt. Ez fokozható, ha a masszázshoz speciális, lábfrissítő készítményeket használ.

 

Vajda Zsolt

Forrás

 

 

méregtelenítés

Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
Fogyaszd a céklát és nem kell orvoshoz menned
  A céklának magas antioxidáns tartalmának köszönhetően elképesztő hatásai vannak. A cékla rákmegelőző hatású, javítja a látást, tisztítja a beleket és...
TOVÁBB
Csodákra képes a diófa levele!
A Kárpát-medencében szeretik a diót. Sok ház udvarán megtalálható ez a terebélyes lombkoronával rendelkező, nyáron menedéket biztosít a tűző...
TOVÁBB
Elismert ősi gyógymód az éhgyomorra való vízivás
  Egyes kutatások szerint, ha napi rendszerességgel, bizonyos szabályokat figyelembe véve beépítjük a vízivást életünkbe, sokkal egészségesebbek leszünk,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék