Bársonyvirágot, avagy büdöskét a kertedbe

 

A bársonyvirágot, vagy más néven a büdöskét szinte mindenki ismeri. Egyre elterjedtebb egynyári virág, szinte kihagyhatatlan szereplője a vidéki kerteknek. Igénytelenségének és szívósságának köszönheti népszerűségét.

 büdöske, bársonyvirág, fertőtlenítő, sebgyógyulásra, antibakteriális

A különféle betegségekkel szemben ellenálló, jól tűri a tűző napot és a szárazságot, nem igényel különösebb gondozást.

Egyéb elnevezései: borsola, büdös rózsa, szerelemfű.

 

Amerika melegebb részeiről származik, de kerti virágként a világ nagy részén elterjedt. Európába a 16. század közepétől termesztik. A 18. századra a magyar kertekben is általánosan elterjedt, bár erős szaga miatt közönségesnek bélyegezték és mérgezőnek tartották.

Az afrikai törzsek a növény virágával a köhögést, mumpszot és hasonló problémákat kezelik. Ezen kívül használják még dohányízesítőként és a tyúkok etetésére is.

 

A büdöskék virágszirmait gyógyteák, saláták, köretek ízesítésére használhatjuk. Helyettesíthetjük vele a sáfrányt színe miatt.

 

Dr. Zelenyák János – A gyógynövények hatása és használata c. 1908-ban kiadott könyvében a bársonyvirágról ezt írja: "Használata: A bársonyvirág levele, virága és magva, teának (cukor nélkül) főzve és naponkint 2 csészével használva, vérfolyást és erős hasmenést szüntet.  Levele, virága és magva, teának (cukor nélkül) főzve és naponkint 2 csészével használva, vérfolyást és erős hasmenést szüntet."

 

A bársonyvirág olaj

A büdöske olaja nem annyira illatos, mint más aromás illóolajok, azonban erős antimikrobiális, fertőtlenítő és fertőzés-ellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A büdöske virágának és levelének gőz-desztillációjával készült olaj egyik legfontosabb anyaga az ocimén, a valeriánsav és a tageton.

A büdöske olaj más népszerű illóolajokkal keverhető, mint például a ylang-ylang-, a szantálfa-, a levendula- és a geránium olajjal is.

 

A bakteriális fertőzésekkel is felveszi a harcot

Mivel az olaj erős és természetes antibakteriális anyag, ezért mindenféle fertőzéssel felveszi a harcot, amelyet kórokozók és baktériumok okoznak. Fertőtlenítő hatása révén, használatával gyorsabban gyógyulnak a baktérium okozta bőrfertőzések.

A büdöske olaja felgyorsítja a sebgyógyulást és gátolja a biotikus növekedést a sebekben.

 

 

Levegő általi fertőzések

A büdöske olaj a lakás levegőjét is fertőtleníti. Ehhez keverjünk néhány csepp olajat meleg vízbe, és hintsük be vele a lakást. Ha valamelyik családtag bakteriális fertőzéssel fekszik otthon, akkor ez a leghatékonyabb módszer a levegőben lévő baktériumok elpusztítására.

 

Az olaj ellazítja a feszült idegeket és izmokat

Az olajos masszázzsal, vagy fürdővízbe kevert olajjal enyhíthetőek az izomgörcsök és az izomfájdalmak, csökkenthető a szorongás és a düh.

 

Távol tarthatja a rovarokat

A büdöske olaj erős parazita-ellenes hatású, ezért távol tarthatóak vele a bogarak és olyan rovarok, mint a tetű, szúnyog és poloska. Ezen kívül csökkenti a rovarcsípések általi fájdalmat és duzzanatot is. Még az olyan gyakori kártevők is távol tarthatóak vele, mint a hangyák és a termeszek.

 

Bársonyvirágot a gyümölcsösbe és a veteményesbe

A kisvirágú (alacsony) büdöske illóolaja révén elűzi, elpusztítja a káros baktériumokat, férgeket, gombákat, egyéb talajlakó kártevőket és védi a gyümölcsfákat is levéltetű-invázió esetén. Főleg paradicsommal és uborkával összeültetve ajánlott.

Nagyon jól tartható virágládákban és erkélyeken is.

A gyökérgubacs fonálféreg egyike a legszélesebb körben fertőző kártevőknek. A büdöske gyökérzetének mikrobaközösségéből a talajba kiválasztódott tiofén vegyületek fonálféreg, rovarirtó, antivirális és citotoxikus hatásúak.

A büdöske védelmet nyújt egyes évelő gyomokkal szemben is, úgy, mint a salátaboglárka, podagrafű, kerek repkény, tarackbúza, mezei szulák és a mezei zsurló.

 

Intelmek a büdöske olaj használatával kapcsolatban

Várandós vagy szoptatós anyák beszéljenek kezelőorvosukkal használata előtt.

 

 

fertőtlenítő

 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Egy növény, amely még 70 fölöttieknél is javítja a szemet, erősíti a látást és csökkenti a szemnyomást
  Tudományosan bizonyították, hogy a szemvidító fű csodát tesz a szem betegségeivel akkor is, ha egy fertőzésről van szó vagy idősebbeknél felmerülő...
TOVÁBB
Minden lakásban ott kellene lennie ezeknek a cseppeknek
  A teafa olaja rendkívül hasznos, ezért minden lakásban kötelezően kellene tartani, mivel gomba-, baktérium- és vírusölő, fertőzést gátló, hegesítő,...
TOVÁBB
Ezüst-kolloid – a legerősebb természetes antibiotikum
  Nem is olyan rég egy amerikai orvos nyilvánosságra hozta az ezüstkolloiddal történő kezeléseinek eredményeit. Az otthoni kutatást már körülbelül 11...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék