Érrendszerünk őre

 

Kóstoltad már a csicseriborsókrémmel vastagon megkent pirítóst? Ez az egyszerű, de nagyszerű növény csodákra képes.

 

Magas rosttartalmának köszönhetően megszünteti a székrekedést, gyakori menüként csökkenti a vér koleszterinszintjét, amivel megelőzhetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását. Kutatások igazolták azt is, hogy a benne lévő pektin visszafogja az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegeknek is kedvelt eledele. Magas fehérjetartalma miatt időseknek, sportolóknak egyaránt javasolt. Zsírban szegény, ezért a fogyókúrázóknak is előnyös étel.

 

Már az ókori görögök, rómaiak is szívesen fogyasztották, de gyógyászati hatásairól ekkor még nem tudtak, majd az egyiptomiak is termesztették. A csicseriborsó a XVIII. századtól feledésbe merült, azonban napjainkban az egészséges táplálkozás hívei ismét előszeretettel helyezik étkezőasztalaikra.

 

 

Készíthető belőle főzelék, leves, fasírt, keverhetjük salátába, de a legnépszerűbb és a legfinomabb a csicseriborsókrém, melynek nagyszerű az íze! Felhasználása előtt, legalább 8-10 óráig hideg vízben kell áztatni, így jelentősen lerövidül a főzési ideje.

  

Konzervként viszonylag drága, de száraz formában már nagyon sok helyen olcsón kapható.

  

Csicseriborsókrém készítése

   

Hozzávalók

 

15 dkg száraz csicseriborsó,

10 dkg szezámmag,

2-3 gerezd fokhagyma,

1 db citrom leve,

ízlés szerint só,

kevés olívaolaj.

 

Elkészítés

 

A csicseriborsót beáztatjuk éjszakára. Másnap sós vízben puhára főzzük.

A szezámmagot egy kevés olívaolajjal aprítógépben pépesre őröljük.

Amikor már puhára főtt a csicseriborsó, leszűrjük, és az aprítógépbe tesszük a szezámmagos péppel együtt.

A levét ne öntsük ki! Még jól jöhet aprításnál, ha túlságosan sűrű a krém.

Aprításnál hozzáadjuk a fokhagymát, sóval és a citrom levével ízesítjük. Ha túl sűrűre sikerült, akkor adhatunk hozzá egy keveset a főzővízből.

Csomómentes, lágy masszát kell, hogy kapjunk.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A bambusz az egyik legértékesebb gyógynövényünk a világon
  A bambusz már hazánkban is egyre népszerűbb és nagyon jól hasznosítható az élet szinte minden területén.     A bambusz az egyik legértékesebb növény...
TOVÁBB
A cékla nyersen fogyasztva csökkenti a vérnyomást
  Egy pohár céklalével gyorsan és hatékonyan csökkenthető a vérnyomás. Artériás hipertóniában szenvedő betegek már napi két pohár céklalével...
TOVÁBB
A jellegzetes adventi fűszerek gyógyító hatása
  A mézeskalácsok, apró karácsonyi sütemények fűszereinek jellegzetes illata hozzátartozik az adventi várakozás időszakához. A fahéj, az ánizs, a...
TOVÁBB
Fürjtojás – élet, erő, egészség
  A szükséges vitaminok, aminosavak, ásványi anyagok, hiánya romló egészségi állapothoz és különböző betegségek kialakulásához vezet. A fürjtojás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
Digitális kábítószer! - Zombivá teszi a gyereket a tablet és az okostelefon?
  A New York Post egyik cikke szerint igen, és ezt alátámasztják egy valós...
TOVÁBBI CIKKEK
A szerecsendió meglepő előnyei
  A szerecsendió egy olyan fűszer, amely hosszú távon fogyasztva rendkívüli...
Egyszerűbb bevenni egy szem gyógyszert, mint megfőzni egy gyógyteát!
  Koncentráljunk az egészségre! A tudatosság alapja az egészséges állapot felé, ha arra...
Hogyan kerül akrilamid a krumpliba
    Csökkenteni kell az élelmiszerekben a rákkeltő akrilamid mennyiségét – a december...
Vitamin, amely megtámadja és szelektíven öli meg a rákos sejteket
      Az orvostudomány teljes gőzzel dolgozik azon, hogy kifejlessze, megtalálja a...

Címkék