Táplálkozási program 50 felett

 

Ha szeretnénk sokáig egészségesek maradni, akkor 50 felett jobban oda kell figyelnünk a táplálkozásunkra. Figyeljünk arra, hogy ne száradjunk ki belülről, mert ez szervi károsodásokhoz vezethet, elősegítheti a letargiát és depressziót is időskorban.

 

Arról nem is beszélve, hogy a folyadékhiány a bőrt gyorsabban öregíti. Igyunk minden nap legalább másfél liter folyadékot: csapvizet, szénsavmentes ásványvizet, édesítetlen gyümölcs- vagy gyógynövényteát, esetleg vízzel hígított gyümölcslevet. Készítsünk ki reggel 3 kicsi flakon ásványvizet, estére üresnek kell lenniük, különben ártunk az egészségünknek.

 

Fogyasszunk naponta 3 szelet teljes kiőrlésű kenyeret, valamint egy adag természetes barna rizst, tésztafélét vagy burgonyát. A tésztaféléknél is részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű termékeket.

 

 

Naponta legalább egy étkezés zöldségből álljon, legjobb, ha kímélő módon elkészítve: párolva vagy gőzölve. Alkalmas erre a sárgarépa, brokkoli, karfiol, zöldborsó, spenót. Naponta egy étkezéshez feltétlenül fogyasszunk ropogós zöld vagy vörös levelű salátát. A zöld salátában lévő klorofill fiatalon tartja az agysejteket. A vörös levelű salátában lévő folsav és keserűanyagok fontosak a szívnek, a keringésnek és a májnak, és akkor még nem beszéltünk a C-vitaminról, amit a friss salátával veszünk magunkhoz. A zöldségek a bennük lévő rostanyagok forrásaiként is fontosak, mivel 50 felett nagyon gyakran problémát okoz az emésztés is.

 

Ugyanez érvényes a friss gyümölcsre is. 50 felett naponta fogyasszunk gyümölcsöt: 2 almát, 2 narancsot, 1 banánt, 2 kivit és aztán természetesen a szezon mindenkori gyümölcseit: epret, cseresznyét, málnát, körtét, szilvát stb. A régi mondás, miszerint ,,minden nap egy alma az orvost távol tartja" persze napjainkban a valós életben nem állja meg a helyét, ennél több kell. Csak nemrég mutatták ki amerikai tudósok kutatásai, hogy naponta 3-5 alma vagy 3 pohár természetes almalé védőanyagaira van szükség ahhoz, hogy egy napra védve legyünk a környezet agresszív káros anyagaitól.

 


NEKED AJÁNLJUK
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent....
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint...
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok...
A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális "téli gyógyszer"
  A homoktövis termése a Magyarországon termő növények között a leggazdagabb C-vitamin...

Címkék