Érrendszerünk őre

 

Kóstoltad már a csicseriborsókrémmel vastagon megkent pirítóst? Ez az egyszerű, de nagyszerű növény csodákra képes.

 

Magas rosttartalmának köszönhetően megszünteti a székrekedést, gyakori menüként csökkenti a vér koleszterinszintjét, amivel megelőzhetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását. Kutatások igazolták azt is, hogy a benne lévő pektin visszafogja az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegeknek is kedvelt eledele. Magas fehérjetartalma miatt időseknek, sportolóknak egyaránt javasolt. Zsírban szegény, ezért a fogyókúrázóknak is előnyös étel.

 

Már az ókori görögök, rómaiak is szívesen fogyasztották, de gyógyászati hatásairól ekkor még nem tudtak, majd az egyiptomiak is termesztették. A csicseriborsó a XVIII. századtól feledésbe merült, azonban napjainkban az egészséges táplálkozás hívei ismét előszeretettel helyezik étkezőasztalaikra.

 

 

Készíthető belőle főzelék, leves, fasírt, keverhetjük salátába, de a legnépszerűbb és a legfinomabb a csicseriborsókrém, melynek nagyszerű az íze! Felhasználása előtt, legalább 8-10 óráig hideg vízben kell áztatni, így jelentősen lerövidül a főzési ideje.

  

Konzervként viszonylag drága, de száraz formában már nagyon sok helyen olcsón kapható.

  

Csicseriborsókrém készítése

   

Hozzávalók

 

15 dkg száraz csicseriborsó,

10 dkg szezámmag,

2-3 gerezd fokhagyma,

1 db citrom leve,

ízlés szerint só,

kevés olívaolaj.

 

Elkészítés

 

A csicseriborsót beáztatjuk éjszakára. Másnap sós vízben puhára főzzük.

A szezámmagot egy kevés olívaolajjal aprítógépben pépesre őröljük.

Amikor már puhára főtt a csicseriborsó, leszűrjük, és az aprítógépbe tesszük a szezámmagos péppel együtt.

A levét ne öntsük ki! Még jól jöhet aprításnál, ha túlságosan sűrű a krém.

Aprításnál hozzáadjuk a fokhagymát, sóval és a citrom levével ízesítjük. Ha túl sűrűre sikerült, akkor adhatunk hozzá egy keveset a főzővízből.

Csomómentes, lágy masszát kell, hogy kapjunk.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A japán lonc is gyógynövény
  A japán lonc (Lonicera japonica) illata egyedülálló, egyre többen termesztik kertjükben, azt azonban kevesen tudják, hogy milyen...
TOVÁBB
Mielőtt kidobnád a cseresznye- és a meggy szárát, ismerd meg jótékony hatásait
  Gondolnád, hogy a cseresznye- és a meggy szárából gyógyteát lehet készíteni?   Érik a cseresznye, érik a meggy, megkezdődött a szezon. A meggyszár...
TOVÁBB
Az anyósnyelv gyógyhatása
  Az anyósnyelv, vagy szobai tigrislevél (Sansevieria trifasciata) egy szobanövény, mely a liliomfélék családjába tartozik. Felfelé nyújtózó,...
TOVÁBB
Az akácvirág a gyomorégés és a gyomorsav túltengés természetes gyógymódja
  Sokan a gyomorégést egyszerűen csak múló problémának tekintik, amely ugyan kellemetlen, de a gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyomorsav...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára...

Címkék