Fekete berkenye avagy az arónia gyógyító hatásai

 

Ennek a csodagyümölcsnek igen magas a gyümölcscukor-, pektin-és csersavtartalma, rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő.

 berkenye, fekete berkenye, szemgyulladás, rákmegelőzés, vastagbélrák, gyulladáscsökkentő, cukorbetegség, szívbetegség, ízületi gyulladás, vércukorszint csökkentése, megfázásra, influenza ellen, antioxidáns, gyomorproblémák, gyomorfekély, hasmenés, magas vérnyomásra, koleszterinszint csökkentése, sejtkárosodás, gyakori vizelési inger, E.coli, húgyúti fertőzés

A gyümölcs származási helye az Amerikai Egyesült Államok és Kanada keleti része. Különleges biológiai értékeit felismerve az 1970-es évek végétől egyre nagyobb területeket ültettek be vele Németországban is. Kevésbé ismert neve az arónia.

 

A fekete berkenye nyersen nem igazán fogyasztható mivel rendelkezik egy kissé fanyar, összehúzó ízzel. E miatt az íz miatt az angolszászok „chokeberry”-nek, vagyis „fojtogató bogyó”-nak hívják. A madarak körében azonban nagyon kedvelt táplálék, mivel ők nem érzik azt az összehúzó (adstringens) ízt.

Ha lét szeretnénk nyerni belőle, akkor először fagyasszuk le és édesítsük a kellemesebb ízhatás érdekében.

 

A fekete berkenye élettani hatásai

A fekete berkenyének mindenekelőtt rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő, illetve megelőző hatását kell kiemelnünk, de rendkívül hatékony kiegészítő kezelést jelent a cukorbetegek számára is.

Az utóbbi évtizedek kutatásai egyértelműen bizonyították, hogy a legtöbb „népnyomorító és pusztító” civilizációs betegséget (szívinfarktus, rák, cukorbetegség, keringési betegségek, anyagcsere-betegségek) a gyulladásos folyamatok indukálják. A fekete berkenye kiemelkedően magas polifenol-és flavonoidtartalma megköti a gyulladásgátló markereket (például a ciklooxigenázét, illetve a TNF-alfát). Ezen kívül blokkolja azt az enzimet, amely annak az arachidonsavnak a képződéséhez vezetne, amely mindenfajta gyulladás előidézője.

 

Oroszországban a népi gyógyászat hosszú idők óta sok mindenre ható házi szerként használta a fekete berkenyét. Elsősorban bél- és bőrbetegségek, húgyúti fertőzések és magas vérnyomás esetén alkalmazták. Szovjetunióban már az 1950-es években intenzív kutatások folytak a fekete berkenyével, mert nem csak az derült ki, hogy segít eltávolítani a szervezetből a nehézfém-szennyeződéseket, hanem a sugársérült betegekre is kiváló gyógyító hatással volt. Így nem csak lét, hanem klinikailag hatásos port és tablettát is előállítottak belőle.

 

Sikeres klinikai felhasználását a következő kórképekben dokumentáltak:

Bélbetegségek, savhiányos gyomorhurut, máj-és epebetegségek, bőrbetegségek, allergiás tünetképek, cukorbetegség, gyermekbetegségek (skarlát, kanyaró), magas vérnyomás és minden egyéb szív-, ér megbetegedés, véralvadási zavarok, trombózisok, húgyúti fertőzések, pajzsmirigykórképek, kemoterápiás kezelésben lévő betegek állapot- és életminőség javítása, vaksággal fenyegető szemvízgyulladás (uveitis).

 

 

Összegezve az elmúlt évtizedek tapasztalatait, le lehet szögezni azt, hogy ez a rendkívül magas tápértékű vadgyümölcs nem véletlenül került az orvosi figyelem középpontjába. Gyógyító értékét magas P-vitamin (flavonoid), vízben oldódó B1-, B2-, B6-, B9-, B12-, C- és H-vitamin tartalmának, zsírban oldódó A-, E- és K-vitamin provitamin-tartalmának és összességében kiemelkedően magas, a sejteket a pusztulástól védő szabadgyök-fogó kapacitásának köszönheti.

 

Milyen betegségekben segíthet a fekete berkenye?

●   Hatékonyan csökkenti a gyakori vizelési ingerrel és fájdalommal járó gyulladásokat. Megelőzi az E.coli baktérium okozta fertőzés kialakulását, mely magas kínasav tartalmának köszönhető.

●   A fekete berkenye hasznos a keringési rendszer számára is, mivel hatóanyagai csökkentik a gyulladásokat, magas antioxidáns tartalmával védi a szívet és az ereket a sejtkárosodástól, csökkenti a magas vérnyomást és a káros koleszterinszintet.

●   A fekete berkenye antioxidánsai védik a gyomrot. Segítségével kezelhetők a gyomorproblémák, mint a gyomorfekély vagy a hasmenés.

●   Harcol a baktériumok és a vírusok ellen is a fekete berkenye, fokozza a szervezet ellenálló képességét. Aki rendszeresen fogyaszt fekete berkenyét, annak a megfázás és az influenza nem jelent gondot.

●   Kutatások kimutatták, hogy a fekete berkenye nem emeli meg a vércukorszintet, sőt. Fogyasztása csökkenti a cukorbetegség szövődményeinek kockázatát is, ezért a betegség megelőzéséhez és kezeléséhez egyaránt érdemes fogyasztani.

●   A gyulladások megszüntetésével a fekete berkenye csökkenti a krónikus betegségek (cukor-, szívbetegség, ízületi gyulladás) kockázatát.

●   Rákmegelőzésben a kutatások elsősorban vastagbélrák elleni hatékonyságát mutatták ki.

●   Hatékony gyógyhatása a szem védelmében is. Magas béta-karotin tartalma miatt a fekete berkenye védi a szem egészségét, csökkenti a szürkehályog kockázatát. A zeaxantin és a lutein révén megelőzi a makula degenerációt és szemgyulladás ellen is hatékony.

 

gyulladáscsökkentő

Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
Egy keverék, mely elpusztítja az összes betegséget
  A cékla, sárgarépa és az alma leve összekeverve egy mágikus ital, amely világszerte csodálatos egészségügyi hatással rendelkezik!   Különféle...
TOVÁBB
Egy igénytelen fa gyümölcse kezeli a rákot
  Az eperfa igénytelen és sokat terem. Az eperfa levelét, ágát és kérgét is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. Készíthetünk belőle lekvárt,...
TOVÁBB
A magyar népi gyógyászat legnagyobb titka a kövirózsa
  A kövirózsa népi gyógyászatunk egyik legalapvetőbb gyógynövénye. Már az ókor óta ismerjük és használjuk különféle gyógyászati célokra.   A...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék