Nagyszüleink jó tanácsa: így lehet boldog karácsonyunk

 

 

A régi karácsonyokra sokan gondolnak nosztalgiával. Nem az ajándék volt a lényeg, hanem az együtt töltött minőségi idő. A közös játék, beszélgetés, tervezgetés. Mi is megvalósíthatjuk.

 karácsony, díszítés, fenyőfa, ajándékozás, Karácsonyi rege, karácsonyi készülődés, békés karácsony, boldog karácsony

Mitől lehet békés és boldog a karácsony?

A minap olvastam egy mesét, melyben a család a vidéken élő nagymamához utazik, hogy együtt töltsék az ünnepet. A nagyszülők mindent hagyományosan úgy készítenek karácsonykor, ahogy sok-sok éve megszokták, a gyerekeknek viszont mégis új. A szülők pedig újra élhetik gyermekkorukat. Az unalmasnak ígérkező szünet a gyerekek számára a legszebb élménnyé változott.

 

●   Használjunk csak készpénzt, abból is csak annyit, amennyi rendelkezésre áll 

A nagyszülők nem mentek bele adósságba az ünnepek miatt. Volt egy költségvetés, amit a puszta szükségszerűség határozott meg. Ma ezt úgy oldhatjuk meg, hogy készpénzzel fizetünk kártya helyett, hiszen, így jobban meggondoljuk mit is vásárolunk. A kártya kicsit nagyvonalúbbá teszi az embert.  Online vásárlásnál, csak kártyát tudunk használni, de szabjunk magunknak egy keretet és maradjunk saját határainkon belül.

 

 

●   Süssünk a nagyi receptjei közül 

A régi receptkönyvek és feljegyzések sok családban fellelhetők. Ha nincs meg, jó indok felhívni a rég nem látott unokatestvért, rokont.  Nem baj, ha nem tökéletes, nem olyan az íze, mint gyermekkorunkban volt, de ezzel az egyszerű cselekedettel jót teszünk szeretteinknek is, és kicsit körénk varázsolja azokat is, akik már elmentek. Ha nincs recept, ami öröklődött a családban, keressünk olyan karácsonyi süteményt, amely gyerekkorunkra emlékeztet.

 

●   Küldjünk karácsonyi képeslapot, postán 

Míg a közösségi médián, az e-mail-ekben azonnal közölhetjük gondolatainkat, nagymamáink ezt nem tették. Leültek és levelet, vagy képeslapot írtak távoli szeretteiknek. Ez is egy módja annak, hogy újra együtt legyen a család és a barátok.  Ez az egyetlen alkalom, egy évben, amikor küldeni és kapni is jólesik a kézzel írt jókívánságokat és gyermekként izgalommal nyitni a postaládát.

 

●   Díszítsük otthonunkat természetesen 

Nagymama, amit lehetett a kamrából, pajtából hozott elő, és azzal díszítette otthonát karácsonyra.  Nézzünk körül otthon, hogy megtaláljuk a természet díszeit otthonunkba. Sok természetes elem szebb és a frissesség és szabadság jelképei. Egy fenyőtoboz, egy koszorú, vagy egy szép üveg, amibe vágott zöldet tett a nagyi és behajtott egy szép fehér bogyós ágat. Lehet díszíteni csipkebogyóval, kökénnyel és a pattogatott kukoricával a fát is.

 karácsony, díszítés, fenyőfa, ajándékozás, Karácsonyi rege, karácsonyi készülődés, békés karácsony, boldog karácsony

●   Töltsünk minél több időt együtt 

Ez az, amire emlékezni fogunk sok év múlva, nem az, amit adott vagy kapott ajándékba. Süssünk sütiket a gyerekekkel, tervezzünk egy társasjátékos családi estét, menjünk templomba. A lényeg az, hogy együtt legyünk azokkal, akiket szeretünk és fontos jelen lenni a pillanatban a család és a barátok számára. A nagyinak nem volt laptopja, tabletje, okos telefonja. A televíziót is ki lehet kapcsolni, és ha van, a hangszerekről is le lehet törölni a port. Beszélgessünk, muzsikáljunk közösen.

 karácsony, díszítés, fenyőfa, ajándékozás, Karácsonyi rege, karácsonyi készülődés, békés karácsony, boldog karácsony

●   Segítsünk másokon 

A nagyszüleik lehetőségükhöz képest segítették a náluk szegényebbeket. Nem kell, nagy dolgokra gondolni. Lehetnek ezek házi finomságok, mint például a sütemények, lekvárok, szörpök és a kenyér. Lehet egy ajándékkosár házi fűszerekkel, biztató idézettel. Nagyon fontos meglátogatni azokat az embereket, akikről tudjuk, hogy magányosan, egyedül töltik az ünnepet.

 

●   Öltözzünk az alkalomnak megfelelően 

Ha megnézzük a régi képeket a szülőkről és a nagyszülőkről, akkor láthatjuk, hogy mindenki szépen felöltözött a nagy ünnepnek a tiszteletére. Persze, aki azt szeretné, kényelmes a pizsamában is lehet karácsony reggel, de az ünnepi pillanatokban a gyerekek és a felnőttek is az alaklomhoz illően öltöztek.

 karácsony, díszítés, fenyőfa, ajándékozás, Karácsonyi rege, karácsonyi készülődés, békés karácsony, boldog karácsony

●   Írjunk köszönőlapokat

A nagyi mindig azt szokta mondani, hogy a jó modor még számít. Üljünk le és írjunk egy igazi köszönőlevelet egy szép ajándékért, vagy egyáltalán, az együtt töltött évért. Persze a kézzel írt feljegyzés mindig többet ad, mint a gépelt.

 

●   Tartsuk meg a karácsony titokzatos varázsát és osszuk meg emlékeinket 

Régen ilyenkor beszélgettek a családok, hiszen televízió sem volt. Most, ha velünk van még a nagyi, akkor kérdezzük meg a régi szokásokról, vagy arról, hogy mit kapott ajándékba, amikor gyerek volt. A történetek megosztása, hagyományok és értékek meghatározzák a családot és egy nagy ajándék, hogy egymással lehetünk, és nem kerül egy fillérünkbe sem, viszont komoly útravalót ad. Mi is mesélhetünk régi, szép, akár mókás karácsonyokról a gyermekeinknek. Még a legvásottabb kamasz is odafigyel ilyenkor és elraktározza a hallottakat.

 

Nagyszüleink jól tudták, hogy a tél a pihenés ideje. Nem véletlenül volt december elnevezése a régiek nyelvén az álom hava. Az együtt töltött minőségi idő semmivel nem pótolható. Figyeljünk egymásra! És ne csak így decemberben. 

Forrás

 

 

Karácsony

Nagyszüleink jó tanácsa: így lehet boldog karácsonyunk
    A régi karácsonyokra sokan gondolnak nosztalgiával. Nem az ajándék volt a lényeg, hanem az együtt töltött minőségi idő. A közös játék,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék