Állítsd vissza testi-lelki egyensúlyodat

 

A távol-keleti szemlélet szerint a yin-yang egyensúly megbomlására vezethető vissza minden egészségügyi probléma.

 

A világ minden jelenségében meglévő ellentétes erők kifejezésére használják a yin és yang fogalmát, melyek ideális körülmények között egyensúlyban vannak. 

Az ősi kínai filozófia szerint minden mindennel összefügg, minden összhangban és harmóniában van egymással úgy az univerzumban, mint a testünkben is. A yin-yang energiák viszonyai az öt elem tana szerint alakulnak. Ahogy az univerzumot, az emberi testet is az 5 őselem alkotja (Föld, Víz, Tűz, Levegő, Tér), a közöttük fennálló kapcsolatok határozzák meg egészségünket, kiegyensúlyozottságunkat.

 

Az univerzumban mindennek egyaránt van yin és yang minősége, egyik sem létezhet a másik nélkül. Pl. hideg-meleg, nappal-éjszaka, kilégzés-belégzés, aktív-passzív stb. 

A yin képviseli a passzivitást, a sötét, árnyékos oldalt, a Holdat, az éjszakát, a hideget, a telet, a nyugalmat, az anyagot, a nőiest, a táplálót, az anyaföldet, az alul illetve belül lévőt.

A yang képviseli az aktivitást, a világos oldalt, a Napot, a nappalt, a meleget, a nyarat, a mozgást, az energiát, a férfiast, a védelmezőt, az eget, a felül, a kívül lévőt. Addig vagyunk egészségesek, míg ez a két ellentétes erő egyensúlyban van bennünk.

 

Amennyiben az energiaáramlásban zavar támad, az kihat a testi-lelki állapotunkra. Sok minden előidézhet egyensúlyzavart az időjárás változástól kezdve a sérüléseken át a helytelen táplálkozásig.

Ha az egészségi állapotunk különösebb okot nem ad aggodalomra, akkor egy talán sokak számára már ismert japán olaj segítségével könnyedén elősegíthetjük az energiák kiegyenlítését.

A yin-yang japán olaj úgy hat a testre és a lélekre, mint a tengeri szellő. Csodálatos menta aromája miatt felhasználható sütéshez, főzéshez, italok készítéséhez. Több európai országban élelmiszerként bejegyzett.

 

A yin-yang olaj hűt és megnyugtat, kellemesen frissít, elpusztítja a baktériumokat, leapasztja a duzzanatokat, hurutoldó, enyhíti a viszketést, élénkíti a testi- és szellemi erőket, életerőt ad és aktivál.

A yin-yang masszázs fájdalomcsillapítóként hat izom- és ízületi fájdalmakra, görcsökre, feszülésekre.

 

Mire használhatod a yin-yang olajat?

●   ellazítja a testet és a lelket,

●   égési sérülésekre,

●   búskomorság esetén elűzi a borút és a felhőket,

●   kellemetlen lábszagra,

●   görcsök ellen,

●   nehéz fizikai munka és kimerítő irodai munka után,

●   koncentrációs problémák javítására,

●   feszültségek esetén,

●   szúnyogriasztásra,

●   sportolás előtt vagy után izomlazítás és ápolás céljából, izomláz vagy fáradtság esetén.

 

Mit tartalmaz az eredeti ázsiai recept?

Ázsiai vulkáni menta (menthea arvensis aetherolum) 100%-os növényi párlatát és klorofillt.

 

Energiaáramlás a testben

Testünket energia (csí) működteti, mely a meridiánokon keresztül áramlik szerveinkbe meghatározva ezzel egészségünket. A szervezetben minden működésnek megvan a maga energiája, minden elemhez kapcsolható egy-egy yin és yang meridián, egy-egy yin és yang szerv és minden elem szimbolizál valamilyen érzelmet. Az energia mindegyik meridiánban ahhoz a szervhez áramlik, melyről a nevét is kapta. Minden yin meridiánnak van egy yang meridián párja, melyek egy-egy yin illetve yang szervet táplálnak.

 

 

Melyek ezek a szervpárok?

●   máj-epe,

●   szív-vékonybél,

●   lép és hasnyálmirigy-gyomor,

●   tüdő-vastagbél,

●   vese-húgyhólyag,

●   szívburok-hármas melegítő.

