Az orgona jótékony hatásáról már írtunk. Készíts szirupot, mely nem nagy ördöngösség, és egész évben hozzájuthatsz a következő szezonig.
Ezt a szirupot a fenyőrügy sziruphoz hasonlóan nem kell főzni, így a szervezet számára fontos, gyógyító hatóanyagok nem mennek kárba forralás hatására.
Az orgonavirág szirup hozzávalói
- 60 dkg kristálycukor,
- 40 dkg lecsipegetett orgonavirág (nem baj, ha némi zöld szár marad, de próbáljuk inkább tisztán csipegetni),
- 1 dl forralt, lehűtött víz,
- 2 l-es befőttesüveg.
Szórjunk az üveg aljára egy kis cukrot, majd egy sor orgonavirágot, egy sor cukrot, egy sor orgonavirágot, és megint egy sor cukrot. Ezt mindaddig ismételgessük, míg el nem fogy a cukor. A tetejére cukor kerüljön. A forralt, lehűtött vizet öntsük rá és kupakkal zárjuk le az üveget. Tegyük a konyha olyan részébe, ahol szemmel tudjuk tartani és nem feledkezünk meg róla. Minden nap rázzuk alaposan össze kb. 6 héten keresztül.
Néhány nap elteltével az orgonavirágok elszürkülnek, majd megbarnulnak.
6 hét után szűrjük le nem fém szűrővel, a virágokat is alaposan nyomkodjuk ki, hogy a lehető legtöbb szirupot nyerjük ki belőle és rakjuk hűvös sötét helyére. Tartósítószer nélkül sem romlik meg. Használhatjuk üdítő italok ízesítésére, citrommal, mentával, csorgathatjuk teába és ízesíthetünk akár pudingokat is vele.
A teljesen kinyomkodott virágokra öntsünk fél liter vizet, kicsit áztassuk, kavargassuk meg és abból a léből is jól nyomkodjuk ki, így kaphatunk egy nem túl tömény szirupot, melyet kevés citrommal ízesítve, már fogyaszthatunk is.
Forralt víz helyett használhatunk nagyon jó minőségű házipálinkát vagy vodkát is. Az alkohol még jobban kioldja a virágokban lévő hatóanyagokat. Ebben az esetben a szirup alkohol tartalma miatt óvatosan fogyasszuk és gyerekeknek ne adjunk belőle.