Érrendszerünk őre

 

Kóstoltad már a csicseriborsókrémmel vastagon megkent pirítóst? Ez az egyszerű, de nagyszerű növény csodákra képes.

 

Magas rosttartalmának köszönhetően megszünteti a székrekedést, gyakori menüként csökkenti a vér koleszterinszintjét, amivel megelőzhetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását. Kutatások igazolták azt is, hogy a benne lévő pektin visszafogja az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegeknek is kedvelt eledele. Magas fehérjetartalma miatt időseknek, sportolóknak egyaránt javasolt. Zsírban szegény, ezért a fogyókúrázóknak is előnyös étel.

 

Már az ókori görögök, rómaiak is szívesen fogyasztották, de gyógyászati hatásairól ekkor még nem tudtak, majd az egyiptomiak is termesztették. A csicseriborsó a XVIII. századtól feledésbe merült, azonban napjainkban az egészséges táplálkozás hívei ismét előszeretettel helyezik étkezőasztalaikra.

 

 

Készíthető belőle főzelék, leves, fasírt, keverhetjük salátába, de a legnépszerűbb és a legfinomabb a csicseriborsókrém, melynek nagyszerű az íze! Felhasználása előtt, legalább 8-10 óráig hideg vízben kell áztatni, így jelentősen lerövidül a főzési ideje.

  

Konzervként viszonylag drága, de száraz formában már nagyon sok helyen olcsón kapható.

  

Csicseriborsókrém készítése

   

Hozzávalók

 

15 dkg száraz csicseriborsó,

10 dkg szezámmag,

2-3 gerezd fokhagyma,

1 db citrom leve,

ízlés szerint só,

kevés olívaolaj.

 

Elkészítés

 

A csicseriborsót beáztatjuk éjszakára. Másnap sós vízben puhára főzzük.

A szezámmagot egy kevés olívaolajjal aprítógépben pépesre őröljük.

Amikor már puhára főtt a csicseriborsó, leszűrjük, és az aprítógépbe tesszük a szezámmagos péppel együtt.

A levét ne öntsük ki! Még jól jöhet aprításnál, ha túlságosan sűrű a krém.

Aprításnál hozzáadjuk a fokhagymát, sóval és a citrom levével ízesítjük. Ha túl sűrűre sikerült, akkor adhatunk hozzá egy keveset a főzővízből.

Csomómentes, lágy masszát kell, hogy kapjunk.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Ezért egyél sok lilahagymát
  A lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Rengeteg betegségtől óvod meg magad, ha...
TOVÁBB
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.   Az újhagyma fogyasztása...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...
A B13-vitamin, vagyis az orotsav nagyobb dózisban orvosságként fejti ki hatását!
  A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely alig ismert, ennek ellenére részt...

Címkék