Gyógyító erő a mezei katáng (cikória) gyökerében

 

A mezei katángot minden természetjáró jól ismeri, hisz megterem mindenhol, gyomos zöld részeken, árokparton, szántóföldeken, utak szélén, töltéseken, legelőkön, parlagterületeken, de még kiskertekben is találkozhatunk ezzel a kedves, nyári, kék virággal.

 mezei katáng, cikória, sárgaságra, köszvényre, étvágytalanság, méregtelenítés, reumára, vízhajtó, gyógynövények, epekő, lép betegség

Gondoltad volna, hogy ez a közönségesnek tűnő, égszínkék virágzatú gyomnövény milyen csodás gyógyító hatással rendelkezik.

Legenda szerint a mezei katáng virágai egy szomorú leány szeme színét őrzik, akinek a kedvese a tengerbe veszett.

Első évben pongyolapitypanghoz hasonló levelekből álló tőlevélrózsája fejlődik csak ki, következő évben pedig már elérheti akár a másfél méteres magasságot is.

 

Kétéves növény. Ha a magjai kedvező körülmények közé kerülnek, és kicsíráznak, akkor az első évben csak levélrózsát és gyökeret fejleszt. A virágszár képzésére, virágzásra és magérlelésre csak a második évben kerül sor.

 

Az ókori egyiptomiak nagy mennyiségben fogyasztották a cikóriát, mert úgy vélték, hogy a növény tisztítja a vért és a májat, míg mások a növény erejét a szív szenvedélyeinek” enyhítésében látták. A cikória napjainkban is népszerű gyógynövény, mivel számos gyógyhatása van.

A cikória gyöktörzse és hajtása a népi gyógyításban már régóta ismert. Leveleinek és gyökerének főzetéről Varró Aladár Béla, híres gyógyfüves azt írja, hogy a gyökeréből készült főzet tisztítja a májat, vesét, lépet, vízhajtó hatású és étvágynövelő is egyben. A napóleoni háborúk miatt a kávészállítmányok nem jutottak el Európába, így nagyon népszerű volt a kávépótlónak használt cikóriagyökér.

A cikória megszáradt leveleit és gyökerét ősszel gyűjtik össze gyógyászati célokra. Virágzáskor az egész növényt leszedik és megszárítják.

 

A cikória használata

Belsőleg a következő rendellenességek gyógyítására használhatod:

●   sárgaság,

●   a lép megbetegedései,

●   epekő,

●   reuma,

●   köszvény,

●   étvágytalanság.

 

A gyomként ismert mezei katáng nemesített változata a cikória.

 

 

Külsőleg a cikória leveleit borogatásként is lehet alkalmazni bőrgyulladások, illetve duzzanatok enyhítésére. A néphit szerint a cikóriát gyermekek számára hashajtóként is javasolták, és úgy tartották, hogy javítja az epeműködést. Enyhe vizelethajtóként megnöveli a folyadékáramlást a testből, emiatt jól használható a reuma és a köszvény kezelésére.

 

A premenstruális szindrómában (PMS) szenvedő nőknek a cikóriagyökér rendszeres fogyasztása gyomorkeserűként, illetve üdítőként segíthet a hormonális egyensúly fenntartásában és a PMS tüneteinek enyhítésében.

A cikória javítja a test kalcium felvevő képességét.

Emésztést elősegítő hatása mellett a cikória szerepet játszik a máj egészségének fenntartásában is. Cikóriagyökérből készült étrend-kiegészítők fogyasztása a koleszterin megfelelő hasznosítását is elősegíti.  A cikória nyugtatóként hat a központi idegrendszerre.

 

Elkészítése

A vadon termő és a konyhakerti cikória egyaránt felhasználható.

Tanulmányok kimutatták, hogy a cikória lactucin és lactucopicrin tartalmának köszönhetően jól kiegészíti a kávét. E két összetevő felelős a cikória kesernyés ízéért, és enyhíteni tudja a koffein stimuláló hatásait. 

Cikóriát nagyon sok helyen lehet kapni, a levelét is, és szárított gyökerét is. Teát is lehet belőle készíteni a következő módon:

2 teáskanál gyökér őrleményt vagy szárított levelet egy bögre vízbe 10 percen át kell áztatni, majd leszűrni. Sárgaság, lépműködési zavarok, epekövek, illetve gyomorhurut kezelésére igyál meg 2-3 dl cikóriateát naponta.

 

A cikória fogyasztásának nincsenek mellékhatásai.

 

Egyik nemesített változatát, a kávépótló cikóriát (Cichorium intybus var. sativum) nálunk is termesztik, ugyanis felaprított és megpirított gyökereiből kávéalapanyagot lehet készíteni. Erre a célra már a 17. század óta használják, és termelése főként a napóleoni háborúk idején lendült fel, amikor a tengerentúlról nem tudtak babkávét behozni Európába.

 

A cikória egyike a legősibb zöldségféléknek, amely hosszú évek után most ismét az érdeklődés terébe került. A cikória jól megfelel a korszerű táplálkozás követelményeinek, bővíti a téli friss zöldségválasztékot.

A cikória értékes zöldségnövény. Jól segíti az emésztést, sok ásványi sót, emészthető rostokat, meszet és foszfort tartalmaz. A-vitamin tartalma alig valamivel kevesebb a sárgarépáénál, C-vitamin tartalma azonban jelentéktelen. 

 

 

gyógynövények

Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított formában jut el hozzánk, és ízletes csemegeként fogyasztjuk....
TOVÁBB
A rák mindig is gyógyítható volt, de jobb, ha megelőzzük – 10 jó tanács Gyuri bácsitól
  A bükkszentkereszti füvesember ősi gyógyító család sarja, huszonegyedik a generációk sorában. Leghíresebb felfedezése a cukorbetegség elleni tea,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék