Szöveteink egyik nélkülözhetetlen alkotóeleme a hyaluronsav

 

A szervezetünk hyaluronsav-tartalmának csökkenése az egyik legjelentősebb ok a ráncok kialakulásáért. A hyaluronsav a kötőszövetben, mint egy háló, összekapcsolja és kitölti a sejtek közötti állományt, hogy a bőr rugalmas és feszes maradjon. Tehát a hyaluronsav fő szerepe, hogy megkösse a nedvességet bőrünkben.

 szója, erjesztés, kombucha, zöldkagyló, porc, inak, bőrök, csontok, étkezési zselatin, gyökeres zöldségek, sárgarépa, petrezselyem, zöldség, cékla, torma, retek

A hyaluronsavnak két fő alkalmazási területe ismert. Elsősorban a szépségipar használja a bőr öregedésének lassítására, a másik terület az ízületek védelme.

 

A hyaluronsav egy olyan fehérje építő elem (glikozaminoglikán), amely természetes formában megtalálható az emberi szervezetben (bőr, porc, ízületi folyadék, szívbillentyű, szem, izom, köldökzsinór).

 

A hyaluronsav hasonlít a kollagénhez, ugyan olyan része a szervezetnek, mint a kollagén, az elasztin, vagy aminosavak. A kollagén és hyaluronsav felelős a csontok, a porcok, a bőr és az izom rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegőrző képességéért. A szövetekben hálószerűen összekapcsolja és kitölti a sejtek közötti állományt, valamint tömegének 100-szorosának megfelelő vizet képes megkötni, így biztosítva az adott szövet volumenét, térkitöltését és rugalmasságát.

Mivel a hyaluronsavnak magas az antioxidáns értéke és antibakteriális hatással is rendelkezik, képes az immunrendszer működését is serkenteni.

Szervezetünk hyaluronsav mennyisége csecsemőkorban a legnagyobb, az idő múlásával azonban ez folyamatosan csökken. Termelődése a huszas évek után kezd el csökkenni, a harmincas évek után ez a folyamat felgyorsul, majd negyven év körül a felére csökken, hatvan év körül pedig 10%-a lesz az eredetinek. E miatt, drasztikusan leáll a kötőszövet vitamin és tápanyag ellátása, fokozva a szabadgyökök képződését. Mindez a folyamat a bőr ráncosodásához és öregedéséhez vezet, az ízületek fájni kezdenek, az izomtömeg pedig látványosan csökkenni kezd.

 

 

A szintetikus C-vitaminok (aszkorbinsav) és a nikotin (dohányzás!) csökkentik szervezetünk hyaluronsav szintjét, azonban az öregedés folyamatát megfelelő életformával, táplálkozással, folyadékfogyasztással és táplálék-kiegészítőkkel lelassíthatjuk, vagy akár vissza is fordíthatjuk. Hyaluronsavat olyan szövetekből lehet kinyerni, amelyeknek magas a hyalurontartalma (pl. kakastaréj), de bakteriális erjesztéssel is előállítható. A szájon keresztül bevitt hyaluronsav felszívódását magnéziummal és cinkkel lehet fokozni.

 

Milyen élelmiszerekben található természetes formában a hyaluronsav?

 

Gyökeres zöldségek – azok a gyökeres zöldségek, melyek keményítőt (amidont) tartalmaznak serkentik szervezetünkbe a hyaluronsav termelődését. Kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik több gyökeres zöldséget fogyasztanak hosszabb életkort érnek el az átlagnál és nem szenvednek degeneratív betegségekben, Alzheimer-kórban, rákos betegségekben és cukorbetegségben. Akik sokat tartózkodnak a napon, azoknak a bőre sima és fiatalos kinézetű marad. Ezek a zöldségek pl. a sárgarépa, petrezselyem, torma, cékla, retek, gumós zeller.

 

Állati eredetű porcok, inak, bőrök, csontok, vagy étkezési zselatin – ezek az állati testszövetek nagy mennyiségű kollagént és hyaluronsavat tartalmaznak, azonban sokan nem szeretik és nem is fogyasztják az állatoknak ezen részeit. Amit viszont még a legfinnyásabbak is elfogyaszthatnak az a csontleves, ami igen értékes kollagén és hyaluronsav forrás.

 

Zöldkagyló – A legújabb kutatások kimutatták, hogy a zöld kagyló (Perna viridis) kivonat fogyasztásának köszönhetően több mint 30 %-kal enyhült az arthritiszes betegek fájdalma és ízületi merevsége. A zöldkagyló magas glükozamin tartalma miatt vált népszerűvé. A glükozamin a porcszövetek újraképződésében és az ízületi szövetek működésében segítség lehet. Képes növelni a szalagok, az ízületek és a kötőszövetek rugalmasságát ezáltal csökkentve a lehetőségét annak, hogy sérüljenek. Segíti megállítani az ízületek romlási folyamatát, sőt segítségünkre lehet abban is, hogy új porc képződjön.

 

Kombucha – egy olyan zuzmó, ami egy gomba és alga szimbiózisából kialakult ősi életforma. Kocsonyás, zselés állaga van, ami tejsavat tartalmaz, glükoronsavat, laurinsavat, hyaluronsavat és chondroitinszulfátot. Hyaluronsav tartalma miatt jó hatással van a bőrre, ízületekre, szövetekre, kötőszövetekre, ránctalanít és fiatalít.

 

Szója - ösztrogénhez hasonló izoflavon nevű fehérjéket tartalmaz, melyek a gyökeres zöldségekhez hasonlóan serkentik a szervezetben a hyaluronsav termelést. Japánban és Kinában az erjesztett szóját tartják a legjobb hyaluron forrásnak, mivel a nem erjesztett szójában sok ftalát található, ami meggátolja egyes vitaminok és ásványi anyagok felszívódását a szervezetben.

 

Ízületi kopás esetén különösen fontos mozogni, a tehermentesített mozgásformák, például az úszás és a kerékpározás optimálisak.

 

 

cékla

Dédapám öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül
  A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember...
TOVÁBB
Egy keverék, mely elpusztítja az összes betegséget
  A cékla, sárgarépa és az alma leve összekeverve egy mágikus ital, amely világszerte csodálatos egészségügyi hatással rendelkezik!   Különféle...
TOVÁBB
Fogyaszd a céklát és nem kell orvoshoz menned
  A céklának magas antioxidáns tartalmának köszönhetően elképesztő hatásai vannak. A cékla rákmegelőző hatású, javítja a látást, tisztítja a beleket és...
TOVÁBB
A zöldségek vörös démona és a tél vitaminbombája ez a csendes gyógyító
  A cékla régóta ismert salátanövény. A népgyógyászat régóta alkalmazza a cékla főzetét daganatos betegségek kezelésére, de általános fiatalító szerként...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék