A jövő növénye az amaránt, mely az egyik legnagyobb kalciumforrást jelentő élelmiszer

 

A disznóparéj neve nem igazán előkelő, de ha megtudjuk, hogy mennyi jótékony hatása van, akkor egészen másképp nézünk majd rá. Ne is említsük többé, hogy disznóparéj, mondjuk csak amarántnak, mert így előkelő.

 

amaránt, disznóság, csontritkulásra

Ennek a növénynek kalcium- és vitamintartalma nagyon magas. Az amaránt az inkák és az aztékok étrendjében alapélelmiszernek számított, ma újra reneszánszát éli a reformétrendet követők körében. Kultikus jelentősége révén lelki és testi erőt fokozó növénynek tartották.

 

Az amaránt őshazája Közép-Amerika: az inkák, aztékok nagyon hamar felfedezték egyedülálló beltartalmi értékeit, és folyamatosan termesztették, már 5-6000 évvel ezelőtt. Ugyanolyan jelentős szerephez jutott az őslakosok táplálkozásában, mint a kukorica vagy a bab: még az uralkodónak ,,befizetett” adót is kukorica és amaránt formájában rótták le.

A növény neve a görög amarantos szóból származik, amelynek jelentése: ami sose hervad, vagy a nem hervadó (virág).

Az ősi inka és azték kultúrában az amaránt a kukorica mellett az egyik fő táplálékforrás volt. Peruban, Argentínában, Mexikóban mind a mai napig termesztik sok száz fajtáját, változatát, és fogyasztják a magjából készült változatos ételeket.

Kultikus jelentősége is volt, lelki és testi erőt fokozó növénynek tartották. Hőskora a spanyol hódítók érkezéséig, a XVI. századig tartott, akik a barbár rituálék eszközének tartották, és tűzzel-vassal üldözték, tiltották még a termesztését is.

Ők a búzát ismerték, és erőszakkal el is terjesztették, így az amaránt háttérbe szorult, csak egy-egy eldugott faluban maradt meg. Innen terjedt szájról-szájra néhány hagyományos, ősi recept. Csak a XX. században került újra előtérbe, de ekkor sem a nagy nyilvánosság számára.

Amerikai katonai kutatók foglalkoztak vele, a civil szféra nem is ismerte. A hírzárlat a 70-es évekig tartott, számos kísérletsorozat bizonyította: annyira értékes növényről van szó, hogy szinte nem is lehet róla negatívumot mondani. Ez szó szerint értendő!

Még szélsőségesen negatív kísérletek sem hoztak eredményt: az amarántnak nem lehet ártani, mindent kibír, és annyira jó a tápértéke, összetétele, hogy még az amerikai űrhajósok étrendjébe is beépítették. A nyers mag fehérjéinek biológiai értéke magasabb még a legközismertebb fehérjeforrásénál is, ami hőkezeléssel még tovább fokozható.

 

 

Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink, valamint egyéb mikroelem forrás. A legnagyobb kalciumforrást jelentő élelmiszer.

Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonaféléknél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére, és a szívizom működésére. Nem csak ételeink remek alapanyaga, de dísznövényként is megállja a helyét.

Ma már széles körben hozzáférhető: kapható puffasztott formában is, levele pedig saláták ízletes összetevője lehet.

 

1974-ben John Robson, a Michigan-i Egyetem (USA) kutatója felfigyelt a mag kitűnő beltartalmi tulajdonságaira, és javasolta, hogy foglalkozzanak a meghonosításával. Ezután a Rodale Intézet lelkes kutatói számos expedíciót vezettek Közép- és Dél-Amerikába, hogy összegyűjtsék a fellelhető tájfajtákat, és hozzálássanak a nemesítéséhez. Kifejlesztették az amaránt agrotechnikáját és élelmiszerként való felhasználásának módjait. Munkájuk eredményes volt, mivel az USA-ban már a ’80-as évek óta nagyüzemi módszerekkel termesztik ezt a régi-új növényt, és az ottani boltokban egyre több belőle készült termék kapható.

 

Az amerikai Rodale Intézetből az utóbbi tíz év alatt az amaránt eljutott Kínába, Belső-Ázsiába, Ukrajnába, Oroszországba, Moldáviába, Lengyelországba, Csehországba, Szlovákiába, Ausztriába és hazánkba is. Termesztése ugyan még mindenütt gyerekcipőben jár, de néhol rohamosan növekszik. Hazánkban 1985 körül kezdtek az amaránt honosításával foglalkozni.

 

Egészségre gyakorolt hatásai

Az amaránt jelentős fehérje- és zsírtartalma révén kiemelkedik a gabonák sorából. Ásványi anyagai közül kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és vastartalma érdemel külön említést. B2- és B6-vitaminszükségletünk fedezéséhez is jelentősen hozzájárul.

Az amarántmagban a többi gabonához viszonyítva nagy mennyiségű szkvalén található. A szkvalén egy többszörösen telítetlen szénhidrogén, amely a sejtmembrán természetes alkotóanyagai közé tartozik.

Az amaránt rendszeres fogyasztása hasznos lehet a csontritkulás megelőzésében, emellett fehérje-, aminosav-, vastartalma révén a vegetáriánusok étrendjének alapvető kiegészítője lehet.

Élelmirost-tartalma révén a székrekedés megelőzésében, kezelésében is hatásos. A többi álgabonához hasonlóan nem tartalmaz gliadint, a lisztérzékenyek étrendjébe is betervezhető többféle formában.

Kókuszgolyóban helyettesítheti a darált kekszet, de magát a kókuszreszeléket is.

Az amaránt levele saláták ízletes összetevője lehet. Ha a magőrleményt kenyérsütésnél a liszthez adagoljuk, sokkal növelhetjük az otthon elkészíthető kenyér élvezeti értékét.

 

Hogyan fogyasszuk?

Alaposan megmosva, apróra vágva a nyers vegyes salátákba beletehető. Nagyobb mennyiségből készíthetünk parajmártást a sóskamártáshoz hasonlóan.

Apróra vágva egy kevés vízzel megpároljuk, fedő alatt két percig. Épp hogy összeesik a serpenyőben, máris lezárjuk alatta a gázt. Langyosra hűtjük, hozzáadunk egy evőkanál hidegen sajtolt olajat, két-három gerezd összetört fokhagymát, ízlés szerint sót. Íze a spenótéhoz hasonlít, rizzsel, krumplival, tükörtojással kínálhatjuk.

 

Érdemes megbarátkozni vele, mert nagyon értékes növény. A magjait kávédarálón megőrölhetjük, beletehetjük a különböző gabonapelyhekből készült ételekbe, de tésztát is gyúrhatunk vele. 

 

 

csontritkulásra

A mák, mint gyógynövény és a hosszú élet titka
  Ki ne keresné manapság a fiatalság forrását és szeretné a fiatalos erőnlétét könnyen és sokáig fenntartani, minőségi életét meghosszabbítani....
TOVÁBB
Öngyógyítás kéztartásokkal
  A kéz a teremtés és a gyógyítás, öngyógyítás egyedülálló eszköze már az idők kezdete óta. Most bemutatunk néhány technikát, amivel meggyógyíthatod...
TOVÁBB
A sör 5 jótékony hatása
  Nincs annál kellemesebb, mint a kánikulában kiülni egy teraszra, és meginni néhány pohár sört a barátokkal egy jóízű beszélgetés mellett. A...
TOVÁBB
A jövő növénye az amaránt, mely az egyik legnagyobb kalciumforrást jelentő élelmiszer
  A disznóparéj neve nem igazán előkelő, de ha megtudjuk, hogy mennyi jótékony hatása van, akkor egészen másképp nézünk majd rá. Ne is említsük többé,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék