A fermentált zöldségek az egyik legegészségesebb élelmiszerek

 

Régen sokkal kevesebb emésztési probléma fordult elő, és ez talán köszönhető volt annak is, hogy – hűtő hiányában – napi szinten fogyasztottak fermentált élelmiszereket az emberek. A fermentált ételek tele vannak hasznos, szervezetünk számára fontos baktériumokkal.

 

A fermentálás a sóval tartósítás ősi technikája. Nem csak káposztát savanyíthatunk tulajdonképpen, hanem gyakorlatilag bármit, a sárgarépától a cukkinin át az édesburgonyáig, virágokat, zöldfűszereket és magokat is. A zöldségek a savanyítás által nem csak könnyebben emészthetővé válnak, hanem hatékonyan segítik az emésztési folyamatokat. Fermentálás által olyan ízek és ízkombinációk bukkannak fel, melyek létezéséről mit sem sejtettünk eddig.

 

A fermentált zöldségek használata évezredes múltra tekint vissza. A boltban kapható tartósítószerrel kezelt savanyúságok köszönő viszonyban sincsenek velük.

 

A fermentált zöldségek fontos alkotóelemei lehetnek étrendünknek. A tejsavas erjedési folyamat során olyan élő probiotikus baktériumkultúrák alakulnak ki, melyek táplálják a bélflóránkat, a zöldségek sokkal könnyebben emészthetővé válnak a testünk számára, megőrizve vitamintartalmukat. Az erjesztésen átesett zöldségekben lévő tápanyagokat a testünk sokkal hatékonyabban fel tudja dolgozni, mint a nyers zöldségekben lévőket. A Kínai Orvoslás szerint „Amit meg tudunk emészteni, az tud felszívódni”.

 

A nyers zöldségek fogyasztásával az a probléma, hogy ugyan sok bennük a vitamin és az enzim, viszont nehezen emészthetőek, ezért a bennük lévő rengeteg tápanyag nem igazán tud beépülni a szervezetünkbe. Különösen igaz ez, ha emésztőrendszerünkkel nincs minden rendben.

A fermentálási folyamat során ráadásul a zöldségek vitamintartalma is emelkedik. Sokkal magasabb a savanyított káposzta C-vitamin tartalma, mint a nyers vagy a párolt káposztáé, emellett van benne B12-vitamin és folsav is. A C-vitamin mellett tehát más vitaminok és ásványi anyagok is sokkal nagyobb mértékben vannak jelen a savanyított zöldségekben, mint a nyers ételekben.

Olyan ízek alakulnak ki, amelyek a hétköznapok étkezéseit különleges ízekkel egészíthetik ki. Arról nem is beszélve, hogy nyersen némelyik zöldséget nem szívesen fogyasztjuk íze miatt. Fermentálással karakteresebb ízek alakulhatnak ki.

 

Kiválóan fermentálható a jégretek, a piros retek, a káposzta, vöröskáposzta, a sárgarépa, a cékla és a zeller is. A fermentáció során a zöldségek nehezen emészthető, gyakran puffadást okozó rostjai felpuhulnak. Nem bomlanak le a bennük lévő vitaminok, nyomelemek és egyéb hasznos anyagok.

 

 

Fermentációs folyamat

1. Első fázis: a levegőtől elzárt üvegben a növényen megtapadt baktériumok (Klebsiella és Enterobacter fajok) kezdik meg munkájukat. Ezek az egyébként nem túl jó hírű baktériumok azonban a maguk által termelt savas közegben elpusztulnak és átadják helyüket a Leuconostoc fajoknak.

 

2. Ezzel kezdetét veszi a fermentáció második fázisa. Ekkor már számottevő a tejsav mennyisége, ami egyben a Leucosnostoc fajok pusztulásával jár és megkezdődik a fermentáció harmadik fázisa, amit már a Lactobacillucok (Lactobacillus brevis, Lactobacillus Plantaris) végeznek.

