Aludjunk meztelenül, hiszen egészségesebb, mint pizsamában

 

Kutatásokból tudjuk, hogy mikor érdemes lefeküdni és mennyit érdemes aludni, de arról talán még nem nagyon olvastunk, hogy miben érdemes ágyba bújni. Egészséges, ha meztelenül alszunk, vagy szükséges a pizsama és a hálóing? Feküdjön le időben és pucéran!

meztelenül alvás, éjszakai alvás, éjszakai pihenés, anyagcsere fokozása, cukorbetegség, 2-es típusú diabetes, ruhátlanul, önbecsülés, önelfogadás, depresszió, hüvelyflóra, gomgás betegségek, kortizol, szexuális vágy


A cuki pizsamákat és hálóingeket tedd vissza a szekrénybe és élvezd inkább legalább néhány napig a meztelenül alvást! Azon túl, hogy igen kényelmes, egészséges is és számos pozitív hatása van. Próbáld ki!

 

Az egészséges és pihentető alváshoz rendkívül fontos a megfelelő környezet megteremtése. A megfelelően kiválasztott hálóruha, a kellemesen hűvös hőmérséklet, az elsötétített szoba, a kényelmes ágy stb. mind hozzájárul pihentető éjszakánkhoz. Azonban, hogy ki miben érzi magát legjobban alvás közben, egyénenként változó.

 

Van, aki ruhátlanul szeret aludni, de van, aki szerint nélkülözhetetlen éjszakára valamilyen pizsama vagy hálóing.

A hálóruha kellemesen melegen tart egész éjjel, és felszívja az esetleges izzadtságot is.

Legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat alvás közben. Ha valaki jobban érzi magát, ha felveszi a hálóruháját alváshoz, nincs vele semmi baj, de ha valaki kényelmesebben érzi magát ruha nélkül, akkor felesleges pizsamába kényszeríteni magát. Természetesen mindkét módszernek vannak előnyei is hátrányai is. Most mégis a meztelenül alvás előnyeiről lesz szó.

 

Tények, melyek a meztelenül alvás mellett szólnak

●   A meztelenül alvás fokozza a szexuális vágyat, és ez az első, ami az embernek a meztelen alvásról az eszébe jut. Hiszen ha nem egyedül bújunk ágyba, akkor test a testhez érhet, meztelenül érzékibb a párok közötti bőrkontaktus, erősödik az intimitás érzése, és ez nemcsak a fantáziánkat indíthatja be, hanem a boldogsághormonként, vagy szerelemhormonként is ismert oxitocin szintje is megemelkedhet tőle. Az oxitocin azonban nem csupán a szexuális vágyat és a boldogságérzést fokozza, de megelőzi a depressziót és a stresszt is, valamint csökkenti a vérnyomást. Ez az állapot még a hosszabb ideje tartó kapcsolatoknak is jót tesz.

●   A meztelenül alvás jobban igazodik szervezetünk természetes ritmusához. Mikor mély álomba merülünk alvás során, a testünk enyhe mértékben lehűlhet – ez segít abban, hogy a mély alvást fenntartsuk, így jobban kipihenhetjük magunkat. A hálóruha ezt a természetes folyamatot megakadályozza.

●   Melegben a szövetek regenerálódásához, az izomépítéshez és egyéb fontos folyamatokhoz szükséges hormonok termelődése is csökkenhet.

●   Alvással fogyni is lehet, ugyanis a test természetes hűtése csökkenti a kortizolhormon mennyiségét, ezáltal megakadályozza az úszógumi kialakulását. A kortizolhormon szintje a mélyalvás fázisában (22 órától 02-ig) a legalacsonyabb, majd utána, ahogy ébredezünk, egyre több termelődik. Ha nem alusszuk ki magunkat, akkor a kortizol mennyisége magasabb lesz, melynek következtében másnap biztosan több kaját fogunk majd magunkba tömni, mivel hatására megnő az étvágy.

●   Az éjszakai pucérkodás segíti a hüvelyflóra regenerálódását. A hüvely egy nedves és meleg terület, mely nagyon kedvez a baktériumok és gombák szaporodásának. Ha hálóruha, vagy legalább bugyi nélkül alszunk, akkor elősegíthető a nemi szervek szellőzése, így megakadályozható a kórokozók elszaporodása. A férfiaknak is előnyösebb a pucérkodás, hiszen a túlmelegedett herék miatt csökken a spermiumképződés, ráadásul károsodhatnak is, így jobb legalább éjszakára kiszabadítani őket.

 

 

●   A meztelenkedés megóv a bőrbetegségektől is, hiszen a bőrbetegségeknek is melegágya a nyirkos, meleg közeg. Meleg, zárt hálóruházattal pedig pontosan ilyen környezetet teremtünk, így ne csodálkozzunk, ha például vissza-visszatérő gombás fertőzésekkel küzdünk!

●   A ruhátlanul alvás javítja az önbecsülést és az önelfogadást. Talán sokan azért nem akarnak ágyba bújni meztelenül, mert szégyellik a testüket. Ezzel a hozzáállással viszont az a baj, hogy így még jobban csökken az önbizalom. Ha nem vagy modellalkatú, akkor is vetkőzz le és úgy feküdj le. Meglátod, egy idő után egyre jobban elfogadod majd magad, hiszen kutatások szerint minél több időt tölt valaki meztelenül, annál jobban érzi magát a bőrében, annál nagyobb lesz az önbizalma. Legalább próbáld meg, hogy először csak egy éjszakára feküdj le meztelenül, figyeld meg, hogy reggelre tele leszel önbizalommal. Ha másnap nem megy, akkor még mindig van lehetőséged felöltözni.

●   Az alacsony testhőmérséklet fokozza az anyagcserét és csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ennek hátterében egyrészt a fentebb leírt felesleges testzsír eltűnése áll, másrészt a meztelenül alvás az egész szervezet működésére pozitív hatást gyakorol, különösen a metabolikus rendszerre.

●   Jobb lesz a vérkeringésünk ruházat nélkül, hiszen akár a zokni, a feszülős póló, gumis alsók és nadrágok valamennyire akadályozzák a normál véráramlást. Éppen ezért, ha nincs rajtunk semmi, akkor az egész vér- és nyirokkeringésre jótékony hatással van, és több oxigén tud eljutni a különböző szervekhez, szövetekhez.

 

Alapjában elmondható, hogy ha meztelenül alszunk, sokkal jobban működik a szervezetünk hőszabályozása és sokkal nyugodtabb lesz az éjszakánk, tehát sokkal egészségesebb meztelenül aludni, mint pizsamában.

 

 

 

cukorbetegség

Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
A zsálya megoldás beszűkült agyerekre
A zsálya egy csodálatos gyógynövény, amely különleges ízt ad a leveseknek, salátaönteteknek és gyümölcsleveknek. A gyógynövény gyulladáscsökkentő és...
TOVÁBB
Erről a növényről már a régmúlt időkben is azt tartották, hogy a halálon kívül mindent gyógyít
  A feketekömény (Nigella sativa), vagy más néven a kerti katicavirág enyhítheti  a hajhullás, az allergia, az arcüreggyulladás, az ingerültség, az...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék