A quinoa egy szuper étel, melynek jótékonyak a hatásai

 

A quinoa rendkívül jó hatással van a szervezetre és az egészségre, ezen felül segít csökkenteni a szívroham és a magas vérnyomás kockázatát.

 

Szuperélelmiszerként is emlegethetnénk quinoát, hiszen egészségünkre számtalan jótékony hatással lehet. Fontos szerepe lehet a gluténmentes étkezésben, magas a fehérjetartalma és még finom is.

 

Gabonaként emlegetik, azonban a quinoa a spenóthoz és a céklához hasonló figyelemre méltó kicsi, gluténmentes, szemes növény, ami elképesztő dolgokat tesz a szervezeteddel, ha beépíted az étrendedbe.

 

Kutatások bizonyítják, hogy ha csökken a gluténtartalmú gabonafélék, vagy legalább a búza bevitele a szervezetünkbe, akkor jobban érezhetjük magukat, és még fogyhatunk is.

A quinoa tele van aminosavakkal, vitaminokkal és rostokkal, tartalmaz kalciumot, foszfort és vasat is.

 

Quinoa történelem

A Quinoa (ejtsd ’kinoa’) az Andok területéről származik, Ecuadorban, Bolíviában, Columbiában és Peruban őshonos.

Az inkák a magok anyjának nevezték és szent növénynek számított.

Dél- Amerikában, az Andok magasan fekvő területein termesztették. 5ooo éve használják a vidéken élők alapélelmiszerként. A spanyol hódítók, nem ismervén a quinoa jótékony hatásait, megtiltották az indiánoknak a quinoa termesztését, aminek következtében a növény csaknem teljesen eltűnt. 198o-ban fedezte fel újra és ismertette meg a nyugati világgal két amerikai, akik elkezdték termeszteni Coloradóban.

A quinoa akkor a legédesebb, ha 38oo méter feletti magasságban terem.

 

Hogyan használjuk a quinoát?

A quinoát mindig alaposan ki kell áztatni. Tegyük szűrőbe, engedjünk rá hideg vizet addig, míg a habzó réteg el nem tűnik. Kóstoljunk meg néhány magot, és ha keserű az ízük, mossuk tovább.

A quinoát főzés után felhasználhatjuk salátákhoz, köretekhez, müzlihez, vagy pudingokhoz. Lisztként gluténmentes péksütemények készítéséhez használhatjuk.

 

Mit tartalmaz a quinoa és milyen gyógyhatásai vannak?

●   Magas a fehérje tartalma. Több benne a protein, mint a kölesben, vagy a búzában.

●   Jelentős mennyiségű B2-vitamint tartalmaz, mely segít csökkenteni a migrénes fejfájások gyakoriságát.

●   A quinoában található szaponin fertőtlenítő hatással rendelkezik, ezért alkalmas a bőr sérüléseinek kezelésére.

●   Nagyon jó választás vegetáriánusok számára.

●   A quinoa lizin tartalma elősegíti a szövetek növekedését és gyógyulását.

 

Quinoa rizs helyett egy egészséges választás

Készítsd el a quinoa-t a rizshez hasonlóan, ha tudsz rizst főzni, a quinoa is sikerülni fog. Kétszerannyi vizet ráöntve 12-18 perc alatt elkészül.

Tálalhatod húsételek mellé köretként, használhatod levesbetétként, összekeverheted zöldségekkel, sütheted is velük pont úgy, mint a rizst.

 

Quinoa gabonapehelyként

Eheted reggelire gabonapehelyként is, miután megfőzted ugyanúgy, mint a zabkását szokás tejben vagy vízben. Tehetsz hozzá friss-, vagy aszalt gyümölcsöt, joghurtot vagy mézet is. Igazán jól kezdheted vele a napot, fehérjével, vitaminokkal feltöltve a szervezetedet.

 

Figyelmeztetés a quinoa használatával kapcsolatban!

A quinoát is mértékkel fogyasszuk. A quinoa szemeket szaponin borítja. Fontos, hogy ezt a szaponin réteget felhasználás előtt alaposan kiáztassuk, mivel ha ez nem történik meg, akkor keserű lesz az ételünk. A quinoa ugyan nem tartozik az allergén növények közé, de jó ha tudjuk, hogy oxalátokat tartalmaz. Aki oxalátmentes diétát alkalmaz, az kerülje a növény használatát.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon sokan emlékeznek még rá és fogyasztották is. Feledésbe merült,...
TOVÁBB
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára fokozott védelmet biztosít az oxidatív stresszel szemben, többek között...
TOVÁBB
Köszvényes betegeknek ajánlott táplálkozásukba illeszteni a podagrafű rendszeres fogyasztását
  Szinte egész évben rendelkezésre áll, vitaminban és ásványi anyagokban is gazdag gyógyhatású levélzöldség a podagrafű.   A podagrafű...
TOVÁBB
Az eperlevél teája hatékonyan csökkentheti a vércukor szintjét
  Oda kell figyelnünk, hogy a vércukorszintünk rendben legyen, erre az egyik legjobb természetes módszer az eperfa leveléből készült tea vagy...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Süllyed a gyógyszeripar és az orvosok hitele is zuhanóban van
  Amerikáról példát vehetünk, egyes államaiban a természetgyógyászok jogosultságot kaptak...
A szárzeller csodálatos gyógyhatásai!
  A zellerszárban található anyagok segítenek helyreállítani a vérnyomást, beállítani...
Alkoholos csodaszer a svédkeserű
  A svédkeserű gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, melynek hatását népgyógyászati...
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a...

Címkék