Az allergiát a vegyi anyagok okozzák nem a parlagfű!

 

A parlagfüvet, vagy más néven ambróziát valamikor az istenek eledelének tartották. Ha már levágtuk, irtottuk, szárítsuk meg, vagy rakjuk fagyasztóba.

Becsüljük meg és fordítsuk egészségünk védelmére ezt a károsnak kikiáltott csodanövényt.

 parlagfű, nyugtató, fertőtlenítő, köszvényre, ízületi gyulladásokra, hugysavszint, depresszióra, komorságra, tüdőbetegség, hörghurutra, hurutos köhögés, légzésnyugtató, légzéskönnyítő, nyirokrendszer, immunrendszer erősítő, nyirokmirigy, vesegyulladásra, epekőre, vízhajtó, húgyhólyag, daganatos betegségek, béldaganat, bélmozgás fokozása, bélgombásodás, torokgyulladás, mandulagyulladás, hangszálgyulladás, rekedtségre, orrpolip, székrekedés, rovarcsipés

Részlet az Amerikai indián gyógynövénykönyv-ből (kivonat), mely felsorolja az érveket a parlagfű mellett, több indián törzstől eredő közlések alapján. Nézzük, hogy a növény mely részeit kell a tünetek kezelésére, gyógyításra használni.

 

Akadozó havi vérzés: teája, ivásra és lemosásra, zúzott gyökere borogatásra

Apróbb bőrkiütések: levélfőzete

Aranyérre, vérző végbélre: levél és hajtás-tea, zúzat- pép, borogatás

Csalánkiütésre: levél-lé, pép

Csökkenti a köhögést: a melegített levélpépje mellre borogatásnak

Csuklófájás: melegített levelekkel való borogatás

Duzzanat: borogatás, - levéltea

Erősítő: teája

Fájások borogatására: zúzat, pép

Fejbőr korpásodásra: tea öblítőnek

Fejbőr, egyéb betegségeire: teája

Fertőtlenítésre: növény leve, teája

Fogfájásra: borogatás zúzott gyökérrel

Gennyes sebekre: levél főzetet

Gyomorgörcs: levéltea

Hányingerre: levélpép borogatás

Hánytató: levél és hajtástea

Hasfájás: borogatás, levél és hajtástea

Hasgörcs: hajtás és levéltea

Hashajtó: levél és hajtástea

Hasmenés, hányás ellen: növény fiatalabb hajtásaiból készült tea

Hasmenésre és bélvérzésre: növény zúzata, tea

Ideggyengeség: nyers gyökér rágása

Izomműködésre, izomgörcsre: termésének zúzata

Megfázásra, lázra: egész növény főzete jó

Méhlepény eltávolításának könnyítése: tea

Menstruációs fájásokra: zúzott gyökér-tea és borogatás

Menstruációs vérzés szabályozására: zúzott levele, gyökere - borogatás, tea

Nehéz szülés esetén: teája

Rovarcsípés: fiatal levél-lével a bőrt bedörzsölni

Sebek lemosására: tea

Székrekedés: hajtás és levéltea

Szembetegségre: pép, zúzat ázata, borogatás

Szívre, agyvérzésre: gyökérből főzött tea

Tüdőgyulladásra: levél-pép

Véres- gennyes széklet: levél és hajtás-tea

Vérmérgezés megelőzésére és ellene és esetén: levél pépje

Vérzékenységre: levél, és hajtás tea

Vérzéselállítás: levél és felső hajtás-tea

Zúzott, horzsolt sebekre: egész növényből készült tea-lemosás

 

Ugyanígy használták az állatok gyógyítására is.

 

Parlagfű pálinka készítése

10 db 10 cm-es parlagfű (gyökérrel együtt jól lemosva) fél liter vodkába vagy házi pálinkába áztatva egy hétig. 3-cent naponta és nincs allergia!

 

A fű feldolgozása és tárolása

A szedésnél célszerű vágó szerszámot (kés, olló) alkalmazni. Lehetőleg, a zsenge hajtásokat kell szedni.

Párás időben nagyon nehezen szárad. Ezért szárítás közben többször meg kell forgatni, esetleg meleg, szellős helyre tenni.

Ezt követően, célszerű ollóval apróra összevágni, majd tenyérrel összemorzsolni. Ezt követően, a morzsalékot kávédarálóval, könnyen porrá lehet őrölni.

A frissen szedett fű egy részét összeapríthatjuk, és amit azonnal nem fogyasztunk el, a mélyhűtőben tárolhatjuk a későbbi fogyasztásig.

 

A parlagfű általános hatása

Hűtő, vértisztító, szárító, hurut- és nyálkacsökkentő, lázcsillapító, sebfertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, immunrendszer-erősítő, méregtelenítő, általános szöveti és nyirokrendszer-tisztító, burjánzó szövetet és daganatot gyógyító. Közérzetjavító, erőnlétfokozó, általános erősítő, energizáló és regeneráló hatású. Fertőtlenítő, emésztést fokozó, étvágycsökkentő, vércukorcsökkentő, gyomornyugtató és -erősítő, zsírégető, testsúlycsökkentő, dugulást szüntető. Idegnyugtató, idegerősítő, gombásodás-, allergia- és asztmaellenes hatású, légzéskönnyítő. Féregűző, csökkenti a candidafertőzést. Fokozza a vele együtt beadott növények, gyógyszerek hatékonyságát. Afrodiziákum, erőnlét- és potenciafokozó.

 

Lélektani hatása

Gyengéden csillapítja a háborgó lelket, szünteti az indulatokat és a kilátástalanság érzését, támogatja a belátásra jutást, a problémamegoldó képességet és az éleselméjűséget. Segít felülemelkedni a problémákon, szünteti a tespedést és a megrekedést, a mélabút és a komorságot, valamint a burjánzó, mérgezett érzelmi és gondolati folyamatokat. Erőssé, állhatatossá teszi a lelkületet, tágítja az élettér érzetét, csökkenti a korlátoltságot.

 

Részletes ismertetése

Szárított, finom porának őrleményét sikeresen alkalmazhatjuk orrmandula-nagyobbodás vagy orrpolip kezelésére. Bármilyen formában alkalmazva fokozza a száj szárazságát, csökkenti a nyáltermelést, a szájnyálkahártya és az íny fertőzéses, gyulladásos tüneteit, égő érzéseit, rendszeres használata csökkenti a fogak szuvasodási hajlamát.

 

Torok- vagy mandulagyulladás esetén forrázatának fogyasztása, illetve az azzal történő napi többszöri, rendszeres gargalizálás gyors javulást eredményez. Hangszálgyulladás vagy a hangszál megerőltetése, valamint rekedtség esetén forrázatát gargalizáló öblítőként alkalmazhatjuk, naponta többször. A nyelőcső felmaródásával keletkező égő, fájó érzést hűs forrázata szintén csökkenti.

 

A gyomor hurutjait radikálisan csökkenti, a gyomorrontás tüneteit meglepő gyorsasággal szünteti. Erősíti az émelygő, gyengén emésztő gyomrot. Esetleges fertőzéseit, erjedéseit sikeresen kezelhetjük a növény forrázatának kúraszerű fogyasztásával. Fokozza a gyomortartalom feldolgozását, segíti a továbbhaladását.

 

 

A tápcsatorna teljes hosszában szünteti a hurutokat, lerakódásokat, az erjedő, rothadó és egyéb gázképző folyamatokat. Ezzel megóvja a beleket attól, hogy fertőző, élősködő lények táptalaja legyen, így a bélgombásodásnak, a bélfertőzésnek, a gázképződésnek, a puffadásnak is az egyik hatékony ellenszere. Az ilyen jellegű tünetek kezelésére javallt étkezés előtt egy kis idővel fogyasztani a forrázatából.

 

Enyhén fokozza az emésztőnedvek termelését, de csak a kellő mértékben, mert egyúttal vissza is fogja azok túltermelését. Szünteti a belek dugulását, a béltartalom pangását, fokozza a bélmozgást, így segít a belek tisztántartásában és a székletürítés megindításában. Gátolja a bélfal elzsírosodását, és felszámolja, illetve kiürülésre készteti az emésztetlen tápanyagokat, a mérgeket.

 

A belek daganatos állapotának kezelésében elengedhetetlen. Mondhatjuk, hogy a tápcsatorna teljes hosszában, a hozzá csatlakozó emésztőszerveket, mirigyeket is beleértve, kiváló hatású a daganatos betegségek kezelésében. Természetesen érdemes más növényekkel kombinálni, a tüneteknek és a beteg szerv sajátosságainak megfelelően.

 

Erősíti a májműködést és egyben tisztítja a májat: segít méregteleníteni a szervezet legnagyobb méregtelenítő szervét. Rendszeres használata képes megszüntetni a máj elzsírosodását. A sárgaság, a máj gyulladásos betegsége esetén híg forrázatának nagy mennyiségű fogyasztása javallható, esetleg ürömmel, édesgyökérrel kombinálva. Fiatalítja az epét, hatékonnyá teszi és egyben normalizálja az epetermelést. Kúraszerű alkalmazása képes az epekő megszüntetésére is.

 

A parlagfű javasolható a lépmegnagyobbodás kezelésére, illetve a hasnyálmirigy tisztítására, gyulladásának kezelésére, bőséges folyadékbevitel mellett. A vese szűrőrendszerét tisztítja, működését erősíti, terheit csökkenti. Vesegyulladás kezelésére is alkalmas, emellett a vese meghűléses, hurutos, egyéb fertőzéses betegségeinek kezelésére is kiváló. Általános veseerősítő, enyhe, kíméletes vízhajtó. A húgyhólyag, a húgycső fertőzéseire és gyulladásaira is hasonló okokból jó.

 

A nyirokrendszer működését képes oly mértékben felgerjeszteni, hogy az szinte megtáltosodik, és könnyűszerrel elbánik a súlyosabb támadásokkal is, anélkül hogy kizsarolná a szervezet energiatartalékait. Ennek kialakulásához átlagosan három napig kell napi két-három alkalommal fogyasztani valamilyen formában. Ezzel igen erősen tisztítja a nyirokcsatornákat és a nyirokmirigyeket is. Így a nyirokrendszer kóros elfajulásait is hatékonyan kezelhetjük vele. Képes a vérben megjelenő tisztátalanságokat, fertőzéseket, élősködőket, mérgeket felszámolni, de nem csak mint hűtő vértisztító, hanem mint szokatlanul hatékony immunrendszer-erősítő is. Ezért a malária kezelésére más növényekkel együttesen jó eredménnyel alkalmazható.

 

A parlagfűvel az allergiás jellegű védekező reakciók - ha talán nem is mindegyik - jelentősen csökkenthetők, sőt szüntethetők. Így orvosolja a pázsitfű- és a parlagfű-allergiát, valamint a virágpor- és egyéb porallergiákat, mivel felerősíti, ellenállóvá teszi a szervezetet, s annak így nem kell vészreakcióhoz folyamodnia. E gyógynövény igazolja a közmondást: ,,kutyaharapást szőrivel". Használatának eredményeképpen eltűnik a bő orrváladék és a túlzott nyálelválasztás, az égő, viszkető érzés az orrban és a szemben, valamint a bőr egyéb területein. A szüntelen tüsszentési inger is az előbbiekkel együtt csillapodik le, méghozzá az elfogyasztást követő pár percen belül. Rendszeres vagy megelőző használata bármilyen formában meg sem engedi, hogy e tünetek egyáltalán kialakulhassanak. Ráadásul mindezt mellékhatás nélkül teszi ez a gyógynövény. Gyermeknek és felnőttnek egyaránt javasolható, adható. Nem kell félni az allergiás tünetek fokozódásától vagy esetleges kialakulásától, mert hatékonyan és rövid idő alatt szünteti azokat, sőt ,”védelmez” ellenük.

 

Érdemes egy marék felaprított parlagfüvet egy liter felforralt vízzel leönteni, megvárni, amíg iható hőmérsékletűre hűl, és naponta egy-két bögrével elfogyasztani. Édesíteni, savanyítani nem érdemes. Hasonló hatása van alkoholos áztatmányának is, borba vagy pálinkába téve (egy púpozott evőkanállal adni fél literhez, és egy hétig áztatni) napi egyszeri fogyasztása elegendő a tünetek féken tartásához.

 

A tüdőre szárító, tisztító hatása van, így a benne esetlegesen kialakuló nyálkatúlsúlyt - legyen a nyálka híg vagy sűrű - gyorsan és hatékonyan csökkenti, akár nyersen elrágcsálva, akár forrázat formájában fogyasztva. Hörghurut és hurutos köhögés esetén is javallt. Emellett segít az elzáródott léghólyagok megnyitásában, miáltal növeli a légzőfelületet. Így fulladásos rohamok során gyors segítségként alkalmazható, légzésnyugtató, légzéskönnyítő hatásánál fogva is. Ezért nem csak a nedves, hanem a száraz asztmát is eredményesen kezelhetjük vele, amennyiben kúraszerűen vagy rendszeresen alkalmazzuk. A tüdőben kialakult lerakódások eltávolításában, daganatainak, szövetburjánzásainak felszámolásában is hatékony.

 

Az idegrendszert közvetlenül nyugtatja, erősíti, de a mérgek felszámolásával közvetve is megteszi ugyanezt, hiszen csökkenti az ingerlő hatások jelenlétét. Életerő-fokozó, mozgató hatása emellett a depresszió, a mélabú és a komorság kezelésére is alkalmassá teszi. ,,Doppingként", ajzószerként is alkalmazható. Nemcsak a közérzetet javítja, hanem rendszeres alkalmazása képes az általános erőnléti állapotot stabilan és jelentős mértékben fokozni. Ezért alkalmas a sportteljesítmény növelésére, a tartós fizikai terhelés könnyed elviselésére, valamint a megbetegedések, műtétek utáni leromlott állapot javítására.

 

Rendszeres használata csökkenti a húgysavszintet, a köszvényes tüneteket, az ízületi gyulladásokat, lazábbá, hajlékonyabbá, mozgékonyabbá teszi az ízületeket.

 

A bőrfelszín sebeit szárítja, nyugtatja, fertőtleníti, szövetregenerálókkal együtt alkalmazva hatékonyan elősegíti a sebgyógyulást. A vérömlenyek felszívódását külsőleg borogatásként alkalmazva, belsőleg forrázatként fogyasztva egyaránt elősegíti.

 

Jótékony hatású a test alsó fertályára. Enyhén melegíti a kismedencét, szünteti az itt megjelenő pangásokat, gyulladásokat, huruttúlsúlyt, így felszámolja a fertőzések táptalaját, szünteti a fertőzéseket. Ezért kúraszerűen alkalmazva alkalmas a húgycső- és a hüvelygyulladás kezelésére, az égő érzések csillapítására, a folyással járó gombás, baktériumos fertőzések kezelésére külsőleg (intim tus) és belsőleg együttesen.

 

Az általános erőnlét fokozása miatt afrodiziákumként, nemierő-fokozóként és -stabilizálóként alkalmazható, esetleg keverékek alkotórészeként. Fokozza a magabiztos férfierő jelenlétét, így csökkenti a hajlamot a korai magömlésre.

 

Ellenjavallat: Kiszáradásos, folyadékhiányos állapotban csak elővigyázatosan alkalmazzuk.

A megfelelő folyadékbevitel egyébként is szükséges.

 

Írta: dr. Kmeth Sándor orvos, javasgyógyász

 

 

vízhajtó

Lestyán, mint gyógynövény - Nagyanyáink titkos fűszere
  A lestyán méltó arra, hogy figyelmünk középpontjában álljon, mert számos civilizációs betegség egyik leghatékonyabb megelőző szere. A lestyán -...
TOVÁBB
Ragadós galaj, mint a pajzsmirigy betegségek gyógynövénye
  A ragadós galaj a tárnicsvirágúak rendjébe, ezen belül a buzérfélék családjába tartozó növényfaj.   Hegyoldalakon, cserjésekben,...
TOVÁBB
A nőgyógyászati műtétek nagy része elkerülhető lenne ennek a teának a fogyasztásával
  Megszüntetheti a petefészek és a méh betegségeit a palástfűből főzött tea rendszeres fogyasztása.   Nyugtató hatóanyagai segítenek a fájdalmas...
TOVÁBB
Zeller, mint gyógynövény
A zeller egész évben kapható. Változatosan elkészíthető, egészséges táplálék. Olyan értékes anyagokat tartalmaz, amelyek számos betegségtől...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék