A köröm elváltozásai betegségek tünetei is lehetnek

 

A körömre, ha vetünk egy pillantást, következtethetünk tulajdonosa szokásairól, sőt egészségi állapotáról is. Körmünk a vérkeringésből táplálkozik, ezért kimutathatja a vitaminhiányt, szervi elváltozásokat és gyulladásokat is.

 kékes köröm, köröm betegségei, köröm elszíneződése, puha köröm, félhold alakú köröm, barázdált köröm, homorú köröm, domború köröm, sárga köröm, zöld köröm, körömlemez leválása, köröm töredezése, fehér foltok

Az egészséges köröm felszíne sima, enyhén ívelt, gyöngyházfényű rózsaszín, tövénél félhold alakú folttal. Ezek közül bármelyik jellemző megváltozhat, akár a mindennapi tevékenységek miatt is.

A körmön sérülést okozhat ütés, nyomás, dörzsölés, rossz kézápolás, és különböző anyagok is, amelyekhez hozzáérünk. Az elváltozások többsége ezekhez hasonló okok miatt jön létre, és könnyen orvosolhatók, de előfordulhat, hogy komoly betegségekre is fény derülhet, ha figyelünk körmünk állapotára.

 

Fehér foltok

A közhiedelemmel ellentétben, nem kalciumhiány okozza. Ártalmatlan elváltozás, amely általában manikűrözés vagy a mindennapi tevékenységeink során előforduló apró sérülésektől alakul ki. Ilyenkor a köröm anyagában, a kreatinban következik be apró változás, de ahogy a köröm nő, a foltok is eltűnnek.

 

Gödrök

Ha szarusejtek válnak le a köröm felszínéről, lyukak keletkeznek, melyek lehetnek ártalmatlanok, például sok kézmosás, mosószerek, körömlakkok következményei, de jelezhetnek betegségeket is. A mindkét kézen jelentkező gödröcskék utalhatnak ekcémára vagy pikkelysömörre.

 

Töredezés

Ez az egyik leggyakoribb körömprobléma. Jelzés, hogy immunrendszerünk legyengült, szervezetünk hiányt szenved vitaminokban és ásványi anyagokban. Legvalószínűbb a B-vitamin, kalcium, magnézium hiánya, de kialakulhat vegyi anyagok hatására is. Esetleg jelezhet pajzsmirigy rendellenességet.

 

Körömlemez leválása

Általában erős ütés vagy hőhatás miatt válik le a köröm egy része vagy az egész a körömalapról. Ritkábban, de kiválthatja gomba, bőrgyulladás, esetleg fertőző betegségek vagy mérgezés.

 

Kemény köröm

Ha körmünk a szokottnál keményebb, annak oka lehet fagyás, égés, gombás betegségek okozta körömágygyulladás. Cukorbetegeknél gyakran okozza keringési elégtelenség.

 

Hosszanti barázdák

Általában teljesen ártalmatlan jelenség, amely lehet a kor következménye, vagy veleszületett tulajdonság. Előfordulhat túl kevés folyadék fogyasztásakor, ha a köröm kiszárad, vagy manikűrözés közbeni sérüléstől.

Ha több körmöt is érint, célszerű orvoshoz fordulni, mert okozhatják krónikus gyulladások, reumás ízületi gyulladás vagy bőrbetegségek is.

 

Fekete, barna szín

A köröm alatti fekete folt majdnem mindig vérömleny, ami ütés vagy szorítás hatására jön létre, és pár nap alatt el is múlik. Ha viszont barna vagy fekete csíkok látszanak a körmön, a folt nem nő le, hanem alakja és színe változik, az a bőrrák egyik tünete is lehet. Mindenképpen forduljon orvoshoz.

 

 

Hosszanti fehér csíkok

A száraz, vékony köröm sérülékeny és csökken ellenálló-képessége. Ha a köröm egész hosszán fehér csíkok jelennek meg mindenképpen forduljunk orvoshoz megfelelő kezelésért. Ezek a csíkok ugyanis gombás fertőzésre utalnak, amitől a köröm állapota gyorsan romolhat.

 

Zöld, barna szín

Ritkább elváltozás, amelyet leggyakrabban bakteriális fertőzés, vagy a köröm repedéseit megtámadó penészgomba okozhat.

 

Sárga szín

Gyakran látható elszíneződés dohányosok ujjain a nikotintól vagy a gyakori erős színű körömlakkhasználattól is jelentkezhet, ezek az elszíneződések eltüntethetők, ha citrommal bedörzsöljük a körmöket. Ha nem ez a két dolog okozza a sárgás színt, akkor jelezheti a máj vagy a tüdő betegségét. Ha a sárga köröm nem látszik át, és meg is vastagodik, több mint valószínű, hogy körömgombával van dolgunk.

 

Fehér, vörösesbarna szín

Ez a fajta elszíneződés komoly gondokat jelezhet. Ha a körömágynál fehér, a köröm szélénél vörösesbarna a köröm, az a vesebetegség jellemző tünete. Ha a színek fordítva jelennek meg, májproblémára utalhat.

 

Domború

Ez a fajta körömelváltozás lehet születési tulajdonság, azonban előfordulhat, hogy később alakul ki, amikor a köröm oxigénhiány miatt a középső részén megvastagszik, és domború lesz. Ebben az esetben tüdő- vagy szívbetegségre gondolhatunk

 

Homorú

Szintén lehet veleszületett tulajdonság. Ha mégsem, okozhatják tisztítószerek, vagy a vér vashiánya, ami komoly problémákat okozhat. Ha megszüntetjük a tünet kiváltó okát, a köröm is rendbe jön.

 

Vízszintes barázdák

Előfordulhat akkor, ha a bőrt túlságosan visszatolják a körömről, felszakad, és baktériumok jutnak alá. Ezt bőrgyógyásszal kell kezeltetni, mert komolyabb gyulladás is felléphet. Ezen kívül utalhat gyomor és bélbetegségre, vagy máj- és vesekárosodásra is.

 

Félhold

A körömágynál lévő kis félhold komoly betegségeket mutathat. Ha vörössé válik, súlyos szívbetegséget jelezhet, ha pedig fehér marad, de a mérete túlságosan megnő, csökkent pajzsmirigyműködést jelenthet. Ha a félhold hiányzik, az idegrendszeri problémákra utalhat.

 

Puha köröm

Gyenge csontozatra utal. A nedvesség, a tisztító és vegyszerek elvékonyíthatják a körmöt. De az A-, B-vitamin, biotin, kalcium és vas hiánya is lehet az ok. Esetleg jelezhet pajzsmirigy betegséget.

 

Kékes szín

Ez az árnyalat ez elégtelen oxigénellátásra utalhat, ami jele lehet szív- és érrendszeri betegségeknek, esetleg tüdő problémának. Ha ennek ellentéte, vagyis a köröm színtelen, az vérszegénységet jelenthet.

 

kékes köröm

A köröm elváltozásai betegségek tünetei is lehetnek
  A körömre, ha vetünk egy pillantást, következtethetünk tulajdonosa szokásairól, sőt egészségi állapotáról is. Körmünk a vérkeringésből táplálkozik,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék