A szódabikarbóna 49 féle felhasználási módja a háztartásban

 

A szódabikarbónát bátran fogyaszthatjuk az egészségünk megőrzése érdekében és néhány betegséget gyógyíthatunk is vele. Egyszerű és nagyszerű felhasználására biztatok mindenkit, hiszen minden háztartásban használható a konyhától a fürdőszobáig nem csak betegségekre.

 

Így használd a szódabikarbónát!

 

A szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát), segít szabályozni környezetünk pH-ját. Amikor a szódabikarbóna egy savas vagy lúgos anyaggal érintkezik, arra törekszik, hogy semlegesítse a pH-t. Ezen túl, a szódabikarbóna képes pH változások lassítására, vagyis pufferolásra. Ez a kettős képesség, a semlegesítő és pufferoló hatás teszi lehetővé azt, hogy például a hűtőben savanyú szagokat semlegesítsen, valamint hogy tisztítószerek erejét növelje. Egyszerű kémiai reakció, messzemenő hatásokkal tisztítás és szagtalanítás terén. Nézzük, hogy mennyi mindenre tudjuk használni a népi bölcsességben már régóta szereplő szódabikarbónát.

 

Testápolás

 

1. Csináljunk fluormentes fogkrémet

 

Szódabikarbónát keverjünk össze 3 százalékos hidrogén-peroxid oldattal. Íme, egy alternatíva a kereskedelmi fluoridos fogkrémek helyett. És elvégzi még a fogfehérítést is, nemcsak a tisztítást.

 

2. Szájfrissítés

 

Tegyél egy teáskanál szódabikarbónát egy fél pohár vízbe és öblögesd vele ki a szádat. Semlegesíti a szagokat, nem csupán elfedi azokat.

 

3. Szájápoláshoz használt eszközök tisztítására

 

Áztasd be szájápolási eszközeidet a következő oldatba: 2 teáskanál szódabikarbónát oldjunk fel egy pohár vagy kis tál meleg vízben. A szódabikarbóna fellazítja az élelmiszer-részecskéket és semlegesíti a szagokat.

 

4. Bőr- és testradír

 

Elkészítése: 3 rész szódabikarbóna, 1 rész víz. Dörzsöld át körkörös mozdulatokkal finoman bőröd. Öblítsd le tiszta vízzel. Mindennapos használatra is ajánlott.

 

5. Természetes dezodor

 

Semlegesíti a testszagot a hónaljunkra kenve.

 

6. Használjuk savlekötőként

 

A szódabikarbóna biztonságos és hatékony antacid enyhíti a gyomorégést és a savas gyomorrontást.

 

7. Rovarcsípésekre és viszkető bőr esetén

 

Rovarcsípések esetén, kavarj össze kevés szódabikarbónát kevés vízzel és kend az érintett bőrfelületre. A viszketés enyhítésére, tegyél kevés szódabikarbónát a kezedbe és dörzsöld be a nedves bőrbe fürdés vagy zuhanyozás után.

 

8. Készítsünk kéztisztítót

 

3 rész szódabikarbóna, 1 rész víz, vagy 3 rész szódabikarbónából és 1 rész folyékony szappanból készítünk oldatot, ami jó kézmosásra, tisztításra. Ezután öblítsük le tiszta vízzel.

 

9. Segítség a hajnak

 

Az ecet csodálatos a hajra, de a szódabikarbónának megvan a maga helye a zuhany alatt is. Tegyünk egy kevés szódabikarbónát a tenyerünkbe együtt a kedvenc samponunkkal. Samponozzuk be a hajat és jól öblítsük le. A szódabikarbóna segít eltávolítani a maradék piszkot, így a haj tisztább és kezelhetőbb lesz.

 

10. Tiszta hajkefék és fésűk

 

A fényes hajhoz fontos a kefék és fésűk tisztán tartása is. Áztasd a fésűket és keféket 1 teáskanál szódabikarbóna és kevés langyos víz keverékében.

 

11. Készíts fürdősót

 

1/2 csésze szódabikarbónát adj a fürdővízbe, hogy semlegesítse a savakat bőrödön, és segítsen lemosni az olajat és az izzadságot. A szódabikarbónás fürdő bőröd nagyon puhává is varázsolja.

 

12. Megnyugtatja a lábakat

 

Oldj fel 3 evőkanál szódabikarbónát egy edény meleg vízben, és áztasd benne lábfejed, meg fogja nyugtatni lábaid.

 

Takarítás

 

13. Súrolószer készítése

 

A biztonságos, hatékony, fürdőszoba kád, csempe és mosogató tisztításához. Szórj szódabikarbónát egy tiszta nedves szivacsra és dörzsöld vele a felületeket a szokásos módon. Majd mosd le vízzel és töröld szárazra a tisztított felületeket.

 

14. Kézi edény és evőeszköz mosó

 

2 púpozott evőkanál szódabikarbónát adjunk hozzá mosószerünkhöz, és az edényekről könnyebben fog leoldódni a zsír. A ráégett ételeket a szódabikarbóna és vizes mosószer keverékében áztasd, majd szivacsra szórt szódabikarbónával súrold le.

 

15. Szivacsok felfrissítéséhez

 

Áztassuk az áporodott szagú szivacsot egy erős szódabikarbónás oldatba (4 evőkanál szódabikarbónát feloldunk 1 liter meleg vízben).

 

16. Tisztítsd meg a mikrohullámú sütőt

 

Szódabikarbónát szórjunk egy tiszta nedves szivacsra és azzal töröljük át a mikrohullámút. Kiváló módja a gyengéd tisztításnak és a mikróban soha nem hagy durva vegyi szagot. Alaposan öblítsd le vízzel.

 

17. Ezüst evőeszközök tisztítására

 

Használj szódabikarbóna pasztát 3 rész szódabikarbóna, 1 rész vízből. Dörzsöld át az ezüstöt tiszta ruhával vagy szivaccsal. Alaposan öblítsd le, és szárítsd meg őket, míg csillogóvá nem válnak.

 

18. Tiszta kávés és teás edények

 

Kávé és tea foltokhoz oldj fel 1/4 csésze szódabikarbónát 1 liter meleg vízben. A makacs foltokhoz áztasd egy egész éjszakán át.

 

19. Tisztítsd meg a sütőt

 

Szórjunk szódabikarbónát a sütő aljára. Spicceljünk rá vizet, hogy a szódabikarbóna benedvesedjen. Hagyjuk így a sütőt éjszakára. Reggelre a szódabikarbóna feloldja a szennyeződést, amit aztán szivaccsal könnyedén kitörölhetünk.

 

 

20. A padló tisztítása

 

A szennyeződést és piszkot el tudjuk távolítani a padlóról oly módon, hogy 1/2 csésze szódabikarbónát egy vödör meleg vízzel összekeverünk és az így felmosott padló tiszta csillogó lesz.

 

21. Tiszta bútorok

 

Falakról és festett bútorokról szódabikarbónás nedves szivaccsal dörzsölés nélkül, könnyedén tudod eltávolítani még a zsírkréta nyomait is, majd töröld át tiszta, száraz ruhával a felületeket.

 

22. Tiszta zuhanyfüggönyök

 

Tisztíthatod és szagtalaníthatod a zuhanyfüggönyöket és zuhanykabinokat úgy, hogy szódabikarbónát teszel közvetlenül egy tiszta, nedves szivacsra vagy kefére és azzal törölgeted, majd bő, tiszta vízzel leöblíted.

 

23. Növeli a folyékony mosószer hatásfokát

 

Fél csésze szódabikarbónával a folyékony mosószer is keményebben dolgozik. A jobb pH egyensúly a ruhákat tisztábbá, frissebbé és fényesebbé teszi.

 

24. Finoman tiszta babaruha

 

A babák bőre igényli a gyengéd tisztítószerek használatát, és jó tudni, hogy a szag és foltok elleni harcban a szódabikarbóna az első helyen áll. A makacs foltokhoz adjunk hozzá folyékony mosószerünkhöz 1/2 csésze szódabikarbónát.

 

25. Tiszta anyagpelenka

 

Oldjunk fel fél csésze szódabikarbónát 2 liter vízben, és alaposan áztassuk benne a pelenkákat egy éjszakán át.

 

26. Tiszta sport felszerelés

 

Használj szódabikarbóna oldatot (4 evőkanál szódabikarbóna, 1 liter meleg víz) a tiszta és szagtalanított sportfelszerelésekért.

 

27. Távolítsd el az olaj és zsírfoltokat

 

A garázsból vagy a kocsibejáróról könnyen feltisztíthatjuk az olajfoltokat úgy, hogy szódabikarbónát szórunk rá, aztán nedves kefével megdörzsöljük a felületet.

 

28. Tiszta elemek

 

A szódabikarbónát arra is lehet használni, hogy semlegesítse az akkumulátorsav okozta korróziókat az autókon, fűnyírókon, stb. 3 rész szódabikarbóna és 1 rész víz alkalmazásával. Egy nedves ruhával dörzsöljük át a korrodálódott akkumulátor pólusait. A tisztítás után lehet újra csatlakoztatni a terminálokat, amiket érdemes áttörölni vazelinnel, hogy a jövőben ne érje őket korrózió.

 

29. Tiszta autók

 

Az autó, az autó lámpái, króm felületei, szélvédő, ablakok, gumiabroncsok, vinil ülések és a szőnyegek tisztításakor nem kell aggódni a nem kívánt karcolásokért. Használj szódabikarbóna oldatot (1/4 csésze szódabikarbóna 1 liter meleg víz). A makacs foltok eltávolítására használj szódabikarbónát nedves szivacsra szórva.

 

30. Szagtalanítás a hűtőben

 

Egy nyitott dobozba tegyünk egy evőkanál szódabikarbónát, helyezzünk a hűtőszekrény polcára, hogy semlegesítse a szagokat.

 

31. A vágódeszka szagtalanítása

 

Szórjuk meg a vágódeszkát szódabikarbónával, dörzsöljük meg és öblítsük le. A szagok eltünnek.

 

32. Kuka vagy bármilyen szeméttartó szagtalanítása

 

Szórjunk szódabikarbónát szeméttartónk aljára, hogy a szemét szagát sakkban tartsuk.

 

33. Újrahasznosítható tartály szagtalanítása

 

Időszakonként szódabikarbónás nedves szivaccsal töröljük át a tartályt.

 

34. Vízlefolyók szagtalanítása

 

A mosogató és a kád lefolyóba öntsünk 1/2 csésze szódabikarbónát és meleg csapvízzel mossuk le. Semlegesíti a lefolyóban lévő szagokat. (Ez egy jó módja annak, hogy kidobjuk a hűtőből visszamarad szódabikarbónát.)

 

35. Szagtalanítsd és tisztítsd meg mosogatógépet

 

Szagtalanításra a mosogatógépet gyengéd tisztító mosási cikluson futtasd át, tisztításra pedig használd a mosogatóanyaggal együtt.

 

36. Szőnyegeink szagtalanítása

 

Bőségesen szórjuk meg a szőnyeget szódabikarbónával. Egész nap vagy egész este hagyjuk rajta a szőnyegen a szódabikarbónát, majd ezt követően porszívózd ki a szőnyeget.

 

37. Szüntesd meg a porszívód szagát 

 

A szőnyegek szagtalanítására használt módszer szagtalanítja a porszívót is.

 

38. Ruhásszekrények felfrissítésére is ajánlott

 

Tegyél egy nyitott dobozba néhány kanál szódabikarbónát és rakd be a ruhásszekrénybe, szagtalanítja, dezodorálja ruháid.

 

39. Autók szagtalanítására

 

A szagok általában beleülnek az autó kárpitjába, szőnyegébe. Szórjunk rá szódabikarbónát és várjunk 15 percet (vagy ennél hosszabb ideig erős szagok esetén), majd szívjuk fel porszívóval a szódabikarbónát.

 

40. Macskadobozok szagtalanítására

 

Tegyünk a doboz aljára szódabikarbónát, majd töltsük ki a szokásos módon az almot.

 

41. Háziállatok ágyának tisztán tartására

 

Bőkezűen szórjuk a szódabikarbónát az ágyra, várjunk 15 percet (vagy ennél hosszabb ideig erősebb szagok esetén), majd porszívózzuk ki.

 

42. Edzőcipők szagtalanítására

 

Ha szódabikarbónát szórunk a cipőkbe a szagok semlegesítődnek. Rázd ki cipőidből mielőtt használnád őket.

 

43. Ágynemű frissítésére

 

1/2 csésze szódabikarbónát adjunk a mosószerhez, frissebb, tisztább lepedőket és törülközőket kapunk.

 

44. A plüssállatok tisztítására is kiváló

 

Tartsd a kedvenc játékokat tisztán, száraz szódabikarbónával. Dörzsöld be a plüssjátékokat, majd 15 perc után rázd ki őket.

 

45. Kempingezésnél elengedhetetlen kísérőtárs

 

Csodaszer mosogatásnál, kéztisztításnál. Helyettesíti a dezodort, a fogkrémet és még tűzoltásra is használhatod.

 

46. Tűzoltásra is alkalmazható

 

A szódabikarbóna segíthet a kezdeti kisebb konyhai tüzek megfékezésében, mivel felhevítve szén-dioxidot bocsát ki, amely segít elfojtani a lángokat.

 

47. Gyümölcs és zöldség tisztító

 

Bármilyen koszt jól leradíroz a friss gyümölcsökről és zöldségekről. Egy tiszta nedves szódabikarbónás törlőruhával, dörzsöld át és öblítsd le azokat.

 

48. Hatékony fugatisztító

 

A fürdőszobai fugákban megragadt fekete elszíneződésekkel (mely gomba is lehet) gond nélkül elbánik.

 

49. Növényvédelem

 

Kedvenc szobanövényeinket károsíthatják a pajzstetvek. A szódabikarbóna langyos vízben feloldva és a virágra spiccelve elbánik ezekkel a károkozókkal.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Mit tegyünk és mit ne tegyünk az újév első napján?
  Összegyűjtöttük néhány bölcs újévi varázslatot, amit már őseink is tudtak. Akár mindegyiket megfogadhatjuk, ha gazdagok, bölcsek, házasok, boldogok...
TOVÁBB
Miért nem reklámozzák a mazsolát?
  A mazsola tökéletes élelmiszer, mézédes, pedig nem adnak hozzá cukrot, mint egyes más szárított gyümölcsökhöz.   A mazsola szuper energiabomba, magas...
TOVÁBB
Hogyan lesznek rákosak az egészséges életmódot folytató emberek is?
  A rák nagyon gyakori betegség napjainkban - a statisztikák szerint 3-ból 1 ember élete egy bizonyos pontján megkapja. Azonban sokak számára, akik...
TOVÁBB
Drasztikusan átalakítja a tested a plank!
  28 napos plank kihívással elérheted, hogy a tested egy lassú edzéstől erősebbé és fittebbé váljon. Bár nem villámgyors módszer, lassú és biztos út...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
Digitális kábítószer! - Zombivá teszi a gyereket a tablet és az okostelefon?
  A New York Post egyik cikke szerint igen, és ezt alátámasztják egy valós...
TOVÁBBI CIKKEK
A gyógyító hatása mellett nagyon finom az almás-fahéjas gyömbértea
Kiváló téli orvosság, ami ráadásul még finom is. Gyógyító hatása megelőzi a megfázást és...
Egy növény, amely még 70 fölöttieknél is javítja a szemet, erősíti a látást és csökkenti a szemnyomást
  Tudományosan bizonyították, hogy a szemvidító fű csodát tesz a szem betegségeivel akkor is,...
Természetes antibiotikum a bazsalikom
  A bazsalikom egyike a régi, népszerű gyógynövényeknek, melyet már nagyanyáink is...
Drasztikusan átalakítja a tested a plank!
  28 napos plank kihívással elérheted, hogy a tested egy lassú edzéstől erősebbé és...

Címkék