Patiszon: tök jó és nagyon egészséges

 

Nyersen is fogyaszthatjuk, de semleges íze miatt mégsem rágcsáljuk. Viszonylag ízetlen zöldség, visszafogott ízét a sütés-főzés hozza ki. Fűszerei a babérlevél, bazsalikom, bors, fokhagyma, kardamom, kapor, majoranna, pirospaprika, petrezselyem, szerecsendió, citrom- és narancslé, ecetfélék. Édesen is elkészíthető, ekkor a fahéj, szegfűszeg is szóba jöhetnek.

 

patiszon

Csillagtök valódi neve a patiszonnak. A kabaktermésűek családjába tartozik, egyéves, lágyszárú, általában indás növény.

Amerikai meleg klímájú őshazájából érkezett hozzánk, s a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem mosonmagyaróvári Kertészeti Tanszéke honosították meg nálunk. Hazánkban csak 1968 óta termesztik.

 

Hálás kerti növény, mely június közepétől szeptemberig folyamatosan ellát bennünket terméssel. A virágok nyílásától számítva két héten belül már leszedhető terméseket találunk rajta. Akkor célszerű szedni a terméseket, amikor magjai még nincsenek teljesen kifejlődve.

E semleges, kellemes ízű tök, igen sokféleképpen fogyasztható, remekül kombinálható más ételekkel, könnyen emészthető. Vitamin- és ásványianyag-tartalma nem jelentős.

Mag nélküli, fiatal termését leszedve főként savanyúságnak teszik el. Az uborkához hasonlóan otthon is lehet készíteni kovászos vagy ecetes patisszonnak. Zsenge állapotában héját sem kell eltávolítani a termésről. Nagyobb, 10 cm-es átmérőjű terméseit felhasználás előtt vékonyan meg kell hámozni, és ha magja is van, azokat el kell távolítani.

 

 

Salátának elkészítve ez az egyik legfinomabb tökféle, ami ilyen célra is hasznosítható. A legegyszerűbb saláta csíkokra vágott friss patisszonból és fele annyi kefírből készül. Csipetnyi cukor, só, néhány csepp citromlé és zöld vagy szárított fűszernövények - petrezselyem, kapor, kakukkfű, rozmaring, mustármag és kevés szerecsendió - teszik különlegessé.

Termésén kívül virágja és magja is felhasználható. Virágja nyersen saláták alkatrésze lehet. Beletehetjük rakott tökételekbe is. Sörtésztában kisütve, bundázva, esetleg megtöltve nagyon finom.

 

Zsírtartalma alacsony. Kis mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat és karotinoidokat, de igazán csak C-vitamin-tartalma kiemelkedő. Tartalmaz továbbá pár nyomelemet (vas, réz, cink, mangán) is. Élelmi rosttartalma kicsi, könnyen emészthető.

 

A patisszon kiváló fogyókúrás étel, hiszen nagyon alacsony az energiatartalma. Fehérjetartalma miatt a vegetáriánus étrendben gyakran találkozhatunk vele. Magja értékes omega-3 zsírsavakat, vasat, cinket, foszfort és A-vitamint tartalmaz. 

 

 

patiszon

Patiszon: tök jó és nagyon egészséges
  Nyersen is fogyaszthatjuk, de semleges íze miatt mégsem rágcsáljuk. Viszonylag ízetlen zöldség, visszafogott ízét a sütés-főzés hozza ki. Fűszerei...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék