Az uborka élettani hatása jelentős. Legjobb hámozatlanul és nyersen fogyasztani. Kiváló gyulladásgátló és lúgosító, javítja a veseműködést és serkenti az emésztést, hasznát vehetjük a rák megelőzésében is. A termesztett zöldségek között dobogós helyet foglal el világszerte.
Egy ritkasággal is büszkélkedhet az uborka. Tartalmaz egy ritka, ám annál fontosabb antioxidánst, amely a szem egészségének fenntartásában kap szerepet.
10+1
1. Az uborka hidratálja és lúgosítja a szervezetet, mivel 95%-a víz.
2. Kiváló B-vitamin forrás.
3. Az uborka héja C-vitamint tartalmaz nagyobb mennyiségben és az aloéhoz hasonlóan bőrirritációra, leégés kezelésére kiválóan alkalmas.
4. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a szemre helyezve lehúzza a duzzanatot.
5. Elősegíti a méregtelenítést, miközben biztosítja a szervezet számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.
6. 30 másodpercre a nyelvünkre helyezve elűzheti a kellemetlen szájszagot, mivel elpusztítja azokat a baktériumokat, amik a szájban megtelepednek.
7. Az uborkában található 3 olyan vegyület (lariciresinol, pinoresinol, secoisolariciresinol), melyekről a kutatók anti-tumor tulajdonságot feltételeznek.
8. B-vitamin tartalmának köszönhetően másnaposság és fejfájás esetén is javasolt a fogyasztása.
9. Az uborka kiváló szilícium forrás, ezáltal elősegíti a csontok és a kötőszövetek megfelelő működését. Répa lével összekeverve csökkentheti a húgysavszintet, ami köszvény esetén igen előnyös lehet
10. Az uborka lé a benne lévő speciális hormonoknak és fitonutrienseknek köszönhetően kedvező lehet cukorbetegségben, magas vérnyomás és koleszterinszint esetén.
+1. Az uborka rendszeres fogyasztása elősegíti a fogyást, szinte mindenféle diétába könnyedén beépíthető, kalóriatartalma minimális.