Csodagumó epekőre a fekete retek

 

Az epebántalmak legfőbb okozója az epekövesség. Az epe egy része 80% koleszterint tartalmaz. Ha a koleszterinnek az aránya megnő az epén belül, vagy valamilyen funkciózavar lép fel az epe működésében, akkor a koleszterin kicsapódik és kalciummal, valamint néhány más anyaggal kővé tömörül.

 epekő, epekőre, epehólyag, epekövesség, fekete retek, retek mézzel

Miért van szükségünk az epére?

Az epe megkönnyíti a zsírok felszívódását. Epe nélkül a zsír nagy része emésztetlenül a széklettel távozna.

Mivel az epe nagy része koleszterinből áll, olyan epesavak termelődnek, amelyek ezt a koleszterint oldott, azaz folyékony állapotban tartják. Ha ezekből az epesavakból nem elegendő vagy semennyi nem termelődik, a koleszterin összesűrűsödik és más anyagokkal együtt megkövesedik. Epekövet okozhat a fokozott koleszterin-kiválasztás, egyes májműködési zavarok, az epehólyag lelassult ürülése miatt fellépő hosszas epepangás, illetve az epeutak fertőzéses gyulladása.

 

Tévhit az epekő megelőzésével kapcsolatban

Tévhit, hogy a rendszeres, zsírmentes ételek fogyasztásával elkerülhető az epekő kialakulása. A szervezet naponta egyszer megkövetel egy olyan étkezést, amelyben legalább 5-10 gramm zsír van, mert ez serkenti epe kibocsátására az epehólyagot. Ha a zsírbevitelt drasztikusan lecsökkentjük, akkor az epehólyag túl ritkán végez összehúzódást, nem bocsát ki elég epét és ezzel növekszik az epekő kialakulásának veszélye. A szerényebb, de sűrűbb étkezés megakadályozza, hogy az epe túlzottan felgyűljön az epehólyagban, tehát együnk inkább sűrűbben, egyúttal egyszerre kevesebbet.

 

 

Gyakrabban előfordul nőknél az epekövesség. Kiváltó oka lehet az elhízás, a drasztikus fogyókúra.

Görögországban, ahol mindenki rendszeresen fogyaszt olajbogyót, majdnem ismeretlen fogalom az epekő.

  

Az epekő tünetei

Ha az epekő az epehólyag kijáratába ékelődik, ha bejut az epevezetékben epegörcs alakul ki.

Az epegörcs hirtelen jön és a jobb bordaív alatt, a felhasban jelentkezik görcsös, szorító fájdalomként. A fájdalom intenzitásától a beteg úgy érzi, alig kap levegőt. Ezek a tünetek rendkívül hasonlítanak a szívinfarktusra, ezért gyakran tévesen annak diagnosztizálják.

Az epegörcsöt gyakran kíséri hányinger. Az epekövesség vezető tünete a puffadás, teltség érzet, amely étkezés után jelentkezik 1-2 óra elteltével görcsös fájdalom nélkül.

 

Az ősi kínaiak szerint az ingerlékenység, a gyakori szomjúságérzet, a fejfájás és a szájban uralkodó keserű íz, mind epehólyag problémára utal.

 

Érzelmi tünetek: féltékenység, mogorvaság, agresszivitás, határozatlanság, frusztráció, visszafojtott harag, megkeseredettség.

 

Fekete retekkel az epekő ellen

A friss retekkel minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk, még az epegyulladást is. A retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását.

 

A fekete retket ősidők óta ismeri az emberiség, Kínában, Indiában és Egyiptomban már 4000 évvel ezelőtt termesztették és alkalmazták gyógynövényként. A fekete retek segítheti a kiválasztó szervek, a bőr, a tüdő, a vesék, az epe és a belek működését. Gátolhatja a szervezetben a kőképződést, de a már kialakult kövek fokozatos feloldódását is segítheti. Könnyíthet az emésztési folyamatokon, szabályozhatja az epesav kiválasztást.

 

Kisebb kövek a fekete retek rendszeres fogyasztásával oldhatók. Erre két lehetőség kínálkozik:

Az első lehetőség a fekete retek frissen facsart levének fogyasztása. Ehhez ajánlatos mézet keverni a retek levéhez, így megakadályozza a puffadást. A népgyógyászatban ezt úgy alkalmazzák, hogy este kivájják a fekete retket, átfúrják, majd egy szűkebb szájú pohárba állítják, amibe a retek nem tud beleesni. Ezután mézet csurgatnak bele. Reggelre a retek levet ereszt, ami a mézzel együtt a pohárba lecsurog.

Ez a mézes lé az igazi orvosság!

A második lehetőség a fekete retek cseppek fogyasztása. 7 napig napi 13 csepp, majd 14 napig 21 csepp. Egy kúra 3 hét, majd 1 hét szünet után további 3 hét javasolt. Valójában így egy kúra 7 hét, beleértve a szünetet is.

Ugyanez javasolható a kövek kialakulásának megelőzésére (vesénél is), illetve az epe-utak és a vesék tisztántartására.

 

Mielőtt belekezdesz egy fekete retek kúrába, mindenképpen szükséges tisztában lenned a köveid méretével. Ezért csak orvosi vizsgálatot követően kezdj bele. Kérdezd meg szakorvosodat, hogy a vizsgálati eredmények alapján a Te epeköveid nagynak vagy kicsinek számítanak-e. Kérd ki a kúrával kapcsolatban a szakorvosod véleményét.

 

 

epekőre

A fekete retek epekőre és pajzsmirigyre is hatásos
  A fekete retek az egyik legnépszerűbb téli növény, mely nélkülözhetetlen vitaminokkal, rostokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetünket...
TOVÁBB
Az epebetegség jelei és gyógyítása
  Az epehólyag a hasüregben elhelyezkedő szervünk, mely a máj által termelt epét raktározza, majd az epe az emésztés folyamán a hasnyálmirigy...
TOVÁBB
Az allergiát a vegyi anyagok okozzák nem a parlagfű!
  A parlagfüvet, vagy más néven ambróziát valamikor az istenek eledelének tartották. Ha már levágtuk, irtottuk, szárítsuk meg, vagy...
TOVÁBB
A fehér tea egészségre gyakorolt jótékony hatása 25 pontban
  A fehér teát sok kozmetikai szerben használják aktív hatóanyagként, valamint a hagyományos kínai orvoslásban is számos betegség...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék