A nyírfa folyékony kincse a nyírvíz – Le ne maradj a viricselésről!

 

„Ösztön vitte rá az embert, és a tapasztalat erősítette meg, hogy a nyírfavíz használata az egészséges szervezetet erősíti, a beteget meggyógyítja”

 

Ezt a nagyon különleges anyagot maga a természet állítja elő. A nyírvíz hasonlít a friss forrásvíz ízéhez, egy kis édeskés mellékízzel, valamint a fa aromájával. A nyírfavíz egy magas biológiai hasznosulású, természetes élelmiszer.

 

A nyírfanedvét csak tavasszal lehet gyűjteni, kb. február 20-tól, április 10-ig, a tavasz közeledtétől függ. A nyírfanedvnek hatalmas gyógyító és regeneráló ereje van.

 

Nyírfanedv történelem

Az emberiség évszázadok óta értékes italként tekint a nyírfa nedvére. Említik nyírfanedvként, nyírfakólaként, nyírfavízként és viricsléként is. Már a XIII. században egy perzsa geográfus megemlíti, hogy bizonyos ázsiai népek a nyírvízzel oltják szomjukat. A XIV. században az első német természetleíró, Conrad von Megenberg is említi a nyírvizet a hétköznapi emberek frissítő italaként.

A nyírvíz a szláv- és a román népek között is igen elterjedt ital ma is, de isszák a lappok, svédek, finnek, észtek, votjákok, baskírok és különböző szibériai népek. Észak-Eurázsiában a nyírvíz fogyasztása a hal- és húsfogyasztásnál fellépő skorbut ellensúlyozására szolgál.

A nyírfanedv további elnevezései: virics, nyírlé, boza, csiger, seva, széva, nyirics.

Magyar, népi elnevezései arra utalnak, hogy Magyarországon is igen elterjedt és kedvelt ital volt. Már a honfoglaló magyarok is fogyasztották és minden év tavaszán megcsapolták a nyírfákat, hogy ez által értékes nyírnedvhez jussanak.

 

A nyírvíz különösen népszerű ital volt Székelyföldön (az még napjainkban is), ahol a XVI-XVIII. században viccses teknőt és viricses kádat említettek, valószínűleg a nagy mennyiségű nyírvíz tárolására. Gyergyóban, a havasok között viricsfőzőházak is voltak.

 

Nyírvíz csapolása

A nyírfanedv a nyírfa vére. Ez a különleges ital egy évben egyszer gyűjthető és mindössze 3 hét áll rendelkezésre a csapolásra.

Nyáron a nyírfák magukba szívják és elraktározzák a napfényből származó energiát és egyéb tápanyagokat. Ahogy az őszi nappalok rövidebbé és hidegebbé válnak, a nyírfák a nyár alatt felhalmozott energiát a gyökereikben tárolják, várva a tavaszt és ezzel a fa felébredését. A hosszú és hideg tél alatt a nyírfák pihennek. Energiaraktáraik biztonságban vannak a gyökerekben. Amint megjön a tavasz, a nappalok hosszabbak lesznek és a hó olvadni kezd, a nyírfák felébrednek és a gyökerükben tárolt energia által készen állnak az új növekedési időszakra. A nyírfaerdő tavaszi ébredését jelzi, ha letörünk egy ágat és az a törésnél csöpögni kezd. Ez a biztos jele annak, hogy a ,,Mahla", a nyírfavíz a gyökerekből az ágak felé áramlik. Ha a fülünket a fa törzséhez szorítjuk, még hallani is lehet a nyírfavíz áramlását a fában. Egy régi finn népi megfigyelés szerint a nyírfavíz akkor kezd el keringeni a törzsben, amikor a hó teljesen elolvadt egy jól látható kört hagyva a fa lábánál.

 

A csapolás úgy történik, hogy a nyírfába mélyedést, gödröcskét vájnak, s az abba összegyűlt levet kiszürcsölik, csővel kiszívják, vagy a fákat 5-8 cm mélyen meglékelik és bodzacsöveket raknak bele, amin keresztül kifolyik a nyírfalé. A fának ez az eljárás nem árt, mert csupán a tápanyag egy része folyik ki, és a megcsapolás helyei a növekedés során automatikusan benőnek. Humánusabb eljárás, ha egy olyan ágat vágunk le, amely nem okoz nagy sérülést a fának. Ha megjelenik a levágott ág végén a nyírfalé, akkor már kezdhetjük is a gyűjtést. Rögzítsünk egy PET-palackot a csepegő ág végéhez és gyűjtsünk saját nyírfalét.

            

Egy éjszaka alatt kb. 6-7 dl is lecsepeghet. Ha időben eltudjuk kezdeni a nyírfavíz gyűjtését akkor jelentős mennyiségre is szert tehetünk. Hátránya a nagy mennyiségnek, hogy 2-3 nap után elkezd erjedni, ezért flakonokba töltve érdemes fagyasztóba tenni és szükség esetén elővenni.

Kapható ugyan már boltokban is nyírvíz, de elég drága.

 

Mit tartalmaz a nyírfanedv?

A nyírfanedv egy színtelen folyadék, amely betulint, komplex szerves savakat (főként: nikotinsavat, almasavat, glutaminsavat). Gazdag forrása az ásványi anyagoknak, különösen sok kálium, kalcium, nátrium, magnézium, mangán, foszfor, cink, réz található benne. Kimutatható mennyiségben fruktózt, glükózt, aminosavakat, vitaminokat, proteineket, természetes erjesztő anyagokat, növényi fitovegyületeket és fitoncidokat (antimikrobális szerves vegyületek, amit a növények termelnek saját immunrendszerük védelmére) tartalmaz.

 

A nyírvíz gyógyhatásai

●    Ioncsere képessége egyedülálló,

●    a nyírvíz segít a szervezet belső egyensúlyának visszaállításában,  

●    a nyírvíz betulin (betulinol) és fitoncid tartalma miatt támogatja a vizeletkiválasztó rendszert és az emésztőszervrendszert,

●    felgyorsítja az anyagcserét, ezért a testsúlykontroll során sikerrel alkalmazható,

●    gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással bír,

●    golyva, tüdőbaj, vesebántalmak ellen is fogyasztható,

●    vértisztító hatású,

●    ízületi kopások és reumás fájdalmak enyhítésére is alkalmazható,

●    energetizál, vitalitást nyújt a szervezetnek,

●    erősíti az immunrendszert,

●    tisztítja a nyirokrendszert,

●    csökkenti a hisztamin termelést, így az asztmás, allergiás tüneteket is,

●    egyes összetevői antioxidánsként szolgálnak,

●    méregtelenítő és lúgosító hatása bizonyított.

 

Gyorsan felszívódik a gyomorban, tisztító kúra és lé böjt során kiválóan alkalmazható. A nyírfanedv mágneses erőként viselkedik a szerves hulladékokat illetően, mint a salakanyagok, mérgezőanyagok. Valódi sejtszintű, váladék elvezető szerepet tölt be. Magába szívja a rosszat, cserébe pedig otthagyja a gyógyító tulajdonságait.

 

 

A nyírfanedv könnyedén felszívódik, az izmokat oxigénnel látja el az anyagcsere folyamatokban. A nyírfanedv természetes elemei segítik a test só – víz háztartásának fenntartását.

 

Külsőleg alkalmazva a nyírfavizet, a bőrt és a hajas fejbőrt ápolja. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai különböző bőrproblémák, felületi hámsérülések, sebek, fekélyek, pattanások, pikkelysömör, ekcéma kezelésére is alkalmassá teszik.

Naponta masszírozzuk be legalább 2x (reggel és este) az érintett területet, vagy tegyük pumpás fejjel ellátott palackba és permetezzük a felületre. A savas pH a fejbőrön is megjelenik. Ennek hatására a hajszálak elvékonyodnak, elgyengülnek. Hajhullás, fejbőrzsírosodás, erős korpaképződés, pattanások jelennek meg. A nyírfanedv fejbőrbe masszírozva megszüntetheti a savasodás következményeit, regenerálja a hajhagymákat.

A nyírfanedvet akár a bőrről, akár a hajról nem kell lemosni.

 


NEKED AJÁNLJUK
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A vitaminhiány lehetséges tünetei
  A megfelelő vitaminszint is hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez és jó...
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent....
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint...
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok...

Címkék