Egy egyszerű és olcsó vitaminbomba

 

A retek főként tavaszi csemegeként számon tartott zöldség, de magas vitamintartalma miatt az őszi és a téli hónapokban is nagyon hasznos lehet szerveztünk számára.

 

Bár a retek szezonja inkább tavaszra tehető, mégis az őszi hónapokban is beszerezhető, olcsó zöldségről van szó, mely tökéletes kiegészítője lehet táplálkozásunknak.

 

Legismertebb a piros, apró csomóban kapható hónapos retek, de a hosszú fehér jégcsapretek, és a fekete gömbölyű változat is elterjedt. Jó tudni, hogy a hónapos retek zsenge levele is fogyasztható, jó kiegészítője lehet salátánknak. A retek remek hozzávaló szendvicshez és salátához egyaránt, és sokféle jótékony hatással lehet szervezetünkre.

 

 

Tavasszal és az őszi hónapokban is kiváló vitaminforrás lehet a retek, kifejezetten sok C-vitamint tartalmaz, így rendszeres fogyasztásával immunrendszerünket erősíthetjük. Sok rostot, és B-vitamint is tartalmaz, jó kiegészítője lehet egy diétának is. Megfázás, influenza és emésztési problémák ellen is bevethető. A retek illóolajai serkentik az epetermelést, jótékony hatással vannak a máj és az epehólyag működésére. Gyakori fogyasztása még az epekőképződés megelőzése érdekében is ajánlott. Egyébként fekete retek és méz keverékéből természetes köhögéscsillapító szert állíthatunk elő egyszerűen, melyről ITT bővebben tájékozódhatsz.

 

A sok pozitív élettani hatása ellenére, krónikus fekély-, és epebetegségek esetén fogyasztása nagy mennyiségben nem ajánlott. És bár alapvetően az emésztési rendszert pozitívan befolyásolja, gyomorégés esetén a retket inkább hagyjuk ki étrendünkből. 

 


NEKED AJÁNLJUK
A bambusz az egyik legértékesebb gyógynövényünk a világon
  A bambusz már hazánkban is egyre népszerűbb és nagyon jól hasznosítható az élet szinte minden területén.     A bambusz az egyik legértékesebb növény...
TOVÁBB
A cékla nyersen fogyasztva csökkenti a vérnyomást
  Egy pohár céklalével gyorsan és hatékonyan csökkenthető a vérnyomás. Artériás hipertóniában szenvedő betegek már napi két pohár céklalével...
TOVÁBB
A jellegzetes adventi fűszerek gyógyító hatása
  A mézeskalácsok, apró karácsonyi sütemények fűszereinek jellegzetes illata hozzátartozik az adventi várakozás időszakához. A fahéj, az ánizs, a...
TOVÁBB
Fürjtojás – élet, erő, egészség
  A szükséges vitaminok, aminosavak, ásványi anyagok, hiánya romló egészségi állapothoz és különböző betegségek kialakulásához vezet. A fürjtojás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
Digitális kábítószer! - Zombivá teszi a gyereket a tablet és az okostelefon?
  A New York Post egyik cikke szerint igen, és ezt alátámasztják egy valós...
TOVÁBBI CIKKEK
A szerecsendió meglepő előnyei
  A szerecsendió egy olyan fűszer, amely hosszú távon fogyasztva rendkívüli...
Egyszerűbb bevenni egy szem gyógyszert, mint megfőzni egy gyógyteát!
  Koncentráljunk az egészségre! A tudatosság alapja az egészséges állapot felé, ha arra...
Hogyan kerül akrilamid a krumpliba
    Csökkenteni kell az élelmiszerekben a rákkeltő akrilamid mennyiségét – a december...
Vitamin, amely megtámadja és szelektíven öli meg a rákos sejteket
      Az orvostudomány teljes gőzzel dolgozik azon, hogy kifejlessze, megtalálja a...

Címkék