 

Az első a főszerv (yin), a második a mellékszerv (yang), mely védelmezi a főszervet. Ha valamely szervben energiahiány vagy többlet keletkezik, a szervpárja ellensúlyozza azzal, hogy yin-yang energiát ad vagy elvesz.

 

Yin: a test alsó fele és jobb oldala, a mell, a has és a tömör szervek (szív, lép, tüdő, vese, máj), melyek energiagyűjtő szervek, a táplálékból nyert energia átalakítását és tárolását szolgálják.

 

Yang: a test felső fele és bal oldala, a hát és az üreges szervek (vékonybél, gyomor, vastagbél, húgyhólyag, epehólyag), melyek a táplálék és a víz felvételében, megemésztésében és a salakanyagok kivezetésében játszanak szerepet.

 

A yin-yang olaj alkalmazása

2-4 cseppet öntsünk a tenyérbe, dörzsöljük össze, tartsuk az arc elé többször és lassan lélegezzük be. Ezt követően dörzsöljük be a nyakunkat és a homlokunkat.

Öntsünk 1-2 cseppet egy nád kockacukorra, kapjuk be és hagyjuk a szánkban felolvadni, közben lélegezzünk mélyen, lassan.

A légutak felfrissítésére csepegtess 2-3 csepp olajat egy pohár langyos vízbe, és naponta öblögesd a torkod 2-3-szor, illetve apránként nyeld le.

Fürdő: 4-10 csepp olajat oldj fel kevés tejben, vagy mézben és add hozzá a 36-38 oC-os fürdővízhez.  A meleg, illatos fürdő megnyugtat és élénkít.

Inhalálás: A nátha, influenza és meghűlés esetén az olajat csepegtesd forró vízbe és a gőzzel inhalálj. Az olajat ha zsebkendőre csepegteted, úgy is belélegezheted a hatóanyagokat.

Szauna locsolás: Használj a víz minden 1 literjéhez intenzitástól függően 5-10 cseppet. A szauna nagyságának megfelelően öntsd le a kályhát 2-3 merítőkanállal, így egy rendkívül frissítő, élénkítő szauna élvezetében lesz részed.

Párologtatás: Párologtatóba tegyél 2-3 cseppet az olajból. Ezzel a módszerrel egy egész helyiséget erőmezővé változtathatsz.

Borogatás: Kiváló módszer a zúzódások, rándulások, ficamok, görcsök vagy fájdalmak esetén. Tölts meg egy tálkát hideg vagy meleg vízzel, adj hozzá néhány csepp yin-yang olajat és áztass be egy pamutkendőt a folyadékba.  Kissé csavard ki, helyezd a kívánt felületre, majd takard be egy törülközővel. Cseréld a borogatást 10-15 percenként.

Rovarcsípésekre: egyszerű szúnyog-, rovar-, vagy csaláncsípés esetén kenjük be az érintett felületet olajjal. Nagyszerűen megnyugtatja és hűti a bőrt, csökkenti a fájdalmat és a viszketést.

Sport-terápia: sportolás előtt vagy után izomlazítás és ápolás céljából masszírozzuk be néhány csepp olajjal a homlokunkat, nyakunkat, karunkat vagy lábunkat. Izomláz vagy fáradtság esetén dörzsöljük be többször, jó alaposan a fájó területet.

Lábápolás: a láb túlterhelése, lábégés, vagy kellemetlen lábszag esetén dörzsöljük be lábunkat minden fürdés után néhány csepp olajjal. Hűsítően hat és csökkenti a lábdagadást.

 

Intelmek a yin-yang olaj használatával kapcsolatban

Az olaj szembe ne kerüljön, és nyálkahártyával ne érintkezzen. Élelmiszerként csak adagolva és hígítva alkalmazható.Csecsemők számára nem megfelelő.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
Zöldből egy éjszaka alatt lesz piros: így színezik a szupermarket polcaira kerülő paradicsomokat!
  A tél nem a paradicsom szezonja, és ezt eleink jól tudták, ezért ilyenkor csak...
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek...
A barna foltos banán fogyasztása fontos tápanyagokat biztosít számunkra
  Manapság a banán, mint egzotikum, már rég vesztett értékéből, köszönhetően az új,...
Természetes gyógymódok a bőrkinövések hatékony eltávolítására
  Számos betegség "kirajzolódik" a bőrünk felületére. Vagyis, ha bizonyos...

Címkék