Március 22-e a Víz Világnapja!

 

"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."(Saint-Exupéry)

 

Március 22. a víz világnapja 1994 óta, mivel az ENSZ közgyűlése így határozott.

Világszerte ezen a napon ünneplik egyik legféltettebb kincsünket, a vizet. Magyarország is csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek egyik fontos célja, hogy a jövő generációiban tudatosítsa a víz szerepének, védelmének jelentőségét.

A földi élet alapja a víz. Életünk minősége közvetlen összefüggésben van vizeink minőségével; az egészséges ökológiai rendszerek alapja a jó minőségű víz.

Az élővilág számára nélkülözhetetlen vegyület a víz. Szervezetünk 70%-át alkotja. Élelem nélkül egy hónapig is életben maradhatunk, de víz nélkül csak néhány napig. Egy felnőtt szervezetének napi 2-2,5 liter a folyadékigénye.

 

Nagy kincs a víz. A víz, amely ugyan Földünk felületén többségben van, mára mégis kevéssé vált. Az édesvíz a Föld egyre nagyobb területein kevesebb, mint amennyi szükséges volna az ott élőknek, s ez konfliktusok, tragédiák forrása.

 

A víz jelenléte meghatározza mindennapi életünket, természetesnek vesszük, hogy a jó minőségű ivóvíz a kellő mennyiségben mindig a rendelkezésünkre áll. Ennek következtében sokszor mégsem úgy viszonyulunk lételemünkhöz, mint ahogy azt megérdemelné. Gyakran pazaroljuk, nem vigyázunk környezetünkre, ezáltal felszíni és felszín alatti vizeinket szennyezzük. Sajnos beláthatatlan következményekkel járhat, ha rövidesen nem változtatunk életszemléletünkön.

 

Március 22-e jó alkalmat teremt arra, hogy végiggondoljuk, mit jelent számunkra a víz, mint az élet jelképe és szimbóluma.

Magyarország geológiai adottságainak köszönhetően rendkívül gazdag ásványvizekben és gyógyhatású termálvizekben.

 

Magyarország gyógyító vizei: melyik milyen bajra ajánlott?

Az ásvány- és gyógyvizek használata az emberiség történetében évezredekre nyúlik vissza. A természetes forrásokból származó vizek fogyasztására, azok egészségre gyakorolt jótékony hatására számos monda, népmese utal. Hazánkban nagyon sok a magas ásványi anyag tartalmú víz, ennek oka a kőzetek szerkezete, és a nagy mennyiségben található magas hőmérsékletű víz.

 

Gyógyvizek csak orvosi javaslatra fogyaszthatók!

A gyógyvizekkel történő kezelés előtt pontos diagnózisra és orvosi javaslatra van szükség, mert csak az orvos tudja eldönteni, hogy várható-e kedvező hatás a kérdéses megbetegedés kezelése esetén, és az orvos ismeri a gyógyvíz alkalmazásának esetleges ellenjavallatait is. Rendszeres fogyasztásuk nem javasolt, csak meghatározott céllal, általában kúraszerűen fogyaszthatók. A kúra időtartama – a gyógyvíztől és az alkalmazás indikációjától függően – 2-3, esetleg 5 hét. Hashajtás céljából alkalmazott keserűvizek hatása viszont rövid időn belül mutatkozik.

 

Hazai gyógyvizek

 

Borsodi gyógyvíz

Kalciumot és magnéziumot is tartalmazó alkáli-hidrogén-karbonátos és szulfátos gyógyvíz.

Nátriumtartalma magas: 395mg/l

Kellemes ízű, kiváló szomjoltó hatású, kiemelten magas ásványianyag tartalmú gyógyásványvíz.

Hatása bizonyított az emésztési zavarokra, hurutos megbetegedésekre, savtúltengésre és csontritkulásra, só vesztés esetén a sóháztartás helyreállítására.

 

Ferenc József gyógyvíz

Keserűsós (magnézium-szulfát) és glaubersós (nátrium-szulfát) gyógyvíz.

Összes ásványianyag-tartalom: 20882mg/l

Kíméletes hashajtó hatású gyógyvíz, amely eredményesen alkalmazható. Aranyér betegség megelőzésére, kezelésére, végbél, alhasi szervek megbetegedéseinek és epehólyag-gyulladás utáni állapotok, enyhe bélgyulladás kezelésére, elhízás ellen fogyasztható.

 

Hunyadi János gyógyvíz

Keserűsós és glaubersós gyógyvíz.

Összes ásványianyag-tartalom: 31243mg/l

Hashajtó és béltisztító. Átmossa a bélcsatornát, a hurutot okozó baktériumokat leoldja a bélfalról és a széklettel együtt távoznak. Hatásos az epeutak és epehólyag-gyulladás utáni állapotok kezelésére.

 

Jodaqua gyógyvíz

Glaubersós, magas jódtartalmú gyógyvíz.

Összes ásványianyag-tartalom: 15883mg/l.

Világviszonylatban egyedülálló ásványi összetétele és kiemelkedően magas jódtartalma miatt a gyógyászatban eredményesen hasznosítható természeti kincs.

Mokkáskanálnyi mennyiségű Jodaqua gyógyvíz napi fogyasztásával fedezhető a szervezet jódszükséglete.

Jótékony hatással van a zsír-anyagcserére (koleszterin-szintre). Az anyagcsere szabályozásában nagy szerepet játszó pajzsmirigy hormonok termelődéséhez szervezetünknek jódra van szüksége.

 

Mira gyógyvíz

Magas ásványi só tartalmú glaubersós gyógyvíz.

Összes ásványianyag-tartalom: 15883 mg/l

Alkalmazása epekőbetegség-, epehólyag-gyulladás utáni állapotok, elhúzódó gyomor- és bélhurut, fekélybetegség utókezelése, vastagbélgyulladás, erőlködés nélküli székürítés esetén.

Eredményesen alkalmazható elhízás esetén fogyókúra kiegészítőként. A glaubersó epehólyag-összehúzó hatásának köszönhetően az epehólyag kiürül, megszűnik a kőképződésnek kedvező epepangás és fokozódik a májban az epeelválasztás, melynek eredményeként az epehólyag gyorsan megtelik friss epével.

 

Parádi gyógyvíz

Glaubersós gyógyvíz.

Összes ásványianyag-tartalom: 4445 mg/l

Alkalmas savtúltengéssel járó gyomor- és bélbetegségekben, valamint savhiányos gyomor- és bélhurutban is.

 

 

A gyomornedv elválasztást fokozó, vagy csökkentő hatása attól függ, hogy fogyasztása éhgyomorra, vagy étkezés közben történik.

Ha két órával étkezés előtt fogyasztjuk a gyógyvizet, csökkenti a gyomornedv elválasztást, ha a táplálékkal együtt, vagy étkezés után fogyasztjuk akkor fokozza.

Elősegíti az emésztést, megszünteti a puffadást. Az idült gyomorhuruttal járó kellemetlen panaszok – gyomortáji fájdalom, nyomásérzés, étvágytalanság, teltségérzet, rossz közérzet igen hatásos gyógymódja ill. a terápia kiegészítője a Parádi kénes gyógyvíz, mely rögtön a gyomorba jutásakor kifejti nyákoldó hatását.

A gyógyvíz epebántalmak, hurutos állapotok, vesekőképződés megelőzésének kezelésében is fontos szerepet tölt be. Másnapos állapotban fogyasztva enyhíti, illetve megszűnteti a másnapos gyomor nemkívánatos tüneteit.

 

Salvus gyógyvíz

Alkáli-hidrogén-karbonátos, brómos-jodidos gyógyvíz.

Összes ásványianyag-tartalom: 22205 mg/l

Alkalmazási területe: gyomorégés, émelygés, hányinger, puffadás, teltségérzés, tompa gyomortáji nyomás. Ezentúl még savtúltengéses gyomorhurut és fekélybetegség esetén is javasolják.

Nyálkaoldó tulajdonsága miatt kedvező az idült húgyúti gyulladásokban is.

A húgysav anyagcserét befolyásolva fokozza a húgysavkiválasztást, emiatt kedvező a gyógyhatásra köszvény esetén.

Nyálkaoldó tulajdonsága miatt a hörgők idült megbetegedéseinek gyógykezelési lehetőségei közé tartozik. Inhalálóba és párologtatóba rakva is kiválóan használható.

 

Magyarországon az ásványvizeket több csoportba sorolhatjuk.

1. Az egyszerű termális vizek oldott anyagokban szegények, de hőmérsékletük magasabb, mint 20-25oC fok. Ezek ivókúrában alkalmazva görcsoldó hatásúak.

2. Egyszerű szénsavas (savanyú) vizek: Természetes szénsavtartalmuk miatt kedvező hatást fejtenek ki az emésztőrendszerre, különösen jól érvényesül hatásuk a savhiányos gyomorhurutok kezelésében.

3. A meszes-földes ásványvizek jelentékeny mennyiségű kalciumot juttatnak a szervezetbe, hasznos kiegészítői lehetnek a táplálékkal bevitt kalciumnak. Szerepük lehet osteoporosis megelőzésében, terhesség és szoptatás alatt fellépő görcskészség csökkentésében, urológiai betegségekben, szív- és érrendszeri betegségek esetén. Magyarországon elsősorban a budapesti illetve Budapest környéki ásványvizek sorolhatók ide.

4. Alkalikus ásványvizek azok az ásvány és gyógyvizek, amelyekben a nátrium és a kálium, valamint a hidrogén-karbonát van túlsúlyban. Kedvező a hatásuk a savtúltermeléssel járó gyomorbetegségekre.

5. A szulfátos ásványvizekhez tartoznak a glaubersós, keserűsós vizek, magas szulfát és nátrium vagy magnézium tartalommal. A hígabb keserűvizeket gyakran máj- és epebetegségek kezelésére alkalmazzák, míg a nagyon tömény keserűvizek a székrekedést szüntetik meg.

6. A jódos-brómos ásványvizek kedvező hatását hypothyreosisban, jódhiányos strumában, arteriosclerosisban, hörghurutban fejti ki.

7. A vasas vizek vashiányos vérszegénység kezelésében, roborálás esetén, műtét utáni felerősítésre előnyösen alkalmazhatók.

8. A radontartalmú vizeket belégzésre, fürdésre és ivókúrára egyaránt használhatjuk, de a legelőnyösebb az ivókúra. Ezek értágító hatásúak, rendszeres alkalmazása csökkenti a vérnyomást, enyhíti az érelmeszesedéses panaszokat, fájdalomcsillapító hatású, kedvezően hat a cukorbetegségre és a köszvényre.

 

Mivel az ásványvizek számos összetevőt tartalmaznak, élettani, biológiai hatásuk összetett. Annak az anyagnak a hatása érvényesül legjobban, mely nagyobb mennyiségben megtalálható a vízben. Az ásványi anyagok aránya is nagyon fontos. A kalcium és a magnézium például együtt nyugtatószerként is hat, így segít a depressziós, stresszes állapotok kezelésében, de a csontok megfelelő kalcium-anyagcseréjéhez is szükséges kielégítő magnézium ellátottság.

 

Az ásvány- és gyógyvizek hatása közvetlenül az elfogyasztás után is megmutatkozhat, ha nagy adag hatóanyagot tartalmaz (pl. keserűsó), de általában a hatás csak hosszú és rendszeres fogyasztás után, hetek vagy hónapok múlva jelentkezik.

 

Szükséges, hogy óvjuk, védjük környezetünket, ezen belül is a Föld vízkészletét.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Lehet-e tudni, hogy valaki átesett-e már tünetmentesen a fertőzésen?
  A legújabb kutatások szerint a koronavírusos esetek harminc százalékánál gyakorlatilag panaszmentes a betegség. Úgy esnek át az emberek a fertőzésen,...
TOVÁBB
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha a szervezetünkben megtalálható ez az alkotó vegyület, soha nem...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Évezredes bölcsesség: az egészség és a betegség egyaránt a bélben kezdődik
  Emésztőrendszerünk és szervezetünk egészsége a vastagbelünket benépesítő,...
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...

Címkék