Minden életkorban érdemes csukamájolajat fogyasztani

Őrizzük meg szeretteink emlékét Lapidaris Kővel!

 

A csukamájolajnak A- és D-vitamin tartalma, az ételek között az egyik legmagasabb, ezért minden életkorban érdemes fogyasztani. Ezek a vitaminok katalizátorként működnek a szervezetben, és alapvető összetevői számos biológiai folyamatnak, nemcsak az egészséges utódok nemzésére, de még a magzat egészséges fejlődésére is jelentős hatással vannak.

 

Az ételek egyre csökkenő tápanyagszintje miatt, ma már mind a gyerekeknek mind a felnőtteknek ajánlott évi néhány csukamájolaj kúra elvégzése. Csukamájolaj kúrával fel tudjuk tölteni első sorban omega-3 és D-vitamin készleteinket, de sok más vitamint is pótolhatunk vele. Megfigyelések bizonyítják, hogy a súlyos betegségben szenvedő embereknek kritikusan alacsony a D-vitamin szintjük.

A D-vitamin az immunrendszer számára is nélkülözhetetlen, hiányában megnő az autoimmun betegségek kockázata.

 

A csukamájolaj tápanyagokban gazdag. Jelentős mennyiségű A- és D-vitamint, valamint E- és K-vitamint tartalmaz. Található még benne esszenciális zsírsavak, Q10 koenzim és sok egyéb értékes tápanyag, mely a szervezet számos fontos folyamatát kedvezően befolyásolja. Többek közt a keringésre, az agy és az idegrendszer működésére, a látásra és a csontokra van jó hatással.

 

Csukamájolaj történelem

 

A tőkehalból készült csukamájolaj majd 2000 éves tradicionális történettel büszkélkedhet. Az ókori rómaiak és a rettegett skandináv vikingek a csukamájolajat szent ételként tisztelték, csodálatos hatásokat tulajdonítottak az olajnak.

A csukamájolaj a norvégok étrendjének alapvető része volt, elsősorban a napfényhiányos téli időszakban fogyasztották. Később exportálták is, a 19. században főként ipari célokra hasznosították, de a gyógyászatban is alkalmazták reuma és ízületi gyulladás kezelésében.

A skandináviai halászfalvakban a csukamájolaj évszázadokig a halászok napi rendszerességgel fogyasztott tápláléka volt. A csukamájolajnak nagy szerepe volt a népi gyógyászatban is.

A norvégok által az óceán aranyának is nevezett csukamájolajat Európa többi részén főként lámpaolajként használták. Kifejezetten gyógyászati célokra először 1854-ben kezdték gyártani Norvégiában.

Magyarországon csak az 1900-as évek elején vált ismertté, ekkor a szülők előszeretettel adták gyermekeiknek a fejlődés és a növekedés érdekében.

 

A csukamájolaj legfontosabb összetevői

 

Sikerült olyan gyártási módszert kidolgozni, melynek köszönhetően a csukamájolaj mindvégig megőrzi értékes hatóanyagait. 

 

 

A csukamájolaj egyik fontos hatása a benne páratlan koncentrációban megtalálható A- és D-vitaminnak köszönhető, mivel ezek fontos szerepet töltenek be az immunrendszer erősítésében és működésében, a bőr, a szem és a csontok egészségének megőrzésében.  Megtalálható még benne az EPA és a DHA is (Omega-3 zsírsavak). Ezek csökkentik a cukorbetegség, a szívbetegség, az ízületi gyulladás, a depresszió, és a fekélyek kockázatát. 

 

A csukamájolaj gyógyhatásai

 

●    napi 1-2 teáskanál csukamájolaj javítja a szívműködést, csökkenti a szívbetegségek kockázatát, a benne található omega-3 zsírsav elősegíti a sérült erek gyógyulását,

●    rendszeres fogyasztásával megelőzhető a koszorúér elmeszesedése, hatásos koszorúér-betegségek ellen, védi a szívet és az érrendszert,

●    reumás ízületi gyulladás esetén rendszeres fogyasztásával néhány héten belül jelentős eredményeket lehet elérni, csökkenti az ízületi fájdalmat és a merevséget,

●    kutatások szerint segít megelőzni a gyermekkori cukorbetegség kialakulását a várandósság alatt fogyasztott csukamájolaj.

●    az LDL típusú koleszterint csökkentő hatással is rendelkezik,

●    omega-3 zsírsav tartalmával a csukamájolaj a legjobb táplálék az agy számára, befolyásolja az agyműködést, zsírsavai támogatják az egészséges szellemi fejlődést, javítja a mentális állapotot és enyhíti a depressziót, az agressziót és a stresszt, kezelhető fogyasztásával a hiperaktivitás és megelőzhető a szülés utáni depresszió, az omega-3 zsírsav mindemellett csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét,

●    javítja a kognitív funkciókat, ezért idősebb korban is segít megőrizni a szellemi frissességet, 

●    külsőleg alkalmazva a csukamájolaj segíti a sérült bőrfelület gyógyulását, a sebkezelésben is hatásos,

●    a csukamájolaj kalcium tartalmával és D-vitaminjával hozzájárul a csontok épségének a megőrzéséhez és támogatja a jobb alvást,

●    a csukamájolajat fogyaszthatjuk csökkent fizikai erőnlét esetén is, alkalmas a krónikus fáradtság kezelésére, javítja a koncentrációt és a memóriát, az egész testben, így az ízületekben is csökkenti a gyulladásokat,

●    kitűnő a pikkelysömör vagy ekcéma jellegű problémák tüneteinek enyhítésére kívül és belül,

●    a csukamájolajról azt is kimutatták, hogy egyes enzimek mennyiségének csökkentésével lassítja a porcok kopását, ezért a sportolás kapcsán jelentkező vagy a korral együtt járó ízületi és porcproblémák megelőzéséhez és a regenerálásához is ajánlott,

●    vastagbélgyulladás, irritábilis bélszindróma vagy Chron-betegség esetén az omega-3 zsírsav hatékonyabb eredményt érhet el, mint a gyógyszerek.

 

A csukamájolaj fogyasztása teljesen biztonságos és nem ismert semmilyen jelentősebb mellékhatása. Azonban terhesség vagy gyógykezelés alatt kérjük ki az orvos véleményét, mielőtt rendszeresen fogyasztani kezdenénk.

 


NEKED AJÁNLJUK
Dr. Papp Lajos szívsebész professzor ezt mondja előadásaiban már évek óta
  A só az élet. Találjuk meg mindig az egészséges középutat!   1. Úgy szeretlek édesapám, mint az emberek a sót. A magyar meséknek mindig komoly...
TOVÁBB
Dr. Papp Lajos kirohanása: "milliók fognak meghalni a hazugság miatt".
  Dr. Papp Lajos magyar szívsebész az egész világot megdöbbentette kirohanásával. Szerinte milliók halnak meg, mert a szívbetegségek nem azért alakulnak...
TOVÁBB
A modern csöndes gyilkos. A Wifi sokkal veszélyesebb, mint gondolnád!
  A wifi káros hatásait a mi korosztályunk fogja majd megtapasztalni először, hiszen még nem ismeretesek a káros hatásaik.   Bizonyára nem kell...
TOVÁBB
Ezt jelenti a krónikus fejfájás a fej bizonyos pontjain
  Az ájurvédikus tanok szerint, ha bizonyos pontokon alakul ki a fejfájás, akkor az kapcsolatban lehet valamelyik belső szervvel, és azt jelezheti,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
A magyar népi gyógyászat legnagyobb titka a kövirózsa
  A kövirózsa népi gyógyászatunk egyik legalapvetőbb gyógynövénye. Már az ókor óta ismerjük...
A zöldhályog (Glaucoma) lelki okai
  A szem a lélek leghívebb tükre. A lélek és a látás szoros kapcsolatban állnak egymással....
Amikor hormonális probléma miatt nem tudsz fogyni
  A hormonális egyensúly fenntartása nem csupán az egészségünk számára fontos. Fontos akkor is,...
Néhány rossz szokás, mely puffadást, refluxot és túl sok savat eredményez
  A nehéz ételek fogyasztása savas refluxot, puffadást, hasi fájdalmakat okozhat. Jelentkezhet...

Címkék