Rúgj ki az életedből 8 szokást, és légy végre boldog!

 

Mindenkinek vannak olyan szokásai, melyek nem kedveznek különösebben a békés, nyugodt életnek. Lehet, hogy ezeket a szokásokat észre sem veszed, vagy éppen csak nem tulajdonítasz nekik semmiféle jelentőséget. Egy kis panaszkodás itt, talán egy kis pletykálkodás ott, a fontos teendők elnapolása amott.

 

Az utóbbi időben többször is felvetődött a kérdés, hogy az emberek miért tesznek különös dolgokat akkor is, ha attól cseppet sem lesznek sem boldogabbak, sem elégedettebbek, sőt egyenesen károsan hatnak rájuk ezek a szokások.

 

Az emberi elme hihetetlen bonyolult szerkezet, de általános következtetéseket mégis lehet levonni annak érdekében, hogy aki fejlődni akar, és tenne is érte, annak legyen mibe kapaszkodnia.

 

Az emberi elmére sok minden hat: képek, szagok, hangok, érzések, érzelmek, vagy éppen ezek hiánya. Viszont van egy olyan érzés, ami az összes többinél erősebben hat: és ez a félelem érzése. Bár azt lehetne mondani, hogy az embert sokkal inkább a szeretet motiválja, mint a félelem, de ez hazugság lenne...

 

A félelem (bármi is képezi a tárgyát) az, ami olyan szokásokra vesz rá minket, amelyek teljesen idegenek tőlünk, hűtlenné tesznek magunkhoz, és boldogtalanságot teremtenek.

 

Minél több rossz szokást tartasz meg és gyakorolsz, annál inkább a rabjukká válsz, mígnem a végén azonosulsz velük, és a kritikákra már csak a válladat leszel képes rángatni (mintha egy mocsárban süllyedtél volna el): "Ok, de hát én ilyen vagyok..."

 

A szokásaink, akárcsak az elménk, fejleszthető. Minden olyat kizárhatunk az életünkből, amelyek visszahúznak minket, és idegenek a valódi, boldog énünktől.

 

Az emberek nagy részét inkább a félelem motiválja, semmint a szeretet.

 

8 szokás, melyek nélkül szebb és jobb lehetne az életed

 

1. Panaszkodás

 

Ez az egyik legelterjedtebb emberi szokás. És egyben ez az egyik legárulkodóbb jele annak, hogy felelősségvállalás és konkrét cselekvés helyett másban keressük a hibát, egyszerűen a körülményeink áldozatává válunk. Te szívesen vagy a körülményeid áldozata?

 

Megoldás: Szívd fel magadat, és vedd a kezedbe a sorsod irányítását!

 

2. Pletykálkodás

 

Egy másik, szintén gyakori rossz szokás. Mit jelent a számodra a pletyka? Miért pletykálkodsz? Nem azért, hogy ezzel tereld el saját magadról a figyelmet?

 

Megoldás: Másokról való puszta feltételezések helyett objektív információkat keress! Baj esetén kibeszélés helyett mutass együttérzést!

 

3. Halogatás

 

A fontos dolgok halogatása végül mindig intenzív szorongáshoz vezet (pl. nem veszed fel a telefont). Ha tudod, hogy meg kellene csinálni egy feladatot, de eddig még nem vágtál bele, akkor csináld meg most! Miért tologatnád magad előtt?

 

Megoldás: Vegyél egy mély lélegzetet, és tedd, amit tenned kell!

 

 

4. Szüntelenül csak a munka

 

Akár a te munkád a legfontosabb a világon, akár nem, mindenkinek szüksége van pihenésre. A hivatás az élet része, de pihenj néha, ne félj attól, hogy ha nem dolgozol, nem fogják látni, hogy létezel! Keresd meg a benned szunnyadó taoistát és adj választ erre a kérdésre: "Az életem végén azt fogom jobban sajnálni, hogy nem dolgoztam még többet, vagy azt, hogy nem töltöttem több időt a szeretteim és a barátaim körében?"

 

Megoldás: Lazíts, iktass be heti egy pihenőnapot, amikor csak a családoddal foglalkozol.

 

5. Felesleges kiadások

 

Azt hiszem, ehhez nem kell túl sok magyarázat. Az időnk nagy részét olyan dolgok vásárlására (vagy vásárlásra szükséges pénz előteremtésére) fordítjuk, amelyek azon kívül, hogy az önérzetünket növelik, semmi másra nem jók. Ne feledd, hogy mindenféle plusz tárgyak nélkül is teljes személyiség és egyéniség vagy, nincs szükséged felesleges kiegészítőkre.

 

Megoldás: Fogadd el, hogy nem a tárgyak tesznek azzá, aki vagy!

 

6. Azon aggódni, hogy mit gondolnak mások

 

Talán meglepő ezt hallani, de az idő nagy részében az égvilágon senki semmit nem gondol rólad. Ezt most ne vedd rossz néven, egyszerűen csak a többiek is pont azzal vannak elfoglalva, hogy te éppen mit gondolsz róluk. "Amit szerinted mások gondolnak rólad, azt valójában te gondolod magadról." (Graffiti).

 

Megoldás: Vonatkoztass el attól, hogy éppen mások mit is gondolnak rólad! Ez egy csomó mentális energiát megspórol.

 

7. Törekedni a tökéletességre és önbizalomhiány

 

A tökéletesség bűvöletében élni valójában állandó félelmet jelent. Ha maximalista vagy, akkor szinte állandóan kétségbe vagy esve, és mindent és mindenkit meg akarsz javítani. Ha mindig a hibákat keresed, majd javítasz rajtuk, aztán megint hibát keresel, amit javítani lehet, akkor romboló és szükségtelen ciklusokba kergeted magadat. Ha a hiányosságokat keresed, az elméd is a negatív dolgokkal kezd el azonosulni.

 

Megoldás: Próbálj meg a pozitív dolgokra fókuszálni: nem kell mindent tökéletessé tenni! (Nem is lehet.)

 

8. Rágódni a múlton, aggódni a jövőn

 

Ó, igen, ezek a legalattomosabb szokások. A félelem nagyon szereti ezeket a szokásokat, mert így állandó terrort tarthat az elmédben. Rettegsz, hogy a jövőben megismételed a múlt hibáit. Ha a múlt és a jövő között őrlődsz, soha nem leszel a jelenben. Márpedig mindened, amid van, az csak a jelen pillanatában van. Hogy szeretnéd a jelent tölteni?

 

Megoldás: A múlt hibáira úgy tekints, mint bölcs oktatómesterekre, amelyek alapján okos döntéseket hozhatsz a jelenben.

 

Sok sikert!

 

 


NEKED AJÁNLJUK
NÉPSZERŰ CIKKEK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
Digitális kábítószer! - Zombivá teszi a gyereket a tablet és az okostelefon?
  A New York Post egyik cikke szerint igen, és ezt alátámasztják egy valós...
TOVÁBBI CIKKEK
A szerecsendió meglepő előnyei
  A szerecsendió egy olyan fűszer, amely hosszú távon fogyasztva rendkívüli...
Egyszerűbb bevenni egy szem gyógyszert, mint megfőzni egy gyógyteát!
  Koncentráljunk az egészségre! A tudatosság alapja az egészséges állapot felé, ha arra...
Hogyan kerül akrilamid a krumpliba
    Csökkenteni kell az élelmiszerekben a rákkeltő akrilamid mennyiségét – a december...
Vitamin, amely megtámadja és szelektíven öli meg a rákos sejteket
      Az orvostudomány teljes gőzzel dolgozik azon, hogy kifejlessze, megtalálja a...

Címkék