Ha szeretnénk sokáig egészségesek maradni, akkor 50 felett jobban oda kell figyelnünk a táplálkozásunkra. Figyeljünk arra, hogy ne száradjunk ki belülről, mert ez szervi károsodásokhoz vezethet, elősegítheti a letargiát és depressziót is időskorban.
Arról nem is beszélve, hogy a folyadékhiány a bőrt gyorsabban öregíti. Igyunk minden nap legalább másfél liter folyadékot: csapvizet, szénsavmentes ásványvizet, édesítetlen gyümölcs- vagy gyógynövényteát, esetleg vízzel hígított gyümölcslevet. Készítsünk ki reggel 3 kicsi flakon ásványvizet, estére üresnek kell lenniük, különben ártunk az egészségünknek.
Fogyasszunk naponta 3 szelet teljes kiőrlésű kenyeret, valamint egy adag természetes barna rizst, tésztafélét vagy burgonyát. A tésztaféléknél is részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű termékeket.
Naponta legalább egy étkezés zöldségből álljon, legjobb, ha kímélő módon elkészítve: párolva vagy gőzölve. Alkalmas erre a sárgarépa, brokkoli, karfiol, zöldborsó, spenót. Naponta egy étkezéshez feltétlenül fogyasszunk ropogós zöld vagy vörös levelű salátát. A zöld salátában lévő klorofill fiatalon tartja az agysejteket. A vörös levelű salátában lévő folsav és keserűanyagok fontosak a szívnek, a keringésnek és a májnak, és akkor még nem beszéltünk a C-vitaminról, amit a friss salátával veszünk magunkhoz. A zöldségek a bennük lévő rostanyagok forrásaiként is fontosak, mivel 50 felett nagyon gyakran problémát okoz az emésztés is.
Ugyanez érvényes a friss gyümölcsre is. 50 felett naponta fogyasszunk gyümölcsöt: 2 almát, 2 narancsot, 1 banánt, 2 kivit és aztán természetesen a szezon mindenkori gyümölcseit: epret, cseresznyét, málnát, körtét, szilvát stb. A régi mondás, miszerint ,,minden nap egy alma az orvost távol tartja" persze napjainkban a valós életben nem állja meg a helyét, ennél több kell. Csak nemrég mutatták ki amerikai tudósok kutatásai, hogy naponta 3-5 alma vagy 3 pohár természetes almalé védőanyagaira van szükség ahhoz, hogy egy napra védve legyünk a környezet agresszív káros anyagaitól.