A mezei zsurló egy sokoldalú olcsó gyógynövény

 

Könnyen beszerezhető és olcsó gyógynövény. Megelőzésként minden embernek naponta egy csésze zsurlóteát kellene fogyasztania kúraszerűen (40 éves kor fölött kifejezetten ajánlott). Csalánnal együtt még eredményesebb megelőző hatása. Így elkerülhetők lennének az ideg-, köszvényes- és reumás fájdalmak.

 mezei zsurló, ízületi gyulladásra, izzadásra, magas vérnyomás, idegbántalmak, havi vérzés, fehérfolyás, nemi betegség, érelmeszesedés, májbetegség, epegyulladás, sárgaság, lábszárfekély, gyomorfekély, mellhártyagyulladás, rekedtség, tbc, vízkór, vesegyulladás, hólyaggyulladás, húgycsőgyulladás, ödéma

Népies elnevezései: békalábfű, békarokka, medveszakál, kannamosófű, cindrót, sullófű, surlófű, fentőfű, bábaguzsaly, lófarkfű.

 

A mezei Zsurló föld feletti részeit használhatjuk gyógyászati célra, mely jó hatással van a szövetekre, a vérre, a zsírra és a csontokra.

Hűtő hatású gyógynövény. Hatását a vizeletkiválasztó rendszeren, az emésztőrendszeren, a légző rendszeren és a bőrön keresztül fejti ki. A zsurló nem csodaszer, de nagyon széles a felhasználási területe.

 

Milyen betegségek esetén használható a zsurló?

●   ödéma,

●   vesegyulladás,

●   hólyag és húgycsőgyulladás,

●   vese-, epe- és hólyagkövek és homok, vesebajok,

●   vízkór,

●   tüdő és gyomor okozta vérhányás,

●   TBC,

●   rekedtség,

●   mellhártyagyulladás,

●   gyomorfekély,

●   lábszárfekély,

●   sebkezelés,

●   májbetegségek,

●   epegyulladás, sárgaság,

●   elhízás,

●   ín-, izom-, ízületi gyulladások,

●   zsába,

●   köszvény, reuma,

●   érelmeszesedés,

●   törött csontok,

●   túlzott havi vérzés,

●   nemi betegségek,

●   fehérfolyás,

●   mindenféle gyulladás és bőrbetegségek,

●   magas vérnyomás,

●   mészlerakódás okozta idegbántalmak,

●   túlzott izzadás.

 

Magas kovasavtartalmú növény. Ezen kívül tartalmaz még flavonoidokat, szaponint, keserű anyagokat, alumíniumot, káliumot és egyéb illóolajokat.

 

Vértisztító és méregtelenítő teakeverékekben nélkülözhetetlen.

A Zsurló különleges hatása, hogy minden szövetelemben, mirigyben és a vérben tisztító hatással rendelkezik. Feloldja és kitisztítja, a test bármely részén, a szervezetünk számára nem odaillő szövetállományt vagy kórokozót.

Erélyes salaktalanító, gyógyító és megelőző gyógynövény. Erős salaktalanító tulajdonsága miatt a rák megelőzésében is jó hatás várható a zsurlótól. A hosszú ideig való teaivás meggátolhatja a már létrejött rosszindulatú daganatok tovaterjedését és növekedését.

 

Fertőző betegségek után fellépő vese kiválasztási zavarok, mellhártyagyulladás, szívburok vizenyő esetén eredményes vízhajtó hatása.

A Zsurló, a köztudatban, elsősorban a vese gyógynövénye.

A vese- és húgyutakra fertőtlenítő, átmosó, tisztító hatással van. Használható vizelési problémák, hólyagfertőzések, ágybavizelés, vízvisszatartás, hólyag és húgycsőgyulladás, hólyaghurut, fájó, csípő, égő érzést okozó, sűrű vizelés esetén (itt bakteriális fertőzés is fennáll, ilyenkor alkalmazzunk baktériumölő gyógynövényt is).

 

A Zsurló, erős kőeltávolító hatásáról ismert, vesében, húgyhólyagban és az epehólyagban egyaránt. Vegyünk meleg zsurlófürdőt, és közben igyunk meg egy-két csésze meleg zsurló teát. A vizeletet tartsuk vissza, egészen addig, míg nagy nyomást nem érzünk a hólyagban a telítettsége miatt, majd bő nyomással engedjük ki. A kisebb kövek kimosódnak. Főleg a mészkövek feloldásában és eltávolításában eredményes.

 

A zsurló további felhasználási területei részben ismertek, de nagyobb részben inkább ismeretlenek, pedig elődeink pár évszázaddal ezelőtt még aktívan alkalmazták különböző bajokra és betegségekre. Afrika egyes területein, Kínában, Indiában, Tibetben jelenleg is használják a gyógyászatban.

 

A zsurló vértisztító hatású, ezért jót tesz, fertőzés okozta láz és influenza ellen, valamint használható más gyógynövényekkel együtt a húgyutakat is érintő nemi betegségek esetén is.

 

Belső- és külső vérzések csillapítására, elállítására is alkalmas a zsurló. A bélfal és a belső szervek hajszálereinek vérzéseit elállítja, így gyomor- és bélfekélyek, vérző aranyér, tüdő- és méhvérzés esetén alkalmazhatjuk.

 

Hatása van az érelmeszesedésre és az emlékezőkészségre.

Egyrészt támogatja a visszafordítható folyamatokat az erekben, mint meszesedést feloldó salaktalanító, másrészt ásványi anyagtartama (kovasav, alumínium, kálium) az idősebb korosztály részére segítség a mikroelemek pótlására. Vértisztító hatása révén a zsurló alkalmazható agyi érelmeszesedés és az ezzel együtt jelentkező emlékezőképesség gyengülésének megelőzésére, valamint az erek szűkülete miatt fellépő szédülés és hallásromlás esetén.

 

A fülzúgás egy másik fajtája, amikor állandó csobogásként érzékelhető a hallásromlás. Jelentkezhet erős szédüléssel, valamint kiszámíthatatlan és állandó egyensúlyzavarral, mely főleg éjszaka, vagy lefekvéskor rosszabbodik. Ilyenkor a nyaki részben és a fülben meszesedés is található, vagy olyan mértékű a vér salakanyagokkal való telítettsége, ami ezt a helyzetet állandóan fenntartja. A mezei zsurlótea fogyasztásával enyhíthetjük, vagy meg is szüntethetjük a tüneteket.

 

Szájban keletkezett bármely kiütés, gyulladás, sipoly, szájpenész, fogínygyulladás, vérzés, fertőtleníthető és gyógyítható zsurlóteás öblögetéssel.

Torokgyulladás, torok- vagy szájpolip esetén a teával jó mélyen öblögessünk.

 

A zsurló, erős kőeltávolító és salaktalanító hatása, nemcsak a vesében, húgyhólyagban, hanem a szövetekben, a májban és az epehólyagban is érvényesül.

Rossz emésztés okozta elhízás esetén jó vértisztító és salaktalanító hatást fejt ki.

 

Rendszeres napi 1-2 csésze zsurlótea fogyasztása által, folyamatos a salaktalanítás. A salakanyag lerakódásoktól felszabadult zsírszövetek, ezek után hamarabb lebontódnak. A zsírszövetek lebomlása folytán azonban, a zsírokban tárolódó vitaminok készletei is csökkennek, melyet pótolni kell.

 

A zsurló elősegíti a törött csontok gyógyulását, és tápanyagokkal látja el a csontszövetet.

Pár nap alatt a zsurlófürdők csökkentik a porckorong kopásából eredő gerincfájdalmakat is.

 

 

A zsurló, külsőleg is használható felmelegítve, kis párnácskába téve, a nyakra és a keresztcsonti részre rakva, ez oldja a meszesedéseket. A kötőszöveteket és az idegeket felszabadítva, hat a fejfájásra, a kar zsibbadására, vagy a csípőre, keresztcsontra téve, megszünteti a láb zsibbadását.

 

A zsurló kivonatokat, borogatásokat, leszakadt ízületek, inak és szalagok gyógyítására, jó helyre való letapadására is alkalmazzák forrasztófűként, helyremasszírozással együtt.

 

A zsurlófű frissen kisajtolt levét, vagy a friss, vagy szárított teafű sűrű főzetét, sebek tisztítására használhatjuk. Rosszul, vagy nehezen hegesedő sebek, rosszindulatú vagy rákos daganatok esetén lemosó és borogatószer.

 

Reuma és ízületi gyulladásnál, csak hosszú távú használat után eredményes. Oldja a megkeményedett gümős csomókat. A becsontosodott, salakkal telítődött nyirok utakat, és a porcos ízületek közé beékelődött vizes, ödémás, zsíros vagy salakos anyagokat is kitisztítja.

 

Ízületi gyulladásokra rakjunk zsurló-párnát. Gőzön melegítsük át, melegen rakjuk a felületre. Zsurló-fürdőt (melyet 100 gramm gyógynövényből készítünk), minden ízületi megbetegedés és csontelváltozás esetén alkalmazhatunk. A fájdalom lassan elmúlik és az alakváltozások is egy-két év alatt visszafejlődnek, gyógyulnak, megújulnak a szövetek. Csípőízületi elváltozásoknál már fél év is gyógyulást hozhat, műtét nélkül.

 

Ízületi gyulladásokra és megbetegedésekre jól keverhető, más, hasonlóan erre ható gyógynövényekkel úgy, mint a csalánnal, lóhere virággal, fűzfakéreggel, citromfűvel, rozmaringgal.

