A mirigyek karmestere az agyalapi mirigy

 

Az agyalapon elhelyezkedő borsó nagyságú agyalapi mirigy számos hormont termel, melyek a szervezet más-más célterületein fejtik ki hatásukat. Mivel a legtöbb endokrin mirigy működését az agyalapi mirigy irányítja, ezért ezt tekinthetjük a mirigyek karmesterének is.

agyalapi mirigy, pajzsmirigy betegségek, barátcserje, hormon, jóindulatú daganat, adenoma, túltermelődés

A koponya töröknyeregnek nevezett csontos vájatába lóg alá az agyalapról az agyalapi mirigy, más néven a hipofízis, az ember belső elválasztású rendszerének központja.

Az agyalapi mirigynek két különböző része van: az elülső lebeny, mely a mirigy súlyának 80%-át teszi ki, és a hátsó lebeny. A lebenyeket egy nyél köti össze a hipotalamusszal, mely ereket és idegsejt nyúlványokat (idegrostokat vagy axonokat) tartalmaz. A hipotalamusz az elülső lebeny működését hormonok révén, a nyélben futó ereken keresztül, a hátsó lebenyt pedig az idegi összeköttetés segítségével szabályozza.

 

Mely hormonok működését irányítja, és ezek a hormonok, mely célszervekre hatnak?

●   Antidiuretikus hormon – Vese

●   Béta-melanocita-stimuláló hormon – Bőr

●   Kortikotropin – Mellékvesék

●   Endorfinok – Agy

●   Enkefalinok – Agy

●   Follikulusz stimuláló hormon – Petefészkek vagy herék

●   Növekedési hormon – Izmok és csontok

●   Luteinizáló hormon – Petefészkek vagy herék

●   Oxitocin – Méh és emlőmirigyek

●   Prolaktin – Emlőmirigyek

●   Pajzsmirigy stimuláló hormon – Pajzsmirigy

 

Az agyalapi mirigy által vezérelt szervek

Mellékvese: A vese felső pólusánál elhelyezkedő hormontermelő mirigy. Kéreg és velőállományból áll, mindkét rész termel hormonokat. A kéregállomány a kortizol, aldoszteron, és mellékvese eredetű androgének (férfi nemi hormon hatású vegyületek) termelését végzi. Ezeknek a hormonoknak az anyagcsere szabályozásában, a só-vízháztartás irányításában, és a nemi fejlődésben van szerepük.

 

A mellékvese velőállománya termeli az adrenalint, noradrenalint és a dopamint. Ezek a vegyületek különböző szervekben hatnak, a szervre jellemző módon. Az adrenalin stressz hatására termelődik, a szívműködést gyorsítja és a bélizmokat ellazítja. A noradrenalin hatása az adrenalinéhoz hasonló, ugyanúgy vészhelyzetben, stresszhelyzetben termelődik és a szimpatikus idegrendszerre hat. Tágítja a szív koszorúereit, az összes többi eret viszont szűkíti. Gyorsítja a szívműködést, emeli a vérnyomást, az agyat az élénk készenlét és figyelem állapotába juttatja. Növeli a lebontó folyamatok túlsúlyát. A dopamint nevezik boldogsághormonnak is, az érzelmi életért és reakciókért felelős agyterületen, a felszabaduló dopamin elégedettségérzetet, illetve boldogságot vált ki.

 

Pajzsmirigy: a nyak alsó részén helyezkedik el, tiroxint és trijódtironint termel. Ez a két hormon az anyagcserénket befolyásolja és szinte minden szervre hatással vannak.

A pajzsmirigy az egész szervezetre hatással van, így számtalan problémát okozhat helytelen működése. Alulműködése a libidót is negatívan befolyásolja. A pajzsmirigyzavar a szexuális életre is hatással van, éppen ezért, ha valakinél hirtelen megváltozik a szexuális aktivitás, akkor érdemes a pajzsmirigy zavarára is gondolni.

