Szabadulj meg a depressziótól természetes gyógymódokkal

 

Számos kutatás igazolja, hogy nem szükséges kémiai anyagokat magunkba tömködni ahhoz, hogy megszabaduljunk a depressziótól és teljes legyen a felépülés.

 

Egyre többen próbálnak meg természetes gyógymódokat alkalmazni depresszió esetén, de a többség még mindig a gyógyszerekhez fordul segítségért.

A szerotonin (egy neurotranszmitter) hiánya, vagy alacsony szintje depresszióval és szorongással társul. A helytelen táplálkozás, a drogok, a koffein, a dohányzás, a hormonális problémák, vagy alacsony vérnyomás csökkentik szerotonin szintet.

Kísérletekkel bizonyították, hogy nem szükséges antidepresszánsokat szedni, természetes kezeléssel is meg lehet szüntetni a huzamosabb ideig tartó depressziót. Két növény segítségével ki lehet lábalni a betegségből.

Az egyik a ginkgo biloba, vagy páfrányfenyő (népies nevén ginkó), a másik az orbáncfű, mely a Kárpát-medence gyakori növénye. Ezek mellett azonban az életmód megváltoztatása és az életszemléletünk is fontos ahhoz, hogy ki lehessen kerülni a depresszió lelki állapotából.

 

Tudjunk meg többet ezekről a növényekről

 

A ginkgo biloba javítja a neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok, specializált kémiai hírvivő molekulák, melyek feladata, hogy egyik idegsejttől a másikig üzenetet szállítsanak) termelését az agyban, mely segíti az oxigénben gazdag vér áramlását.

Ha együtt szeretnénk alkalmazni a természetes gyógymódot az orvos által előírt pirulákkal, mindenképpen kérjük ki az orvos tanácsát, bármilyen ártalmatlannak is tűnik a gyógynövény. (Nem csak a depresszió esetén.)

 

Az orbáncfű is különösen hatásos a depresszió kezelésében, főleg a gyenge és közepes erősségűeknél, és nincs mellékhatása, mint a gyógyszereknek. Antidepresszív hatása tudományosan bizonyított. A legújabb tanulmányok szerint az orbáncfűkészítmények az antidepresszánsokhoz hasonló hatást képesek kiváltani.

Az orbáncfüvet már a középkorban is alkalmazták melankolikus kedélyállapot ellen. Lehet, hogy nem olyan eredményes a keményebb eseteknél, de ha valaki nem szeretne kémiai anyaggal kísérletezni, mindenképpen megéri megpróbálni. Még egyszer fontos megemlíteni, hogy nem ajánlatos egyszerre többféle szert alkalmazni! Orbáncfű alkalmazásánál csökkenhet a fogamzásgátló tabletták hatása!

 

Nem elég azonban egy szertől – legyen az gyógynövény – elvárni a teljes gyógyulást. Nekünk magunknak is tennünk kell érte. Ha barátaink segítenének, fogadjuk el a kéznyújtást.

Természetes, hogy ha valakit nagy veszteség ért egy ideig „depós” lesz. Ilyenkor meg kell élni a természetes reakciót.

Antidepresszánsok, mérgező pszichiátriai drogok szedése helyett azonban meg kell keresni a személyes problémák valós megoldásához vezető utat és így kezelni a problémát.

 

A depresszió ma már sok embert érint, és egy nagyon komoly betegség, amelynek tünetei lehetnek a tartós szomorúság érzése, az étkezési és alvászavarok, koncentrációs problémák az élet minden területén, negatív gondolatok és érzések, amelyek gyakran egyfajta ürességgel, feleslegesség érzésével párosulnak. Ennek oka lehet a felgyorsult élettempó, a munkahely elvesztésétől való félelem, a megfelelési kényszer. A depresszióban szenvedő ember sok esetben segítség nélkül képtelen változtatni a kialakult helyzeten.

 

Lelki okokon kívül a fizikai okok is vezethetnek depresszióhoz, mint pl. vérszegénység, vércukorszint ingadozás, candida, króm-, cink-, magnézium hiány, mellékvese elégtelenség, vagy méreganyag túltengés. Jó hír azonban, hogy ezeket is kezelhetjük természetes gyógymódokkal.

 

Feltehetően az emberi civilizáció megjelenésével egyidős a depresszió jelensége. A depresszió, definíciója szerint rosszkedvű, szomorú állapotot jelöl, melyben a világ kietlennek a nehézségek pedig leküzdhetetlennek tűnnek. A Hippokratész által melankóliának elnevezett lelki állapotot az orvostudomány 19. századi fellendülése óta kezelik betegségként. A depresszió betegség, hangulatzavar.

 

Gyakran gondoljuk azt, ha szomorúak vagyunk, hogy ez már bizony a depresszió jele, azonban a szomorúság nem depresszió. A szomorúság egy múlékony állapot, egy érzelem. A szomorúság, rosszkedv, normális esetben néhány napon, legfeljebb néhány héten belül elmúlik, míg a depresszió több mint két héten át, de akár hónapokig, bizonyos típusok esetleg évekig is fennállhatnak.

 

Változtassunk az életmódon, de hogyan?

 

• mozogj többet – ha alig tudsz az ágyból kikászálódni, akkor is vegyél erőt magadon és menj el egy rövid sétára, uszodába, jógázni, biciklizni, vagy tedd azt, amihez kedved van,

 

• barátaid megértő segítsége sokat számít – ha nincs kedved velük most buliba menni, akkor se mard el őket magad mellől, hiszen gyógyulásod legfontosabb kulcsai gyakran ők,

 

• figyelj oda az ételadalékokra – kerüld a finomított cukrokat, egészségtelen zsiradékokat, koffeint, gyorséttermeket. Károsak lehetnek a kozmetikai szerekben található adalékok is,

 

• vidám-, ritmusos zene (tánc, mozgás) is segíthet – hosszú távon lehetséges, hogy nem gyógyít, de egy rövid ideig biztosan jobb hangulatban leszünk tőle,

 

• foglalkozz olyan dolgokkal, melyeket kedvelsz – festés, kertészkedés, olvasás, írás, álmodozás,

 

• nézz vígjátékokat, hallgass kabaré előadásokat – hallgass/nézz humoristákat,

 

• igyál sok vizet és tartózkodj sokat napfényen – az élet alapelemei segítenek.

 

Nem vagyunk egyformák, mindenkin más módszer segíthet, de akármelyikkel is próbálkozol, érdemes szem előtt tartani, hogy egyik sem segít egyik napról a másikra. Ne türelmetlenkedj, minimum egy hónap után dönts el, hogy neked melyik válik be.

 

A hormonális tényezőket tekintve a kortizolnak, a mellékvesekéreg egyik hormonjának – vagy közismertebb nevén a stresszhormonnak – van kiemelkedő szerepe. A depressziós embereknek általában igen magas a kortizolszintjük, ami nem meglepő, hiszen az epizódokat gyakran előzik meg komoly stresszhelyzetek. A negatív életesemények gyakori elindítói a depressziós epizódnak.

 

 

Mi utalhat arra, hogy valaki depresszióban szenved?

 

Amennyiben az alábbi tünetek közül legalább öt együttesen fennáll legalább két héten keresztül, a depresszió diagnózisa valószínűsíthető:

• rossz hangulat

• szomorúnak, elhagyatottnak, reményvesztettnek érzed magad,

• időnként akár sírógörcseid vannak (hajnalban és reggel a legsúlyosabb),

• nem tudsz örülni szinte semminek,

• korábban örömöt okozó dolgoknak, eseményeknek sem tudsz örülni,

• kevesebb érdeklődés a szex iránt,

• a napi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése,

• az önértékelés alacsony szintje,

• kívülállók számára jelentéktelennek tűnő dolgokon rágódsz, múltbeli cselekedeteid miatt indokolatlan mértékű önvád kínoz,

• alvászavar, tipikusan túl korai ébredés és visszaalvási képtelenség, de lehet aluszékonyság is,

• csökkent koncentrálás, akadályoztatott gondolkodás,

• testtömeg változás – csökken az étvágy (típusos esetben), vagy nő az étvágy (atípusos esetben),

• nyugtalanság, ingerlékenység, esetleg az ellenkezője – lassulás,

• érzelemmentes-, monoton beszédhang,

• súlyosabb esetekben halállal kapcsolatos gondolatok,

• szorongás,

• járkálás, zaklatott viselkedés, gyakori hangulatváltozások,

• alvásképtelenség több éjszakán keresztül,

• visszavonulás, elfordulás a tevékenységektől és a kapcsolatoktól.

 

Depresszióról csak bizonyos tipikus tünetek egyidejű előfordulása esetén beszélhetünk.

 

A depresszió számos testi panaszt is létrehozhat, mint például emésztőrendszeri betegségeket, emésztési zavarokat, székrekedést, hasmenést, fejfájást, hátfájást.

 

Enyhe depressziós tüneteken segíthetnek még más gyógynövények is, mint pl.

 

Golgotavirág

Enyhe depressziónál segíthet a golgotavirág levele. A gyógynövény különösen belső nyugtalanság, ingerlékenység és alvászavarok ellen hat. A golgotavirágnak általános nyugtató hatása van szorongásos zavaroknál, ezért pozitív hatással lehet a depresszív hangulatokra.

 

Keltike

A keltike gyökérgumója nyugtató és ugyancsak antidepresszív hatással rendelkezik. A keltikekivonatból készült szereket gyakran alkalmazzák alvászavarok és belső nyugtalanság enyhítésére.

 

Macskagyökér

A macskagyökér nyugtató hatású gyógynövényként ismert, a központi idegrendszerre van pozitív hatással, de azok is használhatják, akik úgy érzik, hogy szellemileg túl vannak terhelve, sokszor ingerlékenyek, idegesek és emellett gyakran éreznek szorongást. Hatásos alvászavarokra és idegességre, antidepresszáns szernek számít. A pozitív hatás a macskagyökér bevétele után meglehetősen hamar bekövetkezik.

 

Citromfű

A citromfű egy csodálatos gyógynövény, amely elsősorban nyugtató hatásáról híres, de erősíti az idegrendszert is. Sok esetben a feszültség lehet a gátja az éjszakai nyugodt pihenésnek, ez esetben lefekvés előtt egy órával érdemes egy csésze citromfű teát elkortyolgatni.

 

Levendula

A levendula gyógyhatása is jól használható depresszió ellen. Olaját inhalálva, krémbe keverve vagy illatpárnára csepegtetve már hosszú ideje használják nyugtató hatása miatt. Alvászavarokra is tökéletes választás. A levendula fogyasztása (tea, olaj vagy kapszula formájában) teljesen biztonságos, nincsenek olyan mellékhatásai, mint az álmosság vagy a fáradékonyság.

 

Zöld tea

A zöld tea, pontosabban a belőle kivont L-theanin serkenti a dopamin-termelődést, nyugodttá, de éberré is tesz fáradtságérzet nélkül. Emellett segít koncentrálni, támogatja a memóriát is, így mindenképpen érdemes tenni vele egy próbát.

 

Egyeztess orvosoddal, lehetőleg olyat keress, aki nyitott a természetes gyógymódok irányában.

A depresszió egy nagyon komoly betegség, ezért súlyos esetekben semmiképpen ne kísérletezz az otthoni gyógyítással. Mindenképpen szükséges orvossal konzultálni, hogy a pirulák mellett milyen gyógynövényeket alkalmazhatunk a mielőbbi gyógyulás érdekében.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A naspolya egy fantasztikus és sokoldalú gyógyító téli gyümölcs
  A naspolya nagyon sok hasznos tulajdonsággal rendelkezik, ennek ellenére nem tartozik a legismertebb gyümölcseink közé. Különleges alakú gyümölcs,...
TOVÁBB
Gyógynövény a szeder levele is
  Ott nő mindenhol és nem tudod, hogy gyógyítja a cukorbajt, gyulladáscsökkentő, valamint megállítja az őszülést is ez a csodanövény! A szeder bogyója...
TOVÁBB
Őszi nagytakarítás máriatövissel
  Szervezetünknek sem csak tavasszal van szüksége nagytakarításra. A nyári kihágások után, az ünnepi időszakra készülődve érdemes végigcsinálni...
TOVÁBB
A quinoa egy szuper étel, melynek jótékonyak a hatásai
  A quinoa rendkívül jó hatással van a szervezetre és az egészségre, ezen felül segít csökkenteni a szívroham és a magas...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
Digitális kábítószer! - Zombivá teszi a gyereket a tablet és az okostelefon?
  A New York Post egyik cikke szerint igen, és ezt alátámasztják egy valós...
TOVÁBBI CIKKEK
Menopauza – tudj meg többet a klimaxról
  A legtöbb nő életében a menopauza egy különleges időszak. A klimax kezdetének egyik jele a...
Testünk őre a cink
  A cink egy olyan ásványi anyag, amelyre kismennyiségben (40 mg/nap) napi...
Aludjunk meztelenül, hiszen egészségesebb, mint pizsamában
  Kutatásokból tudjuk, hogy mikor érdemes lefeküdni és mennyit érdemes aludni, de arról talán...
Gyógynövény a szeder levele is
  Ott nő mindenhol és nem tudod, hogy gyógyítja a cukorbajt, gyulladáscsökkentő,...

Címkék