 

3. A Lactobacillusok uralomra jutása a fermentáció harmadik és egyben végső fázisát jelenti. Ezek azok a Lactobacillusok, amiket oly gyakran emlegetnek manapság, mint probiotikumokat, azaz jótékony baktériumokat, amik óvják az egészséges bélflórát és a bélbe jutva nagyon hasznos anyagok bioszintézisében vesznek részt (pl. folsav és más vitaminok).

 

A lényeg, hogy fermentáció oxigénszegény környezetben kell, hogy történjék, mert másképpen a tejsavas erjedés nem indulhat meg. A valódi fermentált zöldségek savasságát tehát nem a hozzáadott ecet, hanem a fermentáció során képződő szerves savak adják.

 

Ajánlatok fermentálásra

Vékony szeletekre vágott zöldségeket (káposztát, céklát, piros- vagy fehér retket, zellert, hagymát, ízlés szerint csípős paprikát, gyömbért, borsot, fokhagymát) tisztára mosott befőttes üvegben fermentálhatunk. Rátegezve rakosgassuk az üvegbe, közben sózzuk. (1 kg zöldséghez 16 g sót használjunk.) Ha az üveg 80%-a tele, öntsük fel vízzel úgy, hogy a víz ellepje és az üveg 90%-ig tele legyen. Zárjuk le légmentesen ezután és tegyük sötét, hűvös, helyre egy hétre. Egy hét múlva a folyadék zavaros lesz, ez jelzi számunkra, hogy a fermentáció befejeződött és megkezdhetjük fogyasztani a benne lévő zöldségeket.

Nagyon értékes a fermentált zöldségek leve. Naponta iszogassuk, ahogy fogynak az üvegből a zöldségek.  

 

Fermentálhatunk csak káposztát, vagy csak retket is. Mindkettő önmagában is nagyon finom önálló ételként is.

A fermentálásnál arra ügyeljünk, hogy sérült, beteg növényi részeket ne rakjunk az üvegbe.

Készíthetjük úgy is, hogy a felvágott zöldséget egy nagyobb edénybe összekavarjuk a sóval és így tesszük az üvegbe. Hetente készíthetünk egy adagot, hogy mindig legyen asztalunkon ebből a nagyon egészséges ételből.

 

Tejérzékenység esetén a tejsavas erjesztésű növényi italok/ételek nyugodtan fogyaszthatóak, sőt kifejezetten ajánlottak, mivel az egészséges bélflórát is főleg tejsav- és bifidobaktériumok alkotják.

 


NEKED AJÁNLJUK
Ez történik a testeddel, ha rászoksz a citromos vízre!
  A citrom olyan, mintha egy hatalmas adagnyi életerő lenne becsomagolva, beleértve a C-vitamint, B-komplex vitaminokat, a kalciumot, a vasat, a...
TOVÁBB
Zöldből egy éjszaka alatt lesz piros: így színezik a szupermarket polcaira kerülő paradicsomokat!
  A tél nem a paradicsom szezonja, és ezt eleink jól tudták, ezért ilyenkor csak szárított formában vagy paradicsomléként eltéve fogyasztották ezt...
TOVÁBB
Igyunk bort, sört, pálinkát – de csak módjával
  Vajon tényleg van jótékony hatása a legnépszerűbb alkoholos italoknak, mint a sörnek, a bornak és a pálinkának?   Hosszas kutatások...
TOVÁBB
Az egészségtelen margarin
  Koleszterinmentessége miatt a margarin nem tekinthető egészséges élelmiszernek. Tévednek a margarinfogyasztók, amikor azt hiszik, hogy koleszterin...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
TOVÁBBI CIKKEK
A melatonin felelős a nyugodt és pihentető alvásért
  A melatonin egy természetes hormon, mely az ébrenléti és alvási ciklusainkat szabályozza....
Az egészségtelen margarin
  Koleszterinmentessége miatt a margarin nem tekinthető egészséges élelmiszernek. Tévednek...
A cukor okoz magas vérnyomást, nem a só!
  A közegészségügy és az orvoslás papagájként ismételgeti évtizedek óta azt a soha nem...
A gyömbér az egyik legjobb házi gyógyszer!
  Gyömbér nélkül a magyar konyha nem létezett! A legnagyobb gyömbérkereskedők a hunok...

Címkék