 

 

Petefészkek és here: Itt termelődnek a nemre jellemző nemi hormonok, nőkben az ösztrogén, progeszteron, férfiakban a tesztoszteron. Ezek alakítják ki a másodlagos nemi jellegeket, hozzák létre a női ciklust és teszik lehetővé a szaporodást. Vannak olyan szerveink, amelyekre közvetlenül hat az agyalapi mirigyben termelődő hormon. A prolaktin elősegíti a női emlő felkészülését a szoptatásra és beindítja, valamint fenntartja a tejtermelést. A növekedési hormon bekerülve a májba, elindítja az inzulinszerű növekedési faktor termelését s ez utóbbi, a csontokon és más szerveken hatva okozza a test növekedését. Az ADH és az oxitocin csak tárolódik az agyalapi mirigy hátsó lebenyében. Az ADH a szervezetben visszatartja a vizet. Ha ez a hormon nem termelődik, kialakul a diabetes insipidus nevű betegség.

 

Az agyalapi mirigy helytelen működése milyen betegségeket idézhet elő?

Az agyalapi mirigy által kiválasztott hormonok termelése nem minden esetben folyamatos. A legtöbb hormon elválasztása 1-3 órás időközönként hirtelen megnő, melyet aztán felváltva aktív és inaktív periódusok követnek. Néhány hormon, mint például a mellékvesekérget szabályozó kortikotropin, a növekedést befolyásoló növekedési hormon és a tejtermelést elősegítő prolaktin elválasztása napszaki ingadozást mutat. Ezeknek a hormonoknak a szintje előre meghatározható módon emelkedik és süllyed a nap folyamán; a csúcsértéket általában az ébredés előtt érik el, míg a legalacsonyabb szintet elalvás előtt mérhetjük. Más hormonok szintjét ettől eltérő tényezők befolyásolják. Nőkben például a luteinizáló és a follikulusz stimuláló hormonok szintje a menstruációs ciklus folyamán változik, és ezáltal változnak a szaporodási funkciók.

 

Az agyalapi mirigy működési zavara sokféleképpen bekövetkezhet, gyakran jóindulatú daganat (adenoma) alakul ki benne. A daganat következtében egy vagy több hormon is túltermelődhet, de a normál sejtekre gyakorolt nyomás révén a hormonok termelődése csökkenhet is, végül megnövekedhet az agyalapi mirigy a hormonfunkciók zavara nélkül is. Néha az egyik hormonból túltermelés van, egy másikból ugyanakkor a nyomás következtében túl kevés termelődik. Egy hipofízishormon csökkent vagy túlzott termelődése számtalan különböző tünetet okozhat.

 

Barátcserjével az agyalapi mirigy helyes működéséért

A barátcserje nem hormonkészítmény, hanem olyan hatóanyagokat tartalmazó gyógynövény, mely serkenti az agyalapi mirigy működését.

A barátcserje összetételének köszönhetően fokozza a progeszteron termelődését és csökkenti a prolaktin szintet, mely segít a menstruációs problémákon (PMS tünetek) és a teherbeesési nehézségeken.

 agyalapi mirigy, pajzsmirigy betegségek, barátcserje, hormon, jóindulatú daganat, adenoma, túltermelődés

A barátcserje tehát serkenti az agyalapi mirigy működését, a belső elválasztású mirigyeink, a hormonrendszer működését megfelelő mederbe terelheti.

Az agyalapi mirigyen keresztül a pajzsmirigyre kifejtett jótékony hatásának köszönhetően eredményes lehet pajzsmirigy zavarok kiegészítő kezelésében.

 

 

 

pajzsmirigy betegségek

Gyuri bácsi a pajzsmirigy gyógynövényeiről beszél
Gyuri bácsi a pajzsmirigy betegségek gyógynövényeiről tájékoztat bennünket.
TOVÁBB
A pajzsmirigy problémák valódi okai
  Ha figyelsz tested és lelked jelzéseire megtalálod azokat a pszichés okokat, amelyek kiválthatják a pajzsmirigyek...
TOVÁBB
A pajzsmirigy problémák háttere
  Ha pajzsmirigy problémád van, figyelj tested és lelked üzeneteire, és keresd meg azokat az érzelmi okokat, amelyek elindították a...
TOVÁBB
Gyuri bácsi, a bükki füvesember tanácsai
   Szabó György (Gyuri bácsi) 1928. április 15-én született, és teljesen egészséges. Csak idős korában fordult a természetgyógyászat felé. A...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék