Az olívabogyót gyógyszerként is használhatod

 

A szakemberek szerint szervezetednek naponta körülbelül 2-3 evőkanál olívaolajra lenne szüksége.

 

olivabogyó, olivaolaj, gyógynövények, sansa olivaolaj, extraszűz olivaolaj, látás javítása, csontritkulás, ízületi csúz, angolkór, korai öregedés, hasnyálmirigy működés, epekőre, méregtelenítő, rák megelőzése, rák gyógyítása, végbélrák, mellrák, szabadgyökök, érszűkület, koleszterinszint csökkentése

Az olívabogyó 56% olajat tartalmaz. A mediterrán világ egyik legkorábban nemesített gyümölcsfája, története mintegy hatezer évre tekint vissza. Az olívabogyó és az olaja igen fontos szerepet játszhat az egészséges étkezési szokások kialakításában.

Az olaj és a bogyók hatóanyagai megegyeznek és rengeteg betegség megelőzésére alkalmasak. Gyógyszerként használják már az ókor óta.

 

Az olívaolaj nem új találmány, már az ókorban is használták. Igaz, akkor nemcsak mint táplálékot, hanem mint szépítőszert is, mellyel a királyokat, az uralkodónőket, a csecsemőket kenték be, hogy fiatal maradjon a bőrük. Az olívafa termésére gyakran utalnak a Bibliában, ábrázolásokat találhatunk róla az ókori egyiptomi könyvekben és jól ismert a görög mitológiában. Érdekes, hogy a Bibliában az olajág, vagyis az olajággal repülő galamb a csapások végét jelenti.

 

Az olívabogyó pozitív hatásaival sok ókori filozófus és orvos is tisztában volt, mint például Dioklész és Hippocrates.

 

Az olívabogyó gazdag zsírokban, különösen omega-9 egyszeresen-telített zsírsavban, olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, kalcium, foszfor, cink, vas, E-, D- és K-vitamin. Sok nátriumot, kevés flavonoidot és rostot tartalmaz.

Az olívabogyó lehet zöld, fekete és lila, mérete szerint pedig nagy, kicsi, kerek és ovális.

 

Az olívabogyó egészségre gyakorolt jótékony hatásai

 

Szabályozza a koleszterinszintet

Az olívabogyóban lévő egyszeresen-telítetlen zsírsavak és polifenolok megakadályozzák a koleszterin oxidációját és védelmet nyújtanak az érszűkülettel és más szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Csökkentik az érszűkület kialakulásának esélyét és növelik a „jó” koleszterin szintet.

 

Megakadályozza a rák kialakulását

A fekete olíva rendszere fogyasztásával csökkenthető a végbélrák kialakulásának esélye, ugyanis a benne lévő E-vitamin és az egyszeresen telítetlen zsírsavak seblegesítik a szabadgyököket. Lassítható a korai öregedés és más krónikus állapotok kialakulása.

 

A csontok egészsége

Az olívabogyó gazdag D-vitamin, kalcium és foszfor forrás, ezért hozzájárul a csontok egészségéhez. Megakadályozza az angolkór, a csontritkulás és az ízületi csúz kialakulását.

 

 

Egészséges emésztőrendszer

Az olívabogyó serkenti az epe és a hasnyálmirigy működését, lassítja az epekövek kialakulását.

Az olíva sok rostot tartalmaz, ezzel javítja a máj és a belek funkcióit, megtisztítja a végbelet és kiváló székrekedés ellen. Erős méregtelenítő hatása révén kiüríti a szervezetből a méreganyagokat. Az olivaolaj jó hatással van a gyomorhurutra és a fekélyekre, mivel a benne található polifenolok védenek a fekélyek kialakulásáért felelős baktériumfélék ellen.

 

Az olívabogyó fogyasztása hasznos lehet fogyókúra során is, ugyanis amellett, hogy értékes tápanyagokkal látja el testedet, energiát biztosít, fokozza az anyagcsere működését, javítja az emésztést, gyorsan eltelít, így nem fenyeget az a veszély, hogy többet eszel a kelleténél. Az olívabogyó olajában lévő zsírsavak étvágycsökkentő hatásúak is.

 

Az egészséges bőr

Az olívabogyóban nagy mennyiségű béta-karotin található (melyből később A- és E-vitamin lesz), amely serkenti a bőr regenerációját és védi a bőrt a káros napsugaraktól, így a bőr fiatalos marad.

 

Javítja a látást

Az A-vitamin fogyasztásával megelőzhető a szürkehályog, a zöldhályog és más idős korhoz köthető szembetegség.

Az olívabogyóban lévő A-vitamin a retinába jutva jó hatással van a szemek egészségére, javítja az éjjeli látást.

 

Az extra szűztől a sansáig

 

Az extra szűz olívaolaj hihetetlenül jótékony hatásai elsősorban annak köszönhetők, hogy előállítása során valóban extra szűz marad.

Az olívaolajak között jelentős minőségi különbségek vannak. A legjobb minőségű az extra szűz olívaolaj, melyet gondosan válogatott bogyókból, a szedésüket követő 24 órán belül sajtolnak. Az olajbogyókat megmossák, majd megtisztítva préselik. A keletkező extra szűz olívaolajat megfelelő tartájban tárolják, majd szűrik és palackozzák. A folyamat során sem oldószert, sem hőt nem alkalmaznak. Semmilyen tartósítószert és adalékot nem adnak az olajhoz, így az extra szűz olívaolaj megőrzi zamatát, vitamintartalmát, nem károsodik az értékes telítetlen zsírsavtartalma, antioxidánsokban rendkívül gazdag marad. Az extra szűz olívaolajat sötét, hűvös helyen érdemes tárolni.

 

Az úgynevezett sansa olívaolaj sajtolás során keletkező maradványokból készül és oldószerrel nyerik ki a megmaradt olívamasszából. Ezek az olajok 1%-ban tartalmaznak extra szűz olívaolajat. Ez az oka, hogy egyáltalán használható ezekre a zsiradékokra az olívaolaj elnevezés.

A silány minőségű, olcsó készítményt a mediterrán országokban nemigen forgalmazzák, viszont hazánkban sajnos sok vásárló a silány sansaolaj mellett dönt, mert nem ismerik az extra szűz olívaolaj előnyeit. 

 

 

gyógynövények

Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított formában jut el hozzánk, és ízletes csemegeként fogyasztjuk....
TOVÁBB
A rák mindig is gyógyítható volt, de jobb, ha megelőzzük – 10 jó tanács Gyuri bácsitól
  A bükkszentkereszti füvesember ősi gyógyító család sarja, huszonegyedik a generációk sorában. Leghíresebb felfedezése a cukorbetegség elleni tea,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék