A szódabikarbóna 49 féle felhasználási módja a háztartásban

 

A szódabikarbónát bátran fogyaszthatjuk az egészségünk megőrzése érdekében és néhány betegséget gyógyíthatunk is vele. Egyszerű és nagyszerű felhasználására biztatok mindenkit, hiszen minden háztartásban használható a konyhától a fürdőszobáig nem csak betegségekre.

 

Így használd a szódabikarbónát!

A szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát), segít szabályozni környezetünk pH-ját. Amikor a szódabikarbóna egy savas vagy lúgos anyaggal érintkezik, arra törekszik, hogy semlegesítse a pH-t. Ezen túl, a szódabikarbóna képes pH változások lassítására, vagyis pufferolásra. Ez a kettős képesség, a semlegesítő és pufferoló hatás teszi lehetővé azt, hogy például a hűtőben savanyú szagokat semlegesítsen, valamint hogy tisztítószerek erejét növelje. Egyszerű kémiai reakció, messzemenő hatásokkal tisztítás és szagtalanítás terén. Nézzük, hogy mennyi mindenre tudjuk használni a népi bölcsességben már régóta szereplő szódabikarbónát.

 

Testápolás

1. Csináljunk fluormentes fogkrémet

Szódabikarbónát keverjünk össze 3 százalékos hidrogén-peroxid oldattal. Íme, egy alternatíva a kereskedelmi fluoridos fogkrémek helyett. És elvégzi még a fogfehérítést is, nemcsak a tisztítást.

2. Szájfrissítés

Tegyél egy teáskanál szódabikarbónát egy fél pohár vízbe és öblögesd vele ki a szádat. Semlegesíti a szagokat, nem csupán elfedi azokat.

3. Szájápoláshoz használt eszközök tisztítására

Áztasd be szájápolási eszközeidet a következő oldatba: 2 teáskanál szódabikarbónát oldjunk fel egy pohár vagy kis tál meleg vízben. A szódabikarbóna fellazítja az élelmiszer-részecskéket és semlegesíti a szagokat.

4. Bőr- és testradír

Elkészítése: 3 rész szódabikarbóna, 1 rész víz. Dörzsöld át körkörös mozdulatokkal finoman bőröd. Öblítsd le tiszta vízzel. Mindennapos használatra is ajánlott.

5. Természetes dezodor

Semlegesíti a testszagot a hónaljunkra kenve.

6. Használjuk savlekötőként

A szódabikarbóna biztonságos és hatékony antacid enyhíti a gyomorégést és a savas gyomorrontást.

7. Rovarcsípésekre és viszkető bőr esetén

Rovarcsípések esetén, kavarj össze kevés szódabikarbónát kevés vízzel és kend az érintett bőrfelületre. A viszketés enyhítésére, tegyél kevés szódabikarbónát a kezedbe és dörzsöld be a nedves bőrbe fürdés vagy zuhanyozás után.

8. Készítsünk kéztisztítót

3 rész szódabikarbóna, 1 rész víz, vagy 3 rész szódabikarbónából és 1 rész folyékony szappanból készítünk oldatot, ami jó kézmosásra, tisztításra. Ezután öblítsük le tiszta vízzel.

9. Segítség a hajnak

Az ecet csodálatos a hajra, de a szódabikarbónának megvan a maga helye a zuhany alatt is. Tegyünk egy kevés szódabikarbónát a tenyerünkbe együtt a kedvenc samponunkkal. Samponozzuk be a hajat és jól öblítsük le. A szódabikarbóna segít eltávolítani a maradék piszkot, így a haj tisztább és kezelhetőbb lesz.

10. Tiszta hajkefék és fésűk

A fényes hajhoz fontos a kefék és fésűk tisztán tartása is. Áztasd a fésűket és keféket 1 teáskanál szódabikarbóna és kevés langyos víz keverékében.

11. Készíts fürdősót

1/2 csésze szódabikarbónát adj a fürdővízbe, hogy semlegesítse a savakat bőrödön, és segítsen lemosni az olajat és az izzadságot. A szódabikarbónás fürdő bőröd nagyon puhává is varázsolja.

12. Megnyugtatja a lábakat

Oldj fel 3 evőkanál szódabikarbónát egy edény meleg vízben, és áztasd benne lábfejed, meg fogja nyugtatni lábaid.

 

Takarítás

13. Súrolószer készítése

A biztonságos, hatékony, fürdőszoba kád, csempe és mosogató tisztításához. Szórj szódabikarbónát egy tiszta nedves szivacsra és dörzsöld vele a felületeket a szokásos módon. Majd mosd le vízzel és töröld szárazra a tisztított felületeket.

14. Kézi edény és evőeszköz mosó

2 púpozott evőkanál szódabikarbónát adjunk hozzá mosószerünkhöz, és az edényekről könnyebben fog leoldódni a zsír. A ráégett ételeket a szódabikarbóna és vizes mosószer keverékében áztasd, majd szivacsra szórt szódabikarbónával súrold le.

15. Szivacsok felfrissítéséhez

Áztassuk az áporodott szagú szivacsot egy erős szódabikarbónás oldatba (4 evőkanál szódabikarbónát feloldunk 1 liter meleg vízben).

16. Tisztítsd meg a mikrohullámú sütőt

Szódabikarbónát szórjunk egy tiszta nedves szivacsra és azzal töröljük át a mikrohullámút. Kiváló módja a gyengéd tisztításnak és a mikróban soha nem hagy durva vegyi szagot. Alaposan öblítsd le vízzel.

17. Ezüst evőeszközök tisztítására

Használj szódabikarbóna pasztát 3 rész szódabikarbóna, 1 rész vízből. Dörzsöld át az ezüstöt tiszta ruhával vagy szivaccsal. Alaposan öblítsd le, és szárítsd meg őket, míg csillogóvá nem válnak.

18. Tiszta kávés és teás edények

Kávé és tea foltokhoz oldj fel 1/4 csésze szódabikarbónát 1 liter meleg vízben. A makacs foltokhoz áztasd egy egész éjszakán át.

19. Tisztítsd meg a sütőt

Szórjunk szódabikarbónát a sütő aljára. Spicceljünk rá vizet, hogy a szódabikarbóna benedvesedjen. Hagyjuk így a sütőt éjszakára. Reggelre a szódabikarbóna feloldja a szennyeződést, amit aztán szivaccsal könnyedén kitörölhetünk.

 

 

20. A padló tisztítása

A szennyeződést és piszkot el tudjuk távolítani a padlóról oly módon, hogy 1/2 csésze szódabikarbónát egy vödör meleg vízzel összekeverünk és az így felmosott padló tiszta csillogó lesz.

21. Tiszta bútorok

Falakról és festett bútorokról szódabikarbónás nedves szivaccsal dörzsölés nélkül, könnyedén tudod eltávolítani még a zsírkréta nyomait is, majd töröld át tiszta, száraz ruhával a felületeket.

22. Tiszta zuhanyfüggönyök

Tisztíthatod és szagtalaníthatod a zuhanyfüggönyöket és zuhanykabinokat úgy, hogy szódabikarbónát teszel közvetlenül egy tiszta, nedves szivacsra vagy kefére és azzal törölgeted, majd bő, tiszta vízzel leöblíted.

23. Növeli a folyékony mosószer hatásfokát

Fél csésze szódabikarbónával a folyékony mosószer is keményebben dolgozik. A jobb pH egyensúly a ruhákat tisztábbá, frissebbé és fényesebbé teszi.

24. Finoman tiszta babaruha

A babák bőre igényli a gyengéd tisztítószerek használatát, és jó tudni, hogy a szag és foltok elleni harcban a szódabikarbóna az első helyen áll. A makacs foltokhoz adjunk hozzá folyékony mosószerünkhöz 1/2 csésze szódabikarbónát.

25. Tiszta anyagpelenka

Oldjunk fel fél csésze szódabikarbónát 2 liter vízben, és alaposan áztassuk benne a pelenkákat egy éjszakán át.

26. Tiszta sport felszerelés

Használj szódabikarbóna oldatot (4 evőkanál szódabikarbóna, 1 liter meleg víz) a tiszta és szagtalanított sportfelszerelésekért.

27. Távolítsd el az olaj és zsírfoltokat

A garázsból vagy a kocsibejáróról könnyen feltisztíthatjuk az olajfoltokat úgy, hogy szódabikarbónát szórunk rá, aztán nedves kefével megdörzsöljük a felületet.

28. Tiszta elemek

A szódabikarbónát arra is lehet használni, hogy semlegesítse az akkumulátorsav okozta korróziókat az autókon, fűnyírókon, stb. 3 rész szódabikarbóna és 1 rész víz alkalmazásával. Egy nedves ruhával dörzsöljük át a korrodálódott akkumulátor pólusait. A tisztítás után lehet újra csatlakoztatni a terminálokat, amiket érdemes áttörölni vazelinnel, hogy a jövőben ne érje őket korrózió.

29. Tiszta autók

Az autó, az autó lámpái, króm felületei, szélvédő, ablakok, gumiabroncsok, vinil ülések és a szőnyegek tisztításakor nem kell aggódni a nem kívánt karcolásokért. Használj szódabikarbóna oldatot (1/4 csésze szódabikarbóna 1 liter meleg víz). A makacs foltok eltávolítására használj szódabikarbónát nedves szivacsra szórva.

30. Szagtalanítás a hűtőben

Egy nyitott dobozba tegyünk egy evőkanál szódabikarbónát, helyezzünk a hűtőszekrény polcára, hogy semlegesítse a szagokat.

31. A vágódeszka szagtalanítása

Szórjuk meg a vágódeszkát szódabikarbónával, dörzsöljük meg és öblítsük le. A szagok eltünnek.

32. Kuka vagy bármilyen szeméttartó szagtalanítása

Szórjunk szódabikarbónát szeméttartónk aljára, hogy a szemét szagát sakkban tartsuk.

33. Újrahasznosítható tartály szagtalanítása

Időszakonként szódabikarbónás nedves szivaccsal töröljük át a tartályt.

34. Vízlefolyók szagtalanítása

A mosogató és a kád lefolyóba öntsünk 1/2 csésze szódabikarbónát és meleg csapvízzel mossuk le. Semlegesíti a lefolyóban lévő szagokat. (Ez egy jó módja annak, hogy kidobjuk a hűtőből visszamarad szódabikarbónát.)

35. Szagtalanítsd és tisztítsd meg mosogatógépet

Szagtalanításra a mosogatógépet gyengéd tisztító mosási cikluson futtasd át, tisztításra pedig használd a mosogatóanyaggal együtt.

36. Szőnyegeink szagtalanítása

Bőségesen szórjuk meg a szőnyeget szódabikarbónával. Egész nap vagy egész este hagyjuk rajta a szőnyegen a szódabikarbónát, majd ezt követően porszívózd ki a szőnyeget.

37. Szüntesd meg a porszívód szagát 

A szőnyegek szagtalanítására használt módszer szagtalanítja a porszívót is.

38. Ruhásszekrények felfrissítésére is ajánlott

Tegyél egy nyitott dobozba néhány kanál szódabikarbónát és rakd be a ruhásszekrénybe, szagtalanítja, dezodorálja ruháid.

39. Autók szagtalanítására

A szagok általában beleülnek az autó kárpitjába, szőnyegébe. Szórjunk rá szódabikarbónát és várjunk 15 percet (vagy ennél hosszabb ideig erős szagok esetén), majd szívjuk fel porszívóval a szódabikarbónát.

40. Macskadobozok szagtalanítására

Tegyünk a doboz aljára szódabikarbónát, majd töltsük ki a szokásos módon az almot.

41. Háziállatok ágyának tisztán tartására

Bőkezűen szórjuk a szódabikarbónát az ágyra, várjunk 15 percet (vagy ennél hosszabb ideig erősebb szagok esetén), majd porszívózzuk ki.

42. Edzőcipők szagtalanítására

Ha szódabikarbónát szórunk a cipőkbe a szagok semlegesítődnek. Rázd ki cipőidből mielőtt használnád őket.

43. Ágynemű frissítésére

1/2 csésze szódabikarbónát adjunk a mosószerhez, frissebb, tisztább lepedőket és törülközőket kapunk.

44. A plüssállatok tisztítására is kiváló

Tartsd a kedvenc játékokat tisztán, száraz szódabikarbónával. Dörzsöld be a plüssjátékokat, majd 15 perc után rázd ki őket.

45. Kempingezésnél elengedhetetlen kísérőtárs

Csodaszer mosogatásnál, kéztisztításnál. Helyettesíti a dezodort, a fogkrémet és még tűzoltásra is használhatod.

46. Tűzoltásra is alkalmazható

A szódabikarbóna segíthet a kezdeti kisebb konyhai tüzek megfékezésében, mivel felhevítve szén-dioxidot bocsát ki, amely segít elfojtani a lángokat.

47. Gyümölcs és zöldség tisztító

Bármilyen koszt jól leradíroz a friss gyümölcsökről és zöldségekről. Egy tiszta nedves szódabikarbónás törlőruhával, dörzsöld át és öblítsd le azokat.

48. Hatékony fugatisztító

A fürdőszobai fugákban megragadt fekete elszíneződésekkel (mely gomba is lehet) gond nélkül elbánik.

49. Növényvédelem

Kedvenc szobanövényeinket károsíthatják a pajzstetvek. A szódabikarbóna langyos vízben feloldva és a virágra spiccelve elbánik ezekkel a károkozókkal.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A vitaminhiány lehetséges tünetei
  A megfelelő vitaminszint is hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez és jó...
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent....
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint...
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok...

Címkék