 

A zsurlótea főzet tisztítja, és ragyogóvá teszi a szemet. Borogatásként a gyulladt szemre téve, gyulladásgátló hatású. Borogatva és a teát fogyasztva, csökkenti a szemben érezhető nyomást, használható glaukóma esetén is.

A zsurlót a szem hajszálereinek meszesedése, retinájának elváltozásai esetén is jó alkalmazni külsőleg borogatás formájában.

Szülést követő látászavar, de bármilyen megemelés, megerőltetés után fellépő látásromláskor, a vesére kifejtett nyomás miatt, valamint a szem hajszálereinek esetleges bevérzései miatt is használhatjuk. Vízhajtó hatása helyreállítja a látás élességét, csökkenti a szem belső nyomását, valamint vérzéscsillapító hatású is.

 

A zsurló, a vese vérellátását, erősödését segítve, kihat a mellékvese működésére is. A depressziósok és váltakozó dührohammal, vagy téveszmékkel kezelt betegeket kivizsgálva, megállapították, hogy 80% fölött, egyben vese kiválasztási zavarral, vesezsugorral, vesemedence gyulladással is küzdenek. A mellékvesehormon adására idegi problémájuk teljesen megszűnt.

 

Belső, altesti és bélpolipok (méh, kismedence, vese-, gyomor-, bél-, végbélpolip) szintén felszámolhatók rendszeres zsurlótea fogyasztással.

A belek és belső szervek között, vagy gerinc mellett létrejött nyálkatömlő-gyulladás, ciszta esetén is nagyon ajánlott a zsurló tea fogyasztása.

 

A zsurló vértisztító hatása, segít a mérgek tisztítását átvevő leterhelt méh túlzott vérzéseinek megszüntetésében.

Fehérfolyásnál, vagy hüvelyi egyéb fertőzöttség, méhszájseb, hüvely vagy gátrepedés esetén irrigáló, és ülőfürdőként is használhatjuk sűrű teafőzetét.

 

Kiegészítő kezelésként, jó nehézlégzésnél, és tüdőtuberkulózisnál, vérköpés állapotában is. Légúti megbetegedések esetén, hörghurutnál használhatjuk. A zsurló kovasav tartalma elősegíti a tuberkulotikus tüdő gyógyulását, és rendszeres használata, megszünteti a betegség okozta általános gyengeséget. Igyunk napi két csésze zsurlóteát és vegyünk teljes fürdőt zsurlóból.

 

Minden izomfájdalom esetén jó borogatószer, nagyon eredményes alkoholos kivonat formájában.

A bőr tisztátalanságai ellen jó lemosó a tinktúra, tisztítja és összehúzza a mitesszeres, pattanásos bőrt.

Lábizzadás, büdös láb, és a lábon keresztül kikívánkozó méreganyagok eltávolítására, vegyünk zsurló-lábfürdőt.

 

Az állatok közül, főleg a lovak és marhák érzékenyek fogyasztásukra, számukra mérgező is lehet, mivel vérvizelést okozhat. A széna minőségét nagymértékben rontja.

 

Kismamáknak fogyasztása nem ajánlott!

 

Zsurlótea készítése

2,5 dl vízzel forrázunk le 1 teáskanál zsurlót, főzzük 1-2 percig, 5-10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Vérzés esetén erősebb teafőzetet készítsünk! Csészénként 2-3 púpozott kanállal tegyünk 2,5 dl vízhez, főzzük 1-2 percig és szűrés után ezt fogyasszuk. Csontbeépülési problémák esetén a teát 3-10 percig főzzük.

 

Ülőfürdő készítése

10 dkg zsurlót éjszakára áztassunk hideg vízbe, másnap felforraljuk, és a fürdővízhez öntjük. A gyógynövényt még kétszer használhatjuk erre a célra.

 

Tinktúra készítése

10 dkg zsurlót 0,5 liter pálinkával leöntünk, és jól lezárjuk. Két hétig meleg helyen tartjuk, és naponta felrázzuk. Leszűrjük és hűvös, sötét helyre rakjuk felhasználásig.

 

A ledarált zsurlót ételekbe is keverhetjük.

 

 

 

magas vérnyomás

Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
A rák mindig is gyógyítható volt, de jobb, ha megelőzzük – 10 jó tanács Gyuri bácsitól
  A bükkszentkereszti füvesember ősi gyógyító család sarja, huszonegyedik a generációk sorában. Leghíresebb felfedezése a cukorbetegség elleni tea,...
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
Erről a növényről már a régmúlt időkben is azt tartották, hogy a halálon kívül mindent gyógyít
  A feketekömény (Nigella sativa), vagy más néven a kerti katicavirág enyhítheti  a hajhullás, az allergia, az arcüreggyulladás, az ingerültség, az...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék