Minden életkorban érdemes csukamájolajat fogyasztani

 

A csukamájolajnak A- és D-vitamin tartalma, az ételek között az egyik legmagasabb, ezért minden életkorban érdemes fogyasztani. Ezek a vitaminok katalizátorként működnek a szervezetben, és alapvető összetevői számos biológiai folyamatnak, nemcsak az egészséges utódok nemzésére, de még a magzat egészséges fejlődésére is jelentős hatással vannak.

 

Az ételek egyre csökkenő tápanyagszintje miatt, ma már mind a gyerekeknek mind a felnőtteknek ajánlott évi néhány csukamájolaj kúra elvégzése. Csukamájolaj kúrával fel tudjuk tölteni első sorban omega-3 és D-vitamin készleteinket, de sok más vitamint is pótolhatunk vele. Megfigyelések bizonyítják, hogy a súlyos betegségben szenvedő embereknek kritikusan alacsony a D-vitamin szintjük.

A D-vitamin az immunrendszer számára is nélkülözhetetlen, hiányában megnő az autoimmun betegségek kockázata.

 

A csukamájolaj tápanyagokban gazdag. Jelentős mennyiségű A- és D-vitamint, valamint E- és K-vitamint tartalmaz. Található még benne esszenciális zsírsavak, Q10 koenzim és sok egyéb értékes tápanyag, mely a szervezet számos fontos folyamatát kedvezően befolyásolja. Többek közt a keringésre, az agy és az idegrendszer működésére, a látásra és a csontokra van jó hatással.

 

Csukamájolaj történelem

A tőkehalból készült csukamájolaj majd 2000 éves tradicionális történettel büszkélkedhet. Az ókori rómaiak és a rettegett skandináv vikingek a csukamájolajat szent ételként tisztelték, csodálatos hatásokat tulajdonítottak az olajnak.

A csukamájolaj a norvégok étrendjének alapvető része volt, elsősorban a napfényhiányos téli időszakban fogyasztották. Később exportálták is, a 19. században főként ipari célokra hasznosították, de a gyógyászatban is alkalmazták reuma és ízületi gyulladás kezelésében.

A skandináviai halászfalvakban a csukamájolaj évszázadokig a halászok napi rendszerességgel fogyasztott tápláléka volt. A csukamájolajnak nagy szerepe volt a népi gyógyászatban is.

A norvégok által az óceán aranyának is nevezett csukamájolajat Európa többi részén főként lámpaolajként használták. Kifejezetten gyógyászati célokra először 1854-ben kezdték gyártani Norvégiában.

Magyarországon csak az 1900-as évek elején vált ismertté, ekkor a szülők előszeretettel adták gyermekeiknek a fejlődés és a növekedés érdekében.

 

A csukamájolaj legfontosabb összetevői

Sikerült olyan gyártási módszert kidolgozni, melynek köszönhetően a csukamájolaj mindvégig megőrzi értékes hatóanyagait. 

 

 

A csukamájolaj egyik fontos hatása a benne páratlan koncentrációban megtalálható A- és D-vitaminnak köszönhető, mivel ezek fontos szerepet töltenek be az immunrendszer erősítésében és működésében, a bőr, a szem és a csontok egészségének megőrzésében.  Megtalálható még benne az EPA és a DHA is (Omega-3 zsírsavak). Ezek csökkentik a cukorbetegség, a szívbetegség, az ízületi gyulladás, a depresszió, és a fekélyek kockázatát. 

 

A csukamájolaj gyógyhatásai

●    napi 1-2 teáskanál csukamájolaj javítja a szívműködést, csökkenti a szívbetegségek kockázatát, a benne található omega-3 zsírsav elősegíti a sérült erek gyógyulását,

●    rendszeres fogyasztásával megelőzhető a koszorúér elmeszesedése, hatásos koszorúér-betegségek ellen, védi a szívet és az érrendszert,

●    reumás ízületi gyulladás esetén rendszeres fogyasztásával néhány héten belül jelentős eredményeket lehet elérni, csökkenti az ízületi fájdalmat és a merevséget,

●    kutatások szerint segít megelőzni a gyermekkori cukorbetegség kialakulását a várandósság alatt fogyasztott csukamájolaj.

●    az LDL típusú koleszterint csökkentő hatással is rendelkezik,

●    omega-3 zsírsav tartalmával a csukamájolaj a legjobb táplálék az agy számára, befolyásolja az agyműködést, zsírsavai támogatják az egészséges szellemi fejlődést, javítja a mentális állapotot és enyhíti a depressziót, az agressziót és a stresszt, kezelhető fogyasztásával a hiperaktivitás és megelőzhető a szülés utáni depresszió, az omega-3 zsírsav mindemellett csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét,

●    javítja a kognitív funkciókat, ezért idősebb korban is segít megőrizni a szellemi frissességet, 

●    külsőleg alkalmazva a csukamájolaj segíti a sérült bőrfelület gyógyulását, a sebkezelésben is hatásos,

●    a csukamájolaj kalcium tartalmával és D-vitaminjával hozzájárul a csontok épségének a megőrzéséhez és támogatja a jobb alvást,

●    a csukamájolajat fogyaszthatjuk csökkent fizikai erőnlét esetén is, alkalmas a krónikus fáradtság kezelésére, javítja a koncentrációt és a memóriát, az egész testben, így az ízületekben is csökkenti a gyulladásokat,

●    kitűnő a pikkelysömör vagy ekcéma jellegű problémák tüneteinek enyhítésére kívül és belül,

●    a csukamájolajról azt is kimutatták, hogy egyes enzimek mennyiségének csökkentésével lassítja a porcok kopását, ezért a sportolás kapcsán jelentkező vagy a korral együtt járó ízületi és porcproblémák megelőzéséhez és a regenerálásához is ajánlott,

●    vastagbélgyulladás, irritábilis bélszindróma vagy Chron-betegség esetén az omega-3 zsírsav hatékonyabb eredményt érhet el, mint a gyógyszerek.

 

A csukamájolaj fogyasztása teljesen biztonságos és nem ismert semmilyen jelentősebb mellékhatása. Azonban terhesség vagy gyógykezelés alatt kérjük ki az orvos véleményét, mielőtt rendszeresen fogyasztani kezdenénk.

 


NEKED AJÁNLJUK
A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok
  Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a teljesítményüket vagy épp elnyújtani a bulit. A fiatalok egy része reggelire...
TOVÁBB
A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne
  A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy gyümölcsöt terem, a gyümölcse pedig gyógyhatásokkal rendelkezik...
TOVÁBB
Május 20-a a méhek világnapja!
  Az Egyesült Nemzetek Szervezete jelölte meg ezt a napot a méhek világnapjának.   A méhek napját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára...

Címkék