A Q10-vitamin a sejtek energiatermeléséhez nélkülözhetetlen anyag.

Közzétette: Admin  | Hozzászólás

 

A Q10-vitamin a sejtek energiatermeléséhez nélkülözhetetlen anyag. Energiát ad, gyógyít és regenerál.

 

A Q10 egy olyan enzim, amely nélkülözhetetlen a sejt energiatermelésének folyamatában, egyfajta létfontosságú katalizátor, ami egyes biokémiai folyamatokat felgyorsít vagy valamilyen más irányba terel.

 

A koenzim Q10 vagy másik nevén az ubiquinon (ubikinon), egy vízben oldódó vitaminszerű anyag, melyet 1957-ben fedeztek fel. A kutatások egyre újabb és újabb jótékony hatásokat tulajdonítanak neki.

 

Főleg a sejt energiatermelő gyárában, az ún. „mitokondriumban” található, itt történik ugyanis a tápanyagok energiává való átalakítása. Energiára van szükség, melyet a Q10 szállít a sejt légzéséhez, táplálkozásához, szaporodásához, anyagcseréjéhez. A Q10 csökkenése esetén energiahiány lép fel, ami a sejt működésének megzavarodását esetleg leállását okozhatja.

 

Az emberi szervezet ugyan képes valamennyit termelni belőle (25-30 éves koráig maga állítja elő), de e kor után szintje hanyatlani kezd, 35 éves kor felett jelentősen lassul, így muszáj pótolni. A normálisnak mondható szint 25%-os csökkenése szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, magas vérnyomáshoz és számos más betegséghez vezethet. Ráadásul, ha a helytelen és rendszertelen táplálkozás, illetve a felszívódás zavara miatt még kevesebb ubikinon kerül be a vérbe, akkor jelentős fokban romlik a szervezet teljesítménye.

 

A vér és a szövetek Q10-szintjének radikális esése az egészséges fiatalt is fáradékonnyá, betegségekre fogékonyabbá teszi.

A Q10 olyan, mint egy katalizátor, mely szabályoz és felgyorsít bizonyos biokémiai folyamatokat.

 

Olyan, mint egy csodaszer

 

•  A Q10 szív és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása jelentős. Fontos szerepe van a sejtek energiatermelésében, csökkenti az oxidációs folyamatokat a vérben és javítja az érfal működését, helyreállítja a vércukorszintet, hatékony a sclerosis multiplex tüneteivel szemben,

 

•  kedvező hatását mutatták ki a szívritmus-zavarok kezelésében, a vérnyomás és az érelmeszesedés csökkentésében.

 

•  vizsgálatokkal kimutatták, hogy Q10 hatására javul az aerobikedzés hatékonysága,

 

•  csökken a fáradékonyság, nő a teljesítmény, növeli az állóképességet és vitalitást,

 

•  segíti a fogyást, segíti testsúlyunk kordában tartását,

 

•  antioxidáns hatásának köszönhetően lassítja az öregedési folyamatokat,

 

• legnagyobb hatását klinikai tesztek alapján a szabadgyökök lekötésében fejti ki, ezáltal megakadályozza a rákos sejtek elszaporodását,

 

• kutatások feltárták, hogy a Q10 koenzinmek jótékony hatása van a különféle allergiák, az asztma és légúti megbetegedések esetén is, erősíti az immunrendszert,

 

• védi az idegeket, alkalmazhatjuk az agyműködés rendellenességeinek kezelésében, ha ezek a rendellenességek skizofréniával és Alzheimer-kórral függenek össze,

 

• fontos szerepe van a fogak és a fogíny egészségének karbantartásában,

 

• hatékony segítség a candida által okozott fertőzésekkel szemben.

 

 

Milyen tünetei vannak hiányának?

 

Eleinte energiahiányos állapot, levertség, erőtlenség, csökkent teljesítőképesség, leromlott ellenálló képesség, majd tartós Q10-vitamin-hiányban már akár szervi elváltozások is keletkezhetnek.

 

A koenzim a természetben szinte mindenütt előfordul. Megtalálható minden élőlényben, az egyes táplálékokban, olajos magvakban.

 

Minden szervezetnek eltérő mennyiségű koenzimre van szüksége. Egészséges embereknél napi 10-30 mg szükséges az energiatermelés fokozására és a betegségek megelőzésére. Sportolóknak napi 30-60 mg adható, ami jelentősen növeli teljesítményüket. Terápiás céllal a szakirodalom szerint napi 120-360 mg a megfelelő.

 

A stressz és a szellemi-, fizikai igénybevétel megnöveli a Q10 igényt

 

Természetes pótlása nagyon egyszerű és nagyon fontos, hiszen az egész szervezet energiával való ellátását ez a koenzim szabályozza.

 

A Q10 természetes forrásai

 

Legnagyobb mennyiségben tartalmazza a Q10-et a makréla, a lazac, a szardínia, a pisztráng, a disznóhús, a marhaszív, a marhamáj, a brokkoli, a spenót és a mogyoró.

 

 


Hír kategória : Vitaminokról
Hír címkék: Q10, vitamin

Neked ajánlott :

    Ha szeretnél emailben értesülni a legérdekesebb és legfontosabb hírekről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Legnépszerűbb képek a hónapban

    Legnépszerűbb videók a hónapban

      A www.egeszsegter.hu oldalon található információ kizárólag információadás, tájékoztatás céljára szolgál. Nem alkalmas diagnózis felállítására, és nem helyettesíti az orvosi kezelést. Nem állítunk fel diagnózist, nem végzünk kezeléseket, és nem adunk orvosi tanácsokat sem személyes találkozások során, sem az Interneten keresztül. Egészségügyi problémákkal kérjük, minden esetben forduljon megfelelő szakemberhez. Az információ semmilyen körülmények közt nem helyettesítheti a szakorvosi tanácsadást vagy kezelést. A www.egeszsegter.hu minden felhasználójának nyomatékosan felhívjuk a figyelmét arra, hogy tüneteivel a kezelőorvosához forduljon, és ne kezdje saját magát kezelni, illetve ne próbáljon módosítani az orvos által előírt kezelésen, vagy esetleg az orvos által előírt kezelést abbahagyni. A www.egeszsegter.hu tartalma nem használható gyógykezelés kiválasztására, alkalmazására vagy befejezésére. Az oldal tartalma nem helyettesítheti képesített és elismert orvos tanácsát vagy kezelését.
      © 2013 egeszsegter.hu. Minden jog fenntartva!
      Médiaajánlat

      Minden nap friss információkkal szolgálunk a természetes egészség témában! Lájkolj minket!

      LIKE