Minden életkorban érdemes csukamájolajat fogyasztani

 

A csukamájolajnak A- és D-vitamin tartalma, az ételek között az egyik legmagasabb, ezért minden életkorban érdemes fogyasztani. Ezek a vitaminok katalizátorként működnek a szervezetben, és alapvető összetevői számos biológiai folyamatnak, nemcsak az egészséges utódok nemzésére, de még a magzat egészséges fejlődésére is jelentős hatással vannak.

 

Az ételek egyre csökkenő tápanyagszintje miatt, ma már mind a gyerekeknek mind a felnőtteknek ajánlott évi néhány csukamájolaj kúra elvégzése. Csukamájolaj kúrával fel tudjuk tölteni első sorban omega-3 és D-vitamin készleteinket, de sok más vitamint is pótolhatunk vele. Megfigyelések bizonyítják, hogy a súlyos betegségben szenvedő embereknek kritikusan alacsony a D-vitamin szintjük.

A D-vitamin az immunrendszer számára is nélkülözhetetlen, hiányában megnő az autoimmun betegségek kockázata.

 

A csukamájolaj tápanyagokban gazdag. Jelentős mennyiségű A- és D-vitamint, valamint E- és K-vitamint tartalmaz. Található még benne esszenciális zsírsavak, Q10 koenzim és sok egyéb értékes tápanyag, mely a szervezet számos fontos folyamatát kedvezően befolyásolja. Többek közt a keringésre, az agy és az idegrendszer működésére, a látásra és a csontokra van jó hatással.

 

Csukamájolaj történelem

 

A tőkehalból készült csukamájolaj majd 2000 éves tradicionális történettel büszkélkedhet. Az ókori rómaiak és a rettegett skandináv vikingek a csukamájolajat szent ételként tisztelték, csodálatos hatásokat tulajdonítottak az olajnak.

A csukamájolaj a norvégok étrendjének alapvető része volt, elsősorban a napfényhiányos téli időszakban fogyasztották. Később exportálták is, a 19. században főként ipari célokra hasznosították, de a gyógyászatban is alkalmazták reuma és ízületi gyulladás kezelésében.

A skandináviai halászfalvakban a csukamájolaj évszázadokig a halászok napi rendszerességgel fogyasztott tápláléka volt. A csukamájolajnak nagy szerepe volt a népi gyógyászatban is.

A norvégok által az óceán aranyának is nevezett csukamájolajat Európa többi részén főként lámpaolajként használták. Kifejezetten gyógyászati célokra először 1854-ben kezdték gyártani Norvégiában.

Magyarországon csak az 1900-as évek elején vált ismertté, ekkor a szülők előszeretettel adták gyermekeiknek a fejlődés és a növekedés érdekében.

 

A csukamájolaj legfontosabb összetevői

 

Sikerült olyan gyártási módszert kidolgozni, melynek köszönhetően a csukamájolaj mindvégig megőrzi értékes hatóanyagait. 

 

 

A csukamájolaj egyik fontos hatása a benne páratlan koncentrációban megtalálható A- és D-vitaminnak köszönhető, mivel ezek fontos szerepet töltenek be az immunrendszer erősítésében és működésében, a bőr, a szem és a csontok egészségének megőrzésében.  Megtalálható még benne az EPA és a DHA is (Omega-3 zsírsavak). Ezek csökkentik a cukorbetegség, a szívbetegség, az ízületi gyulladás, a depresszió, és a fekélyek kockázatát. 

 

A csukamájolaj gyógyhatásai

 

●    napi 1-2 teáskanál csukamájolaj javítja a szívműködést, csökkenti a szívbetegségek kockázatát, a benne található omega-3 zsírsav elősegíti a sérült erek gyógyulását,

●    rendszeres fogyasztásával megelőzhető a koszorúér elmeszesedése, hatásos koszorúér-betegségek ellen, védi a szívet és az érrendszert,

●    reumás ízületi gyulladás esetén rendszeres fogyasztásával néhány héten belül jelentős eredményeket lehet elérni, csökkenti az ízületi fájdalmat és a merevséget,

●    kutatások szerint segít megelőzni a gyermekkori cukorbetegség kialakulását a várandósság alatt fogyasztott csukamájolaj.

●    az LDL típusú koleszterint csökkentő hatással is rendelkezik,

●    omega-3 zsírsav tartalmával a csukamájolaj a legjobb táplálék az agy számára, befolyásolja az agyműködést, zsírsavai támogatják az egészséges szellemi fejlődést, javítja a mentális állapotot és enyhíti a depressziót, az agressziót és a stresszt, kezelhető fogyasztásával a hiperaktivitás és megelőzhető a szülés utáni depresszió, az omega-3 zsírsav mindemellett csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét,

●    javítja a kognitív funkciókat, ezért idősebb korban is segít megőrizni a szellemi frissességet, 

●    külsőleg alkalmazva a csukamájolaj segíti a sérült bőrfelület gyógyulását, a sebkezelésben is hatásos,

●    a csukamájolaj kalcium tartalmával és D-vitaminjával hozzájárul a csontok épségének a megőrzéséhez és támogatja a jobb alvást,

●    a csukamájolajat fogyaszthatjuk csökkent fizikai erőnlét esetén is, alkalmas a krónikus fáradtság kezelésére, javítja a koncentrációt és a memóriát, az egész testben, így az ízületekben is csökkenti a gyulladásokat,

●    kitűnő a pikkelysömör vagy ekcéma jellegű problémák tüneteinek enyhítésére kívül és belül,

●    a csukamájolajról azt is kimutatták, hogy egyes enzimek mennyiségének csökkentésével lassítja a porcok kopását, ezért a sportolás kapcsán jelentkező vagy a korral együtt járó ízületi és porcproblémák megelőzéséhez és a regenerálásához is ajánlott,

●    vastagbélgyulladás, irritábilis bélszindróma vagy Chron-betegség esetén az omega-3 zsírsav hatékonyabb eredményt érhet el, mint a gyógyszerek.

 

A csukamájolaj fogyasztása teljesen biztonságos és nem ismert semmilyen jelentősebb mellékhatása. Azonban terhesség vagy gyógykezelés alatt kérjük ki az orvos véleményét, mielőtt rendszeresen fogyasztani kezdenénk.

 


NEKED AJÁNLJUK
9 legnagyobb hazugság a zsírról és a koleszterinről
  60 éve hazugságban él a világ, rengeteg ember megbetegedését és halálát a közegészségügy hazug, semmivel alá nem támasztható ajánlásai okozták...
TOVÁBB
Prof. Dr. Papp Lajos szívsebész - A vényköteles gyógyszerek gyilkolják meg az emberiséget
  Prof. Dr. Papp Lajos 1948. március 21-én született Aranyosgadányban, Széchenyi-díjas szívsebész, a Pécsi Tudomány Egyetem nyugalmazott egyetemi...
TOVÁBB
Így szabadulhatsz meg az arcodon lévő miliától (apró, fehér pöttyök)
  Tapasztaltad már, hogy az arcodon váratlanul fehér, apró, grízszerű pontocskák jelentek meg, melyek sem mitesszerre, sem pattanásra nem hasonlítottak....
TOVÁBB
A nagymamámtól tanultam, hogyan űzzük el a legyeket környezetünkből
  Az élénk házi legyek mászkálásukkal, zümmögésükkel tönkretehetnek egy szép délutánt, melyet barátainkkal, családunkkal szeretnénk eltölteni. A...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
C-vitamin az életelixír
  Még egy orvos, aki a betegek gyógyulásáért a protokollokon túl is megtesz mindent.   „A...
A pajzsmirigy problémák valódi okai
  Ha figyelsz tested és lelked jelzéseire megtalálod azokat a pszichés okokat,...
A joghurt fogyasztás előnyei
  Ha jótékony baktériumokat akarunk fogyasztani, akkor a joghurt egy nagyon jó választás....
Mire jó a valeriána?
  A valeriánát vagy ismertebb nevén macskagyökeret nemcsak a cicák szerethetik: kiváló...

Címkék