A kacsazsír egészségre gyakorolt jótékony hatása

 

Sokan úgy gondolják a zsírról, hogy egészségtelen. Tanulmányok bizonyították, hogy a kacsazsír egészséges, jótékony hatásai vannak a szervezetre és annyi jótékony tápanyagot tartalmaz, mint az olívaolaj.

 egészséges életmód, kacsazsír, libazsír, zsírfogyasztás, antioxidáns, ásványi anyagok, szelén, cink, immunrendszer, fogyókúra, savasodás, telített zsírok, telítettlen zsírok, transzzsírok, egyszeresen telítetlen, zsírsav, linolénsav, linolsav, alfa-linolénsav, omega-3, koleszterinszint, szabadgyökök, rák ellen, öregedés, veseproblémák

Egészségünk szempontjából, az oxigén és a víz után, a zsír a következő legfontosabb tényező.

 

Tegyük rendbe a zsírról kialakult negatív képet

Az egészségre hivatkozva óriásvállalatok kémiai folyamatokkal előállított étolajat és margarint kezdtek el terjeszteni néhány évtizeddel ezelőtt. Az emberek félni kezdtek a jó öreg disznózsírtól, házi vajtól, szalonnától. Nem biztos, hogy ezt helyesen tették.

 

A testnek szüksége van valamennyi zsírra, mivel ez a test legkoncentráltabb energiaforrása. Segíti az ásványi anyagok és bizonyos vitaminok felszívódását. Szükség van zsírra a sejtfal felépítéséhez, nélkülözhetetlen összetevője az idegsejteket körülvevő hüvelynek is. Fontos a véralvadáshoz és az izommozgásokhoz is. A napi energia bevitel 15-30%-át zsírokból kell nyernünk, egészségügyileg viszont, az egyik hasznosabb, a másik pedig kevésbé hasznos a szervezet számára. Táplálkozásunkból azonban egyik típusú zsír sem iktatható ki.

 

A boltban kapható étolajakkal, margarinokkal főként az a baj, hogy ipari úton, bonyolult kémiai folyamatokkal állítják elő őket. A zsírok és olajok nélkülözhetetlen kellékei az egészséges életmódnak, azonban a bolti finomított, vegyileg kezelt olajoknak az előnyös tulajdonságai megváltoznak a gyártásuk alatt történő kezelésük során.

 

A szárnyasok zsiradékai (kacsa- és libazsír) ízletesek, élvezeti értékük nagy, népszerűségük ennek ellenére alacsony és tömeges fogyasztásuk nem jellemző.

 

A kacsazsír egyszeresen telítetlen zsírokkal van tele. Tartalmaz ugyan telített zsírokat is, de a benne lévő egyszeresen telítetlen zsírok mennyisége ellensúlyozza azokat.

 

Az egyik legfontosabb zsírsav a linolénsav, melyet a kacsazsír tartalmaz. A linolénsavat a szervezet a sejtek egészségének megőrzésére, a sejtek osztódásának elősegítésére és azok rendbehozatalára használja.

 

 

Milyen jótékony hatásai vannak a kacsazsírnak?

●   A kacsazsírban lévő linolénsav támogatja a vesék optimális működését. Néhány tanulmány szerint ez a zsírsav segíthet a krónikus veseproblémákon.

●   A linolénsav fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásában, és a megfelelő felszívódással a csontok egészségesek és erősek maradnak.

●   A kacsazsírban található egyszeresen telítetlen zsírok csökkentik a koleszterinszintet, ezáltal megakadályozzák a magas koleszterinszint miatt kialakulható egészségügyi problémákat.

●   A kacsazsír olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek elpusztítják a szabadgyököket és eltávolítják őket a szervezetből. A szabadgyökök felelősek a korai öregedésért, a rák és néhány betegség kialakulásáért.

●   Az antioxidánsok és az olyan ásványi anyagok, mint a szelén és a cink erősítik az immunrendszert. Ezáltal a szervezet képes felvenni a harcot a kórokozókkal és baktériumokkal.

●   Bizonyos fogyókúrás étrendek szerint a jó zsírok fogyasztása egyenesen létfontosságú ahhoz, hogy véglegesen megszabaduljunk felesleges kilóinktól. A fogyáshoz zsír – is – kell!

●   A kacsazsír képes lekötni, közömbösíteni és eltávolítani a testben túltengő savakat.

●   A zsír szükséges a sejtek felépítéséhez, a hormonok termeléséhez, az ízületek olajozott működéséhez, kipárnázza a szerveinket, valamint segíti a vér sima áramlását.

 

A zsíroknak négy típusát különböztetjük meg

 

Telített zsírok

Az állati eredetű zsírok többsége telített zsír. A telített zsír egyik fő jellemzője, hogy szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú. Telített zsírnak minősül a tejtermékekben, a húsban, a tojásban található zsír. De növényi zsírok is lehetnek telítettek, mint pl. a kókuszzsír.

A telített zsírok energiát adnak, de nem védenek meg a savak ellen, így a fogyáshoz nem járulnak hozzá.

 

Transzzsírok

A transzzsír egy mesterségesen túltelített zsiradék. Készítésénél a növényi olajat hidrogénezéses eljárással megszilárdítják.

Transzzsírsavat jelentős mennyiségben tartalmaznak a készen kapható csipszek, kekszek, sütemények, de a levesporok, salátaöntetek, mélyhűtött pékáruk, pizzák, és más fagyasztott készételek is.

 

Egyszeresen telítetlen zsírok

Az egyszeresen telítetlen zsírok jó energiaforrást biztosítanak, és képesek a savak semlegesítésére. Szobahőmérsékleten folyékonyak, hűtőben azonban megszilárdulnak. Ide sorolható az olivaolaj, a csonthéjas magvak, a kacsa- és a libazsír.

Az egyszeresen telítetlen zsír a legjobb választás a főzéshez, mivel hevítéskor nem alakul át transzzsírrá.

 

Többszörösen telítetlen zsírok

Többszörösen telítetlen zsírok főleg növényi olajokban fordulnak elő, és szobahőmérsékleten folyékonyak.

 

Lényeges zsírsav alcsoport az esszenciális zsírsavak családja.

Ebben a családban a táplálkozás szempontjából a linolsav és az alfa-linolénsav is említést érdemel, mivel ezeket a szervezet nem képes előállítani, tehát külső forrásból kell biztosítani. Ide tartoznak az omega-3-zsírsavak.

 

egészséges életmód

 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék