A szelén élettani hatásai

 

A szelén nélkülözhetetlen ásványi anyag, antioxidáns. A szelén igen sokoldalú szerepet tölt be életünkben, hiszen nélkülözhetetlen a növekedéshez, a termékenységhez, a máj működéséhez, a haj és a bőr karbantartásához, és a látáshoz. A szelén lassítja a szövetek öregedését továbbá szerepe van a mérgező hatású higany és arzén megkötésében is.

 

szelén, vitaminok, ásványi anyagok, egészséges életmód, betegségekre

Szervezetünkben csak nagyon kis mennyiségben fordul elő. Ennek ellenére szinte minden sejtünkben ott van, de nagyobb részt a vesében, májban, lépben, hasnyálmirigyben és a herékben halmozódik fel. Bizonyos mennyiséghez hozzájuthatunk az elfogyasztott táplálékból, vegyes táplálkozás esetén fedezni tudjuk a szervezet szelénigényét.

 

A táplálék szeléntartalma attól függ, hogy milyen mennyiségben tartalmazott szelént a talaj ott, ahol a növény termett vagy ahol az állatok legeltek. Nálunk a termőtalaj szeléntartalma igen alacsony.

 

Részben önmagában is antioxidáns, másrészt viszont létfontosságú szerepet játszik egy bizonyos enzim, a glutation-peroxidáz nevű enzim működésében, amely védőhatást fejt ki a szervezetbe kerülő mérgekkel szemben. A glutation-peroxidáz antioxidáns hatású, tehát védelmet biztosít a káros szabadgyökökkel szemben, így segít megelőzni bizonyos rákos megbetegedéseket, szív–és érrendszeri problémák kialakulását, vagy például a szürkehályog kialakulásának kockázatát. Az említett enzim révén a szelén az immunrendszer valamennyi összetevőjére hatással van, ide értve a fehérvérsejtek termelését és aktivitását és a csecsemőmirigy működését is.

 

A szelén csökkentheti a szívinfarktus kockázatát, mivel gátolja az erekben a vérrögképződést valamint növeli a HDL, a „jó” koleszterin arányát a „rossz” koleszterinnel szemben.

Szükséges a hasnyálmirigy működéséhez és a szövetek rugalmasságához. Csökkenti a haj korpásodását is.

A szelén E-vitaminnal együtt erősebben fejti ki hatását az egészséges szívműködés biztosítására és az antitestképzésre; reumás ízületi gyulladásra, gyulladáscsökkentésre, pikkelysömör vagy ekcéma tüneteinek enyhítésére.

A szelén felel az egészséges férfispermiumok létrehozásáért és a prosztatamirigy működéséért.

 

A szelén természetes forrásai

Főként a tengeri állatok húsa, a teljes kiőrlésű gabonafélék, belsőségek, mint a vese és a máj, kesudió, dió, rizs, napraforgómag, szárnyasok húsa, vörös húsok, tojás, tej, hüvelyesek és nem utolsó sorban a bor tartalmazza a biológiai hasznosulás szempontjából is jelentős mennységben. A tápcsatornából jó hatásfokkal szívódik fel, ennek mértéke átlagosan 50-70%. A felszívódást a fehérjében gazdag táplálkozás elősegíti, vagyis azon táplálékok, amelyek magas fehérjetartalmúak. A szelén és az E-vitamin kölcsönösen erősítik egymás jótékony hatását, míg a szelén hatásait gátolja a kén, az ezüst és az arzén. A napi szelénszükséglet meghatározása mai napig nem egységes, az Amerikai Egyesült Államokban az elfogadott RDA érték 0.05-0,07 mg. A szelénre vonatkozó anyagcseretolerancia szűk határok között változik, vagyis a szükséges mennyiség és a toxikus küszöbérték igen közel vannak egymáshoz.

 

Kik számára ajánlott a szelén-kiegészítés?

●  Crohn-betegség (regionális bélgyulladás) esetén, illetve minden egyéb olyan emésztőrendszeri probléma miatt, amikor a szelén felszívódása nem megfelelő,

●  azok számára, akik hosszantartó súlyos gyulladással és fertőzéssel járó betegségben szenvednek, mert ez az állapot lecsökkenti a szelén mennyiségét a szervezetben,

●  jódhiány esetén is hasznos lehet, mert a kutatások szerint a szelénhiány tovább rontja a jód-hiány következményeit, továbbá a szelén védelmet nyújthat a golyva (pajzsmirigy-megnagyobbodás) ellen is.

 

A szelén és egyes betegségek összefüggései

●  Egyes tanulmányok szerint bizonyos rákbetegségek (tüdő-, vastagbél- és prosztatarák) előfordulása és az ebből eredő halálozási arány kisebb azoknál az embereknél, akiknek a vérében magasabb a szelén szintje.

●  A nem melanómás bőrrák előfordulása jelentősen magasabb az Egyesült Államok azon régióiban, ahol alacsony a talaj szeléntartalma.

 

 

●  A kutatók szerint a szelén két módon csökkenti a rák kockázatát: egyrészt, mint antioxidáns megvédi a sejteket a szabad-gyökök károsító hatásától, másrészt segít megelőzni illetve lassítani a tumor növekedését, mivel az immunrendszer működését serkenti és gátolja a daganatot ellátó véredények fejlődését.

●  A szelénnek a szívbetegségek (szívkoszorúér-betegség) megelőzésében is szerepe lehet, mert azok közé az antioxidánsok közé tartozik, melyek gátolják a rossz LDL koleszterin oxidációját.

●  Kutatások kimutatták, hogy a rheumatoid arthritisben szenvedők vérében kisebb a szelén mennyisége, ezért feltehetően állapotuk javítható szelén-kiegészítéssel, bár ennek pontos megállapításához további kutatások szükségesek.

●  HIV/AIDS betegség esetén a rossz felszívódás miatt számos fontos tápanyag, beleértve a szelén mennyisége is csökken a szervezetben. A szelénhiány pedig tovább rontja az immunrendszer működését, ami miatt fokozódik a betegség előrehaladása. A HIV-vírus szelént is használ a szaporodáshoz, ami tovább csökkenti a szelén szintjét, ezért fontos, hogy a betegek szelén-kiegészítést kapjanak, melyet az orvos felírhat nekik, és a táplálkozással is ügyelni kell a szükséges bevitelre.

 

A szelén-túladagolás következményei

Ha a vérben a szelén mennyisége túl magas (meghaladja a 100 mcg/decilitert), az szelenózist okozhat, melynek tünetei a gyomor-bélrendszeri panaszok, hajhullás, fehér foltok a körmön, fokhagyma szagú lehelet, fáradtság, ingerlékenység és enyhe idegkárosodás.

 

 

egészséges életmód

 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
D-vitamin, nők és koleszterin
  Amikor valaki meghallja a diagnózist, miszerint magas a koleszterin szintje, azt gondolja, hogy ez valami veszélyes dolgot jelent. Pedig csupán...
TOVÁBB
A magnéziumhiány figyelmeztető jelei
  Nagyon sok ember még mindig nem érti a magnézium fontosságát, holott tisztában vannak például a kalcium- és a vaspótlás lényegességével is. Ennek ellenére...
TOVÁBB
A C-vitamin hiány 10 tünete, amelyre oda kell figyelni!
  Az orvosok szerint nem csak akkor hasznos a C-vitamin, mikor meg vagy hűlve, vagy az influenza ledöntött a lábadról, hanem számos élettani...
TOVÁBB
A B-vitaminok lassítják az időskori szellemi hanyatlást
   A nagy dózisban, naponta szedett B-vitaminok jelentősen lassítják idős embereknél a szellemi hanyatlást, és az Alzheimer-kór ellen is bizonyos...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék